Genre: Thriller / Misdaad
Releasedatum: 12 april 1991
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot The Silence of the Lambs
"In his mind lies the clue to a ruthless killer. She must trust him to stop the killer."
Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.
Clarice Starling
Ardelia Mapp
Barney
Lamar
EvErT-hAnS-PiNo
Anthony Hopkins met een rol die alleen hem toebehoort. Het karakter Hannibal Lecter verwart me af en toe op een prettige manier; een maniakale, moordzuchtige kannibaal, maar wel met een zacht voorkomen en een vriendelijke kant.
Jodie Foster speelt haar rol ook erg goed, met een vreemd accentje, maar gek genoeg draagt het allemaal bij aan het totaalplaatje.
Chucky92
Wat ik bijzonder aan deze film vindt, is dat de film echt de hele tijd spannend is. Dat maak je echt bijna nooit mee, dat een film de gehele tijd spannend is. Helemaal het einde wanneer het licht uitviel hield ik het niet meer . Geniaal! Wat mij wel stoorde was het accent van Jodie. Maar volgens mij is dat niet gespeeld maar heeft zij van haar eigen dat accent, dan kan zij er niks aandoen. Voor de rest speelde zij heel overtuigend, ook Hannibal is natuurlijk een prachtige personage. Hoe bedoel je sympathie krijgen voor de bad-guy, ook geniaal. Mooiste was misschien nog wel hoe Hannibal liet zien hoe geniaal die is. Al die dingen die hij wist en ook was het leuk om te zien hoe hij nou eigen die pen kreeg , dat wordt dan niet laten zien maar daar kun je over discusseren dat is leuk. Een welverdiende top 10 notering, met Hopkins die misschien wel de meest interessante filmpersonage neerzet, ooit gedaan.
avdj
Waanzinnige film. Hopkins zet hier zo ongeveer de meest gestoorde, doch briljante psychopaat neer die ooit op het witte doek is getoond. De film blijft maar boeien. Het acteerwerk is super en doeltreffend. Verder natuurlijk een psychologisch verhaal, heel anders als het zaagwerk van Saw de afgelopen jaren. 5* en een plaatsje in mijn top 10.
Guardian of Isis
Hopkins schittert inderdaad en net daarom - en voor een zeldzame keer ben ik het eens met Onderhond - vind ik het jammer dat hij na zijn ontsnapping nagenoeg niet meer in beeld komt. Buffalo Bill vond ik wel redelijk als slechterik, maar hij mag Hannibal's schoenen nog niet poetsen.
TMP
Goede thriller, vooral door het sterke acteerwerk van Hopkins en in minder mate Foster. De spanning was continue aanwezig, zeker in de scènes met Lecter en de eindscène met Buffalo Bill.
Minpunt was het accent van Foster, ik weet niet of ze altijd zo praat, maar zeker in het begin van de film vond ik het nogal irritant. Waarom ging het licht opeens aan toen Bill op Starling wilde schieten, dat kon hij toch gewoon in het donker doen? Ik heb wel beter thrillers gezien, maar vooral door het personage Hannibal en het acteerwerk van Hopkins de moeite waard.
FunkStarr
- 1922 berichten
Erg spannende film, een instant classic in het genre. Hopkins en Foster zijn in topvorm. Moet deze echt eens gaan herzien na heel veel jaren...
Shoor
Spannende film waarbij ik toch menig keren op het randje van mijn stoel heb gezeten. Ik ergerde me wel aan de spraak van Clarice. Een 3.5 *
Skinny Binny
Ik vraag me af of Hannibal de show steelt omdat hij betrekkelijk origineel is, of zo weinig in beeld. Zijn minuten op het scherm zijn perfect gedoseerd. Helaas begrepen de makers dat niet bij de sequels en kregen we te maken met het fenomeen jumping the shark. De andere personages kunnen we wel dromen; Clarice die zich als beginneling moet redden in een mannenwereld, de clichématige seriemoordenaar met rare fratsen, etc. Als je de dreiging van Hannibal weghaalt blijft er weinig meer over dan de zoveelste domme whodunnit met ongeloofwaardige wendingen. Vooral bij de eindscène ergerde ik me dood, ik had het gevoel alsof ik naar Angela Schijf in Flikken Maastricht zat te kijken. Goed, behalve die laatste scène kent de film een uitstekende spanningsboog en zitten er geen stukken tussen dat je weg zit te dromen. Het heeft een kenmerkende eigen sfeer en dat vind ik altijd een groot pluspunt.
booyo
Shocking! Nooit doorgehad dat Hannibal maar 16 minuten in beeld is! Lijkt langer, veel langer! Kortste optreden door winnaar oscar beste-acteur!.
Kijk. Dat zijn leuke weetjes! Man oh man, wat zet Hopkins hier een weerzinwekkend goeie rol neer. Ga toch maar de andere Hannibal films kijken. Zal hier niet aan kunnen tippen, maar wil nu meer van de beste man genieten.
Silence of the Lambs, één van de betere thrillers die ik ken, zonder twijfel. Toch blijft Foster voor mij een klein minpuntje. Heel kinderachtig, maar blijf me ergeren aan haar stem (accent). Favoriete scène is voor mij het moment dat Hannibal in de kooi zit en dan de conversatie aangaat met Starling. De close-ups op zijn karakteristieke hoofd, ik weet niet kreeg er kippenvel van. Mag niet klagen over het formaat scherm dat ik thuis heb staan, maar dit in de bioscoop moet de crème de la crème zijn. Einde van de film vind ik helaas ietwat slap. De klassieke scène in het creepy huis van Buffalo Bill, waar hij Starling begluurd met de nachtkijker is op en top spannend. Maar eindigt wel erg makkeljik..
N23
Heerlijke film. Redelijk oud voor een film maar hij beviel me uitermate goed.
Hannibal zet hier een rol neer... nee hij zet hier geen 'rol' neer, hij Schept Hannibal als een echt persoon. Niet zomaar een rol... maar een echt persoon.
Het einde is heel spannend, maar ik vond het wel cliche matig eindigen.
Rogyros
Redelijk oud voor een film
De film viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. Dat zou voor een hond extreem oud zijn. Waarom is dat voor een film oud?
N23
Omdat alleen al de laaste 10 jaar de vooruitgang zo groot is, denk alleen al aan special effects en de technologische vooruitgang en het geld wat erin zit. Daarom vind ik deze film oud. Maar begrijp me niet verkeerd, deze film heeft Vadertje Tijd prima doorstaan.
maithekke
Net een herziening gehad. Ik heb geen tijd om daar uitgebreid over te vertellen maar het heeft me weer eens goed duidelijk gemaakt waarom deze film op mijn nummer 1 staat!
Blijft een geweldige film
Driello
Tja, hier ben ik het wel mee eens. Deze flm was toch zo'n beetje de sensatie van het jaar, toen. Maar als je al de clichees eruit mikt hou je werkelijk een heel klein verhaaltje over. Dat verhaaltje is dan dat een agente de kennis en inlevingsvermogen van een intelligente maar zieke misdadiger benut om misdaden op te lossen. En dat had dan waarschijnlijk veel beter kunnen worden verfilmd.
Ninto
En dat had dan waarschijnlijk veel beter kunnen worden verfilmd.
Wow. Een keer wow zeggen is niet genoeg, dus: WOWWWW.
yeyo
Hear hear! Het verhaal is ook al veel beter verfilmd: Manhunter van Michael Mann is veel complexer en intelligenter.
Ik me altijd geërgerd aan het personage van Hopkins in deze film: een verfijnde intellectueel die mensenvlees als een gastronomische delicatesse beschouwt. Dat is gewoon volledig implausibel en ridicuul. Jodie Foster vind ik ook een over het paard getilde actrice.
killerfreak
Sterke film, kanshebber voor m'n top 10 die dringend terug eens opflakkering nodig heeft.
Anthony en Jodie spelen geweldig en de eindscene mag er natuurlijk ook wel zijn. Beetje voorspelbaar, doch daarom niet minder spannend!
Driello
Wow. Een keer wow zeggen is niet genoeg, dus: WOWWWW.
????? Is dat bedoeld als tegenargument of zo?
H1DD3
Driello
Zoals ik al aangaf in mijn post van 17 maart: het verhaal bedient zich van allerhande clichees (zie ook de post van Skinny binny die ik in quote had gezet) die er uiteindelijk een wat standaard film van maken. Als dat allemaal wat ingenieuzer was gedaan, meer aansluitend bij de strekking van het verhaal en de kwaliteit daarvan, was het een topfilm geweest, in mijn perceptie. Dat is nu niet het geval. Dat had dus beter gekund.
Maar goed, ik vind twee keer 'wow' schrijven niet echt een discussie basis.........Daar was mijn laatste post op gericht. Maar dat moge duidelijk zijn.
Justinw
Voelde het niet echt.
Snap best dat dit door velen als een van de beste thrillers word omschreven. Al vind ik het hele plot en opbouw weinig origineel. En op de acteerprestaties valt niks aan te merken. Ik had echter niet het gevoel naar een vooruitstrevende thriller te kijken. Dit hoeft dan ook niet altijd, desondanks kan ik hier geen topscore voor geven. Vond ook de score weinig bijzonders.
Nee, had hier eigenlijk toch wel iets meer van verwacht.
gabadoeba
Gewoon beste film ooit geen twijfel over mogelijk .
Best gespeeld personage ooit door onze Anthony.
Perfect verhaal, tot in het detail perfect uitgewerkt.
Je word gewoon bang van Hannibal, de scene dat Clarice voor het eerst naar zijn cel gaat, en je ziet het beeld langzaam naar het glas toe komen, en je ziet het gezicht Hannibal, hoe hij er bij staat enzo, je krijgt gewoon een rilling in je rug.
Mensen die deze film niet goed vinden hebben gewoon geen waardering voor echte goede films en kunnen beter niet meer op deze site komen, jullie snappen gewoon het hele filmprincipe niet.
maithekke
Dat is pas onzin, als mensen geen eigen mening mogen hebben over een film dan kon deze site net zo goed niet bestaan. Je hoeft mensen op zich niet je mening op te dringen
dave
Naargeestige thriller met een ijzersterke Hopkins. De schaarsheid van zijn optredens werkt enkel positief en geeft zijn personage een ongelooflijke kracht. Ik heb vroeger tijdens de eerste week na het bekijken meermaals zijn beangstigende blik in mijn dromen gezien. Nu nog steeds een van de meest intrigerende personen op het eeuwige witte doek. Foster overtuigt iets minder, doch trekt het niveau nergens naar beneden. De 'Night Vision'-scène is dan ook bloedstollend te noemen.
Voor een knappe soundtrack, de drukkende sfeer en het fenomenale einde heb ik verder alleen een hoge waardering over.
4,00 (3,75)
gabadoeba
jaa maithekke, je hebt wel gelijk, bedoelde het ook niet echt zo dat iedereen deze leuk moet vinden, ik heb het meer tegen de mensen die bijvoorbeeld een eensterrenfilm helemaal geweldig vinden omdat er beetje actie in komt, en dan deze film helemaal niet waarderen.
Had hem bijvoorbeeld laatst in de klas opgezet, maar ze wilde hem niet kijken omdat ze hem saai vonden, dat soort dingen vind ik gewoon beetje raar, maarja natuurlijk, ieder zijn eigen mening.
J.G.
Vond het doorgaans maar een saaie film.
Behalve het personage van Hopkins valt er echt niks te beleven in deze film. Foster acteert erg zwak vind ik. Meer een voddenpop die reacties toont dan een actrice die een personage neerzet.
Visueel is het allemaal zeer karig verder, afgezien van enkele mooie shots wel (de engel). Ander groot struikelblok is de soundtrack. Net zoals bij Se7en veel te blasé voor een film als deze. Maakt de sfeer erg fake en melig, niet meteen de bedoeling volgens mij.
Verder vooral jammer dat halverwege het Lecter personage afgevoerd wordt en de zoektocht naar Buffalo Bill, totaal onboeiend gegeven, de volle aandacht krijgt. Daarnaast zijn bepaalde trucjes ondertussen ook al zo bekend dat ze totaal geen effect meer hebben. Zo is de "bestorming" van de woning welke uiteindelijk de verkeerde blijkt te zijn, en waar Foster bij de juiste staat niks meer dan een vervelende en voorspelbare "yeah yeah, get on with it" scene.
Ik vond het nergens spannend, nergens echt sterk (daarvoor was Foster's personage te flauw, en haar acteerwerk te mat). 't Is leuk dat Lecter in deze film rondloopt, maar daar houdt het ook wel zo'n beetje op. Het einde is ruk, de laatste scene maakt gelukkig nog wel wat goed. Maar verder ... saai dus.
Misschien wel de meest overschatte film allertijden, die zuiver en alleen door Hopkins gedragen wordt. Het plot is ongeloofwaardig en ronduit slordig uitgewerkt, de meeste personages zijn bijna karikaturen en flinterdun. Daarnaast is de film behoorlijk voorspelbaar. En Jody Foster.
Hopkins: ****
Film: **
Jody Foster: levert 2 strafpunten op.
Niets meer aan toe te voegen. Gebuisd: 1,5*
Als de film zuiver en enkel door Hopkins gedragen wordt, waarom dat die Oscars voor script, regie en hoofdrolspeelster. Daarbij zijn camerawerk en decoupage misschien niet grensverleggend, maar welhaast perfect uitgevoerd. Standaardwerk voor iedereen die iets op dat gebied wil leren.
Verder zie ik ook niet in waarom Jody Foster strafpunten op zou leveren. Enken te wijten aan een rare persoonlijke deformatie..... lijkt mij.
Bottleneck
Snap het van Foster nog wel met dat accentje en irritant kruiperige gedrag, maar het script verdient alleen al een pluim voor de levering van de ontsnapping en een van de meest zenuwslopende finales die ik toen zag. Weet niet zeker of die inventief is maar zo ja dan zijn er nog steeds films die daar dankbaar uit putten.

Hannibal Rising
2007

Red Dragon
2002

Hannibal
2001

Manhunter
1986

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

Jodie Foster niet geneigd om naar 'Silence of the Lambs'-serie 'Clarice' te kijken

'The Silence of the Lambs'-serie 'Clarice' krijgt nieuwe volwaardige trailer

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
gebaseerd op boekfbiontvoeringscientific study psychopaathorrormoordseriemoordenaarpsychologische thrillerwreedheidkannibaalpsychiatermoth virginiadisturbedneo-noirkannibalismetwistedskinning adapted into stage play or musicaladapted into play or musicalpast history suspensefulforebodingominouspsychological profiling