Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Yak
Deze film wordt nog steeds ondergewaardeerd.
"Nummer 31 in de top 100"
John Doe
Jahaa nummer 31 doet de film idd nog te kort als je het mij vraagt.
FeZ
Grappenmakers: 8.2 voor een film betkend dat ie over het algemeen heel goed bevonden wordt
Wolverine
Gisteravond deze film eindelijk ook eens gezien en gaf aardig wat stof om over na te denken
donnie darko ligt aan het begin van de film al op de plek waar hij ook eindigt en is dus al terug de tijd ingegaan en komt in een wereld terecht met meerdere dimensies. De vliegtuigmotor die valt op hetzelfde komt in een wormhole terecht en gaat dus ook terug in de tijd, de reden ook dat men het vliegtuig niet kan natrekken. Het konijn Frank dat in de andere dimensie leeft, weet wat er zal gaan gebeuren en bereidt DD er vast al op voor dat hij zijn leven zal moeten opofferen uiteindelijk door voor een tweede keer terug te gaan in de tijd. In de liefde voor zijn vriendinnetje en de haat naar Cunninham die hij in de eerste keer van het passeren van de tijdslijn ook moet hebben ontmoet, maar niet meer van bewust is (uiteraard Frank wel in de andere dimensie). DD verandert het verleden om de mensen die hij lief heeft te laten overleven door zichzelf uit te schakelen zichzelf waardoor cunninham niet meer betrapt wordt, en de lerares niet meer hem hoeft te ondersteunen in de beschuldigingen aan zijn adres en zijn moeder dus niet meer hoeft te vliegen met het vliegtuig waarvan de motor afvalt. Veel vragen blijven er wel, Frank had hem ook gelijk in zijn bed kunnen laten liggen, maar dan was er geen film. Wat is er gebeurd in de eerste tijdlijn, komt dat over met de tweede zelfde tijdlijn, of werkt dat konijn er naar toe volgens een eigen scenario?Hij zal het dan zelf overleven en uit zijn andere dimensie gehaald worden. . kortom snel nog maar eens eens een tweede keer kijken.
pascal83
Jordy
als je ziet dat je url de layout verpest, kun je je berichtje natuurlijk even editten pascal...
De lay-out van de updates pagina verpesten! Doordat alles uitgelijnd wordt met de veel te lange url (en evt. horizontale scrollbalk ontstaat).
Grsbk
een paar dingetjes zitten me nog dwars na het kijken van deze film:
dat konijn lokt donnie uit bed om hem duidelijk te maken dat hij beter in bed kan blijven... toch? waarom laat dat konijn donny dan niet gewoon in de eerste plaats al liggen? en waarom laat het konijn donny dan de dingen doen die tot zijn eigen (het konijn)dood leiden? want als het konijn donny niet verteld om het huis in de fik te zetten dan zouden ze ook het halloweenfeest niet gehouden hebben...
De Knip
een paar dingetjes zitten me nog dwars na het kijken van deze film:
Niet om betweterig over te komen, maar je hebt nog lang niet alles begrepen van de film (maar goed, je geeft dit zelf ook al aan). Ik zou zeggen: nog een paar maal zien, echt waar! Anders lees je nog ff de andere 29(!) pagina's hiervoor eens door. Meningen van andere MM-ers en ze verschillen nogal
EmDee
We gaan het meemaken.
Gary Jules' Mad World gaat nog een hit worden.
Gerard Ekdom heeft m nu al 2 dagen achter elkaar gedraaid op 3FM en wil dat elke dag blijven doen.
In januari schijnt er een album te komen.
En ook in de USA zien ze in dat het een goede (financieel aantrekkelijke?) film is. Heb ergens gelezen dat deze film een nieuwe bioscoop-release gaat krijgen.
Ramon K
Heb 'm deze week ook al een keer of drie gehoord op mijn werk! Een moment van bezinning tijdens de sleur. Altijd fijn!
EmDee
Brooklyn
Ik heb hem niet gezien, ik hoorde alleen dat er een clip van was...
Grsbk
Na drie keer in 24 uur deze film gekeken te hebben en de uitleg die in de link op pagina 27 staat gelezen, kom ik ongeveer tot dit verhaal... het konijn uit de dromen van Donnie is niet de echte Frank, maar een boodschapper van god om Donnie te sturen in het paralelle universum. En god gebruikt dit paralelle universum om Donnie te laten zien dat hij niet alleen sterft, maar dat er veel mensen zijn die om hem geven en waar hij omgeeft. Op deze manier kan Donnie in vrede sterven op 2 october 1988.... toch?
Dat wil ik ook, maar op mijn werk staat altijd 538 aan.
FeZ

Met beelden uit de film?
Ik zag de clip gisteren op MTV op nummer 10 of 11 in de top 11 om elf uur. Niet echt boeiend of bijzonder. Zonder beelden van Donnie Darko.
Da Jando
Wilde ik net gaan posten...Ik heb hem nu al drie keer op 3FM gehoord en een keer op kink FM, dat allemaal in twee dagen. Hoe komt dat zo opeens
Phooze
Het nummer kwam zelfs bij Ruud de Wild voorbij volgens mij. Zonder er door heen te praten ! En zonder het nummer voor het einde te stoppen !
Sjoerd
zie niet waarom dat konijn een boodschapper van God is. Wat heeft God er nou weer mee te maken?
BoordAppel
Alles, de film gaat volgens de regisseur over divine intervention.
Phooze
Na afloop van Mad World op 3FM:
Astrid: "Van de film Donnie Darko".
Ruud de Wild: "Johnny Darko?".
Astrid: "Nee, Donnie Darko, iets met een heel eng konijn".
Jeroen: "Klinkt als een slechte film".
DJ's.....
Sjoerd
Alles, de film gaat volgens de regisseur over divine intervention.
Ow ok... wist ik niet. Maar dan nog: je kunt niet uit de film halen dat het met God te maken zou hebben, dat moet de regisseur er dan wel apart bij vermelden
Na afloop van Mad World op 3FM:
Astrid: "Van de film Donnie Darko".
Ruud de Wild: "Johnny Darko?".
Astrid: "Nee, Donnie Darko, iets met een heel eng konijn".
Jeroen: "Klinkt als een slechte film".
DJ's.....
Moet een DJ alles van film weten dan ? Ik vind van niet.
Beter dat 'ie alles van muziek weet.
BoordAppel
Je kan het er wel uithalen, net zoals 500 andere verklaringen. Ik wist t ook pas toen ik er het een en ander over gelezen had en ik de commentaartrack op de DVD had geluisterd.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing