• 9.375.219 stemmen

Witness for the Prosecution (1957)

Misdaad / Drama | 116 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Billy Wilder

Met onder meer: Tyrone Power, Marlene Dietrich en Charles Laughton

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 24 april 2003

Plot Witness for the Prosecution

"The most electrifying entertainment of our time!"

Advocaat Sir Wilfrid Robarts is net weer aan zijn werk gegaan nadat hij aan een hartaanval heeft geleden. De dokters raden hem aan om te stoppen met werken. Wanneer hij echter hoort van de zaak Leonard Vole, die beschuldigd is van moord, kan hij die niet weerstaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sir Wilfrid Robarts

Janet McKenzie

avatar van ags50

ags50

tsjidde schreef:

Ik heb hem op R1, maar hij schijnt wel in R2 te bestaan, in ieder geval een Spaanse uitgave genaamd 'Testigo de Cargo' (overigens gewoon met Eng. audio en vele subs, waaronder zelfs NL).

Heb via eBay de DVD in R2 vanuit Finland gekocht (met niet uit te spreken Finse titel) met o.a. Nederlandse ondertiteling (uiteraard Engels gesproken). Vreemd genoeg: op het MGM-label van de disc wordt in de langs de buitenrand rondom gedrukte tekst de oorspronkelijke EN de Spaanse titel genoemd met aan het eind nota bene in het Nederlands Verboden te verhuren.

Voor degenen die toch benieuwd zijn naar de Finse titel: die weet ik niet meer want ik heb de oorspronkelijke cover weggegooid en vervangen door een die ik van een site heb gedownload en bewerkt.

avatar van T.O.

T.O.

neo schreef:

As the end title comes on screen, an announcer's voice is heard requesting theatre patrons not to reveal the secret of the movie so as not to spoil the film for those who have not seen it.

Was ook wel apart

Inderdaad, iemand die waarschuwt voor spoilers!

Erg fijne film. Laughton is simpelweg geweldig en Dietrich geeft een aparte sfeer aan het geheel. Gecombineerd met de fantastische one-liners en dialogen van Wilder dus zeer geslaagd.

avatar van timbo_

timbo_

Komende zondag op tv als zomergastenfilm.

garlic senior

dit lijkt me wel een leuke film

is deze film ergens te koop op DVD?

avatar van mister blonde

mister blonde

Alleen regio 1, voor zover ik weet.

garlic senior

59,95 euro is wel een beetje heel erg veel, misschien dan toch maar de film kijken, morgen op Nederland 2

avatar van De GeuS

De GeuS

Erg onderhoudende rechtbankfilm, met een (redelijk) verrassende ontknoping. Charles Laughton speelt meesterlijk en de film bevat best veel goede, scherpe grappen;

Dikke 3,5*

avatar van Montorsi

Montorsi

Fascinerende en boeiende film. Goede ontknoping. Minpuntje vond ik Tyrone Power, die ik vrij matig vond spelen.

4* desalniettemin.

meesterlijke film!

verdient een plekje in de top 250

verhaal is echt briljant en er zit ook een leuk vleugje humor in, ben helemaal op het verkeerde been gezet maar het maakt het verhaal alleen maar leuker en gecompliceerder op. het einde vond ik nog wel het beste moment uit de film. alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats en zijn geniaal bedacht.

ik geef deze film 5 sterren en die geef ik niet vaak

avatar van The One Ring

The One Ring

Heerlijke film. Zover ik weet zijn de scripts van de meeste films van Wilder niet op bestaande materie gebaseert, maar allemaal origineel. Witness for the Prosecution is een uitzondering, maar je merkt het er niet aan af. De film voelt aan als een Wilderfilm. Vooral wat personages en dialogen betrefd. Zoals een Wilderfilm betaamd zit hij vol met interessante hoofdfiguren en geinige typetjes in de bijrollen. Ook de dialogen zijn om van te smullen.

Als klap op de vuurpijl speelt niemand minder dan Charles Laughton de hoofdrol. Hij is zo'n acteur die zelfs de meeste banale zin nog op een schitterende manier uitspreekt. Hij speelt hier wederom een larger-then-life personage en dat mag ik bij hem graag zien. Vooral leuk zijn de scènes waarin hij kibbelt met de zuster, die gespeeld wordt door Elsa Lanchester, Lauhgton's vrouw. Marlene Dietrich vind ik goed als onbetrouwbare, koele vrouw, maar niet in scènes waarin ze hopeloos verliefd moet zijn of constant 'damn you' schreeuwt naar Laughton. Ik vind het toch maar een beperkt actrice eigenlijk.

Verder weer een fijne mix tussen humor en drama, zoals een Wilderfilm betaamd. Ik heb het laatste half jaar al een aardig aantal Wilderfilms gezien en ze zijn vrijwel altijd heerlijk om naar te kijken. Vermaak, maar nooit op een echt simplistische wijze.

avatar van DieGo

DieGo

Ik ga met je mee TOR, al ben ik nog wat enthousiaster. Ik ben altijd wel te porren voor een mooi rechtbankdrama en zeker als hij van mijn favoriete regisseur is.

Wederom een geweldige Wilder film, ik begin in herhaling te vallen maar er is nou eenmaal iets aan zijn films wat ze enorm vermakelijk maakt om naar de te kijken. Vooral de dialogen zijn weer om van te smullen en dan met name waar Charles Laughton bij betrokken is. Ik had nog nooit wat van de beste man gezien maar hij heeft me met deze rol zeker overtuigd. Maar ook de rest van de cast speelt uitstekend.

Twee uur lang geboeid zitten kijken. De twist aan het einde zag ik niet direct aankomen en maakte het geheel compleet.

4,5* (voor nu)

avatar van dragje

dragje

Ook hier met voorgaande sprekers eens.

Voor nu een dikke 4*

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ga helemaal mee met DieGo. Wilder is inmiddels echt uitgegroeid tot mijn favoriete regisseur en nog geen enkele film die ik van hem heb gezien scoort bij mij onder de 4 sterren. En ook met Witness for the Prosecution bewijst de geweldige regisseur hoe films op meesterlijk niveau moeten worden gemaakt.

Witness is werkelijk een prachtig rechtbankdrama, dat boeiend blijft tot de laatste seconde en ook nog eens heerlijk acteerwerk bevat. Met name Laughton is echt grandioos als ouwe brompot. De altijd charmante John Williams speelt daarnaast een geweldige bijrol en Una O'Conner zorgt uiteraard weer voor de komische noot. Verder een hoop scherpe dialogen, leuke personages en een geweldig script met een verrassende climax.

4,5 sterren.

avatar van Hannibal

Hannibal

Leuke, onderhoudende film.
Ik viel niet van mijn stoel van verbazing bij de ontknoping, en vond het juist nogal vreemd dat het op die manier bekend werd gemaakt hoe de vork in de steel zat.

Christine Vole (Dietrich) vertelt aan een advocaat het hele verhaal terwijl haar rechtzaak m.b.t. meineed nog moet beginnen, en blijkt nu dus ook medeplichtig te zijn aan moord (door verzwijgen, en zelfs de moordenaar te helpen). Lijkt me niet echt slim. Leonard kon misschien niet meer opnieuw voor de moord aangeklaagd worden, maar voor Christine stond een rechtzaak voor de deur.

Van Marlene Dietrich's acteertalent ben ik ook niet erg ondersteboven. Ik vind het maar een eng wijf.
De scéne op het treinstation vond ik belachelijk. Zet een gek stemmetje op en je bent iemand anders? Alsof iemand een nepsnor opplakt en meteen onherkenbaar is.

Neemt niet weg dat ik toch wel genoten heb van de film, vooral de scénes in de rechtbank waren erg leuk., samen met de koddige Charles Laughton zeker 3.5* waard.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Charles Laughton was geweldig. Wat een mooi figuur. Als 'ie op en neer gaat op zijn lift. Ik lachte me stuk.

Sterke film met een mooi einde. Niet geheel onvoorspelbaar, maar toch mooi. Zat goed in elkaar en had op zijn tijd prachtige humor. Marlene Dietrich moet je maar op de koop toe nemen.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik kan weinig anders doen dan me bij het merendeel van mijn voorgangers aansluiten. Heerlijke film. Spannend, meesleepend, zeer komisch en dat alles ook nog in een lekker tempo. Heb me geen seconde verveeld. Ook van mij ****1/2 en weer een stukje dichter bij een meer dan verdiende dikke top 250 notering!

avatar van Leno

Leno

Opvallende film van Wilder waarin Laughton de drijvende kracht is. Stikt naar het rechtbank verhaal gekeken stelt het verhaal weinig voor en is zelfs niet eens echt overtuigend. Gelukkig ligt de klemtoon op de humor en de overdreven karakters, waarbij de bijrollen ook uitstekend voorzien zijn. de twist op het einde is ijzersterk, wel jammer dat er dan nog een twistje bij moet waarbij Vole dood moet. Wellicht typisch Amerikaans dat de slechterik niet mag ontkomen? Jammer!.

garlic senior

heb deze film toch van 5 sterren verlaagd naar 4,5 sterren want de acteerprestaties hadden iets beter gekund

avatar van The One Ring

The One Ring

garlic senior schreef:

Ook van Laughton?

garlic senior

Nee Laughton doet het uitstekend, maar Tyrone Power en Marlene Dietrich hadden wel iets beter gekund

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

De leukste trivia over deze film:

Unsure if he could play a man with a heart condition, Charles Laughton (Sir Wilfrid) staged a heart attack in the pool one day at home. His wife, Elsa Lanchester (Miss Plimsoll), and a houseguest panicked and pulled him from the water, at which point he explained his trick. Elsa's reaction has not been recorded.

Wat was Laughton toch ook zo geweldig in deze film.

avatar van gotti

Geweldige film. Laughten steelt duidelijk de show; wat een geweldige acteur. Ook zeer verrassend (maar eigenlijk ook weer helemaal niet) dat dit rechtbankdrama vrij veel humor blijkt te hebben. Keer op keer genieten, bij het kijken van een Wilder...

Erg persoonlijk waarschijnlijk, maar deed mij erg hard denken aan een ander zeer hoog gewaardeerde top 100 film. Meer dan anderhalf uur toewerken naar een twist die de rest van de film compleet overbodig maakt.

Wilder's humor is mijn humor niet. Extreem flauwe tussenkomsten van die rechter steeds, en ook het constante gekeuvel tussen Laughton en zijn verpleegster zijn irritant. De snappy dialogen worden zoals steeds veel te dramatisch aangekondigd, ze missen eigenlijk nog net zo'n tromroffel. Daarbij blijft ik het nog steeds allemaal veel te braaf vinden om enig plezier uit te halen.

Grappig opvallend detail waren de flashbacks, die steeds al acterend werden aangekondigd. Midden in een monoloog zie je de acteur een pose aannemen, geconcentreerd in de verte kijken waarna het beeld wegfade. Vond het verder niet bepaald charmant.

Acteerwerk is ook best bedroevend, met vooral kluchterige over-acting van de beklaagde en Dietrich, die enige gepoogde serieux de nek om draaien. Misschien past het bij de humor van de film en werkt het als je dat soort humor ook kan appreciëren. Ik zag het niet zo.

Het hele rechtbankgedoe draait zoals vaak weer uit op strike en parry discussies die verder niet meteen bijdragen aan de film zelf. De film doet verder ook erg zijn best om elke miniscuul detail voor te kauwen zodat de kijker zo weinig mogelijk zelf moet doen, behalve kijken en slikken.

En wat het einde betreft, daar houdt je van of niet. Even niet over de details zelf, maar de twist kan je al verwachten na 10 minuten, het is eigenlijk enkel wachten waar het net op uitdraait. Daarbij gaat het er op het einde ook een beetje over. Je waant je bijna in een film als Sex Crimes (Wild Things), maar daarvoor is het dan ook weer niet vet genoeg onderstreept.

Vond het een redelijk bedenkelijke klucht met een nogal ongepast einde, twee stukken film die eigenlijk compleet niet bij elkaar horen. Hoop dat dit even mijn laatste Wilder is, want het is absoluut geen regisseur voor mij.

Karig en voorgekauwd rechtbankdrama met zeer bedenkelijke komische noot. Pover. 1*

avatar van Hannibal

Hannibal

Onderhond schreef:

Dat heb je toch wel zelf in de hand hoop ik?

avatar van Legan

Legan

Een uitstekende Charles Laughton valt op maar tevens een matige Tyrone Power en een slechte Marlene Dietrich ( ). De humor had weg kunnen blijven en de personages hadden best minder overdreven kunnen zijn. Het verhaal op zich is niet echt bijzonder en de twist op het einde was op zijn zachts gezegd niet echt verrassend.

Een erg krappe 3,5* (vooral te danken aan Laughton). Meer kan ik er echt niet van maken.

avatar van lykathea

lykathea

Meesterlijk verhaal, met twee heerlijke rollen van Dietrich en Laughton. Rechtbank drama's zijn een verhaal apart. Té vaak slecht uitgevoerd met een veel te bombastisch en overtrokken verhaal, maar de paar die wel goed uitgewerkt worden, daar smul ik van.

avatar van starbright boy

Fijne film van Wilder. Balanceert leuk tussen verschillende genres, beetje drama, maar vooral erg grappig en een ouderwets whodunnitachtig verhaaltje. Vooral qua verhaal bepaald niet Wilders beste film vind ik, maar de vertolkingen van Dietrich (die gewoon Dietrich is en dat is genoeg) en boven alles Laughton maken de film erg vermakelijk.

Dikke 3.5*, vind 'm een klein maatje kleiner dan de andere Wilders die ik zag, maar heb wel degelijk genoten.

avatar van gmx

gmx

Aardige film, de humor beviel me wel, het acteerwerk varieert van matig tot zeer goed en het verhaal an sich boeide me wel. Helaas veranderde dat aan het einde, ik vond de hele clou nogal ongeloofwaardig.

3 *

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Zo, de 4e halve ster uit de top 250 is een feit, weliswaar het meest tegen de één aan, maar dit was echt huiveringwekkend slecht. De acteurs en actrices waren echt te slecht voor woorden en die belachelijke twist die je ook van mijlen ver aan zag komen.. pff.. Waar Double Indemnity en Sunset Blvd. mij duidelijk beter konden bekoren, kon deze film dat niveau niet in de verste verte halen. Vreselijk slechte humor en visueel oninteressant, 0.5*