• 9.380.455 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

avatar van TheJoker

TheJoker

Deze film is werkelijk de beste film van 2004! De verhalen worden prachtig bij elkaar gebracht, de acteerprestaties zijn ook erg goed, alles is prachtig in beeld gebracht... kortom: De film is gewoon enorm sterk. Geweldig.

avatar van willemt91

willemt91

Ik heb hem nu twee keer gezien en het is niet het soort film dat ik snel zou kopen, maar hij is echt heel goed het is makkelijk te begrijpen en je leeft je echt in.

Lad

How, deze film is één van de films die ik al het meest gezien heb en ik blijf ervan genieten.

Diep ontroerend, actie, emotioneel, grappig, deze film heeft het allemaal...

Jammer dat zoveel mensen verder zoeken en dat hun score ondermijnt, ik kijk meestal films vanuit een neutraal standpunt en typ dan mijn stem pas in, zouden meer mensen moeten doen vind ik.

avatar van The_Phoenix

The_Phoenix

Twijfelde om vanavond of deze of Into the Wild te kijken, deze dus gekozen (na een tip), had hem nog niet gezien.

Sja, was niet heel erg onder de indruk, het was zeker wel een aardige film, maar ik vond de karakters een beetje te wispelturig. Het verhaal speelt zicht in 2 dagen af ofzo en de omslag die sommige maken is wel wat onrealistisch, natuurlijk gebeurt er met alle karakters wel iets, maar van plus naar min slaan en vica versa in 2 dagen is voor mij wat te onrealistisch.

Ik snap verder niet waarom Sandra Bullock zo prominent genoemd is. Ik vond haar rol wel erg klein en beperkt. Nou was het ook wel een uitgebreide cast, dus heel veel tijd was er misschien niet, maar had bijna het idee dat ze Bullock voor haar naam nog even paar minuten meegaven, want veel stelde haar rol niet voor.

Lad zegt dat de film grappig was? Nou dat heb ik dan denk ik gemist? Want ik kan me niet herinneren dat ik bij het kijken van deze film een lach heb kunnen doen. Nou is dat geen criteria voor een goede film, maar dat heb ik niet kunnen ontdekken...

Uiteindelijk een 3.5* denk ik. Ik heb me er wel mee vermaakt, maar een 5x oscar winnaar zou ik het niet vinden, stiekem denk ik ook dat ik into the wild meer had gewaardeerd, maar ja, dat is dan voor komende week een keer

@ The Phoenix

De dialogen tussen die 2 zwarten waren vaak grappig! En dat van die Chinees onder die auto enzo...

avatar van valksteven

valksteven

Deze film heeft de subtiliteit van een kraan om een kleerhanger om te hangen. Ik me ergerde aan het de hele toon van deze film, de toon van een Priusrijder die denkt dat hij de wereld verbetert. Aangezien deze film toch een hoog gemiddelde heeft heb ik deze film toch afgekeken hopend op een alles reddende climax, waarin alle verhaallijnen op prachtige wijzen bij elkaar komen. Krijgen we alleen maar te zien dat iedereen het fout heeft.

teleurstelling op alle fronten, Muziek AAAH hou op!,goedkoop camerawerk , heel simpel verhaal en het acteren was niet goed genoeg om deze film te redden.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Een goeie film die veel voorbeelden van racisme, angst, vertrouwen en ook hoop geeft. Het verhaal is gewoon niet in een paar zinnen te omschrijven. Er spelen diverse verhaallijnen die allemaal op de een of andere manier weer samen vallen, of met elkaar in verband houden. Bijvoorbeeld dat een zwarte regisseur moet toekijken hoe zijn vrouw wordt betast door een (racistische) politieagent. Of dat een echtpaar wordt beroofd door twee zwarte jongens, waarbij de vrouw een trauma oploopt. Of dat een Iraanse supermarkteigenaar die het recht in eigen handen neemt.

Ludacris, die zijn maatje wat wijzer wilde maken door allerlei voorbeelden te geven over hoe hij over blanke mensen denkt, vind ik op zich goed gedaan. Echt heel veel mensen denken als de personage van Ludacris, hier op de wereld.

Crash vertelt niet over de problemen tussen racisten en niet-racisten, maar toont gewoon aan dat er bij iedereen wel wat vooroordelen aanwezig zijn.

avatar van Quaest

Quaest

Goeie voorbeelden van racisme.. Maar niet echt mijn type film.

Lad

Redelijke daling in de toplijst, raar maar waar...

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Lad schreef:

Redelijke daling in de toplijst, raar maar waar...

Welnee, sommige mensen zien namelijk wel hoe slecht deze film is. Nou ja, slecht.... Matig.

Pastichio Rocker schreef:

Daar verschillen onze meningen dan...;)

avatar van ReinventedWheel

ReinventedWheel

Een van de betere films met een type 'samenkomst' die ik voorheen nog niet in films ben tegengekomen. Goed uitgewerkt.

avatar van tonnyhk

tonnyhk

The_Phoenix schreef:

Ik ben het met je analyse eens. Ook ik vond het een en ander wel onrealistisch. De rol van Sandra Bullock stelt inderdaad niet veel voor en grappig vond ik de film al helemaal niet. Integendeel. Maar ik had ook niet de indruk dat het de bedoeling was dat de film grappig moest zijn. Ik zelf vond de verhaallijnen wel knap gevonden maar ik zelf hou meer van een duidelijk verhaal en niet van allerlei vage verhalen door elkaar. Into the wild is wat dat betreft veel duidelijker en de beelden zijn veel mooier. Kortom deze film spreekt mij in ieder geval meer een. Wellicht ook jou ?

avatar van Piratefriend

Piratefriend

Ik vond het een mooie film, het laat de werkelijkheid zien.

Ik vond de veranderingen eigenlijk helemaal nog niet zo onrealistisch, waarschijnlijk ook omdat ik mensen ken die binnen 24 een soort van zelfde meningsverandering hebben gehad....

Wat Sandra Bullock betreft, je verwacht niet zó'n rol bij haar, al helemaal niet zo'n rasistische maar toch heeft ze haar rol wel heel goed gespeeld vind ik.

avatar van dave

dave

Ik heb hem net gezien en ik moet zeggen: ik ben blij dat hij gedaan is.

in 'Crash' zien we hoe verschillende culturen gevolgd worden en meermaals tot botsing komen.

de zachte muziek (meestal piano) heeft een kalmerend effect, dat nodig is om de harde en oneerlijke situaties van de hoofdacteurs af te koelen.

helaas kwam er na een tijdje meer en meer van die muziek aan te pas die steeds langer begon te duren zodat volledige actiescènes hun spanning verloren. De hoofdpersonages haden vrijwel niets meer te zeggen, ze dachten alleen nog maar.

jammer dat het zo moest verlopen omdat ik in deze film een goed verhaal kan zien. volgens mij hechtten ze meer belang aan de boodschap en het gevoel, iets dat mij op de duur mateloos irriteerde.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Ik vond het een sterke film.

Hoewel er in mijn ogen niet echt sprake is van een plot, maar eerder van losse impressies uit verschillende levens - die in elkaar overgaan en de wereld kleiner laten lijken dan hij is - heeft de film me toch de hele tijd kunnen boeien.

Er komt in de film heel wat racisme aan bod, maar het moraliserende terechtwijzende vingertje dat men zou kunnen verwachten is niet echt aanwezig.

Dat de mensen in de film misschien nogal snel evolueren van xenofoob tot xenofiel (weet niet of het laatste een bestaand woord is), is misschien wel waar.

Het feit dat mensen echter - ook in de realiteit - wel degelijk in positieve zin kunnen veranderen (wat bij meerdere karakters in de film gebeurt) is iets wat mij toch iets optimistischer maakt over deze wereld die inderdaad al te vaak geteisterd wordt door oorlog, racisme en criminaliteit.

Misschien is het er niet mee te vergelijken, maar soms deed de film mij denken aan 21 grams, alleen is "Crash" veel luchtiger van aard en daardoor lichter verteerbaar.

4 sterretjes van mij!

avatar van Ajda

Ajda

Mooie film die me ontroerde, moment dat dat meisje voor die vader springt heel heftig! film is in me hoofd blijven hangen vandaar de 5!

avatar van heimdall

heimdall

1 woord "kippevel"

avatar van mil.

mil.

Ik vond het een hele sterke film. Héél confronterend vooral, maar niet deprimerend. De film laat zien dat iedereen vooroordelen heeft en toch een beetje bang is voor dat wat ze niet gewoon zijn, maar ook wordt er getoond dat iedereen kan veranderen.

Het is ook geen film waarbij je jezelf slecht voelt achteraf, geen terechtwijzend vingertje. Ik vindt het ook goed dat ze het thema rascisme niet enkel op blanke richten, wat vaak gebeurt.

avatar van Tosti Met Kaas

Tosti Met Kaas

Geweldige film! Hoe de verhaallijnen samenkomen is gewoonweg fantastisch. Ieder "verhaal" heeft zijn eigen spanning en bij ieder verhaal raak je ontroert. Topfilm!

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

gewoonweg machtige film
toen het meisje werd neergeschoten (zogezegd) wist ik even niet meer wat denken

Lad

Is inderdaad een schitterende scene!!

avatar van movo2

movo2

Er zaten hier en daar leuke stukjes in maar absoluut geen topfilm.

Echt zo'n nare film waarin alles fout gaat. 2,5

avatar van killerfreak

killerfreak

Wat een geweldige film!!

avatar van bramenstruik

bramenstruik

De momenten waar de verhaallijnen samenkomen zijn echt zo tenenkrommend toevallig. Bah. Zwaar onrealistich drama dat zo ongelofelijk geforceerd aandoet.

Die scene met dat meisje.... jaiks....

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Echt een prachtige film, op sommige momenten werd wel erg op emoties ingespeeld, maar ik stoorde me er niet aan. Alhoewel er zware momenten in zitten, wordt het geheel toch vrij licht (als je naar het onderwerp kijkt waar het over gaat) gebracht. Ook erg goed acteerwerk van vele acteurs/actrices.

4,5 sterren.

avatar van Bananas

Bananas

Indrukwekkende film met een goede poging om de complexiteit van vooroordelen, oorzaak en gevolg neer te zetten. Geen schuldigen of allemaal schuldig? Zeker een film die geen antwoorden wil bieden maar het probleem wel inzichtelijker maakt.

Acteerwerk ook erg goed.

avatar van tarentino

tarentino

Er wordt vaak al snel lyrisch gedaan over films als deze waar verschillende verhaallijnen bij elkaar komen. Deze vind ik wel heel goed, maar doordat er veel wordt overdreven en er veel toeval in voor komt is dit geen topper. Het beste van deze film vind ik het punt dat gemaakt wordt over discriminatie; iedereen is anders, maar er zijn maar weinig mensen die verder kijken na hun eerste indruk. Hierdoor toch een 4 ipv een 3,5.

Wat ik ook nog even kwijt wil is dat de geloofwaardigheid van films ook wel eens verbeterd kan worden door knappe acteurs/actrices in te wisselen voor "lelijke". Bijvoorbeeld in deze film zijn de vrouwen om op te eten(voor de verandering). Kijk naar de vriendin van Terrence Howard. Over de mannelijke acteurs kan ik natuurlijk niet oordelen, maar lijkt mij dat daar het zelfde voor geld. Dit is in heel veel films zo. Zijn er soms geen lelijke mensen die kunnen acteren??? Begrijp me niet verkeerd, ik houw van mooie vrouwen dus ik kijk er ook graag na, maar in elke film??? Ik wil me ook weer eens concentreren op een mooie film waar het gaat om acteerprestaties zonder dat er ineens een Pamela Anderson door het beeld loopt waardoor je je ineens met andere dingen bezig gaat houden. Ofjah misschien is Pamela Anderson een verkeerd voorbeeld, maar jullie begrijpen mijn punt denk ik wel. Het valt me gewoon op!!

avatar van Bananas

Bananas

tarentino schreef:

Dan moet je de originele versie van Heat eens gaan bekijken. Dat zijn lelijkere en onbekende acteurs. http://www.moviemeter.nl/film/6079

Zo'n film wordt al snel een stuk minder.

Ik begrijp je punt maar ik ben bang dat het anders gewoon een televisiefilm of Filmhuis filmpje geworden was. Hollywood heeft het niet zo op met 'werkelijkheid'.

Bananas schreef:

Zo'n film wordt al snel een stuk minder.

Dat ligt in dat geval echt niet aan de lelijkheid van de acteurs hoor.