• 9.375.363 stemmen

Do the Right Thing (1989)

Drama / Komedie | 120 minuten

Genre: Drama / Komedie

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Danny Aiello, Ossie Davis en Spike Lee

Gesproken taal: Koreaans, Engels, Italiaans en Spaans

Releasedatum: 27 juli 1989

Plot Do the Right Thing

"It's the hottest day of the summer. You can do nothing, you can do something, or you can …"

Het is de heetste tijd van het jaar in Bedford-Stuyvesant, Brooklyn. In deze voornamelijk zwarte wijk, runt Sal, een Italiaanse immigrant, met zijn zonen Pino en Vito al jaren een succesvolle pizzeria. Pino is echter een racist en een herrieschopper. Hij ergert er zich bijvoorbeeld voortdurend aan dat zijn vader de plaatselijke dronkaard Mayor zijn dagelijkse dollar gunt voor het schoonvegen van het trottoir. Eigenlijk zou Pino dat geld zelf willen opstrijken, maar dan zonder de bezem ter hand te nemen...

avatar van kort0235

kort0235

Ja, echt een heel goede film.

Had hem al een tijdje terug op TV gezien, maar ik koop zeker de DVD !

avatar van Redlop

Redlop

youri_bonito schreef:

Redlop...noem de 'muziek' die je op MTV tegenkomt alsjeblieft geen Hip-Hop, want dat is het totaal niet.

Ik zal het niet meer doen.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Mooi in beeld gebracht deze film, kleurgebruik en die "twisten" met de camera. Geweldig goede cast, leuke personages; Radio Raheem, Pino, Sal, Radio Love. Het begin is loom en het einde is als een vulkaan, een explosie! Heel origineel in beeld gebracht allemaal. Prima film!...en de muziek is ook top. Fight the Power!!!!

****-sterren

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Mooie film , ik snap alleen niet hoe hij hiermee de discriminatie van de wereld wil helpen. Fight the power!

avatar van Ramon K

Ramon K

Ben het wel eens met de meeste commentaren hier; goede film over racisme. Toch twee puntjes van kritiek. Er hangt bijna constant een gele/bruine/rode gloed over het beeld. Enerzijds draagt dat bij aan de broeierige sfeer, anderzijds verpest het het visueel nogal wat (ik vind het vaak simpelweg niet mooi). Dacht een tijdje dat het aan de kwaliteit van de dvd lag, vooral omdat de trailer deze gloed totaal niet vertoont. Vreemd. Verder is de optiteling verschrikkelijk (dacht meteen aan The Cosby Show) en vind ik de aftiteling vreemd, zelfs een beetje tegenstrijdig. De film is inhoudelijk tegen geweld, sluit eerst af met een quote tegen geweld, maar komt daarna met een quote die het aanwenden van geweld als verdedigingsmiddel rechtvaardigt. Vreemd. Ik houd het op 3,5*

avatar van gotti

The Cosby Show? Mocht Bill willen. Eén van de mooiste optitels (correct NL?) die ik ken.

avatar van Sollomon T.

Sollomon T.

Ik heb deze film gekocht in Italië en heb het me nog geen seconde beklaagd, de dialogen die worden neer gezet zijn geweldig, het deed me even denken aan Scorsese,

vooral het gekibbel tussen Danny Aiello en zijn twee zonen, wat ik overigens zeer grappig vond.

Ook John turturro vond ik sterk in zijn rol , deze film was voor hem een deur naar succes en terecht !

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

M'n eerdere ervaringen met Spike Lee's films (Inside Man, 25th Hour, Bamboozled) waren allemaal op dikke flops uitgelopen, dus ik had vooraf m'n bedenkingen over Do the Right Thing. Maar aangezien het z'n bekendste en meest geprezen film is, wilde ik 'm toch een kans geven. De juiste beslissing blijkt dus. Waarschijnlijk de beste Amerikaanse film over racisme. Paul Haggis had deze film misschien eens wat vaker moeten bekijken. 4*

avatar van starbright boy

Ramon K schreef:

Juist een sterk statement. De quotes zijn niet persee bedoeld als een standpunten van Lee zelf, maar geven de complexiteit van de oplossingen voor een heel complex probleem weer. Twee stromingen in de burgerrechtenbeweging van de jaren '60. Twee zeer invloedrijke mensen die terugkomen op de foto van de verstandelijk gehandicapte jongen. Gedachten om mee te nemen.

Ik vind het een ontzettend gedurfde film. Lee komt niet met een simpele kijk op het probleem, maar durft een veel complexere film te maken. Geen overduidelijke goed-kwaad lijn. Maar er is wel een onderhuidse spanning, een kleine aanleiding en dan barst een dun laagje beschaving dat de boel jaren net aan overeind heeft gehouden.

Een blijvertje. Zal over tientallen jaren nog als klassieker en belangrijke film gezien worden, daar ben ik van overtuigd.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ja, zit inderdaad wat in.

avatar van gotti

Blijft briljant. Met afstand Lee's beste, met een glansrol van Aiello...

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, éen van die zeldzame meesterwerkjes waarin werkelijk alles klopt. De sfeer, de beelden, de muziek, en het acteergeweld. De Leader is fenomenaal.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wie deze film goed vindt, moet ook Clockers maar eens kijken. Doet niet veel onder voor deze film.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

De cover spoort mij niet aan om de film te kijken. Maar na een aantal lofuitingen hier ben ik wel nieuwsgierig geworden.

avatar van gotti

Doen. Je zal d'r geen spijt van krijgen...

avatar van mikey

mikey

'never judge eeh book by it's cover' aldus een groot cliche.

avatar van NKyou

NKyou

Het is alweer een tijdje geleden dat dit is gezegd, maar ik heb hier werkelijk niets meer aan toe te voegen:

Onderhond schreef:

geplaatst op 5 oktober 2004, 23:45 uur

..., de film begint redelijk zwak. De eerste 90 minuten zijn lauw, af en toe wel zeer komische scenes (die drie oude kerels onder hun parasolletje), maar ook veel scenes waar ik me aan irriteerde (dat hele black shit, white shit, Korean shit, nigger shit gedoe, die tamme scheldtirades). Toen de film opende met "Fight The Power" zat ik al met m'n ogen te draaien. Halverwege zat ik aan zo'n 2.5* voor leuk camerawerk en enkele leuke scenes, maar verder was er niet veel te beleven.

Het einde was echter wel goed, en toont wat mij betreft een regisseur met ballen aan z'n lijf. Volgens mij gaat het ook helemaal niet om een onvermijdelijke climax, maar om een domme actie die escaleert in een onevenredig serieuze situatie. Een tik die Lee uitdeelt aan de kijker ivm racisme, en allereerst naar z'n eigen "volk". Misschien is het m'n eigen ervaring, maar doorheen de film wordt er niet bepaald sympathie opgewekt voor de zwarte personages, en zijn het vooral hun acties die bezwaren oproepen.

Uiteraard is dit geen anti-black film en is de boodschaap globaal, maar ik vind het van veel lef getuigen om deze weg te kiezen. 2.5* plus een volle 1.5* voor het laatste half uur.

4*, want uiteindelijk beoordeel ik wel een film over z'n gehele lengte, en is de film ook meer dan een mooie boodschap. Hier en daar (vooral het eerste deel) rammelt er vanalles, maar een fantastisch slot maakt het toch nog een zeer boeiende kijkervaring

avatar van RichardVeld

RichardVeld

Onderhond lult in zijn eerste alinea..Ik vind het jammer dat zoveel mensen de kennis missen om wat te roepen over dit soort films. De setting is AMERIKA, en het perspectief is van een AFRO-Amerikaan..Amerika is een en al rassenproblematiek..Juist die black vs white vs korean vs latino blabla is Amerika ten voeten uit..Fight the power is het thema van deze film..Vanuit het perspectief van de zwarte man..IJzersterk neergezet door Spike.

Eigenlijk slaat de tweede alinea ook de plank mis. Spike neemt het op voor zijn volk en zijn actie komt voor uit pure woede en frustratie..

Hier laat ik het maar bij..

avatar van pascal83

pascal83

RichardVeld schreef:

Absoluut niet. Hij houdt zijn volk - met name de 'dumb and ignorant people' - juist een spiegel voor.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Klassieke film, misschien niet helemaal perfect in de uitwerking (zoals wel meer Spike Lee films) maar een erg sterke en overtuigende boodschap die je goed wakker schudt.

avatar van Theatertje

Theatertje

Echt waar een goede film, in tegenstelling tot andere films van Spike Lee. Ik geef deze film 4 sterren.

avatar van illMattie

illMattie

ik snapte niet waarom Mookie die vuilnisbak door de winkelruit van Sal gooide. Sal was goed voor hem en zei hem vlak daarvoor nog dat hij Mookie als zijn zoon beschouwde. Daarnaast deed Mookie niet mee met dat Black Power gedoe...

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

illMattie schreef:

Iets wat ik de eerste keer ook niet goed snapte maar tegenwoordig wel. De hele buurt was op stelten vanwege de dood van Radio Raheem en wilde retributie, desnoods Sal. Door de vuilnisbak door de ruit te gooien, verplaatste Mookir de woede van de menigte naar Sal's pizzeria en beschermde zo Sal. De pizzeria werd misschien gesloopt maar dat was nog altijd beter dan dat ze Sal zouden aanpakken. Sal denkt er echter het zijne van. Uiteindelijk kun je voor jezelf bepalen of Mookie nu 'The Right Thing' heeft gedaan.

avatar van mikey

mikey

Sal was ook een racist, en misschien wel van het ergste soort. Namelijk de racist die zich verbergt.

avatar van illMattie

illMattie

Mr_White schreef:

ah oke, zo had ik het nog niet bekeken

avatar van JohnStacks

JohnStacks

youri_bonito schreef:

@ Redlop, het 'hip-hop genre' is helemaal niet wat men ziet op MTV en andere k*t 'muziek'programma's op tv, hip-hop begon als manier om je te uiten in de achterwijken van Amerika, maar de rijke patjakkers zagen dat hier geld in zaten en nu lopen er allemaal kleine Tupac'jes rond. Het hip-hop genre is verkracht door de Amerikaanse McDonald's samenleving, maar het was weldegelijk een muziek vorm waar je u tegen kon zeggen, maar noem de 'muziek' die je op MTV tegenkomt alsjeblieft geen Hip-Hop, want dat is het totaal niet.

Over naar de film, die bij mij werkelijk heeft ingeslagen als een bom. De film geeft precies weer wat er aan de hand is in de zwarte ghetto's van Amerika. Het zit vol met kritiek op zowel de manier waarop de mensen in de ghetto met hun situatie omgaan, als op de 'oppressor'. De sfeer, de kleuren, het camerawerk, de acteerprestaties, alles is zo mooi vormgegeven dat ik het niet laten kan om een dikke 5* te geven!

avatar van Van Nunen

Van Nunen

Dit was echt goed..

avatar van delin

delin

Ramon K schreef:

Ja, zit inderdaad wat in.

Omhoog dan met die sterren!

Ik vind het ook een zeer intelligente film.

Ik heb Spike Lee afgelopen zomer live gezien op een jazzconcert in Spanje, waar 'zijn' filmband allerlei muziek van zijn films speelde, en daar was hij wel erg op rascisme aan het doorhameren. Ik vind het heel goed dat hij er zo voor staat, maar het kan mensen op een gegeven moment ook tegen de borst gaan stuiten, wat jammer zou zijn.

avatar van Theunissen

Zeer goede film die goed het racisme belicht tussen de verschillende groepen. Het verhaal zat prima in elkaar en het acteer gehalte was zeer goed. Er spelen zeer veel leuke verschillende karakters (vooral Radio Raheem vond ik goed) in deze film. En de sensuele Rosie Perez speelt er ook een leuke bijrol in.

avatar van Quentin

Quentin

Sterke film, alleen jammer van de achterhaalde fotografie (met momenten).