Fahrenheit 9/11 (2004)
Gesproken taal: Arabisch en Engels
Releasedatum: 22 juli 2004
Plot Fahrenheit 9/11
"Controversy...What Controversy?"
Fahrenheit 9/11 handelt over de vermeende relatie tussen de families van George Bush enerzijds, en de families van Osama bin Laden anderzijds. De film start kort na de controversiële verkiezingsuitslag van november 2000. Al Gore aanvaardde de nederlaag en George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten. We volgen Bush tijdens zijn eerste maanden 'in office' tot aan de dag waarop de Verenigde Staten de zwaarste terroristische aanslagen uit hun geschiedenis meemaken: 11 september? Moore analyseert de periode na de aanslagen: de omverwerping van het Taliban-regime in Afghanistan en Moore neemt vooral de aanzet voor de oorlog in Irak zwaar op de korrel.
Zichzelf
Zichzelf (as Cpl. Abdul Henderson USMC)
Beejeej
veel onafhankelijker dan het nu was kun je het niet krijgen op dit moment...
Maar de geluiden dat als er werkelijk democratische verkiezingen zouden worden gehouden in Afghanistan, iemand met Bin Laden affiniteit vrijwel zeker zou winnen, geven te denken natuurlijk.
Niet dat dat iets om toe te juichen zou zijn, maar het is natuurlijk zo dat niet iedereen zomaar aan die verkiezingen kan deelnemen.
baron
Bovendien lopen wij als makke lammetjes achter Amerika aan en zijn zij zogenaamd onze bondgenoot, dus is het niet zo vreemd dat wij hen bekritiseren, want wat zij doen, reflecteert op ons.
Liever de bondgenoot van Bush dan van Bin Laden. Links Nederland lijkt echter voor die laatste te kiezen.
cornelis
Links Nederland lijkt echter voor die laatste te kiezen.
Dat "lijkt" enkel zo in de ogen der kortzichtigen.
FX
Dit is wel de meest belachelijke en populistische opmerking die ik hier heb gelezen. Je bent duidelijk beinvloed door uitspraken als 'if you're not with us, you're against us'. Als je niet voor Bush bent, ben je voor Osama, sorry dit is pure domheid!
Jordy
Gaat dit nog over de film? Nee. Op MovieMeter wordt NIET gediscussieerd over politiek, dus graag weer over de (politiek in deze) film graag.
Dan maar geen democratie, dus?
Arturo Bandini
Kort door de bocht:
Bush elimineert alles wat een bedreiging voor de US kan zijn.
Genuanceerd:
Hij kijkt, moraliseert, beschouwt en beoordeelt de wereld vanuit zijn eigen referentiekader en ideologie (christelijk geloof in een democratie).
Beste voorbeeld: het citaat 'Either you're with us, or you're against us".
Dat is écht hét toppunt van egocentrisme, kan niet anders zeggen.
En wie niet in staat is door de bril van een ander naar zichzelf te kijken, verdient GEEN presidentschap! Of hij nou Bush heet of Kerry.
Dat 'links Nederland' het politiek beleid van mr. bush eveneens grotendeels bestempeld als een schoolvoorbeeld van egocentrisme, pleit alleen maar voor 'links nederland' en hun vermogen de kwestie vanaf een afstand te bekijken, en zegt helemaal NIKS over enige sympathie voor acties van terroristen en Bin Laden.
Moore probeert met zijn documentaires het egocentrisme van Bush & Co aan het daglicht te stellen en discussies los te weken (om dit weer in het perspectief van de film te plaatsen Jordy
), en daar verdient hij applaus voor.
kras van zwienen
Ik ben hem net aan het kijken maar hoort het dat bij 13 min even het beeld zwart is?
dje-em
ik neem aan dat je een flauwe poging tot grap maken doet?
waar gaat de film nou over? dus waar zouden die zwarte beelden nou voor dienen?
wat trouwens wel de marketing kracht van Moore aantoont overigens. perfect stukje marketing, niet dat daar iets mis mee is overigens.
fahrenhype 9-11 is hier ook uit trouwens......en Moore zegt niet oh wat is Bush slecht of wat is Kerry goed. Zijn boodschap is vooral om alles eens ZELF na te lezen en te onderzoeken en niet klakkeloos alles over te nemen van de TV. En dat kan men in NL niet begrijpen totdat je de Amerikaanse tv ziet. Die zit vol met rechts conservatieve prietpraat. Op zich niets mis mee ware het niet dat Joe Sixpack dat voor "waar" aanneemt.
dje-em
zwakke punten bijvoorbeeld?
- wie zegt dat de bevriende saudis ook betrokken zijn bij terroristen?
- wie zegt dat Bush hoorde wat Moore zei? wellicht werd hem wel verteld dat er iets aan de hand was, maar dat hij spoedig zou worden ingelicht.
- wie zegt wanneer Britney die uitspraak deed?
- en zo zijn er nog wel een aantal zaken, zoals hoe veel mensen hebben de patriot act wel of niet gelezen?
Over het algemeen toont de docufilm wel prima aan welke fouten er zijn gemaakt door Bush in zijn overhaaste beslissingen. Niet meer en niet minder.
En nu als mijn rol als campagnemedewerker voor Cowboys04Kerry: Buck Fush! Kerry 04 President. Dit als reactie op Markpennings.
Bush die overigens in het debat nog maar eens herhaalde hoe slecht het internationele rechtbank in Den Haag wel niet was.
Jassie
Ja dat hoort zo.
ThaMovieVoter
Deze film zal weinig invloed meer hebben op de verkiezingsuitslag.
ThaMovieVoter
Bush blijft het goed doen.
3 debatten verloren en nog steeds populair.
Zo zie je dat het leeuwendeel van de Amerikanen toch erg conservatief zijn, mormonen etc.
Zij bekijken de politiek vanuit het standpunt van god, bush profiteert daarvan.
Hij pakt het slim aan door "niet te antwoorden" op belangrijke kwesties en daardoor geen kritiek zal ontvangen omtrent dat.
Een voorbeeld; er wordt gevraagd wat bush vind van het homo huwelijk etc, bush; well...i really don't know, i really don't know.
Uiteraard weet hij het wel, hij is er duidelijk tegen.
Bush lacht als een boer met kiespijn en probeert in de race te blijven door agressief uit te halen (dat niks met de verkiezingen te maken heeft) naar kerry.
De aanval is natuurlijk de beste verdediging.
Moore heeft zijn best gedaan, waarschijnlijk wel een aantal dingen overdreven of opgehitst, maar het heeft geen enkel nut voor het norse eenrichtingsverkeer.
pjotr
Dit is natuurlijk ook geen film die de uitslag van de verkiezingen gaat bepalen maar natuurlijk zal zijn film wel íets uithalen....en er is ten slotte ook nog een groot blok met zwevende kiezers....
Justice4All
Ongeveer in het eerste uurtje zat er spanning, daarna begon het een beetje rustiger te worden.
Wat ik wel goed vond is dat ze burgers en soldaten van VS stonden te interviewen. De pro's en anti's. De Familie Bin Laden en Bush en hun omgeving was voor mij ook iets "nieuws". In ieder geval deze documentaire heeft me niet echt kunnen boeien vergeleken met zijn vorige documentaire. 3,5 *
mr.bleu
Michael Moore bewijst maar weer eens hoe gek zijn landgenoten zijn. Ik heb wederom met open mond zitten kijken. Het lijkt wel of die Amerikanen niets beters te doen hebben dan zich maar over alles druk te maken en als dat al niet genoeg is vallen ze uit verveling maar een land binnen.
Moore kan erg mooie docu's maken. Ik vind wel dat hij te veel zijn eigen mening vertolkt. Het zou leuk zijn als hij is iets meer naar de meningen van anderen zou kijken. (maar jah dan zou er niet zoveel publiciteit over geweest zijn!)
mister blonde
Beejeej
tja... heb em zojuist gezien en er zat maar heel weinig in wat niet allang bekend was.
daar beoordeel ik em dan maar op.
Moore was irritant suggestief en waar hij niet boeiende uitspraken tot in den treure wilde bewijzen waren er sommige opmerkingen van em die veel aanstootgevender waren die hij niet onderbouwt. erg kinderachtig.
En een stuk minder interssant op zich.
mister blonde
tja, ik heb de film nog steeds niet gezien. ik ben erg tegen Bush, maar ik vermoed dat Moore er een erg subjectief zooitje van heeft gemaakt.
Chainsaw
Net als Bowling for Columbine een documentaire die prima weet te boeien door Michael Moore's vlotte hapslikweg- vertelstijl. Hoewel Fahrenheit toch wel een paar stapjes terug is. BfC wist bijzonder goed te boeien, bij Fahrenheit 9/11 weet Moore de kijker niet de volle twee uur volledig bij de les te houden. Paar erg sterke momenten gezien, maar echt overweldigend of schokkend is het nu niet bepaald.
3,5 sterren.
pikedre
Ik had al echt een hekel aan die Bush... maar deze docu heeft dat gevoel nog sterker gemaakt !!! FUCK BUSH.... verder goeie docu, hier toch wat minder grappige momenten van "Moore" heb meer zijn serieuze kant gezien... toch prima docu *3,5
Beejeej
er is weinig serieus' aan heb ik het idee... bijzonder eenzijdig beeld van Bush en daardoor laat jij je mening over Bush verder versterken... moet je zelf weten, doen de meesten...
davidov
Ach, ik geef toe dat ik niet als te veel van politiek weet, maar ik kan wel zeggen dat bush niet al te slim is, het een schande is dat hij aan de macht kan zitten van zon machtig land, en dat hij zich met hele viese dingen bezig heeft gehouden...
Of kerry het beter doet? ach dat zullen we of nooit, of over 4 jaar merken....
Natuurlijk geeft Moore maar kritiek van 1 kant... hij wil hier iets mee overbrengen bij de mensen... dan gaat hij niet de tegenpartij afkraken.
Verder moet ik zeggen dat ik de docu niet zo heel geweldig vond... ja het was "leuk" om sommige dingen te horen en te zien... meer van het foute wereldje waar we al zo'n hekel aan hadden... Maar uiteindelijk meer van hetzelfde....
shaggy999
Vondt het maar een zeer slechte film. mischien komt het ook dat het mij smaak niet is.
Werd gisteren in die docu op NL 3 maar weer eens duidelijk wat Moore hier mee bereikte in Amerika.
De objectiviteit van de media is zowaar een issue geworden daar. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar ze schamen zich nu ook echt dood dat geen enkele zender of krant objectieve berichtgeving heeft gedaan over de oorlog in Irak.
Veel mensen hadden na het zien van de docu dus ook echt iets van
'Hoezo is er misschien ook een negatieve kant?'
Blijkt maar weer dat je deze film niet voor waarheid hoeft aan te nemen, maar dat hij de mensen eens dwingt zelf na te denken.

David Thewlis (Lupin) heeft geen interesse in terugkeer naar de 'Harry Potter'-franchise

Is 'Marty Supreme' waargebeurd? Zo verschilt de film van het échte verhaal

In de ban van 'Unfamiliar' op Netflix? Deze series stream je nu

Broadway-sensatie ‘The First Shadow’ van ‘Stranger Things’ krijgt Netflix-release

Magnolia

Saturday Night and Sunday Morning
Drama, 1960

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
president van de verenigde statenwar on terrorjihad saudi arabiairaqregeringoorlog9/11oil companyoil war