Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Ramon K
Als iemand hetzelfde wil doen als Bunuel, laat hem dan wel hetzelfde talent bezitten. Lynch pist menigmaal langs de pot imo (Lost Highway, Eraserhead, Wild at Heart)
The Eye
Aha er zijn meer mensen die dergelijke films kunnen maken. Bunuel is volgens jou dus weer beter dan Lynch, ik zal 'm es uitchecken.
Nee dat zeg ik niet.
(heb te weinig van Bunuel gezien) Ik wil zeggen dat Lynch:
-niet het patent heeft op surrealisme
-niet de eerste is qua surrealisme
- en nogal eens faalt qua surrealisme
Ik heb EN Mulholland Drive EN Donnie Darko in mijn 5 sterrenrijtje staan trouwens......
Tuurlijk moet je Bunuel eens uitchecken, moet ook eens wat meer van hem zien.
The Eye
Is dat geen tautologie of pleonasme?

Kom zeg, vooral Jake Gyllenhaal speelt ijzersterk!
Weet je wel zeker dat je Donnie Darko zag en niet Bugs Bunny The Movie?
Dialogen zijn fantastisch, Sfeer is fantastisch. Kunnen de twijfels en angsten van een puber eigenlijk wel beter worden weergegeven dan hier wordt gedaan?Show me een discontinuiteit........en leg uit waarom het einde niet klopt.......einde is zelfs magistraal!
Muziek verder niet opgevallen? Teksten sluiten heel vaak bij de scene's aan.......
Misschien wel, ik studeer geen Nederlands
Goed als jij dat goed acteerwerk vind, dan ben ik benieuwd welke superlatieven jij moet gebruiken voor een Kubrick-film bijvoorbeeld
Sfeer was niet aanwezig, geen gedragen momenten die mij in de film sleurden en de dialogen waren wel kutreet

Eerst overleeft-ie 't (ouders zijn thuis) dan gaat-ie dood (ouders zijn thuis) klopt niet want moe en dochter horen in het vliegtuig te zitten)
De muziek vond ik niet bijzonder, kijk es naar een Russische of Europese productie. Ook hedendaagse Japanse horror kan veel beter met muziek omgaan
Ramon K
Lol! Je moest eens weten hoeveel Russische, Japanse en Europese films ik in de hoogste regionen heb staan!
Kubrick staat ook met 3 werken in mijn 5 sterrenlijst........
PS er staan honderden posts op MM mbt het einde.....kan je misschien wat meer helderheid verschaffen. (ik ondersteun de theorie mbt meerdere dimensies, ook The Last Temptation of Christ-theorie geniet een voorkeur)
EmDee
die onterecht overgewaardeerd wordt
Is dat geen tautologie of pleonasme?
Taalkundig klopt de zin wel, maar dat bedoelt hij er iig niet mee.
Nu staat er nl niet dat hij de film slecht vind.
jammer dat het einde (dat ook nog voorspelbaar was, net als andere scenes overigens).
Yeah right, jij wist echt niet na een kwartier hoe deze film zou aflopen.
Ramon K
Ik bedoelde eigenlijk: wanneer jij iets over- of ondergewaardeerd vindt, dan vind je het dat waardeoordeel dus al vanzelfsprekend onterecht. Dus is het eigenlijk dubbelop!
Phooze
Hij vindt 'm onterecht overgewaardeerd. Duidelijk ondergewaardeerd dus.
mister blonde
die onterecht overgewaardeerd wordt.
er staat nu niet het tegenovergestelde. als deze zin moest laten zien dat hij hem goed vindt, zou er terecht overgewaardeerd (ook raar, maar goed) moeten staan.
omdat overwaarderingen per definitie onterecht zijn (anders is het geen overwaardering), is dit volgens mij een pleonasme.
Phoenix
Kan een film wel in het algemeen overgewaardeerd worden? Ik bedoel, je VIND een film overgewaardeerd. Hij kan natuurlijk niet door de hele publieke opinie verkeerd zijn beoordeeld. En het lijkt me sterk dat je van jezelf vind dat hij niet overgewaardeerd moet zijn terwijl je hem wel overgewaardeerd vind.
"Oops, i've gone cross-eyed"
Goodfella
Vliegtuigmotor komt uit wormhole uit de toekomst...
BoordAppel
Gisteren weer een keer gezien en met elke kijkbeurt wordt de film beter. Elke keer vallen me weer andere dingen op en dat maakt deze film echt geweldig. Ff wat plaatsjes hoger in mn top 10.
The Eye
Goed, de film is overgewaardeerd en dat is onterecht,omdat-ie dat mijns inziens niet waard is.
(hopende een einde aan de onduidelijkheid gebracht te hebben
edit:
Het valt me trouwens op dat vrijwel alle meningen nogal subjectief zijn,wat ook goed te begrijpen valt daar films persoonlijk kunnen zijn. Echter objectief valt er wel veel aan deze film op te merken en dat kun je dus lezen in m'n eerste post op pag.27
Jouw stukje is net zo min objectief als dat van de anderen. Niet erg overigens.
Pagina 27, The Eye:
Buitengewoon slechte film, die onterecht overgewaardeerd wordt. Slechte plotline, met talloze zijplots die niet worden opgehelderd (als iemand zonodig hetzelfde wil doen als David Lynch, laat hem dan wel hetzelfde talent bezitten)
Waardeloos acteerwerk, behalve dat mokkel die de Sparkle Motion grootbrengt zeg maar, die kan wel goed acteren.
Puur jouw mening
Extreem slechte dialogen, man o man. Ik dacht dat de Doom Generation flutdialogen had, maar deze film kan er ook wat van.
Puur jouw mening
Totaal geen sfeer. Alle leuke ideeën gaan verloren in de totaal kille, sfeerloze setting.
Puur jouw mening
Veel discontinuïteiten, jammer dat het einde (dat ook nog voorspelbaar was, net als andere scenes overigens) mijns inziens niet klopte.
Verkeerde opvatting van het eind.
Dus, waar is die objectieve recensie van jouw dan?
EmDee
(hopende een einde aan de onduidelijkheid gebracht te hebben
The Eye
Jouw stukje is net zo min objectief als dat van de anderen. Niet erg overigens.
Dat klopt. Maar valt acteerwerk daar ook onder? Bij deze film uiteraard niet, want gemiddeld een hoog cijfer, dus is vrijwel iedereen het er over eens dat er goed geacteerd word, behalve ik.... dat bedoelde ik dus eigenlijk met objectief, maar misschien is dat ook wel weer subjectief... zucht
Ik kijk gewoon geen Amerikaanse films meer, want als er wat negatiefs over zegt, heb je het hele discussieforum over je heen.
FisherKing
Dan kan ik je La Vita e Bella, Seul contre Tous, Dancer in the Dark, 8 Femmes en Breaking the Waves aanraden.
Inderdaad, allemaal mooie films FK!

Nu nog 8 femmes gaan huren, als ie in dat rijtje staat.....
NERD
Kans dat je aangevallen wordt op een Amerikaanse film is hier kleiner dan bij een ander soort film.
Agony
- 1985 berichten
Dancer in the Dark, Breaking the Waves aanraden.
LZA
Ehh hoort dit bericht niet in het forumtopic "just a joke" thuis?
NERD
Net de film nog eens gezien, en de soundtrack begint steeds beter te worden. En dan heb ik het niet alleen over het hier veel besproken Mad World.
En ook de film wordt steeds beter, mijn twijfels over de nummer 1 in mijn top 10 worden steeds groter.
Phooze
We hebben zelfs Meet Joe Black in de top 10 (met Sandra de enige op MM).
Heheh, trouwen?
*edit* overigens zie ik maar 3 films die overeenkomen

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing