• 9.413.167 stemmen

Do the Right Thing (1989)

Drama / Komedie | 120 minuten

Genre: Drama / Komedie

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Danny Aiello, Ossie Davis en Spike Lee

Gesproken taal: Koreaans, Engels, Italiaans en Spaans

Releasedatum: 27 juli 1989

Plot Do the Right Thing

"It's the hottest day of the summer. You can do nothing, you can do something, or you can …"

Het is de heetste tijd van het jaar in Bedford-Stuyvesant, Brooklyn. In deze voornamelijk zwarte wijk, runt Sal, een Italiaanse immigrant, met zijn zonen Pino en Vito al jaren een succesvolle pizzeria. Pino is echter een racist en een herrieschopper. Hij ergert er zich bijvoorbeeld voortdurend aan dat zijn vader de plaatselijke dronkaard Mayor zijn dagelijkse dollar gunt voor het schoonvegen van het trottoir. Eigenlijk zou Pino dat geld zelf willen opstrijken, maar dan zonder de bezem ter hand te nemen...

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Radio Raheem die batterijen gaat halen bij die Koreaan.

Quentin schreef:

Sterke film, alleen jammer van de achterhaalde fotografie (met momenten).

Deze rare opmerking mag je uitleggen. Aub met details. (en kom niet aan met bandje in de begin-song)

Quentin

De betekenisloze scheve kadrering, toen misschien vernieuwend nu niets meer dan halfbakken flitsend.

avatar van djelle

djelle

De betekenisloze scheve kadrering

Was toen verre van vernieuwend, maar ik vind dat sowieso nu net altijd een fijne manier van in beeld brengen. Het zorgt tenminste voor een creatieve en afwisselende look (al moet het ook nog een beetje op een goeie manier toegepast worden natuurlijk). Veel beter dan al die films met eentonig standaard camerawerk.

FisherKing

Ja, want betekenisloze scheve kadrering is natuurlijk jouw opvatting van het kunstwerk wat Spike Lee destijds in roemruchte tijden maakte.

Dus het gaat er niet over of het vernieuwend was. En achterhaalde fotografie is kadrering natuurlijk nooit. Bovendien een heel belangrijk punt is of het wel betekenisloos is.

FisherKing schreef:

Dus het gaat er niet over of het vernieuwend was.

Inderdaad niet, het gaat erover dat ik het NU storend vind.

En achterhaalde fotografie is kadrering natuurlijk nooit.

Enlighten me

FisherKing

Het feit dat jij het nu storend vind kan natuurlijk ook betekenen dat het destijds ook zo storend was, en dus zo geheel en al bedoeld is. Beetje moeilijk uitleggen. Ik bedoel ermee te zeggen dat die fotografie destijds ook kritiek kreeg. Ik wil het dan in een breder verband trekken en stellen dat de fotografie van alle tijden is.

Quentin

Ok ik volg je maar hoezo kan kadrering (in het algemeen) nooit achterhaald zijn?

avatar van gotti

Tuurlijk kan dat wel. Alleens is dit hier niet het geval.

Juist.

avatar van niethie

niethie

Wou de film al een hele tijd erg graag zien maar het kwam er steeds niet van tot ik hem van het weekend eindelijk heb meegenomen.

En wat een geweldige en vooral ontzettend indrukwekkende film is dit zeg, de sfeer is de hele film perfect je krijgt als het ware echt het gevoel dat je er zelf bij bent en je leeft echt ontzettend met de personages mee.

De film zit vol met geweldige en coole personages, dialogen (one-liners) en orginele humor tot de film in het laatste halfuur omslaat in een erg indrukwekkend en confronterend stukje film die je echt aan het denken zet.

Daarnaast word er ook nog eens erg goed geacteerd vooral door aiello en lee zelf.

Kortom een erg humoristische en tegelijke tijd erg aangrijpende film die je naar je keel grijpt en zeker aan het denken zet over dit soort situaties.

Lang gelden dat ik een film zag die me na een keer kijken zo aangreep, petje af...

4,5 sterren

avatar van N811

N811

Wel een goed beeld van een bepaalde new yorkse buurt.

Je voelt de sfeer, geen overdreven gedoe. Niet de ergste buurt maar wel een arbeiderswijk met voornamelijk zwarte bewoners

avatar van AHWA

AHWA

Binnenkort op MTV

avatar van ewalk

ewalk

AHWA schreef:

Binnenkort op MTV

Wanneer dan?

Toch maar verhoogd, Denk dat het een tijdloze film is die de komende decennia actueel zal blijven. Spike Lee laat zien dat de Amerikaanse samenleving doorspekt is met racisme een op ras geente samenleving. De wijk(gettho) waar zwarten wonen, de enige blanken zijn gezagdragers of uitbaters van een pizzeria. Personen waar de zwarten van afhankelijk zijn. Men neemt het heft niet in eigen handen. Daarnaast is de vraag of ze die ruimte krijgen om te verbeteren. Zie ook Mookie in zijn rol van pizzabezorger. Een oplossing zou dan misschien kunnen zijn de gemeenschap te verlaten en op te gaan in de maatschappij waar je ook met the powers that be te maken hebt. Iemand als Obama probeert deze zaken enigszins bespreekbaar te maken en wil er voor zorgen dat de gehele racial issue los wordt gelaten. Dit zal echter heel moeilijk worden in de raciale samenleving die Amerika is. hij zal er een zware dobber aan hebben. Vanaf het begin is de media al bezig over zijn zwartzijn. Men zal altijd verwijzen naar de afkomst van een persoon, vooral indien deze zwart bloed heeft. Ook al is dit 10% dan staat er in zijn paspoort: african american en niet White. Met dit gegeven moet dit het thema van de film van Lee alleen maar helder maken.

avatar van AHWA

AHWA

Aanstaande zondag op MTV, volgens mij.

avatar van gotti

Allen kijken vanavond! Spike Lee's beste met een wereld rol van Danny Aiello en fantastische muziek van Public Enemy.

avatar van The Last

The Last

gotti schreef:

en fantastische muziek van Public Enemy.

Ik laat de film mooi schieten vandaag, na de positieve dingen die ik er over gehoord heb, wil ik 'm mooi op dvd hebben.

Paalhaas schreef:

Radio Raheem die batterijen gaat halen bij die Koreaan.

Count them shits again!

avatar van lefty

lefty

Pino had tog wel gelijk je kan ze niet vertrouwen

avatar van gotti

Of je maakt een grap of je hebt de film totáál niet begrepen...

avatar van Knisper

Knisper

Werd de fim gisteren nou 4:3 uitgezonden?

avatar van RedLine

RedLine

Knisper schreef:

Werd de fim gisteren nou 4:3 uitgezonden?

Ja gister op MTV.

avatar van Spetie

Prima film van en met Spike Lee. Allereerst valt het goede camerawerk op, waarbij soms ook gebruik wordt gemaakt van felle en aparte kleuren.Daarnaast is het acteerwerk van de acteurs prima, waarbij opvalt dat Spike Lee zelf niets onderdoet voor bijvoorbeeld een topper als John Turturro. De film bevat boeiende dialogen en scènes, heeft een aparte maar mooie sfeer om te zien en bevat gewoon een sterk verhaal. De scène waar Radio Raheem batterijen koopt bij de Koreaanse winkel is een topper! . Erg goed is ook dat Lee aan de kijker overlaat om te beslissen voor welke partij hij of zij kiest. Toch wel een aanrader deze film!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Vet stukje film dit. Vooral het mooie, warme kleurgebruik en de leuke camerastandpunten maken hem het kijken meer dan waard. Verder uiteraard een shitload aan bullshit en weinig verhaal, zoals het eigenlijk hoort bij dit soort films. Veel overbodig denkwerk hoef je niet te verrichten. Met dit hete weer is dat - voor mij iig - dan ook niet meer dan normaal (zie ook deze bespreking ). Gewoon achteroverliggen en lekker genieten. Hetzelfde een beetje met de dialogen. Die zijn nooit echt superscherp, maar eenvoudigweg erg vermakelijk.

Dit alles aangevuld met de nodige humor en beats (die ghettoblaster ) maken van Do The Right Thing een heerlijke wegkijkfilm

4* Verveelt geen moment

avatar van Thomas83

Thomas83

Intelligente film die gaat over een buurt waar wat mensen van verschillende afkomst eigenlijk harmonieus samenleven, maar er is ook een enkeling die wat minder verdraagzaam is naar andere rassen. Dat leidt in het laatste half uur of zo tot dramatische gebeurtenissen. De periode daarvoor is de film vooral erg grappig eigenlijk. Leuke dialogen, personages (goed gespeeld ook) en situaties, allemaal een beetje karikaturaal. Doordat de boel vrij flitsend is geschoten en gemonteerd (zeker voor die tijd. De film is eigenlijk zijn tijd vooruit, zou je kunnen zeggen) kijkt dat lekker weg. Het lijken bijna een soort sketches die samen sterk een geheel vormen. Verder zit er ook een bepaald apart sfeertje in de film, lastig uit te leggen.

De titel van de film is goed gekozen, en na afloop van de film worden nog twee zeer rake citaten van Martin Luther King en Malcolm X getoond, die eigenlijk alles zeggen.

Al met al een sterke film die bij mij net niet de 4.0 haalt.

avatar van MichaelMadsen

MichaelMadsen

Ben het met thomas 83 eens. een nette 7,5 uit 10 voor mij.

avatar van olivier

olivier

Quentin schreef:

Ik kan me nog wel vinden in die stelling. Dat felle kleurenpalet, de vreemde camerastandpunten, de uitvergrote hoofden, het lijkt toch allemaal wel erg '80s-'90s en we komen het nu niet meer tegen. Niet dat dat per se een groot nadeel moet zijn voor een film trouwens.

Mijn probleem met 'do the right thing' is het ensemble-verhaal, dat ik maar zelden effect vind hebben. En in 'do the right thing' is dit niet anders: aantal sterke momenten, de hitte is bijna voelbaar, een voor racisme-thematiek zeker geen belerende boodschap, maar je kan je toch niet losmaken van het gevoel dat je kijkt naar allemaal losse scènes en sfeerscheppingen. 3*

avatar van garlic senior

garlic senior

Indrukwekkende film. De fruitige sfeer en de camerastandpunten zorgen voor een aantrekkelijk ogende film. Daarnaast zit het met de acteerprestaties meer dan goed. De soms leuke humor wordt afgewisseld met meer serieuze zaken, maar als kijker blijf je gedurende de hele film geboeid. Martin Lawrence vind ik wel een kleine miscast, hij is beter in de lolbroek uithangen. Het einde grijpt je bij de strot, en zendt een pakkende boodschap uit. De film 25th Hour maakte al indruk, maar dit is zelfs nog beter! Ik ben nu nog nieuwsgieriger geworden naar de andere films van Spike Lee.

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Erg leuke film, soms vond ik het een beetje raar dat er eigenlijk toch best dramatische dingen gebeurden en dat het een beetje als grap werd afgedaan, maar allez. Ik heb toch zeker enkele keren hardop moeten lachen om bepaalde dingen en dat gebeurt bij mij niet zo vaak, dus dat zegt wel wat. Erg amuserende film, lekker licht.

4 sterren.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Feel the love, taste the hate

Veertien jaar na Altmans 'Nashville' blies Spike Lee het genre van de mozaïekfilm nieuw leven in. Resultaat: 'Do the Right Thing', een bruisende schets over raciale spanningen, die vandaag de dag nog steeds bijzonder actueel kan en mag geacht worden. De subtiliteit en ingetogenheid van '25th Hour' blijft echter eenzaam aan de top staan van 's mans oeuvre en laat ons niet geheel toevallig een andere, meer volwassen Spike Lee zien.

De bruisende, broeierige sfeer is vooral een gevolg van de algemene visuele invulling van de prent. Opvallend tijdsgebonden en met oog voor dynamiek geeft Lee zijn prent een funky, door kleurschakeringen gedreven uiterlijk mee. Een specifiek uiterlijk dat zich verder vertaalt in allerhande cameraspielerei en uitgekiende staging.

Enige sereniteit is eveneens op zijn plaats, waardoor 'Do the Right Thing' een harmonische feeling bekomt en kan buigen over een efficiënte beeldspraak. Op die momenten komt de ware aard van 'Do the Right Thing' als uitgesproken mozaïekfilm naar boven drijven: personages worden met zichtbare schwung en charisma doorheen het web van Brooklyn geweven en gedreven.

Ten slotte, naarmate het einde nadert, stijgt de hitte en loopt de koorts hoger op. De gettoblaster krijgt een voorname rol in de weergave van de sociale spanningen en zal dan ook meer en meer op de voorgrond treden.
Op het einde escaleert 'Do the Right Thing' in een al dan niet aangekondigde of onvermijdelijke climax, waarin de iconische gettoblaster andermaal een centrale rol krijgt toebedeeld. De intensiteit waar de prent al die tijd aan heeft gewerkt, resulteert echter niet in de staalharde mokerslag die 'Do the Right Thing' had kunnen uitdelen. De kenmerkende beeldtaal wordt deels uit het oog verloren en maakt plaats voor een enigszins uitgerokken finale, die louter een harde mokerslag uitdeelt. Niettemin, een slechts kleine smet op een verder uitermate intense ervaring.