• 9.378.230 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

• 1931 stemmen

O mijn god, wat een geweldige film. Met zo'n hoge score heb je natuurlijk wel enigszins wat verwachtingen, maar ik wist blijkbaar totaal niet wat me te wachten stond. Nog nooit heb ik zo'n emotievolle film gezien, vaak stonden de tranen in me ogen of uitte mijn euforie zich in lachjes van blijdschap.

Regie is bijzonder strak.

Maar wat nog veel strakker is, is het script. Zoveel verhaallijnen, die elk even boeiend zijn. Na een klein deel van de film dacht ik dat er niet genoeg tijd was om alles aan bod te laten komen, maar dat was uiteindelijk niet het geval. Want opmerkelijk genoeg is dit een bijzonder vlot drama, wat best fijn is. Maar back to my point: wat ik bij Million Dollar Baby al had opgemerkt is hoe ontzettend interessant de karakters en de karakter-ontwikkelingen zijn in de scripts van deze schrijver (en ook niet te vergeten de gebeurtenissen die de ontmoetingen en botsingen van karakters voortbrengen).

En dat is inderdaad niet te vergeten, de gebeurtenissen en de ontwikkeling daarvan is ook ontzettend interessant. Alles zit bijzonder goed in elkaar, dus echt een dikke pluim voor het script.

Ook een topcast. Veel bekende koppen, en ze acteren ook nog eens allemaal geweldig.

- Sandra Bullock levert ondanks de niet al te grote rol toch weer een indrukwekkende perfomance af en laat weer zien dat ze een sterke actrice is.

- Brendan Fraser had ik in eerste instantie niet per se hoeven zien, maar heeft me toch positief verrast.

- Don Cheadle doet ook weinig fout.

- Matt Dillon speelt sterk en past goed in z'n rol.

- Terrence Howard speelt hier een van z'n sterke rollen.

- Thandie Newton speelt haar (af en toe vervelende) karakter ook vlekkeloos.

- Michael Peña heeft al eerder bewezen dat ik het niet erg vind om hem in films te zien. Speelt hier een wat zwaardere rol, doch erg goed gespeeld.

- Ryan Phillippe kan weinig fout doen bij mij, op de een of andere manier staat z'n kop me wel aan.

En Ludacris en Larenz Tate hebben (in deze context) een makkelijke rol, maar leveren toch fijne rollen af.

Verder een aantal (tamelijk) bekende koppen (Keith David, William Fichtner) die eigenlijk een te kleine rol hebben om het goed te kunnen benoemen, maar het gedeelte dat ze speelden goed deden. En ook de onbekendere koppen stonden hun mannetje.

Subliem camerawerk, en het af en toe heel langzaam bewegen of inzoomen had iets magistraals.

Belichting worden ook geen fouten in gemaakt.

Score, ook al een aantal keer herhaalt, is ook zeker nice en geplaatst te noemen.

Ik kan eigenlijk alleen maar positief over deze film zijn. Het is de combinatie van regie, script en acteerwerk dat een vlekkeloos geheel heeft opgeleverd, wat me zo enthousiast maakt.

Million Dollar Baby haalde het net niet in me top 10 door het einde dat, ondanks dat het zeker geen slecht einde is, toch niet geheel was wat ik wilde. Deze film ligt dat wat anders, daar er geen echte introductie of einde aan te pas komt. Het is meer een samenloop van omstandigheden waar ergens in het geheel de introducties en eindes 'verstopt' zijn, die op zijn minst 'goed met een uitroepteken' zijn te noemen.

Krijgt heel onverwacht een plek in me top 10 en is zijn top 250 plek meer dan waard (had van mij zelfs wat hoger mogen staan) en heeft de verkregen Academy Awards destijds dubbel en dwars verdient.

avatar van Faisal

Faisal

Juneau schreef:

Zal ik zo checken, ben vrij benieuwd. Kent iemand overigens meer films waarin de personages met elkaar verbonden zijn d.m.v. één voorval (of meerdere), zoals deze film? Babel, Amores Perros en 21 grams heb ik al. Alvast bedankt!

Lock, stock and two smoking barrels, mijn favoriet.

avatar van Xen0n

Xen0n

Oo, geweldige film is dat ook ja! Zeker kijken!

Ookal is het wel een ander genre als deze film.

avatar van 13woutie13

13woutie13

Het idee is aardig, maar wat de film mist is een echt diep verhaal. Dan gaat het over discriminatie, alleen dan valt alles wel mee wat er gebeurt. Geen scene's waarvan ik dacht wauw ik ben onder de indruk. Teveel verhaallijnen in te korte tijd om de personages boeiend te vinden.

Acteerwerk van Matt Dillon als politieagent was wel goed, verder viel het me allemaal wat tegen.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Hele goede film. Veel emoties in het verhaal. Alleen jammer dat het zo bruusk ten einde kwam. Ter vergelijking: Soort handgeremd achtbaantje op de kermis waarbij je aan het einde bijna uit het karretje gelanceerd wordt omdat ze te hard aan de rem trekken. Prettige rit met vervelend eind, zo vergelijk ik het een beetje.

avatar van canciser

canciser

Het einde is straight to the point en best wel hard, ik vind het wel iets hebben.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

prachtig mooie film die goed in elkaar is gezet. goede verhaal lijntjes en goed geacteerd. de film begint wat onwennig, maar dat is normaal bij dit soort films. ik ga een 4 geven omdat het einde soms wat zoetjes was zo van.... komt het toch nog goed hier in the USA.

had van mij iets ruwer gemogen. laat niet staan dat dit een dikke aanrader is voor iedereen die van goede films houdt.

avatar van EliasZ

EliasZ

goede film

goede acteurs

toch vind ik het iets missen voor een echte topper

3.5

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Verrassende film met mooie wendingen en het einde die met het begin verweven wordt en andersom vond ik toch wel knap gedaan. Mooie intense film. Deze film krijgt van mij een 4,0.

avatar van blythefangirl

blythefangirl

Dit is echt een van de beste films die ik ooit gezien heb!

Spannend, actie en ontroerend, geweldig!

avatar van N_SANE

N_SANE

Prima film om eens gezien te hebben. De verhalen vloeien mooi in elkaar en het acteerwerk is van hoog niveau. Romantiek, drama en misdaad worden goed afgewisseld en het verhaal blijft je aandacht goed vasthouden. De sfeer is om van te genieten.

avatar van chevy93

chevy93

Aparte film. Aan de ene kant is het heel confronterend, dat het racisme zo diep zit (in Amerika). Aan de andere kant wordt het wel heel erg doorgevoerd. 'Negers zijn goed en blanken zijn slecht', het wordt gewoon omgedraaid. En erg geromantiseerd.

De muziek is altijd aanwezig en soms goed, maar soms eerder slaapverwekkend. Dat is niet goed als je 's nachts een film kijkt .

Het gebrek aan enig verhaallijn is ook wel even iets waar ik aan moest wennen. Meestal zit er toch wel enige richting, maar het ontbreekt daar totaal aan. Het vloeit wel leuk in elkaar over, maar toch. Misschien heb ik de film niet begrepen en zoja, zeg dat dan even. Het was immers laat.

Voor de rest gebeurd er niet echt iets wat ik niet al wist. En de politieke correctheid werd toch wel erg ver doorgevoerd. Voor een realistische film over racisme raad ik dan ook eerder Mississippi Burning aan. Dat is ten minste echt confronterend!

avatar van %%%%%%

%%%%%%

DonOswaldo schreef:

Krijgt heel onverwacht een plek in me top 10

De film staat niet in je top 10 Is de film er alweer uitgevlogen ?

%%%%%% schreef:

De film staat niet in je top 10 Is de film er alweer uitgevlogen ?

True, maar zou er ook weer in kunnen komen, moet nog even wat meer films bekijken voordat ik me top 10 echt zeker heb.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Geweldig vond ik het, toen niet Brokeback Mountain maar Crash de Oscar voor beste film won.

avatar van canciser

canciser

chevy93 schreef:

Nergens in de film zijn negers goed en blanken slecht De negers zijn slecht want ze stelen auto's ondanks dat ze weten dat ze fout zitten, de 1 ontkent dat en de andere geeft dat toe. Tijdens de film gaan ze erover na denken waardoor de neger met het langere haar toch de juiste beslissing maakt.

De blanke racist blijkt ook gelijk te hebben, iedereen is namelijk een racist. De jongen die met hem meereed ontkende dat en op het einde schoot hij de neger dood omdat hij dacht dat hij een pistol wilde trekken.

Daarnaast was er nog een verhaallijn tussen een moslim en een mexicaan. Door het niet willen begrijpen en stug doen tegen die mexicaan werd de moslim gewelddadig en begon te schieten.

Dan houdt je nog de rijke blanke vrouw en de mexicaan over die dan onder het kopje stereotype kunnen vallen.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Al DeNiro schreef:

´

Hahah.. naah.. Brokeback Mountain is mooi man . Deze ga ik waarschijnlijk vanavond nog ff kijken.

avatar van DrJ

Geweldige film!

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Wat een prachtige film! Iedereen geeft iemand anders de schuld, nooit zichzelf. De film laat heel goed zien dat iedereen vooroordelen zijn en dat die ongegrond zijn. Ik heb hier eigenlijk geen woorden meer voor, gewoon geweldig. De acteerprestaties waren ook super.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Het deed mij inderdaad ook aan Magnolia denken. Magnolia had in mijn ogen iets meer om het lijf. Het was een goede film, maar niet zo bijzonder als Magnolia. De film kwam traag op gang. Het acteerwerk was goed, maar niet uitmuntend.

avatar van barns

barns

Werd echt betoverd door de muziek in de film, toch spijtig van het laatste nummer, hadden ze toch beter kunnen weglaten, paste niet in het plaatje vond ik. De stijl die gehanteerd word is ook wel te pruimen maar voorderest heeft de film niet veel om het lijf.

De boodschap die de film quasi probeert over te brengen vond ik op enkele moment over the top en werd dus te dik aangezet. Tevens was het een totaal niet origineel concept.

Een nette voldoende aangezien het me wel boeide en het een fijn filmpje was.

avatar van The Almighty

The Almighty

Geweldige film. Het verhaal was fantastisch uitgewerkt en klopte tot op de details. De manier waarop al die mensen toch wat met elkaar te maken hebben, fantastisch. En de acteerprestaties waren echt uitmuntend. Zonder twijfel een van de beste, zo niet de beste drama-film ooit.

avatar van spinoraptorrex

spinoraptorrex

Erg sterke film met een erg goede cast.

Voor mensen die dit een goede film vinden raad ik ook 11:14 aan. Die film deed me hier wel wat aan denken.

avatar van macsels

macsels

Erg aardige film die benadrukt hoe egoistisch mensen (kunnen), maar dat dit soms ook alleen maar een façade is. Af en toe was e.e.a. toch wel dik aangezet.

Helaas gaf het einde film mij wel een 'happy ending'-gevoel, iets wat de film niet nodig had, maar ja, het is een Hollywood-productie

avatar van Cinch

Cinch

wat een supersentimenteel misbaksel. Alles in het script zegt dat het door een blanke geschreven is..werkelijk alles. Net als die Nederlandse serie "kinderen geen bezwaar". Je krijgt bijna plaatsvervangende schaamte. Alles ligt er zo dik op, nog dikker dan positieve discriminatie.

En dat wordt dan vergeleken met Mozaiek-films als Magnolia en 21 grams.

Het is niet meer dan een gemiddelde rtl4..8 net5 huisvrouwen film.

En dan de zogenaamde zoetsappige toevalligheden welke zich wel heel graag laten lenen voor het verhaal. Kom op mensen. Kleine huis op de prairie heeft nog minder jeukgehalte. Zelfs amerikanen trappen hier niet in mag ik hopen.

avatar van benjelle

benjelle

Mooie film met erin een soort van kringloop. Ik kon me goed inleven en de sfeer was erg aantrekkelijk. Hoewel er een aantal bekende gezichten langskwamen, is daar helaas te weinig mee gedaan, maar dat ligt deels aan het verhaal.

Ook knap hoe tragiek en geluk elkaar afwisselen. De regisseur heeft hier een knap stuk film neergezet. Naast acteerwerk schort er ook wat aan de film in zijn geheel; komt niet over als een echte topper. Ligt deels aan de sfeer en deels aan de "rommeligheid" denk ik. Het is bovendien een film die na een keer gezien te hebben al "leeg" is.

3 sterren.

avatar van Thom1994

Thom1994

Crash.

Een zeer indrukwekkende film over het hedendaagse rasicme, dat briljant is verfilmd met erg professioneel acteerwerk.

Zowel emotionele als spannende momenten komen in deze film aan de orde, en laten, op mij althans, een zeer grote indruk achter.

Dit komt mede door het feit dat je weet, dat dit soort dingen echt gaande zijn op deze wereld.

Zeer geslaagde film.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Cinch schreef:

En dat wordt dan vergeleken met Mozaiek-films als Magnolia en 21 grams.

Het is niet meer dan een gemiddelde rtl4..8 net5 huisvrouwen film.

Holala, jij doet je blijkbaar graag voor als een harde tante....?

Wat is er mis met wat emotie, ook al lijkt die goedkoop...?

Ik heb zo'n flauw vermoeden dat jij geen gezellige dame bent, ofwel kan je goed doen alsof...

Voor hetzelfde geld sla ik met deze beweringen de bal helemaal mis, ik ken je tenslotte niet Ik kan gewoon niet begrijpen dat je deze film zo slecht vond, vandaar mijn reaktie...

• 1931 stemmen

Snap er zelf ook vrij weinig van.