• 9.379.403 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.340.270)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

• Bioscoop Vrijdag 6 maart in één bioscoop (Nijverdal)

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Bodyguard Chief

Geweldige film!

avatar van dwid

dwid

Deze film maar weer eens uit de kast getrokken, laatste keer ergens in de jaren 90 gezien, dus was weer eens tijd. Wederom had ik hetzelfde gevoel bij de film, een topper.

Al hoewel ik iets meer actie dacht te gaan zien (herrinering van de laatste keer) was dat dan wel wat minder, maar daardoor is de film zeker niet minder boeiend. Vermakelijk tot het eind, wat tevens ook prima was en prima acteerprestaties.

schram101

Heel bijzonder kleurrijke film met een ontzettend goed acterende cast. Schitterende muziek en bij tijd en wijle lekker absurd. Jean Reno begint toch wel een van mijn favoriete minder bekende acteurs te worden. Toch was het einde een stuk anders dan ik verwachtte toen ik de film gisteravond zag.. Maar nu ik er zo over nadenk vond ik het toch wel een aardig einde eigenlijk, wat ik in eerste instantie niet echt vond..

Zeker een film die je weer eens moet herzien.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

directors cut is een echte hit.

heel goed overtuigend drama met menselijke trekjes.

de dialogen tussen de 2 top acteurs zijn vermakelijk en soms ontroerend.

deze film verdient zeker 4 *

misschien wel meer.

maar goed , de soms onduidelijke actie en achtergronden van bepaalde moves zijn wazig.

de smerissen bv zijn ongeloofwaardig.

avatar van rudivermeij

rudivermeij

Top film

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Sterke film...

De film kent een stevig eerste half uur, met een leuke scène waarin Léon zijn kunstjes al meteen laat zien, gevolgd door de scène waarin het gezin van Mathilda wordt omgebracht. Hierdoor werd de toon meteen gezet, en wist je gewoon al dat het een goede film ging worden.

Daarna volgt de opleiding door Léon, wat op een boeiende manier werd gebracht, tevens met dank aan het personage Léon dat een komisch kantje heeft. Ten slotte was er het hevige laatste deel van de film, dat een mooie actiescène bevatte.

Het verhaal en het verloop van de film waren dus al in orde, maar de cast draagde ertoe bij dat de film nog een stuk beter werd. Jean Reno acteert sterk, maar Natalie portman vond ik werkelijk schitterend spelen (zeker als je rekening houdt met de leeftijd die ze toen had).

avatar van mug13

mug13

Jean Reno geboren op 30/07/1948 in Casablanca Morocco en wat heeft deze getalenteerde acteur veel moois op zijn naam staan,zo ook de film Leon .Deze film verveeld nooit,en blijft voor mij de best geregiseerde film van Luc Besson .Jean Reno is een diamant in deze filmproductie en dus een genot om naar te kijken.

avatar van Dzonny

Dzonny

Deze film is gewoon hemels en wordt beter per keer je hem bekijkt.

Elke keer ontdek je nl. opnieuw een staaltje van verdoken, zieke humor.

Magnifieke balans tussen hoogstaande humor en drama, nog nergens anders gezien.

Het acteerwerk is bovendien voortreffelijk.

avatar van Salto

Salto

geweldige film.... natuurlijk de doorbraak van jean reno, maar voor mij is de absolute topper toch Gary Oldman. Ik krijg kippevel bij het zien van zijn gezicht terwijl hij EVERYONE!!!!!!!!!! schreeuwt.....

Gary Oldman de ultieme filmschurk!

PS. Is it me of balanceert deze film op het randje van wat wij tegenwoordig wel of niet vinden kunnen op het gebied van liefde tussen een oudere man en een minderjarig meisje???

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Voortdurend dook Pulp Fiction in mijn achterhoofd op: de film is ook in 1994 uitgekomen. 'Lolita' Mathilda (prachtrol Natalie Portman) heeft dezelde donkere haar als Mia (Uma Thurman). Mathilda lijkt Mia in haar jeugdjaren.

Léon is een heerlijke film. Alle rollen overtugen. Een origineel verhaal. Prachtige heldere beelden. Scénes zijn perfect uitgewerkt. Rake dialogen. Leon en Mathilda stelen de show, maar Gary Oldman als Stansfield is mischien wel het indrukwekkendste. En wat te denken van de 'betrouwbare' bankier en 'family man' Tony... Eigenlijke zijn alle hoofdfiguren onvergetelijk.

Inderdaad geweldige film.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Sterke film.

Mooi uitgewerkt verhaal. Beginnend met een portie actie waarin we Léon leren kennen als de professional. Dan wat menselijkheid met de band die gesmeed wordt tussen Léon en Mathilda, om dan terug te eindigen met een langgerekte, nogal intense climax. Perfecte balans.

Heerlijk acteerwerk ook. Jean Reno is eigenlijk een onopvallende acteur en dat past wel bij het karakter Léon. Natalie Portman vond ik minstens even goed, zeker in de wetenschap dat zij toen de film uitkwam slechts 13 jaar was.. Als alle kindacteurs zo goed waren.. En tot slot, Gary Oldman.. Eén van de best vertolkte bad guys die ik ooit gezien heb. De juiste kop, het juiste temperament, .. Heerlijk

Erg goed in beeld gebracht ook. Af en toe wat hip. Close-ups zo nu en dan.. Sfeervol gedaan allemaal.
Misschien een wat minder puntje: wanneer Stanfield Léon gaat vermoorden, had ik graag zijn gezicht gezien of zijn ogen ofzo. Nu zien we enkel de camera neergaan. Dat afgewisseld met de blik van Jean Reno had voor mij beter geweest.

Een dikke 4 voor deze film die terecht zo hoog genoteerd staat in de top 250.

avatar van DBTim

DBTim

Ik moet echt even wat meer films gaan zoeken waarin Nathalie Portman in speelt. Wat speelt ze geweldig in deze fantastische film, en dat op zo'n jonge leeftijd!

Fantastische film!

avatar van Slam_Duck

Slam_Duck

Fantastische film!

Deze is aangeraden door een prof van mij tijdens de les.

Heb hem gekeken en was verkocht. Je wordt meegetrokken in het verhaal, een aanrader voor iedereen.

avatar van Kisje

Kisje

Een erg goede (EN vooral jonge) Natalie Portman in deze klassieker...

't Heeft eigenlijk te lang geduurd vooraleer ik deze film bekeken heb, maar zeker geen spijt van!

Zoals al eerder vermeld, was ik heel erg verbaasd over de acteerprestaties van Natalie (zo jong en zó getalenteerd!), maar 't zou nogal absurd zijn, moest ik Reno's performance negeren... Samen vormen ze een perfect duo in deze iet wat zwarte-humor/drama.

Een goede film, maar ik denk dat ik hem nog eens moet bekijken om 'm hoger te raten. Ik weet nog niet precies hoe ik 'm moet beoordelen (ik ben er nog niet helemaal uit, over hoe ik de relatie tussen Léon en Mathilda moet interpreteren

Voorlopig is ie sowieso geslaagd!

avatar van Boneka

Boneka

Hoewel de film Léon heet, had ie van mij ook The Girl next door, mogen heten. Helaas zijn daar al enkele films van. Maar misschien had de film wel in het Frans gemoeten. Alleen al vanwege het meisje dat ijzersterk speelt. Okay ze speelt wat te wijs voor een 12 jarige, maar ze heeft dan ook al heel wat meegemaakt. De dialogen tussen Léon en Mathilda zijn leuk en boeiend.

De film is ook leuk in detail gebracht. Neem nu die plant. De ronde zonnebril, de melk. Over alles is nagedacht. Het camerawerk is erg goed, het plot is prima en ook met het eind kan ik leven. De film verveelt niet. Dat geldt ook niet voor de muziek. Van alles wat met als eind Shape of my heart van Sting. De rechercheur was inderdaad knap irritant, met het zij zo.

O ja waarom Léon zo geschreven wordt weet ik niet ze spreken het toch uit als LIEON en niet als LEEON.

avatar van king_pin

king_pin

geweldige film! en elke keer als ik m kijk vind ik m weer beter. hij staat dan ook niet voor niets in mn top 10.

Heftig verhaal, maar zo uitgebalanceerd gebracht dat het niet alleen daar op hoeft te leunen. Goeie actie ook en blijft de gehele film ook boeien.

De beste in zn soort!

avatar van Elineloves

Elineloves

Veel te lang geleden dat ik deze film nog heb gezien, een herziening verdiende 'ie dan ook.

Het blijft een erg goede film, zelfs na al die jaren. Enkele scènes hebben me weer weten te raken, een daarvan is bijvoorbeeld de scène met het varken in de keuken en de Madonna (etc) scène. Dit zijn echt de momentjes die de film naar een nog hoger niveau tillen. De chemie tussen de twee spat van het beeld af en het is mooi om te zien dat een kind en een volwassen man zo goed op elkaar ingespeeld zijn en bij elkaar lijken te passen.

Jean Reno wist zijn personage enige sympathie en warmte mee te geven, wat verfrissend is, want de meeste huurmoordenaars zijn geen zachtaardige lieverdjes die zich bekommeren om anderen. Portman was soms tegen het irritante aan, maargoed, kinderen kunnen ook drammerig en vervelend zijn, en dit was natuurlijk niet 'zomaar' een meisje. Af en toe wel storend dat het leek alsof ze haar zinnetjes opdreunde.

Verder een sfeervolle film, iets te weinig moorden/actie naar mijn smaak maar wel prima acteerwerk en prachtige beelden. Dikke 4.0*

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Léon : The professional

Topfilm, topfilm !! Wat een film is me dit? Zalig. Ik heb hem vorige maand opnieuw gekeken en ik verhoog mijn stem van 4* naar 4.5* !! Jean Reno is perfect voor deze rol : Amusant met Vechtscènes. Natalie portman is heel goed en Gary Oldman acteerd zijn beste film. Prachtige vechtscenes en een zalig wraakverhaal ( ). Een topper die voor alle tijden een topper is.

4.5*****

avatar van CannabisFristi

CannabisFristi

Geweldige filmscore.
Absoluut reden genoeg om de volle 5 sterren te verdienen.
Beste eerste scene van een film ooit?

avatar van maerk

maerk

1e Besson.

Léon wilde ik al langer zien, aangezien bijna iedereen op MovieMeter er erg enthousiast over is. De trailer viel me echter een beetje tegen en dat weerhield me ervan de film te kopen. Maar laatst zag ik deze film bij de FRS liggen voor maar 2,50. Geen geld dus en maar meteen meegenomen.

Trailers zijn misleidend. Dit is gewoon een erg goede film. De film begint meteen erg vlot me een sterke actiescène, een van de vele die de film rijk is. Visueel ziet de film er erg goed uit en ook qua kleurgebruik ziet het er erg goed uit. Die zonnige- en sepia tinten geven de film een aangename feel. Na een nog sterkere actiescène waarbij de kleine Portman geen familielid meer overhoudt versterkt de band tussen Reno en Portman zich. Reno doet het goed als nietsontziende killer met een warm hart, maar wordt haast weggespeeld door de zeer jonge Portman. De relatie tussen hun komt niet altijd geloofwaardig over, maar de portie humor die Besson eraan toevoegt maakt dit alles een stuk aangenamer. De film neemt zichzelf niet altijd even serieus.

Op het gebied van acteerwerk, camerawerk en regie zit alles prima in elkaar. Zeer strak geregisseerde actie maar ook een mooi portret van de relatie tussen twee loners. De enige die een beetje ondermaats presteerde was Gary Oldman. Nu doet hij het niet enorm slecht, maar hij zet een nogal stereotype psycho neer. Ik werd er niet echt bang van, terwijl dat denk ik wel de bedoeling was.

Al met al een zeer goede film, 4*.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

maerk schreef:

De enige die een beetje ondermaats presteerde was Gary Oldman.

Hoge standaard als het op acteren aankomt, precies.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Ik vind het de beste acteerprestatie van Gary Oldman (een hele goede acteur).

avatar van JakobFugger

JakobFugger

Geweldige film met puike acteerprestaties. Waarom? Geen uitleg, gewoon kijken die film!

puckb96

Vanochtend weer eens in m'n blu-ray spelertje gestopt. Het blijft een fantastische misdaad/drama film. Kom er nu pas achter dat ik deze film nooit een review heb gegeven.

We volgen Léon (gespeeld door Jean Reno), een professioneel huurmoordenaar. Hij woont in een appartement. Op een dag worden zijn buren vermoord door een corrupte politieagent (geweldig gespeeld door Gary Oldman). Slechts hun 12-jarige dochter (gespeeld door een destijds nog jonge Natalie Portman) weet het te overleven omdat zij op het moment van de moorden boodschappen was doen. Léon neemt het kind onder hoede die niets meer dan wraak wil op degenen verantwoordelijk voor de moord op haar familie. Léon leert haar dan de "kneepjes in het vak".

Ik blijf deze film toch echt niets meer dan een misdaad-klassieker vinden. Gewoon al het ijzersterke verhaal is niets meer dan vermakelijk. En lekker bruut. Maar wat ik met name heel sterk vond waren de acteerprestaties van Natalie Portman en Gary Oldman. Ik bedoel: hallo? Deze 12-jarige doet het gewoon helemaal perfect. Wat een actrice en nu 17 jaar later heeft ze als volwassene helemaal succes geboekt met Black Swan, een prachtige psychologische thriller. en tja Gary Oldman speelt gewoon zo goed. Wat ik alleen niet snapte waarom hij zo raar deed wanneer hij dan zo'n pil slikte. En tja Jean Reno blijft één van de meest gewaardeerde en sterkste Franse acteurs in de film industrie wat mij betreft.

Ik geef deze film een 4,5!

schram101

..Niets minder dan een misdaad-klassieker..

schram101 schreef:

..Niets minder dan een misdaad-klassieker..

Meer kan het toch ook niet zijn?

schram101

Ik dacht dat het positief bedoelde.

Maar laat maar joh. Je punt is duidelijk

avatar van Kisje

Kisje

Léon, vandaag nog gezien voor een prikkie @ Freerecordshop Ik dacht iets van een €3,- // Allen daarheen . Het vreemde is dat ik erg lang naar deze op zoek ben geweest, en nergens te vinden. Uiteindelijk aangekocht on-line en nu gooien ze ermee naar m'n hoofd

schram101 schreef:

Ik dacht dat het positief bedoelde.

Maar laat maar joh. Je punt is duidelijk

Ik bedoel het ook positief hoor, maar het is eigenlijk één van mijn droge grappen: een film kan niets meer dan een klassieker zijn

avatar van ralph73

ralph73

Dit is toch echt 1 van mijn favorieten. Ik heb m'n stem verhoogd van 4,5 naar 5. Gister nogmaals bekeken maar dan op groot scherm en 5 kanaals Dolby digital. Schitterende film.