• 9.378.430 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

avatar van doodah

doodah

Prachtige film. Dit is nu eens een schitterend voorbeeld van een film waar meer achter zit. Er is zeer veel symboliek omtrent racisme in te vinden. ( denk maar aan de witte en zwarte wagen die botsen op het einde.)

Ondanks dat het een film over racisme is, was hij bij momenten echt wel grappig. Over het acteerwerk valt niets op te merken want dat was allemaal dik in orde.

De muziek, die soms toch wel dominant aanwezig was, zet voor een groot deel mee de sfeer.

Hij is echt de moeite waard.

avatar van mr. white

mr. white

Aardige film met een boodschap, alleen die boodschap ligt er nogal dik op. Van subtiliteit is geen sprake. Wel het aanzien waard maar geen topper.

avatar van Guines

Guines

Wat 'n slap aftreksel van bijv. een amores perros, ook al is het appels met peren vergelijken, ik vond zelfs the air i breath vele malen beter. Een zwaar overschatte film, die heel sentimenteel probeert te zijn, maar dat zo erg probeert dat het alle geloofwaardigheid verliest met the so called message.

avatar van workinggirl

workinggirl

Ja super goeie film vind ik dit. Al die stereotypes die voorbij komen en de vooroordelen, net als in het dagelijkse leven (al zijn een aantal dingen natuurlijk overdreven).

Zeker een film die je moet kijken!

avatar van Niqk

Niqk

ik was even vergeten hoe briljant deze film ook alweer in elkaar zat, het gevoel, de emoties, de kleine dingetjes die het leven mooi maken, de perfect gekozen muziek... superb!

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

An sich een redelijk goede film met een verhaal dat aardig in elkaar steekt.

De manier waarop het raciale thema wordt aangesneden, komt echter nogal in veel scènes geforceerd over. Beetje over-the-top. Ook wordt één en ander overgedramatiseerd.

Een aantal scènes was daarentegen wel indrukwekkend, en het acteerwerk was ook niet slecht.

Redelijk drama, maar gezien de rating hier overgewaardeerd. Hoort niet in de top-250 thuis.

3*.

avatar van Rosicky

Rosicky

Het voelt een beetje aan als een extra lange soapaflevering, met een paar aspecten die doen denken aan een film als Cidade de Deus, maar dan met een echte boodschap: racisme is slecht, en geweld lost niets op, nooit.

Heel goed drama, vooral Don Cheadle en Michael Peña spelen uitstekend.

avatar van Tjussa

Tjussa

Mooie film met mooie muziek en mooie aangrijpende scenes. Bij sommige had ik echt een brok in mijn keel.. Vond het racisme thema niet over the top, vooral omdat iedereen zo zijn vooroordelen heeft in de film. Elke bevolkingsgroep denkt in de film negatief over de andere zo'n beetje, en ik denk dat dit in het dagelijks leven ook (te)veel gebeurt.

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Sorry, maar ik vond er weinig aan. Het enige wat deze film me wel heeft geleerd, is dat het geen leuk wonen is in LA

avatar van Montorsi

Montorsi

Halve ster eraf, ben ik nog mild want het is wel een hele krappe 3* nu.

Vond het altijd wel een aardige film, wel wat overgewaardeerd toentertijd maar vooruit. Heb een groot stuk gezien vanavond en stoorde me echt behoorlijk aan dat stereotype en overdreven gedoe. Stuk voor stuk geforceerde scenes en bovenal een hoog ongeloofwaardigheidskarakter omdat alles zo lekker sentimenteel aangedikt moet worden. Best wel voorspelbaar ook. Verbaas me er eigenlijk over dat me dat 3 jaar terug niet echt is opgevallen.

edit: toch maar 2,5*

avatar van DureGast

DureGast

Ik had deze film op 4 sterren staan, maar na het herkijken gisteren op TV ga ik een ster omlaag. Het sentiment ligt er veel te dik bovenop achteraf. Op het einde was ik hem gewoon zat. Enkele scenes waren nog steeds wel goed maar vooral die lange stukken met moeilijk kijkende personages hadden ze wel wat minder mogen doen. In het laatste kwartier gebeurde er gewoon niets anders dan de hoofdpersonages in beeld terwijl ze de gebeurtenissen overpeinsden. Jammer maar meer dan 3* is hij echt niet waard

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Bijna ongelovelijke film.
Crash is een film voor mij een film dat ik een zeer onverwacht cijfer geef.

Toen ik gister rond 8 uur achter mijn PC zat, dacht ik:
Zal ik South Park kijken of Crash?
Uiteindelijk ken ik elke South Park episode al en was ik licht geinterreseerd in Crash, aangezien hij een hoge rating had.

Wanneer ik zie dat een film hoog gerate is, neem ik vaak aan dat ik de film ook goed vind. Dit is niet altijd het geval natuurlijk, maar goed. Ik keek Crash.

De film begint goed.
Je hebt nog niet het gevoel van een soort "meesterwerk", Maar de film komt op dat moment goed uit de verf en laat de racistische kanten van het verhaal zien.
Op dat moment zou mijn stem niet Ultimaal zijn geweest.

Later in de film wanneer alle eerste ontmoetingen hebben plaatsgevonden, en je je in het verhaal verdiept komen er goede scénes. Het rascisme blijft natuurlijk een groot punt.

We komen nu richting het eind van de film.
Laat ik even zeggen: Wanneer een film mij aan het huilen krijgt, is het meestal een 5*. In dit geval moest ik toch wel bijna een traantje wegpikken:

This store is all we have

De man heeft vreselijke dingen gedaan, en zal het ook nog doen in verband met de slotenmaker (die trouwens ook een erg mooie rol had) en hij wekt toch behoorlijk wat medelijden bij mij op.
Een topscéne was: wanneer die rascistische Politieagent (Ben even zijn naam kwijt) de vrouw uit de auto moet redden.
Geweldig stuk!
Ook wanneer het dochtertje met haar ontzichtbare mantel de kogel vangt die voor haar vader bedoelt was.
En niet te vergeten: De zwarte die word neergeschoten terwijl hij alleen zijn Cristoffel beeldje wou laten zien.
Dat was ook verschrikkelijk.
Wat wel weer jammer was, was dat Bullock en Fraser amper in beeld waren

Al met al een fantastische film.
Ik denk niet dat ik er binnenkort nog één van dit niveau op TV zal zien. Ik wil hem ook niet meteen herzien maar misschien is een DVD wel een optie.

4.5****

avatar van s0njaa

s0njaa

Ik kon mn aandacht niet echt bij de film houden

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Nu voor de 4e keer gezien en ik vond 'm nog steeds erg indrukwekkend. Hier en daar misschien wel erg zwaar aangezet, maar grote delen zijn toch erg herkenbaar.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Overigens ben ik het wel met een aantal reakties eens, dat er geen oplossing wordt getoond, maar dat maakt de film juist erg sterk. Want in hoeverre is er wel daadwerkelijk sprake van het zoeken naar oplossingen, zie bijvoorbeeld de rol van Fraser.

avatar van Bananas

Bananas

predator schreef:

De film laat juist zien dat er geen eenvoudige oplossingen zijn omdat racisme niet alleen uit onwetendheid voortkomt maar het discrimineren van iets 'vreemds' ook een natuurlijke reactie bij diepe gevoelens van angst en onmacht is.

Wanneer mensen bedreigd worden, vallen ze automatisch terug op dat wat het meest op zich zelf lijkt. Het is daardoor niet enkel een aangeleerd probleem.

Alleen gezond verstand kan ons behoeden voor het teruggrijpen naar onze basale reacties bij dreigend gevaar en uitzichtloze situaties. Helaas is gezond verstand niet iedereen gegeven en zijn er mensen die racisme als een middel beschouwen om de eigenwaarde op te krikken.

Dat is volgens mij wat de film probeert te zeggen en waarom ik hem zo sterk vind.

avatar van Tun-89

Tun-89

Hele mooie film, gister voor het eerst gezien.
Ik hou niet van films met verschillende verhaal lijnen, en waar je moet puzzelen etc, maar deze film was zo goed dat het me niet ergerde. Heel mooi word er een boodschap overgebracht, over vooroordelen en ook over racisme. Zo zie je maar weer, niet altijd is wat je denkt, soms trekken mensen te snel een conclusie.
Ik snapte alleen niet wat er was met die Chinese man die de Cheque gaf aan zijn vrouw? misschien kan iemand mij dat uitleggen.

Hele mooie film met indrukwekkende scenés! 4*

avatar van stef212

stef212

Schitterende film, zonder twijfel

avatar van Enigma

Enigma

Met recht een drama film wat een sentimenteel bagger filmpje 0,5.

avatar van BLG1988

BLG1988

Toen ik Crash keek, wist ik er amper of niets over. Eerlijk gezegd had ik er nog maar bitter weinig van gehoord. Ook de regisseur kende ik niet. Ik keek dus logischerwijze de film zonder al te grote verwachtingen, ondanks ik op de hoes las dat het verschillende oscars heeft gewonnen.

Maar mijn voorgevoel was helemaal verkeerd, deze film is in één woord Fantastisch (mét hoofdletter) te noemen! Zelden een film meegemaakt die zo hard op je gevoelens weet te werken. Ik zou zelfs durven zeggen dat deze nog iets beter is dan Magnolia (ongeveer vanuit het zelfde standpunt).

De film gaat eigenlijk over racisme en vooroordelen, maar dan in het breed gezien. Dan denk je van "we gaan weer een sentimentele drama zien" maar dat is allesbehalve waar. De film weet perfect interessant te blijven en laat je echt meeleven met de (vele) personages. Zeer knap gedaan van de regisseur! Het is dus helemaal geen sentimentele brol! Wie dat zegt, tjah...

Ook een ode aan de maker van de soundtrack(s). Past perfect bij de film en werkt zeer aanstekelijk (lees: ontroerend). Eén van de betere soundtracks die ik ooit heb gehoord. Misschien zelfs dé beste?!

5 sterren voor deze topper, werkelijk een aanrader, voor iedereen!

PS: In The Valley Of Elah ligt ook al thuis.

avatar van Elineloves

Elineloves

Diepgaande, pakkende film. Zeker een aanrader voor mensen die écht een film met verhaal willen zien. Zie je tegenwoordig helaas weinig.

Top film, goede verhalen die bij elkaar komen! Acteren is ook super en ook een erg actueel thema(racisme). Mooi om de problemen vanuit allerlei hoeken te zien.

avatar van mauzst

mauzst

Spijtig om te zien dat de rating zo ernorm is gezakt de afgelopen paar weken. Het zal te wijten zijn aan de vertoning op tv. De film moet je gewoon aan een stuk kijken anders is hij lang zo pakkend niet.

Absoluut een van de beste films die ik ooit heb gezien.

avatar van doodah

doodah

mauzst schreef:

Ja, nu je het zegt. Had hij eerst niet een positie ergens in de 50?

avatar van azumi-99

azumi-99

Schitterende mooie film over de verschillende culturen.

Fantastisch weergegeven!

Ook de soundtrack(s) waren kippevel momenten!

een pareltje om in te lijsten, eentje met gevoel!!!

*4,0* !!!

avatar van JosieT

JosieT

Erg aangrijpende film over de 'botsing' van verschillende culturen. Het is een leuke film met een goede boodschap.

*4,0

avatar van Film Pegasus

Gisteren een keer herbekeken en toch met een half sterretje terug verhoogt. Enkele zeer emotionele scènes die je als kijker aan het scherm doen plakken. Het iets mindere einde en omdat het er soms net iets te veel oplicht geen 5*. Maar wel een zeer goeie film en een absolute aanrader.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Vooral dat einde ook, wanneer een zwarte auto tegen een witte opbotst. Moest ik even bij nadenken...

avatar van Film Pegasus

De allerlaatste crash is eigenlijk ook wel van betekenis. Crash in de zin dat verschillende levens regelmatig tegen een ander aanbotsen en zo wel eens een deuk of litteken achterlaten. Elke verandering in een leven kan effect hebben op een ander leven. (vrij filosofische film als je er even bij stilstaat...)

avatar van Awake78

Awake78

Ja mooie, aardige film hoor. Maar een oscar? Weet niet. Blijft ook niet zo lang hangen en veel mensen in mijn omgeving zegt de film ook niets (hebben ze hem wel gezien en zijn ze hem vergeten? niet belangrijk genoeg om te kijken? Dit heeft uiteraard geen invloed op m'n cijfer).

Niet echt het herkijken waard.