American Psycho (2000)
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Netflix
Plot American Psycho
"Killer looks."
Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- American Psycho (BoekMeter)
- American Psycho (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Luis Carruthers
Paul Allen
Donald Kimball
Daan258
Ik heb het 45 min vol gehouden, maar wat een saaie film zeg.
echt niks aan. zonden van me tijd.
0,5
NYSe
Goede film, af en toe bruut en af en toe hilarisch, maar de bijtende satire had wat scherper gemogen om het een meesterwerk te maken.
RuudC
Wat is het probleem? Als de eerste helft niet om door te komen is, is het vrij logisch dat de tweede helft dat ook niet is.
Want...?
RuudC
Want wat? Ik doe gewoon een beroep op je vermogen tot logisch redeneren.
Karl van H.
Je hoeft niet Hume gelezen te hebben om te beseffen dat die redenering bij uitstek níet logisch waterdicht is
NYSe
Dan ben ik misschien niet slim genoeg. Kan je me daarom uitleggen waarom ik er automatisch vanuit kan gaan dat wanneer een film de eerste helft ruk is, hij dat de tweede helft ook is?
Is het niet zo dat er altijd een mogelijkheid is dat een tweede helft, door wat voor stomme reden dan ook, de hele film beter kan maken? Dit omdat een film vaak als geheel bedoeld is en niet als een collectie van twee delen, nl. een begin en een eind. Wanneer je een film niet afgekeken hebt, dan heb je simpelweg "de film" niet gezien. En als je de film niet gezien hebt, dan is het belachelijk om er een beoordeling over te geven. Je zou dan slechts een mening kunnen geven over het gedeelte dat je wel gezien hebt. Daan258 doet allebei: hij beoordeeld het deel dat hij gezien heeft en noemt het saai en zonde van zijn tijd. Tegelijkertijd beoordeeld hij ook vijftig minuten die hij niet gezien heeft door de hele film 0,5 sterren te geven. Klinkt in mijn oren niet logisch.
Dus, nogmaals mijn vraag: waarom zou voor jou de eerste helft van de film automatisch de waarde van de hele film bepalen?
RuudC
Natuurlijk is er een mogelijkheid om halverwege van mening te veranderen, maar als ik het eerste uur kreunend en zuchtend naar een film kijk, verander ik later nauwelijks van mening. Laat staan dat ik helemaal om zou slaan. Ik heb zelf wel eens meegemaakt met Pan's Labyrinth dat ik tijdens de pauze (in de bioscoop, dus alweer vijf jaar geleden) nog behoorlijk mijn twijfels had, maar uiteindelijk erg positief de zaal verliet.
Beetje iedere film hanteert over de hele duur wel dezelfde stijl. Een acteur gaat na een half uur niet beter acteren. Als het verhaal niet je smaak is, kun je het wel afkijken, maar iedereen heeft het recht te bepalen of het wel of niet zonde van je tijd is. Bij een flop 100 film kraait er geen haan naar. Wat ik grappig vind is dat het bij een gerespecteerde film als American Psycho blijkbaar niet kan. Bovendien zul jij het wel met me eens zijn dat American Psycho een vrij stabiele film is. Ik snap wel dat wanneer iemand de eerste helft niets aan vind, dat het niet zal veranderen wanneer diegene de film afkijkt. Bovendien snap ik de heisa niet. Het gaat er om wat je zelf van een film vind en niet andermans mening.
Lennert
Dat American Psycho een stabiele film is ben ik met je eens qua kwaliteit, maar ik ken genoeg mensen die de film juist vonden vallen of staan met het einde, dus ik zou afkijken in dit geval wel degelijk aanraden!
Beffrey28
Idd, en ik heb het idee dat de regels op deze site ook maar met willekeur toegepast worden. Het is toch vrij logisch dat je niet mag stemmen als je maar de halve film gezien hebt?
Maar Daan mag zijn stem lekker laten staan, een motivatie zullen we ook wel nooit te lezen krijgen...
Eddd
Deze film is lastig te plaatsen in een genre. Is het nou een thriller, horror of komedie? Het begint inderdaad redelijk saai, maar naarmate het steeds duidelijker wordt wat de ware persoon achter de hoofdrolspeler is, wordt de film spannender. Christian Bale zet deze personage overtuigend neer. Misschien is het voor Daan258 toch een idee om de film een keer uit te kijken, want het is echt wel een goede film!
N811
wel grappig dat zo een vrouw onvriendelijke film gemaakt is door een vrouw.
Fortune
Heeft dan ook niks met vrouwonvriendelijkheid te maken. Het is niet dat Patrick Bateman vrouwen haat...
PollyPeachum
Prima
De yuppie-scene wordt geweldig neergezet en ik vond het alom een zeer vermakelijke film.
melkboef
Vaag onbegrijpelijk einde. Verder wel leuk, maar begreep het gedeelte met de advocaat en Paul Allen niet.
NYSe
Er zijn twee manieren waarop we de film kunnen zien:
a) Bateman is mentaal gestoord. Niet omdat hij mensen vermoord, maar omdat hij denkt dat hij mensen vermoord. Iedere slachting is een hersenspinsel van hem geweest.
Of
b) De advocaat verward iemand die hij in Londen gezien heeft met Paul Allen, zoals hij Bateman ook voor iemand anders aanziet. 'Mistaken identity' is een terugkerend thema in de film, waardoor dit scenario mij het meest logisch lijkt.
Pantoffel
Wat een slechte film.
Ik vond er niks aan.
Ik verschiet er trouwens van dat vele deze film wel goed vinden.
Fortune
'Mistaken Identity' is het niet echt, meer dat iedereen met zichzelf bezig is en voor de rest kan niemand hun iets kan schelen en onthouden ze gewoonweg niet wie wie is, dat is teveel moeite en niet belangrijk. Toppunt van narcisme.
Tarkus
Goede soundtrack in deze film.
Maar verder vond ik er niet veel aan, Christian Bale is hier ronduit slecht.
Voor mij is dit een film, op de muziek na, om snel te vergeten.
NYSe
Is inderdaad meer correct.
lucdecoster
Ik heb het 45 min vol gehouden, maar wat een saaie film zeg.
echt niks aan. zonden van me tijd.
0,5
Het eerste half uur is wat saai maar dan begint de film fantastisch te worden met een goed einde,
8 op 10 dus 4*
Illum Sphere
This confession has meant nothing.
Patrick Bateman (Christian Bale) lijkt een gewone man voor de buitenwereld. Hij is knap, heeft een lichaam waar je u kan tegen zeggen, is intelligent en hij werkt als een investment banking executive in Wall Street, een baan die goed wordt betaald. Bateman is geobsedeerd door winnen en wil in alles de beste zijn. Elke ochtend gebruikt hij diverse producten om, vooral zijn gezicht, beter te laten ogen voor de buitenwereld. Wat de buitenwereld niet weet is dat Bateman eigenlijk een psychopaat is die s'nachts zijn ware aard toont. Van zwervers tot modellen, iedereen die in de handen van Bateman komt moet er aan geloven. Omdat hij een winnaarsmentaliteit heeft, komen zijn ware negatieve gevoelens ook naar boven als iemand bijvoorbeeld een mooier uitziend visitekaartje heeft.
De film heeft op het internet een cultstatus gekregen en aan de ene kant snap ik het ook. De dialogen zijn leuk om te volgen, vooral als er soms gebruikt wordt gemaakt van slimme termen. Iets wat normaal is bij de yuppie beweging. Ook maakt de film veel gebruik van verwijzingen naar de popcultuur, zoals wanneer Bateman luistert naar zijn muziek die bekend was in die tijd. In de film probeert men niet het leven van een psychopaat te verbloemen, maar tonen ze het type psychopaat met een winnaarsmentaliteit die amper de strijd met de maatschappij aan kan. Hoe langer de film duurt, hoe meer hij zijn controle over zijn gekheid verliest en dit levert soms ietwat grappige scenes op die zich onder de noemer 'donkere humor' scharen. De humor die ook een andere prachtfilm 'American Beauty' gebruikt. Christian Bale toont dat hij perfect is om deze psychopaat te spelen en zijn rol is geweldig te noemen. Iets waar andere rollen in de film een voorbeeld aan mogen nemen. Voor de rest is dit een hele goede film die ik zeker nog eens zal bekijken, ookal is het maar om de held (een tegenstrijdig iets, aangezien de hoofdrolspeler van de film een badguy is) terug aan het werk te zien.
Vier sterren.
Beffrey28
Goede soundtrack in deze film.
Maar verder vond ik er niet veel aan, Christian Bale is hier ronduit slecht.
Voor mij is dit een film, op de muziek na, om snel te vergeten.
Ik vind dit veruit Bale's beste rol tot nu. Zeer overtuigend als narcistische maniak!
Wat een slechte film.
Ik vond er niks aan.
Ik verschiet er trouwens van dat vele deze film wel goed vinden.
En ik snap dan weer niet dat mensen deze film zo slecht vinden...
Fortune
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de mensen die deze film hoog waarderen of ze na het lezen van het boek hetzelfde punt aanhouden want de meest geniale dingen zijn gewoon weggelaten.
El Loco
Killer inside.
Toen ze een tijd geleden deze American Psycho op televisie gaven, nam ik hem algauw op omdat het boek van Brett Easton Ellis zeer bekend is. Ikzelf heb het boek nog niet gelezen, maar ik had van sommige mensen gehoord dat hij zeer goed is, dus leek me dit meer dan de moeite waard.
Ik wist niet goed wat ik moest verwachten bij American Psycho. Ik had eerder het gevoel dat het een slasherfilm ging worden en daar leek het ook een lange tijd op uit te draaien, maar dan komt het einde die van deze film toch iets meer maakt dan een gewone slasherfilm. Ik ben sowieso wel te vinden voor films waar het hoofdpersonage niet beseft wie hij echt is en niet weet wat er nu allemaal echt gebeurd is. Fight Club is in dat opzicht ook een sterke film. Het einde waar blijkt dat Bateman de moorden niet heeft gepleegd, maar er enkel over heeft gefantaseerd is natuurlijk wel een erg sterke twist die ik nu niet meteen zag aankomen, maar ook de rest van de film heeft zo zijn sterke momenten. Vooral de moorden op Paul Allen met de hakbijl en op het hoertje Christie met de kettingzaag zijn echt goud waard. Valt er over American Psycho dan niets negatiefs te zeggen? Toch wel, want er waren hier en daar ook mindere punten. De humor waar veel mensen zo positief over zijn, leek mij grotendeels ontglipt te zijn. De kettingzaagscène bezorgde me wel een grote glimlach op het gezicht, maar voor de rest was de humor niet echt mijn ding. Ook die zogenaamde Yuppie sfeer die hier duidelijk naar voor wordt gebracht, kon me eigenlijk maar matig bekoren. Hier en daar wat opschepperij over hoe mooi hun kaartjes wel niet zijn.
Christian Bale is nu niet meteen één van mijn favoriete acteurs. Ik had dus zo mijn twijfels of hij het hier goed zou doen, maar ik had niet fouter kunnen zijn want hij zit op het randje van het geniale af met zijn vertolking als Patrick Bateman. Bateman is op zich al een geweldig gestoord personage, maar hij wordt dan ook nog eens heerlijk neergezet. Vanaf het moment dat hij onder de douche staat en uitlegt geeft over al zijn gels en crèmes tot aan het moment dat zijn kwartje valt, weet Bale meer dan te overtuigen. Vooral wanneer hij met de kettingzaag door de gang loopt is hij echt geweldig, net zoals de manier waarop hij de moord op Paul Allen voorbereidt en dan keihard toeslaat. The Prestige en 3:10 To Yuma liggen hier nog klaar om gezien te worden, maar ik denk wel dat dit momenteel het hoogtepunt uit zijn carrière moet zijn. Eigenlijk wordt de rest van de cast hier gewoon naar huis gespeeld. Hoewel ik niet kan zeggen dat ze het echt slecht doen, maar in bijzijn van Bale die hier bijna een soort van one man show opvoert, stellen hun rollen bitter weinig voor. William Dafoe bijvoorbeeld zou nog wel een vrij interessante rol kunnen gehad hebben als detective, maar hij komt vrij weinig in beeld. Ik heb het hier al aangehaald, maar zijn collega’s vond ik al snel irritante gastjes. De minst interessante stukken van de film waren dan ook die waar zij bij waren.
Sterke film die helemaal iets anders is geworden dan wat ik ervan had verwacht. De twist is erg knap die de film in een heel ander daglicht stelt, maar ook de moorden zijn er om in te kaderen. Christian Bale zet hier een geniale prestatie neer die niemand hem had kunnen nadoen. Des te langer ik erover nadenk, hoe meer de score begint te neigen naar 4.5*, maar voorlopig blijft het bij 4*
K. V.
Deze vroeger eens gezien, maar toen had 'k er wat gemengde gevoelens bij, dus na al die jaren nog eens herbekijken en eigenlijk is het weer hetzelfde.
Er werd wel goed geacteerd door Christian Bale en ook de soundtrack is het vermelden waard.
Alleen het einde was teleurstellend en ook naar het einde toe gaat het nogal over the top.
Tja, het blijft een beetje een speciaal filmpje, die me een beetje aan de serie "Dexter" deed denken (al vind 'k Dexter wel beter).
Beffrey28
Zou kunnen dat ik de film dan minder waardeer, maar voor mij is alleen de acteerprestatie van Bale al legendarisch. Zelden iemand zo'n koelbloedige psychopaat zien neerzetten.
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale is vanaf morgen te zien op Netflix
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale morgenavond op televisie

Austin Butler gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe verfilming van 'American Psycho'

Chloë Sevigny had moeite met werkwijze van Christian Bale: 'Waarom kun je niet sociaal doen?'

American History X

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985
new york citygebaseerd op boekbusinessmanwall streetpsychopaatsatiredonkere komedieseriemoordenaarchainsawbig city psychologische thrillerstadcultfilmcharacter studywitte kraagharvard business schoolkind van echtscheidingstemimitatie onbetrouwbare vertellervrouwelijke regisseurjaren 80toxic masculinityamerican businessman bloodyambiguity psychological horrorhorrorbaffled