Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.338.929)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Sister
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
Blindfold
Ik vind dat we die stomme amerikaanse titel (inclusief hoes) moeten boycotten.
Jordy
Het begin van de film is erg indrukwekkend. Daarna komt de nadruk wat meer te liggen op de relatie tussen Leon en Mathilda. Ondanks dat dit erg goed en geloofwaardig overkomt, is het wat traag. Er wordt wel erg goed geacteerd door Reno, (een erg jonge) Portman, en Gary Oldman is erg goed als de schurk. 3 en een halve ster.
Blindfold
Inderdaad. Ik snap ook niet waarom die stomme amerikanen zonodig de namen van films willen aanpassen. Eigenlijk snap ik sowieso niet waarom mensen de titels spontaan wijzigen. Bijv. Die Hard heet in Spanje: Jungla de Crystal; wat vertaald weer betekent Jungle van Kristal. Dit slaat natuurlijk op het feit dat hij door die wolkenkrabber loopt met al die kapotte ramen enzo. Die Hard 2 hebben ze dus doodleuk vertaald als Jungla de Crystal 2; wat dus helemaal nergens meer op slaat. Gekke spanjaarden.
vic
he rustig aan he met die gekke spanjaarden gedoe blindfold. Het feit dat ze in spanje echt de belachelijkste namen bedenken voor hun films maakt ze nog niet gek. Toen ik in Spanje was had ik het met wat spaanse vrienden erover en die vonden het vaak ook belachelijk
ThaDeez
voelen we ons een beetje aangevallen? we zeggen toch ook "stomme blondjes" of "stomme belgen" ? maak ik zelf wel uit trouwens.. tot op zekere hoogte dan..
maar even over de film WAAR DIT STUKJE VOOR BEDOELD IS..
Ik vond deze erg goed, leuk verhaaltje. je gaat erg mee met de emoties. zeker op het eind, en de laatste soundtrack van STING, die deed het helemaal !!! GOED! 4 sterren. ik hou wel van deze films!
geronimo
- 1955 berichten
Gary Oldman, he. Een meester in het spelen van compleet geflipte personen!
Jordy
heeft ook een geniale rol in de laatste friends aflevering van het seizoen dat nu net begonnen is op Yorin
geronimo
- 1955 berichten
Echt waar? O, 'ns in de gaten houden dan. Friends volg ik eigenlijk niet zo.
Goede film, maar wat staat deze film hoog in de imdb top 250: op plaats 64. Erg overdreven.
StarWarsFreak
meesterwerk!
en super goed geacteerd door Portman (op die leeftijd!) ik geef hem 4,5 sterren! omdat ik het een goed verhaal vind en dat in de film heel goed geacteerd word.
Ramon K
Sterke film van Besson die met la Femme Nikita al een hele sterke had afgeleverd. Gary Oldman speelt 1 van zijn beste schurkenrollen en Jean Reno weet met zijn duffe kop perfect de rol van niet al te snuggere hitman neer te zetten. 4 sterren
sydney
Natalie lijkt hier een beetje op Rebecka Liljeberg in Fucking Åmål. Dat viel me op!
Zeer goede film! Alleen vond ik het vreemd dat Leon zomaar, zonder dat er een zoektocht werd ingesteld, overal naar binnen kon wandelen zonder masker of iets dergelijks en samen met het kleine meisje Mathilda. Wat eigenlijk toch wel moet opvallen. Of denk ik er dan te diep over na? ****1/2
Tonyvdb
Gary Oldman is hier heerlijk : -"Everyone ?", -"EVERY0NE !!!!!!!"
**** 4 op 5 ****
Tony
Yak
ik heb problemen met deze film. ik vind het teveel 'knallen en moorden omdat dat hip en gaaf is', en daarin gaan ze te ver. de scène dat het jongste broertje van portman overhoop wordt geschoten vind ik bijvoorbeeld totaal ziek en overbodig.
Jos2
Same here.
petey
- 1901 berichten
Ik vind dat het geweld (het knallen en moorden) in deze film veel meer een onderdeel van het verhaal uitmaakt, dan een doorsnee Arny of Sly film, maar de slachtoffers bij bosjes vallen, maar waar het niet erg is omdat het maar Moslims/Russen/Bad guys zijn.
Dat is pas geweld om het geweld.
narva77 (crew films)
Ik vond het overvloedige geweld prima passen bij deze film. Gary Oldman is perfect, vooral als hij zo'n pilletje neemt
Queto Yurlunyur
Ik ken maar weinig films die zo slecht zijn als Leon. Om te beginnen is die Natalie Portman vreselijk irritant in alle scenes waar ze in zit, en acteert ze ook nog eens slecht. Jean Reno heeft een gigantisch gebrek aan geloofwaardigheid (als DÁT een huurmoordenaar voor moet stellen...), en het plot is flinterdun en belachelijk ongeloofwaardig, en leidt eigenlijk nergens heen. Verwoede pogingen om alle gaten in de verhaallijn te dichten met de zoveelste schietpartij helpen ook al niet...
narva77 (crew films)
Wat verwacht je van een 12/13-jarig meisje? Dat ze 3 oscars per jaar binnenhaalt?
FisherKing
Overtuigende Jean Reno en Gary Oldman!!
Ik stem niet voor kinderen.
Queto Yurlunyur
(reactie op bericht van narva77)
Daar kan ik toch niets aan doen? Zij moesten zo nodig een klein meisje in hun film hebben, en kinderen in films (net als dieren overigens) is nu eenmaal een risicofactor. Ik kijk alleen naar het resultaat, en zie hier een irritant en slecht acterend meisje, waar ik mij de hele film aan geergerd heb.
Als je daar correctiemethoden voor gaat toepassen, moet je ook corrigeren voor bv. een laag budget ('wat verwacht je voor zo'n laag budget? dat ze drie topacteurs binnenhalen?'), enzovoorts...
narva77 (crew films)
Oke dat is waar, je hebt gelijk. Echter, een 0,5 vind ik een beetje te veel (of te weinig) van het goede.
Goodfella
Heb 'm jaren geleden gezien en op basis van geweldige herinneringen een 4,5 gegeven. Zal de film een dezer dagen 's opnieuw gaan kijken, aangezien me dat nu wel een beetje een hele hoge score lijkt...
jay73
Ik heb toch een beetje een haat-liefdeverhouding met deze film. Er zitten een aantal leuke dingen in deze film (de plant, de melk), maar Gary Oldman ...in deze film net over the edge als je het mij vraagt. Doe maar 3,5* dan.

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption