• 9.378.137 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

avatar van rickthequick

rickthequick

Wat gewoon het prachtige is aan deze film (en weinig mensen lijken te beseffen..) is dat ondanks alle gebeurtenissen (diefstal, moord..) je op het einde van de film niet kan zeggen wie nu goed is en wie slecht is. Alle personages (blank, bruin, zwart..) hebben negatieve en positieve eigenschappen, maar de gevolgen zijn tragisch. Daarom is het dus duidelijk dat geweld nooit iets oplost.

avatar van am0ena

am0ena

Een hele mooi film. Leuke gebeurtenissen. Dingen die in het echte leven ook gebeuren. Een van mijn favoriete films. prachtig. Ik ga gauw weer eens kijken.

avatar van 88Fabian

88Fabian

avatar van obezzi

obezzi

zwaar overrated

avatar van selfhealing

selfhealing

Waarom gaan ze deze cliche film uitzenden.

Dat is jouw bescheiden mening.

avatar van doodah

doodah

Waarom gaan ze deze cliche film uitzenden.

Omdat hij de moeite waard is om te zien.

avatar van 88Fabian

88Fabian

obezzi schreef:

zwaar overrated

Dat is ie zeker.

Ondergronds

Dat is die zeker niet. De film gaat zeer diep in zijn boodschap, zo diep dat sommigen het hier blijkbaar niet zien.

Dàt is namelijk de grote kwaliteit van deze film.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Ik word sowieso een beetje moe van die term 'overrated'. Nogal arrogante gedachte dat iemand denkt te kunnen bepalen dat een hele groep mensen een bepaalde film eigenlijk lager had moeten beoordelen. Want dat zeg je er eigenlijk mee: De film heeft een hoge score, maar die mensen zijn allemaal dom, want het is helemaal niks. Laat iedereen dat lekker zelf bepalen. Dit terzijde..

avatar van mr. white

mr. white

Beetje gekunsteld en bedacht verhaal maar toch een boeiende film die de aandacht vasthoudt.

avatar van Renske*

Renske*

Wat mij zo ontzettend opviel in deze film is dat alle personages die aan het begin van de film de 'good guys' waren, aan het einde van de film allemaal slechte dingen gingen doen en andersom! De rascisten werden lievertjes, de mensen die je zo leuk vond in het begin doen je verbazen met hun rascisme! Viel niemand anders dit op?

avatar van mauzst

mauzst

Ik hoop dat na deze vertoning op tv de film weer in waardering zal stijgen.

Ongelooflijk hoe een film van dit kaliber op nummer 131 staat.

Een top 25 plek (waar het stond toen Crash net op DVD verscheen) is waar het thuis hoort.

Btw, interessant dat een film zo enorm in waardering daalt na het verschijnen op RTL. Zal dit iets zeggen over tv-film-kijkers of toch door de reclames tussendoor?

avatar van T.A.

T.A.

Jongens jongens, er is voetbal vanavond. Waarom nou niet vrijdag of zo.

avatar van Samio

Samio

om jou te pesten......

avatar van Bruno_6

Bruno_6

Prachtfilm met een mooie boodschap: Niemand is wie hij denkt te zijn.

avatar van brielen

brielen

Een verbluffende mozaïekprent die torenhoge filmclichés als vooroordelen en racisme binnen onze samenleving op een nooit geziene manier in beeld brengt.4,5

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

brielen schreef:

Cliché op cliché ja.

Pastichio Rocker schreef:

Cliché op cliché ja.

Neen, kijk de film anders nog een keer aandachtig, zul je zien hoe diep de film gaat.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Net zo diep als een plas water op de stoep ja.

Ondergronds

Hangt er dus van af welke schoenen je aan hebt.

avatar van Nomak

Nomak

De film begon sterk, maar zakt na een tijdje erg in en vervalt in een verhaaltje waarin geen enkel cliché wordt geschuwd.

De makers moeten hebben gedacht dat zoveel mogelijk toevaligheden in een film stoppen wel zal werken. Voor mij werkt dit dus zeker niet.

Men had hier een hard sociaal drama van kunnen maken zoals Amores Perros. Helaas is Crash een zoetsappig verhaaltje dat totaal ongeloofwaardig is. Jammer, hier had veel meer ingezeten.

avatar van Spetie

Crash van regisseur Paul Haggis is een indrukwekkende film, die je als kijker goed laat nadenken over vooroordelen die schijnbaar iedereen wel met zich meedraagt. Amerika bestaat net als Nederland uit een multiculturele samenleving, waarbij de rassenhaat telkens weer de kop opsteekt. In Crash lopen meerdere verhaallijnen langs, maar ook door elkaar heen, waarbij op het eind van de film alles duidelijk met elkaar verbonden wordt. Crash staat bol van het zeer goede acteerwerk. Matt Dillon springt er in mijn ogen bovenuit en zet misschien wel de beste rol uit zijn carrière tot nu toe neer. Ook Don Cheadle is zoals wel vaker gewoon erg goed in zijn rol. Een minpuntje van de film is dat er zoveel verhaallijnen zijn dat er niet aan alles evenveel aandacht kan worden besteed en daardoor een aantal verhaaltjes er een beetje bijhangen. Dat neemt niet weg dat Crash gewoon een dijk van een film is, die zowel onroerend, meelevend, heftig en confronterend is!

Dikke 4,0*

avatar van aerts007

aerts007

Ondergronds schreef:

Hangt er dus van af welke schoenen je aan hebt.

Platte,..

avatar van Laurens44

Laurens44

"It's the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In L.A., nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something."

Dit zijn de eerste zinnen uit de film Crash. Dit drama vertelt verschillende verhalen die allemaal overvloeien in elkaar. Elk personage uit de film bevindt zich op een moeilijk moment in hun leven en ze hebben allemaal nood aan een 'Crash', een moment waarop ze terug gevoel krijgen en de juiste beslissing nemen.

De film bevat enorm emotionele momenten, je krijgt momenten van vreugde en dan val je van de ene put van diep verdriet in de andere. Dit is een van de films die mij meest geëmotioneerd heeft, vooral doordat je je inleeft in alle verschillende verhalen en door alles achter elkaar te plaatsen zou je als het ware een inzinking krijgen, maar toch is er nog dat sprankeltje hoop. Hoe slecht het ook gaat, hoe diep je ook in de put zit, welke vreselijke dingen je ook hebt meegemaakt, er is altijd nog wat hoop en hoop doet leven. Dat is waar het in deze film om gaat.

Score: 9/10

avatar van misterwhite

misterwhite

Goeie film, erg goed verhaal.

avatar van Thieuke

Thieuke

Goed of slecht, voorspelbaar (voor de een) of niet, de film heeft me wakker gehouden. Niet elk verhaal boeide even veel, en er werd een spannend sfeertje gebouwd. Daarom 4,5 punt gegeven.

avatar van DLX2010

DLX2010

Gisteren opnieuw gekeken, blijft een goeie film.

avatar van Miron

Miron

Mooie beelden, leuk verhaal, goede boodschap.

Maar voor de rest barst de film van de toevalligheden en ongeloofwaardig sentiment.

Er had naar mijn mening veel meer ingezeten.

* * *

avatar van Norma

Norma

Ik moet zeggen dat de film me bij herziening wat beter beviel, al blijf ik er bij dat de moraal van het verhaal er in sommige scènes echt veel te dik op ligt en dat doet voor mij echt afbreuk aan de intensiteit.

Maar het verhaal steekt toch wel goed in elkaar, er zitten een paar prima scènes in en de verhaallijnen komen soms verrassend bij elkaar. Mijn favoriet zal het echter nooit worden, daarvoor is alles toch even iets te gewoontjes in beeld gebracht en is het acteerwerk net niet overtuigend genoeg.

avatar van maus9

maus9

Renske* schreef:

Nu Ik dit heb gelezen besef ik, dat me dat eigenlijk nog niet was op gevallen nee. Idd een mooi idee achter de film