Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Boeikens
Dit zwaar ondoorzichtig verhaal is niet ieders ding.
Zelf vind ik het niet voordelig alle concentratie op het begrijpen van de inhoud te moeten leggen i.p.v. gewoon te kunnen genieten van de toch zeer sfeervolle en best onderhoudende voorstelling.
synec
Gisteren na vele jaren voor de zoveelste keer nog eens gezien. Ik dacht dat ik de film al lang begrepen had maar wat me opviel is dat ik het toch nog altijd niet volledig snap.
Ik blijf toch nog met enkele (nieuwe) vragen zitten en eigenlijk wil ik dat ook zo houden. Ik kan gemakkelijk er wat over opzoeken en lezen en alles snappen maar wat heb je daar aan? Op deze manier kan ik de film steeds opnieuw kijken en nieuwe dingen ontdekken.
Een nogal bizarre film en ook al snap je nog steeds niet alles, toch voel je aan dat alles in deze film klopt en er is voor een reden. Buiten het geniaal origineel verhaal zit daar toch de kracht van Donnie Darko. De film heeft daardoor ook wel een hoge rewatch value.
Zeker geen top 10 waard bij mij, maar hij blijft toch één van de betere films die ik ooit heb gezien.
timlolk
Goede film met goede muziek en een aantal erg sterke shots. Film was spannend om naar te kijken en hoewel Sci-Fi dingen totaal niet mijn ding zijn toch erg vermakelijk. Sommige Special Effects deden wel erg gedateerd aan en deden af aan het mooie sfeertje verder in de film.
Revolt
hmm dan zal ik hem dus inderdaad toch nog een keer moeten zien, maar vond hem de eerste keer al zo langdradig..
Het kan zijn dat hij verkeerd valt, of als langdradig wordt gezien. Misschien heb je hem verkeerd gekeken (met een ongeduldige familie oid
), of dat het gewoon niet je ding is. Voor mij is de film juist niet langdradig, maar het iets langgerekte deelt juist mee aan een behoorlijk zweverig gevoel, waardoor de hele film aanvoelt als één wonderbaarlijke droom
canciser
Ik zou hem inderdaad nog eens bekijken, hij is absoluut niet langdradig. Er gebeurt best veel in de film, maar dat moet je wel kunnen zien. De 2e keer zie je al meer, het gehele idee van de film heb je al ongeveer door. Maar er zijn inderdaad meerdere lagen, en je bent een genius als je alle lagen begrijpt
jorkie
gister wederom weer eens gezien en wat een geniale film! dit blijft toch wel een van mijn favorieten aller tijden, en wat een muziekkeuze gedurende de film! prachtig
Jaxxx
lage score hier zeg! meest briljante film ooit met een achterliggende gedachte, zulke films worden helaas niet meer gemaakt
canciser
Lage score komt door een grote groep mensen die de film niet snappen. En natuurlijk heb je altijd mensen die er gewoon niks om geven. Maar dat is bij de eeste 45 films ook, ik kijk daarom ook niet echt naar de scores voordat ik een film zie.
Wacht maar gewoon Jaxxx, over 10 jaar zeg je precies hetzelfde over een film van nu. Vroeger was nou eenmaal alles beter. Vind het trouwens juist goed gaan met de kwaliteit van films, je moet alleen iets minder de blockbusters in de gaten houden.
Beevy
Dit is voor mij een van de beste films ooit gemaakt. Het verhaal is ZO goed! Ik heb nog dagenlang erover lopen denken en lopen puzzelen met hoe het nou precies in elkaar zit. Als je het verhaal snapt is het echt briljant.
De hele film heeft een bepaald sfeertje, ik denk door de zweverige manier van filmen en de geweldige muziek. De sfeer deed me op de een of andere manier aan 'Requiem for a Dream' denken. Net als die film heb je hier de hele tijd een soort onheilspellend gevoel. Heel goed neergezet!
Verder is het acteerwerk van de jonge Jake Gyllenhaal fenomenaal.
Een prachtfilm dus. 5 sterren. Ik raad wel aan goed op te letten, en niet echt met een groep mensen te kijken ofzo, anders is hij echt verwarrend.
Beevy
Verhaal ------ 5
Karakters --- 5
Visueel ------ 4
Audio --------- 5
WOW-factor - 5
Score ----------4,8
Da-Wood
Wat een geweldige film is dit toch!
Toen hij afgelopen was heb ik nog een tijd voor me uit zitten staren met een gevoel van:
Wow! Meteen vanaf het begin een heerlijke sfeer die niet meer verdwijnt.
Het verhaal helemaal snappen deed ik uiteraard niet, maar dat wordt bij de volgende kijkbeurten nog wel beter. 5*
Masterchief
Toch wel geniale film eigenlijk.
Afhankelijk hoe je de film ziet zit deze eigenlijk vol met paradoxen Frank komt hem waarschuwen voor het eind? Maar dat kan alleen als Frank dood is, en dat klopt ook want Frank is vermoord door Donnie, echter als Frank hem waarschuwt kan hij Donnie hem niet meer vermoorden en kan Frank nooit zijn teruggekomen in de 4e dimensie...erg vreemd . Maar als je het mij vraagt ligt het minder gecompliceerd de vliegtuig motor is in een wormgat gevallen en daardoor kwam hij in het verleden terecht, echter na 28 dagen stapt zijn moeder pas in het vliegtuig waar de motor vandaan komt, oftewel dan pas kan die motor vallen waardoor na 28 dagen "zijn" wereld voorbij is, want zijn wereld bestaat na het ongeluk niet meer omdat hij sterft en dus alles uit de film nooit gebeurd is! Correct me if i'm wrong... maar zo zie ik de film
Masterchief
Oké, ik neem het terug... na het lezen van deze link is de film een stuk duidelijker
Danovic
Een leuke, maar vage film. Wel meer als een 3-sterren film, maar ik vind deze film niet goed genoeg voor 4 sterren.
Er hangt de hele film een beetje een vaag sfeertje, en persoonlijk had ik met deze film op een happy end gehoopt . Wanneer er liefde in een film voor komt hoop ik dat op de een of andere manier altijd.
Het is een leuke film, en alles is prima uitgewerkt, verhaal, visueel en audio. Karakters zijn goed geacteerd.
Maar waarom deze bij de top films aller tijden hoort hier op moviemeter, dat blijft voor mij een raadsel.
MoFeDu
Kijk hem nog eens, of zoek eens wat op internet over de betekenis van de film. Misschien begrijp je dan dat de film zo hoog gewaardeerd wordt.
Wake up.. Donnie.
Kelly kan ik nu met gemak een regisseur naar mijn hart noemen. Donnie Darko is een debuut om trots op te zijn, hoewel het niet zo compleet is als een Southland Tales...is het wel weer een meesterwerk van formaat.
Grootste verschil ligt hem in de bijdrage van de soundtrack. Visueel bereikt hij weer de perfectie, de dromerige feeling brengt de film naar een veel hoger niveau. Dat de soundtrack niet altijd een even grote bijdrage levert is uiteindelijk als enige echt jammer. Enkel de scene in de bioscoop vormt audiovisuele perfectie en ook Mad World aan het einde is geweldig. Beweer heus niet dat de soundtrack slecht is, alles behalve zelfs, maar als je het vergelijkt met de leidende en sfeerverhogende factor die Moby had in Southland Tales, dan wass dat toch een goede stap vooruit.
De scenes met het konijn zijn wellicht het hoogtepunt (dusver) in het oeuvre van Kelly. Ontzettende nare, nightmare-like, ongemakkelijke en sfeervolle ontmoetingen. Die in de bioscoop is alwéér het beste moment wat dat betreft. Dat Donnie een geweldig personage is die ook nog eens briljant wordt vertolkt door Gyllenhaal hoeft eigenlijk niet eens meer vermeld te worden, dat lijkt me obvious.
Leuk hoe mensen meerdere ideeën achter de film zoeken, ik geef er echter geen fuck om. Het is zoals het is en niet alles HOEFT een reden te hebben, face it, Kelly doet graag waar hij zin in heeft en als jij vervolgens de behoefte hebt om er een geheel van te maken dan doe je dat; in een ander geval is er ook niks aan de hand. Hij dringt je niks op waardoor je je eigen waarde kunt bepalen wat betreft logica, ik neem het zoals hij het je voorschotelt. Aanwijzingen zoals Cellardoor zijn er wat mij betreft enkel om hem te leiden naar het uiteindelijke kwaad dat zal plaatsvinden, niets meer...niets minder.
Ik twijfel nog tussen een volledige score en een dikke 4.5*. Omdat ik erg audiovisueel gericht ben, vind ik het toch een kleine domper dat niet alles een bijdrage levert...aan de andere kant; het geheel is zo memorabel en getuigd van grote klasse, dat dit meesterwerk zo'n score wel verdient.
Tonypulp
Voor nu wel, misschien even de soundtrack apart luisteren
Ik heb trouwens een dvd die 146 minuten duurt, terwijl hier 113 of 133 staat.
MoFeDu
Wat vond je precies niet goed aan de soundtrack dan? Ik vind bijvoorbeeld die scéne dat iedereen op de high school geïntroduceerd wordt met het nummer Head over Heals prachtig, natuurlijk ondersteund door fenomenaal camerawerk. Of op het einde, die scéne met het nummer Killing Moon als je Donnie en z´n vriendin zo de trap af ziet lopen, ook die vond ik audiovisueel echt machtig mooi.
Ik heb trouwens een dvd die 146 minuten duurt, terwijl hier 113 of 133 staat.
Huh? Die ken ik niet, heb wel een versie met de DC en nog wat losse extra´s maar toch zeker niet 146 minuten. Weet je zeker dat ie 146 minuten duurt? Of staat het alleen op het hoesje?
Tonypulp
Staat niet op de hoes, die geeft gewoon 113 minuten aan. De film zelf heb ik echter stop gezet op de aftiteling en de info geeft 143minuten aan (geen 146 dus, verkeerd onthouden) De ondertitelingen lopen hierna nog 5:45 door
. Het is overigens een R2UK uitgave.
Wat vond je precies niet goed aan de soundtrack dan? Ik vind bijvoorbeeld die scéne dat iedereen op de high school geïntroduceerd wordt met het nummer Head over Heals prachtig, natuurlijk ondersteund door fenomenaal camerawerk. Of op het einde, die scéne met het nummer Killing Moon, ook die vond ik audiovisueel echt machtig mooi.
Ik vind de soundtrack heel goed hoor! Het heeft alleen niet die dragende kracht zoals Southland Tales dat de hele speelduur lang heeft. Killing Moon vond ik overigens een prima nummer in de film, maar een Head Over Heals voelde totaal out of place. Sowieso gaat m'n voorkeur niet uit naar dat soort ondersteuning met zang.
MoFeDu
Grappig, vond juist de soundtrack bij Southland Tales wat minder, maar dat was ook wel een wat lastig te plaatsen filmpje voor mij
tboezem
Ik vraag me af of de regisseurs van deze film zelf echt bewust zoveel lagen en paradoxen in de film hebben gestopt of dat al die diepgravende theorieën over hoe het allemaal in elkaar steekt pas later door de kijkers zelf zijn gevormd.
In het eerste geval is de film inderdaad behoorlijk geniaal en zijn hoge score meer dan waard. In het laatste geval is ie echt volledig overgewaardeerd en vind ik het nog steeds een langdradig zweverig verhaal met niet meer dan een originele setting en goed acteerwerk.
Bardt1980
Even kijken, dus wat je eigenlijk wilt zeggen is hetzelfde wanneer een kok willekeurig blind allerlei ingrediënten in een stampot gooit en dat de gasten vervolgens daardoor zelf later nieuwe smaaksensaties zijn gaan ontdekken?
Maarrr de gebruikte ingrediënten zijn wel allemaal van goede kwaliteit....
Ik denk niet dat zo'n restaurant een erg groot succes gaat worden in tegenstelling tot deze film.
Of al die mensen hebben een hele vreemde smaak.
Danovic
Dat begrijp ik opzich wel, maar beste vriend; Een film is voor mij persoonlijk een beleving, en wanneer je iets achteraf moet opzoeken van de film, kan dat een leuke aanvulling zijn op je uiteindelijke beeld van de film.
Maar de beleving is dan al afgelopen... Dus wanneer ik iets moet opzoeken van de film, nadat ik hem al heb gezien, dan ga ik daar mn cijfer niet op aanpassen.
Ik waardeer aan de hand van de beleving op het moment.
MoFeDu
De beleving prikkelt je juist om erachter te komen wat het nou allemaal betekent, mij wel althans. Dat maakt de film nog extra goed te genieten voor een herziening, beste vriend.
canciser
Zo heeft iedereen een andere beleving. Ik heb hem zelf gewoon ontiegelijk veel gezien waardoor ik alles nu wel een plaats kan geven. De director's cut is zeker aan te raden, en nog best grappig ook met commentaar van Kelly.
Q Jones
Ach ja, dit soort mensen zijn er altijd. En iemand die een account aanmaakt op dit soort sites, om één film onderuit te halen die te hoog gegrepen voor hem is.. tja.
Gelukkig zal het mijn perceptie van de film nooit veranderen
Moeten we deze film dan allemaal goed vinden. Die dude mag toch ook gewoon zijn mening geven

Terug van je winterslaap ofzo Q Jones
? Was je bijna vergeten.
Q Jones
Ja zoiets. Geen tijd, geen zin omdat het elke keer hetzelfde is maar, na een aantal goede films en discussies met vrienden ben ik weer terug. Wel rot om nu al mijn updates bij te werken pffoe een hele dag taak heb ik daar aan
Maar met plezier

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing