• 9.369.818 stemmen

The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

Western / Drama | 123 minuten

Genre: Western / Drama

Geregisseerd door: John Ford

Met onder meer: John Wayne, James Stewart en Lee Marvin

Plot The Man Who Shot Liberty Valance

"Two great stars together for the first time!"

Senator Ransom Stoddard keert terug naar het stadje Shinbone in het Wilde Westen om de begrafenis van een oude vriend bij te wonen. Tegen een journalist, die zich afvraagt wat de senator hier doet, vertelt hij hoe hij zijn carrière begon als 'The Man Who Shot Liberty Valance'.

Tom Doniphon

Nora Ericson

Peter Ericson

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Een goeie westernfilm met uitstekende rolbezetting en mooi gefilmd.

FisherKing

zeer goede John Ford film met een ijzersterke cast: klassieker zeker voor die tijd!!!

avatar van gotti

Deze western viel me erg tegen. De cast was goed, met vooral James Stewart, maar het verhaaltje kon me totaal niet boeien. Vond het veel te saai, omdat in een gruwelijk langzaam tempo naar de moord op Liberty Valance toegeleefd wordt. Ook vond ik dat er erg veel saaie en oninteressante dialogen waren. 2*

avatar van stinissen

Gewoon Top, dit is ook een keer dat de 'Duke' niet de held is.

avatar van Goodfella

Goodfella

Het positieve punt van deze film vergeleken met andere westerns van Ford die ik inmiddels gezien heb (Stagecoach en The Searchers) is dat hier tenminste geprobeerd wordt om een verhaal te vertellen, het verhaal gaat nèt even iets verder dan het achtervolgen van een postkoets of het doodschieten van indianen. Interessant wordt het echter zelden, leuk evenmin.

Sja, dat is dus het nadeel van het willen kijken van de hele IMDb top 250... er staan zoveel (imo niet boeiende) westerns in.. veel sterkte Jordy

avatar van Jordy

Jordy

dank je staat al weken te wachten op een dag dat ik zin heb in weer zo'n vervelende, overschatte oude western

avatar van jay73

jay73

stinissen schreef:

Gewoon Top, dit is ook een keer dat de 'Duke' niet de held is.

Is dat wel waar stinissen?
In de ogen van Ransom en Hallie is Tom natuurlijk DE held. Trouwens in de ogen van de kijkers ook. Pech voor deze held alleen is dat hij met lege handen blijft staan, terwijl de andere held er met de prijs vandoor gaat.

Toch wel mooi eigenlijk.

Goodfella schreef:

...is dat hier tenminste geprobeerd wordt om een verhaal te vertellen........Interessant wordt het echter zelden, leuk evenmin.

Ik vind deze film juist erg interessant en leuk! Het sterke punt van deze film is juist het zeer solide verhaal, dat perfekt verteld wordt. Ik ervaar de film ook niet als een western. De film gaat over vrijheid van meningsuiting en de invoering van een stemmenstelsel. Ook de tegenstellingen tussen de denker(Stewart) en de doener(Wayne) komen mooi naar voren. Wayne en Stewart hebben maar twee dingen met elkaar gemeen: de liefde voor dezelfde vrouw en hun goede inborst.

Zeer mooie film. 4 sterren

Leuk trouwens....het personage dat zijn wil oplegt en de mensen in hun vrijheid beperkt heet LIBERTY Valance.

avatar van Fabrice

Fabrice

Geweldige film én ook super op DVD !

En een geweldige Woody Strode (rechterhand van John Wayne)later ook bekend als een van de bendeleden van 'Frank' (Fonda) in 'Once upon a time in the west'.

avatar van eerdekes

eerdekes

Indrukwekkende cast wel

FisherKing

Fantastisch bij herziening, met een groots verhaal een een erg indrukwekkende cast. En van de prachtigste rollen van James Stewart en John Wayne.

Maar een zorgvuldig filmer qua synchroniteit, was Ford niet.

Mijn 4.5* blijft staan.

avatar van gotti

Zag hem destijd op de Duitser, nasynchronisatie dus. Moet hem denk ik maar eens herzien.

FisherKing

Ja, zonder de originele stemmen van Wayne en Stewart valt er minder te genieten. Vooral het taalgebruik is behoorlijk mooi, en de one-liners van Wayne. Pompey, go find Doc Willoughby. If he's sober, bring him back.

Vrij onvertaalbaar

Liberty Valence's the toughest man south of the Picketwire - next to me.

avatar van Pacino88

Pacino88

Viel toch ietwat tegen.Dit is dan ook niet echt een western te noemen,de shoot outs zijn zeer gering en de shoot out is ook niet echt apart te noemen.Toch nog hele mooi scenes met Lee Marvin,John Wayne en James Steward,echt een schitterende cast.Leuke bijrol van Lee van Cleef.Ik heb me niet verveeld,maar ze hadden meer kunnen doen aan de showdown tussen Lee Marvin en Stewart en niet daarna nog zo lang door moeten gaan.

Pacino88 schreef:

Vreemde kritiek. Ik vind je hele kritiek een beetje vreemd omdat het hier geen actiefilm betreft. Ik vind de climax perfekt. Dit is een film over de overgang van het wilde westen naar beschaving en geen actie/wraak-flick.

Pacino88 schreef:

Viel toch ietwat tegen.Dit is dan ook niet echt een western te noemen,

Waatom dan? Omdat er geen bank overvallen wordt? Of omdat er geen 500 indianen afgeknald worden? Dit is één van de zuiverste westerndrama's ooit gemaakt.

avatar van Pacino88

Pacino88

Ramon K schreef:

Dat is meestal wel een belangrijke factor en wat is dat nou voor een achterlijk commentaar,tuurlijk is het geen actiefilm.Ook was het wat onrealistisch.

Wayne die eigenlijk Valance doodde,een aantal meters verder van Stewart,zonder dat die het merkt,yeah right..

avatar van Epitaph

Epitaph

Ik had ietsjes meer van deze Western verwacht,en ik vind dat John Wayne toch wel erg snel dronken is,nadat Liberty Valance gedood is(binnen 4 a 5 minuten vallend dronken). Zag er een beetje afgeraffeld uit voor my.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Epitaph schreef:

Haha, lol, nee laten we de film nog een paar uur langer maken met een twee uur durende zuipscene . Ben je dan tevreden over de film?

Een film van 2 uur kan ook meer dan 2 uur beslaan in de verhaallijn. Nooit een film gezien waarin het nacht wordt en dan weer dag, zonder dat je dacht dat het wel een hele lange film was ?

avatar van sonyjh

sonyjh

is deze film iets waard t.o.z van de sergio leone films?

Dit is in elk geval leone's zijn lievelings "ford-film"

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Het is een heel ander type film dan wat Leone maakte, meer drama dan avontuur. Wel de moeite waard hoor, wat mij betreft.

avatar van moz

moz

Veel oude westerns heb ik niet gezien. Mag me dan ook geen filmkenner noemen. Wat me wel meteen opviel is dat bijvoorbeeld ook de scenes in het stadje duidelijk in een studio zijn opgenomen. Dat heb ik bij andere films als once upon a time in the west niet gemerkt. Op zich jammer, maar misschien gewoonlijk voor die tijd.

Het verhaal wist me niet echt te boeien, maar laat wel een stukje amerikaanse geschiedenis zien.

FisherKing

Ik vind de genre aanduiding Western hier compleet misstaan. Het is meer een drama, en specifieker: hoe worden we democratisch.

speedy23

Bij mij staat hij als 'westerndrama'.

avatar van The One Ring

The One Ring

Mooie western, maar ik zal hem nog een keer moeten kijken om hem geheel op waarde te kunnen schatten, denk ik. Ik heb hem namelijk in een iets te rumoerige omgeving gekeken en daardoor raakte ik af en toe even de draad kwijt.

Ik was er eigenlijk ook van uit gegaan dat dit weer zo'n western was die je even ontspannen kunt gaan kijken, maar deze film is een stuk gecompliceerder dan zijn genregenoten. Ik kreeg ook veel minder het western-gevoel hier. Maakt verder niks uit, want het verhaal is uitstekend. Mooie en geloofwaardige overgang van wilde westen naar beschaafde wereld. Het enige wat me een beetje dwarszit is of je het wel echt kunt zien als een beschaafde manier van stemmen. De film suggereert immers dat Stewart de verkiezingen alleen maar wint omdat mensen denken dat hij de man is die Liberty Valance schoot. Maar als je op iemand stemt omdat hij iemand (een slecht iemand weliswaar, maar dat is niet mijn punt) neerschoot kun je nog altijd moeilijk van iemand spreken die politiek gezien ook sterk is. Komt bij dat de suggestie dat de moord de aanleiding voor Stewarts politieke overwinning is een beetje vreemd is, aangezien hij ook al de meeste stemmen leek te krijgen bij die kleine verkiezing in de bar. Of dit allemaal fout is weet ik niet, maar daar kom ik bij herziening wel achter denk ik.

In ieder geval is het allemaal stukken beter dan die eerdere film die ik zag van John Wayne en John Ford: The Searchers. Hier komt het thema wel uit de verf en is Wayne ook minder irritant. Al denk ik niet dat ik ooit een grote John Wayne-liefhebber zal worden.

3,5

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik heb me hier trouwens geergerd aan die sheriff (of hoe je dat ook schrijft). Ik vond dat hij erg aan het overacteren was. Dat deden er wel meer, maar vooral hij. Dit was voor mij trouwens het enige minpunt. Maar wat vinden anderen van hem/hen?

Goodfella_90 schreef:

Ik vond dat hij erg aan het overacteren was.

Ik vind van niet. Gewoon een niet zo snugger personage, maar wel goed gespeeld.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat soort personages zitten in veel van die oude westerns. Inderdaad een beetje overacteren, maar je raakt er na een tijdje wel aan gewend om dit soort personages te zien. Niet storend verder.

The One Ring schreef:

Dat soort personages zitten in veel van die oude westerns.

Groot gelijk. Dat is iets wat zeker in oude westerns gebeurd. En mij stoort het ook helemaal niet. Raar eigenlijk dat iemand anders er mij attent moet op maken, ik let er helemaal niet meer op.

avatar van Hephaistos

Hephaistos

Misschien qua verhaal en thema geen echte western, maar qua filmstijl en acteren wel. Stewart speelt een aardige vent, maar mijn sympathie lag het meest bij Tom. Ook natuurlijk doordat je door het begin van de film al weet wat het eindresultaat gaat worden.
De wending dat Tom besluit om Staddord te helpen door Valance neer te schieten is erg mooi. Je eigen geluk opofferen om dat van je geliefde te garanderen, of iemand laten neerschieten maar wel je droom verwezenlijken. Dat was wel de keuze waar de hele film zo'n beetje naar toe werkte.
Alles wat daarna gebeurt kwam op mij over als wat na-kabbelend. Het hele verkiezings-circus (een cowboy die slingerend met een lasso het podium op komt rijden?!?) was wat lang en overdreven.

Het hele overacting was naar mijn smaak wel aanwezig (zelfs als je het genre mee laat wegen), maar ik heb me er verder niet aan geergerd. De Marshal, de ouders van Hallie, de dorpsvergaderingen. Ze werden allemaal zo overdreven neergezet dat het eerder vermakelijk was dan ergerlijk.

Uitstekend spel van de hoofdrolspelers en een leuk en goed uitgewerkt thema. Maar ook iets te veel overdrijving en een verhaal dat wat laat uit de verf komt.