Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.339.134)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Mother
Mathilda's Sister
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
Vond Oldman juist erg goed en krachtig overkomen. Hij heeft juist een erg coole rol. Zo'n lekkere curorrupte agent. Prachtig!
Brinta
Ik vond de normale versie beter dan de Directors cut overigens.. en met beter bedoel ik: GEWELDIG!!
Als dat einde ingezet wordt en langzaam overgaat in de muziek van Sting.. om kippenvel van te krijgen.
narva77 (crew films)
Zeg commisaris Rex, wat is dit voor bullshit? Een beetje klassiekers als Chinatown, Taxi Driver, Spartacus en Leon een 0,5 geven
Daar maak je jezelf hier niet populair mee!
Jos2

Daar maak je jezelf hier niet populair mee!
Leon een klassieker?!
narva77 (crew films)
Wat betreft leeftijd niet, maar in mijn ogen is het een klassieker, in de zin dat het een van de betere is in het genre, zie imdb top 250!
Jos2
Maar 1 individu bepaalt natuurlijk niet of iets een klassieker is. En deze film is daar toch echt te jong voor.
narva77 (crew films)
Hoezo, The Shawshank Redemption wordt ook al een klassieker genoemd, Forrest Gump ook, en die komen allemaal uit 1994.
cornelis
Ik ben bang dat Jos kwadraat het ook daar niet mee eens is.
Vind het ook wel vroeg om films van minder dan 10 jaar oud al tot klassieker uit te roepen.
Hoe doet men dat bij auto's eigenlijk?
narva77 (crew films)
Bij auto's? Goede vraag, zou het niet weten. Zou heel goed kunnen dat bepaalde middenklassers die jarenlang goed hebben gelopen binnen 10 jaar klassiekers worden genoemd, of een bepaald type van een exlusiever merk zoals TVR, Lotus, Ferrari of Porsche enz.
Oke, de drie bovenstaande filmtitels zijn dus geen klassiekers, maar dan moeten het dus toppers zijn, niet volgens 1 individu, maar iig getuige de imdb top 250...
Jos2
Dat slaat dan ook nergens op. Men spreekt soms van moderne klassiekers bij films van die leeftijd.
Auto's moeten - meen ik - 25 jaar oud zijn om old timer te zijn.
cornelis
Waarvan de waarde ook te relativeren is.
Al vond ik Leon ook een mooie film.
Is dat hetzelfde als een klassieker? Denk het niet. Volgens mij hanteer je dan uitsluitend de criteria van de wegenbelasting (en is het dan geen 15 jaar?)
Jos2
Da's dan ook wat anders. Een klassieker is een klassieker. Zo zijn er films waar ik niet veel aan vind, maar waarvan ik niet kan beweren dat het geen klassiekers zijn.
Vyvre
Gary Oldman blinkt uit in zijn rol als badguy, Jeon Reno zet een fantastische prestatie neer en Nathalie Portman is het eerste kind in een film sinds lange tijd waar ik me niet aan geergerd heb. 4,5*
Linda
er zijn ook genoeg kinderen die goed acteren. haley joel osment , jodie foster (toen ze nog een kind was) , en in signs die zoon van macaulay culkin.
Vyvre
Het is niet zo dat ik vind dat ze niet goed kunnen acteren, het is zo dat ik me vaak erger aan kinderen in films. In de films met kinderen die ik de afgelopen tijd gezien heb is het of een Harry Potter figuur die alles beter weet, of een irritant druilering kind (uitzonderingen daargelaten uiteraard). Vandaar deze opmerking.
Overigens heb vond ik die Culkin in Signs ronduit irritant, een blok aan het been en puur in de film om er een gevoelige, amerikaanse vader/zoon wending aan te geven. Just my 2 cents.
Die andere Culkin in Igby goes Down was wel weer zeer goed, maar die reken ik niet meer onder de categorie kinderen
. De jongere Culkin (we blijven bezig; die vader heeft echt goed zaad gehad) in Igby goes Down was ook niet vervelend..in tegenstelling tot zijn beroemde cokesnuivende broertje uit Home-Alone.
Goodfella
Vanmiddag voor het eerst sinds ruim 2 jaar weer eens gekeken en hij viel me ontzettend tegen vergeleken met de vorige keren dat ik 'm zag. Oké, ik heb genoten van Oldman's heerlijk overdreven spel en er zitten een paar geweldige scènes in de film, maar verder stelt het verhaal maar weinig voor. Ik kom nu dus nog maar net aan 3,5 sterren. Een heel punt eraf dus
Violet-Oi!
ik vind het een supercoole film!
heb um op video maar hij verveelt niet.
Hij is rustig en lief.
JoeHallenbeck
Hij is rustig en lief.
Ideale eigenschappen voor een huurmoordenaar
Elora Danan
Mensen hoe kunnen jullie de geloofwaardigheid van deze film nou bekritiseren? Het is toch een FILM, dan mag het toch zijn zoals de maker het bedacht had? Ik vinnet juist gaaf dat het huurmoorden soort van ver-romantiseerd (?) wordt. In het echte leven is het natuurlijk onacceptabel. Het is gewoon een modern, tragisch sprookje. Er kwam toch ook een deel 2?
FisherKing
Please Elora; Gebruik de Edit-knop om je warrige taalgebruik te verbeteren. !
Vyvre
Moviemeter maar afschaffen dan, aangezien we niets kunnen bekritiseren daar films bedoeld zijn zoals de maker ze bedacht had. Ik vinnet een zeer nuttig, veelzijdig en voor discussie vatbaar standpunt!
Yak
Please Elora; Gebruik de Edit-knop om je warrige taalgebruik te verbeteren. !
Dit vind ik nog best meevallen, Fisherking. In vergelijking met wat andere onedayflies hier neerkwakken.
FisherKing
Ja, dat ben ik compleet met je eens, Yak.

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption