• 9.381.779 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

Photojournalist

General Corman

Colonel Lucas

avatar van Reinbo

Heb me net door de eerste helft van de extra's heen gekeken en er zitten een paar geweldige deleted scenes tussen die ik dolgraag in de film had terug gezien. De wereld rondom Kurtz is vele malen helser dan in de filmversies te zien is.

Reinbo schreef:

Wordt het nog erger dan alleen al het vage gebrabbel van die man aanhoren?

Voor jou wel.

The One Ring

Dan zal de opmerking "The horror... The horror" tenminste betekenis krijgen in de woonkamer

avatar van arkadi

arkadi

iranovic schreef:

slechte film, weeer zo'n domme actie film zonder goede inhoud

Zag het opeens staan;

Dit is niet bedoeld als actie film, maar als een statement hoe hels de oorlog in Vietnam wel niet was. Vooral voor de soldaten die daar waren en dat werd inhoudelijk juist fantastisch uitgebeeld.

The One Ring schreef:

Sommige mensen moeten ook alles voorgekauwd krijgen.

The One Ring

Volgens mij begrijp je mijn reactie verkeerd. Ik bedoelde niet dat ik dat citaat niet snapte, maar dat het 'The horror' nog niet voelbaar is bij mij in de woonkamer.

avatar van Reinbo

Dat bedoelde ik juist. Blijkbaar maak jij uit de 'brabbels van Brando niet helemaal op waar die het over heeft en wat hij daar uit spookt en moet je het visueel voorgekauwd krijgen. Beelden daarvan zitten in de extra's. (Verscholen onder een voordracht van Brando welliswaar )

Maar dat terzijde. Gisteren de tweede helft van de extra's gekeken en dit is absoluut een van de beste SE's die er is. In een documantaire van een uur wordt ingegaan op hoe ze de 218 uur! aan beeldmateriaal tot één film hebben gesneden, maar ook het bijzondere van de technicolor print komt aan bod en het dolby 5.1 geluid dat met deze film zijn intrede deed in grote Hollywood films.

Het interessantst echter is het half uur over het sound design, want in geen enkele film is de mix tussen muziek en geluid zo verweven. Er is meer dan een jaar aangewerkt door een team bestaande uit o.a. met de vier grotste syntesizer technici van die tijd, ondersteund door de vier meest vooraanstaande percussionisten (Die alle trommels ter wereld ter beschikking hadden en de hele film in een live sessie mee getrommeld hebben.) en eenJ immy Hendricks imitator om de sound de nodge edge te geven.

Net niet zo goed als Hearts of Darkness, maar wel een 'achter de schermen blik' om stijl van achter over te slaan. I Want more! (Gelukkig heb ik nog 4 uur aan audio commentaar te gaan. )

Apocalypse Now

is er een special edition dan van beide versies??

Apocalypse Now

hij is vet man, ik ga 'm meteen halen

avatar van starbright boy

Maar helaas niet het ultieme. Origineel, Redux, Docu Hearts of Darkness (en eventueel zelfs Roegs Hearts of Darkness en een deel van de uren aan ongebruikt materiaal) en dat in een box, dat zou ik willen.

avatar van Reinbo

HoD wil ik ook dolgraag, maar de docu's over de film op deze SE zijn brilliant en verplichte kost voor elke liefhebber van deze film.

Als groot Roeg fan vond ik zijn versie toch tegenvallen.

avatar van Art

Art

Reinbo schreef:

Ik ga eens kijken waar ie voor een mooie prijs ligt! Ik moet deze natuurlijk als liefhebber in mijn bezit hebben.

avatar van saiko

saiko

I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, swiftly, along the edge of a straight... razor... and surviving ....

Het blijft na meerdere keren kijkbeurten een ijzersterke film. Deze film heeft de connotatie van Ride of the Valkyries voor mij, voorgoed veranderd. 5*

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

saiko schreef:

Heel mooi citaat. Ik weet niet of je Joseph Conrad's Heart of Darkness gelezen hebt, maar die zul je prachtig vinden als je van deze schrijf/vertelstijl houdt.

Apocalypse Now

dit is inderdaad een van de goede citaten van Kurtz, ingenieus gewoon, naast de horror en deze, vind ik ook het stukje waarom willard eigelijk in Vietnam zit(als loopjongen voor de hoge pieten die hun handen niet willen vies maken) erg goed...dat maakt Apocalypse now de beste film ooit!!!

avatar van code9

code9

Mijn excuses aan deze film voor mijn veel eerder gegeven nogal belachelijke 0,5* waardering zijn wel op zijn plaats. Waarschijnlijk heb ik Apocalypse Now ooit in een pestbui bekeken en ook als zodanig beoordeeld. Bij deze dus gecorrigeerd.

Ik doe echter niet mee aan de bijna-heiligverklaring van deze überklassieker, ook al heb ik vooral van de eerste helft erg genoten. De prachtig geschoten scènes behoren tot het mooiste wat ik ooit in oorlogsfilms heb gezien. Briljant is de uitwerking van de vervreemdende en surrealistische waas waarin Sheen is terecht gekomen, ook al vind ik de scène met de surfers temidden van het oorlogsgeweld wat flauw overkomen. Wat ik me ook afvraag is waarom hij niet veel verder landinwaarts kon worden afgezet, aangezien hij op zijn rivierreis nog overal Amerikaanse soldaten tegenkomt. Goed, dat zal dan wel bij de vooraf bepaalde ‘taktiek’ horen.

De spanning voor het bereiken van het einddoel wordt langzaam maar onverbiddellijk opgevoerd, maar als Sheen vervolgens kennismaakt met de ontaarde kolonel Kurtz en zijn sektarische clubje, dondert de film wat mij betreft behoorlijk in elkaar en begrijp ik alsnog een héél klein beetje iets van mijn eerdere bodembeoordeling van Apocalypse Now. Zit ik te wachten op een geniale en zinderende climax die wel móet komen na het voorafgaande, volgt er een b-film scenario waarin Sheen eerst wordt gemarteld, maar toch maar in leven wordt gehouden omdat de geschifte kolonel in feite ernaar snakt om te worden afgemaakt. Dat gebeurt dan ook en Sheen vertrekt met zijn inmiddels irritant geworden onverschilligheid uit het mallotenkamp, waarbij hem geen strobreed in de weg wordt gelegd. Je kunt er allerlei filosofische bespiegelingen op los laten (‘the horror, the horror’...pffff) maar ik blijf het een ontluisterend einde vinden van een film die inderdaad een groot meesterwerk had kunnen zijn.

De sterkste scène van Apocalypse Now zit wat mij betreft helemaal aan het begin (als Sheen instort) en dat is best eens een ‘aardige’ afwisseling. Maar of het zo bedoeld is...

Goede, maar onevenwichtige oorlogsfilm die meer pretendeert dan de inhoud daadwerkelijk laat zien.

avatar van Zuiderpark

Zuiderpark

2 dagen geleden ook de redux versie gezien.

In een ver verleden ook ooit de echte versie gezien, maar dat is zolang geleden dat ik er niet echt meer een goed oordeel over kan vellen.

De film:

Tja, ik vond hem te langzaam. Na 2/1/2 uur keek ik echt uit naar het einde hetgeen toch jammer is want het is een hele intelligente anti-oorlogsfilm. Het einde vond ik ook een beetje onbevredigend, te vaag, niet echt af.

Ik heb toevallig ook " Heart of Darkness" gelezen van Jozeph Conrad en ik vond dat de film nog redelijk het boek volgde. Ik vind wel dat de boodschap van het boek duidelijk in de film wordt uitgedragen en daarom geef ik de film (redux versie) toch 3 en een halve ster.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ik zou graag de originele versie eens bekijken.

Deze vond ik iets te langdradig. 3.5*

avatar van guulbert

guulbert

Is vanavond te zien op Kanaal 2.

Denk dat het de originele versie zal zijn.

avatar van Citizen Stok

Citizen Stok

Er leken idd wel enkele scenes te ontbreken, vooral op het einde ... jammer

avatar van MXO

MXO

Ik heb bijde versie's gezien. De redux versie is gewoon te lang en de 'gewone' te kort. Het is jammer dat deze prachtige film niet in perfecte balans is uitgebracht.

avatar van Lola3

Lola3

prachtige film met sublieme dialogen

vb. -What do you think, soldier!!!
-It's very exciting!
-No, no, I mean the waves, look at them, they split!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

MXO schreef:

De gewone versie is perfect, en zeker niet te kort

avatar van Tijgerdraak

Tijgerdraak

Had hem nog nooit gezien. Toch wel een afknapper.

Heb iets gemist denk ik. Volgens mij zeker geen aanrader en film is véél te lang. Geef mij maar iets anders en beters.

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Ik heb zonet de redux-versie gezien.. De film duurde naar mijn mening iets te lang en er gebeurde ook niet echt veel totdat ie bij Kurtz was maar de sfeer die aanwezig was maak het allemaal goed.. De muziek was geweldig en er was zeker genoeg spanning te vinden maar de einde was niet echt sterk genoeg vond ik.. Verder is het een goede film.. 3,5*

Misschien gaat ie iets omhoog als ik de orginele versie ooit zie..

avatar van pjutter

pjutter

heb net de REdux versie gezien!
wat een film is dit zeg,
echt een super sterk begin, met gigantisch mooie special effects en ontploffingen,
de karakters zijn goed neergezet, het verhaal is top!!
dit is echt de beste oorlogsfilm die ik ooit gezien heb,
vond alleen het einde beetje vaag, naar mijn idee iets te plotseling, ik snapte dat 'terror' gelul ook niet zo
met deze film zal amerika niet blij zijn geweest, als je de manier ziet waarop het leger hier wordt neergezet.
heerlijk

avatar van film_kaza

film_kaza

Voor de liefhebbers: de Redux versie komt op tv.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Pakweg 3,5 uur en het begint ook nog om 23 00. Ik ben wel blij dat hij op Ned 3 komt, heb je tenminste geen commercials..

Ik ga zeker een poging wagen.