• 9.381.481 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

Ewout schreef:

Het is trouwens wel erg cool dat er een directors-cut komt. Ik ben benieuwd hoeveel hij dan op gaat leveren, grote kans dat ik hem dan alsnog een keer in de bios ga kijken.

Die directors cut wordt in de US gedraaid in a best case scenario, ga je daarheen dan.

jassonn

Misschien dat als hij daar goed draait dat ze hem dan als nog ook in Europa releasen?

John Doe

Het zit niet in hun plan, maar idd het zou kunnen. Dan ga ik zeker ervoor naar de bioscoop

jassonn

Dan zaler waarschijnlijk ook wel een Director's cut uitgave op DVD komen,niet?

flipsen

Zoals de film nu is is ie toch goed genoeg?

jassonn

Vind ik ook,ze kunnen hem toch ook gewoon zo als hij nu is opnieuw in de release gooien.

Zou kunnen dat door de director's cut de film wat minder vaag wordt en blijft er minder over voor eigen interpretatie,en dat zou ik jammer vinden.

avatar van Phooze

Phooze

De verwachting die ze scheppen is dat de director's cut nog beter is dan het orgineel. Als ze dat kunnen waar maken ben ik gelukkig

John Doe

Ik denk ook dat met bepaalde scenes erbij de film alleen completer wordt, vaag blijft de film toch de eerste paar keren wel. De scene waarin Donnie met z'n zus een halloween pompoen bewerkt mag er dan van mij in bijvoorbeeld. Deze film mag best 130 minuten duren.

jassonn

Dat is trouwens een mooie scene waarin je kunt zien dat zijn zus toch wel bezorgd is om hem.

flipsen

Ik vind die Pa van Donnie ook wel gaaf! Ik vind dat die deleted scene waarin Donnie in de tuin zit met zijn vader een goed vader/zoon gesprek te voeren ook heel goed.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Klopt ja, dat is een erg goede scene. Volgens mij zegt Kelly bij het commentaar ook dat hij het doodzonde vond dat die scene gesneuveld is maar dat zei hij wel bij meerdere scenes. Sowieso is het acteerwerk in deze film ongelofelijk goed, er zit geen mindere acteur bij en die vader is idd erg grappig. Moet toch iets hoger in mijn top 10 deze film, ik heb weer zin om m te kijken.

jassonn

Volgens mij is dit ook éen van de wienige tijdreis- films zonder plotholes.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Over de deleted scenes gesproken, het is volgens mij wel verstandig dat ze die deleted scene waarin te zien is hoe Donnie dood ging, met zo'n geval door zijn borstkas eruit is gehaald. Paste niet echt bij de rest van de film en zo blijft er ook meer te denken over ...

Mee eens.

jassonn

Zojuist met commentaar van Richard Kelly en Jake Gyllenhaal bekeken,en hij is me helemaal duidelijk.

avatar van Johan van Ee

Johan van Ee

Dan zou ik je willen vragen waarom Donny ervoor kiest om dood te gaan op het einde van de film.

Johan van Ee schreef:

Johan van Ee schreef:

Als hij bij de psychiater zit zegt hij "The sky is gonna open up".
Waarop de psychiater zegt"but if the sky suddenly opens up then there would only be you and him left".
Hieruit maakt Donnie op dat als hij niet dood gaat hij alleen achter zal blijven en de hele wereld zal vergaan.
Dus als hij niet dood gaat zal de wereld vergaan,en als die vergaat gaat ook z'n geliefde Gretchen dood.Daar heeft hij dus helemaal niks aan en besluit om zichzelf op te offeren voor Gretchen(en de rest van de wereld).Hij weet dat er iemand was die van hem gehouden heeft ,al weet zij dat zelf niet.

Volgens mij heb ik het zo zogoed mogelijk omschreven.

flipsen schreef:

donnie denkt dat het een droom geweest is

Dit is ook éen van de interpretatie's die je zou kunnen maken,maar die van mij vind ik mooier

Edit: Daarnaast zou het ook nog goed mogelijk kunnen zijn dat Donnie eigenlijk helemaal niet dood hoeft te gaan.
Als Frank zijn zus heeft afgezet en wegrijdt toetert hij nog naar Donnie om te "zeggen"Dat het hem gelukt is om het wormgat te dichten en dat hij uit z'n kamer moet gaan,maar Donnie of hoort de toeter niet, of hij hoort het wel maar schenkt er verders geen aandacht aan en blijft gewoon in bed liggen waarop uiteindelijk als nog de motor valt.

avatar van Johan van Ee

Johan van Ee

Dank!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

flipsen schreef:

donnie denkt dat het een droom geweest is

Er zijn ook meerdere verklaringen voor. Deze hang ik niet aan omdat het de film voor mij minder zou maken. Donnie kiest ervoor te sterven omdat anders al die andere mensen om het leven zullen komen.

[edit]Zie nu dat jassonn ook al zoiets zei[/edit]

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Nieuwe poster misschien voor de Director's Cut?:

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mooie nieuwe poster. En goeie tagline ook.

jassonn

Wauw die is echt mooi,die wil ik hebben

avatar van Yak

Yak

jacobine_rodijk schreef:

Nieuwe poster misschien voor de Director's Cut?

Suf. Doe mij de originele poster maar (zie boven).

avatar van De GeuS

De GeuS

Net de dvd met extended beeldmateriaal maar (eindelijk) eens bekeken; toch jammer dat ze die beelden haast nooit in de film zelf verwerken maar er apart bijzetten. ik vond alle beelden(op de laatste na) een toegevoegde waarde hebben....

Yak schreef:

Suf. Doe mij de originele poster maar (zie boven).

Die van hierboven is ook erg cool,maar die nieuwe teaser is ook errrruggg mooi.

jassonn

De Director's cut zal ongeveer 20 minuten aan extra beeldmateriaal bevatten.Ook zijn er nieuwe en verbeterde special-effects gebruikt en zal er ook nieuwe muziek inzitten.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Wow ik heb de film net 5 plekke omhoog gebracht, van 24 naar 19 met mijn 4.5. Mooie film, waar je lang voer kan filosoferen

avatar van Luke

Luke

Dit is zoooon heerlijke film. Het verhaal is al geweldig, waar je erg lang over na kan denken, maar ook de muziek is prachtig. Vooral het einde is schitterend. Als Mad World gezongen wordt en je al die gezichten van die mensen ziet. De muziek is ook erg goed gekozen in deze film. Van 4,5* naar 5*.