• 9.382.110 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

Photojournalist

General Corman

Colonel Lucas

Mooi verwoord

Sowieso zit de echte ontknoping van deze tocht en de betekenis (-loosheid) van de oorlog in de paar monologen van Kurtz verscholen, in ieder geval de filosofie van de waanzin erachter. Ken geen oorlogsfilms waarin dat zo treffend en verontrustend in beeld wordt gebracht. AN laat daarmee de concurrentie nog steeds ver achter zich!

avatar van Leno

Leno

Eindelijk heb ik de film gezien en tjonge ik had 'm veel eerder moeten zien!
De film ziet er om te beginnen prachtig uit. De kleurrijke decors worden bijgestaan door kleurrijke karakters die de hectiek en crazyness van de oorlog mooi laten zien. De gruwelijkheden krijgen we, in tegenstelling tot veel andere oorlogsfilms, niet te zien middels sentiment maar meer door dialoog Do you know who's in charge? yes.. en gebeurtenissen op de achtergrond. Het is dan ook min of meer een observatie van de oorlog (van wat we tegenkomen tijdens de zoektocht), waarbij de karakters van minder belang zijn, op Kurtz na natuurlijk. Van karakterdiepgang is dan ook niet echt sprake.

De zoektocht naar Kurtz kent een fantastische (spannings)opbouw. Het mysterie rondom dat personage wordt steeds groter. De zoektocht ontaardt tijdens de climax in een indrukwekkend slot.

avatar van tha_luna

tha_luna

Vond het op zich een sterk begin, maar later langdradig worden.

avatar van hendrik119

hendrik119

tha_luna schreef:

Vond het op zich een sterk begin, maar later langdradig worden.

klopt volkomen

avatar van iranovic

iranovic

slechte film, weeer zo'n domme actie film zonder goede inhoud

Actie film zonder inhoud. Weet je zeker dat je dit wel bij de goede film post... ?

avatar van d.a.f.

d.a.f.

slechte film, weeer zo'n domme actie film zonder goede inhoud

Om je dood te lachen.... , het kan bijna niet anders dat dat hij een andere film voor zich heeft....

avatar van robertus65

robertus65

Onlangs voor de tweede keer binnen een jaar de redux versie gezien. Het kan mij maar niet boeien. De film heeft net zoveel vaart als het tempo van het bootje. En het duurt maar, en het duurt maar..... Het einde wordt dan ook nog erg vaag in beeld gebracht. Moeten we hier meer dan 3 uur op wachten?

robertus65 schreef:

Ben je niet in de war met de Lord Of The Rings trilogie?

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Beetje flauwe opmerking Orbit.

avatar van thunderball

thunderball

maar er zit wel een kern van waarheid in!!

avatar van snowie

snowie

Ik vind hem anders wel terecht hoor feanaro surion.

avatar van Herisson

Herisson

Goede film! Redux versie gezien die erg lang duurt, maar mij geen moment heeft verveeld.

4,5****

avatar van stalker

stalker

Op 1 maart zond Canvas het meesterwerk van Francis Ford Coppola uit (in Redux-uitvoering , met een lengte van maar liefst 3 uur en 15 minuten.) Het is een indringend verhaal over de waanzin van oorlog, waarin de wreedheid zichzelf, in de persoon van kolonel Kurtz (Marlon Brando), presenteert als innerlijke kracht. Deze is de dubbele moraal van de Amerikaanse regering gaan haten en meent dat schaamteloze wreedheid zuiverder is. De wil om te doden heeft voor hem getriomfeerd over de wil om het goede te doen. De tot waanzin op de spits gedreven wreedheid lijkt door deze leugen een glasheldere logica te bezitten.

Mooi is de gelaagdheid van Apocalypse Now: de film beschrijft een reis over een Vietnamese rivier en presenteert een tijdsbeeld , maar tegelijkertijd gaat het hier over een innerlijke reis naar de schemerige buitengewesten van de geest. Opnamen met scherpe licht-donkercontrasten versterken deze bad trip naar de dark side.

4,5

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Ik heb de Redux versie gezien. Fantastische film op 2 punten na die hem net geen échte topper maken.

Allereerst is het op sommige momenten langdradig, met als uitschieter het Dinner. Daarnaast vind ik het eind erg slapjes, eigenlijk vanaf het moment dat ze Kolonel Kurtz ontmoeten, het komt ook niet geloofwaardig op me over.

Ondanks die twee dingen een erg goede film die ik zeker nog is ga kijken.

avatar van killzone

killzone

Net als The Godfather en de net zo goede deel 2 zorgde regisseur Francis Ford Coppola voor fantastische beelden, cameravoering, acteerprestaties, regie, scenario, verhaal en prachtige soundtrack.

Samen met Platoon, Saving Private RYan, full metal Jacket de grootste oorlogsfilms aller tijden!

Maar de film kon wat korter duren, maar blijft een klassieker

killzone schreef:

Maar de film kon wat korter duren, maar blijft een klassieker

Dat doet het origineel ook.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Deze film heb ik gezien, echt ik vind deze film schitterend, mooie stukjes, en lekker veel actie, en ook wel een beetje komedie. Ik zal hem wel nog 1 keer en nog een keer willen zien.

avatar van Reinbo

Woauw! Eindelijk Audio commentaar en ook de korte versie weer beschikbaar (voor hen die die nog niet hadden) nu nog Hearts of Darkness

avatar van jayytjee

jayytjee

slechte film, weeer zo'n domme actie film zonder goede inhoud

Dit is een lachertje !! ten eerste is het geen actie film maar een hele goede oorlogsfilm en ten tweede zit er een prachtige inhoud in waarin het verhaal goed word opgebouwd en een prachtig einde kent

avatar van jayytjee

jayytjee

Iketes schreef:

Ondanks die twee dingen een erg goede film die ik zeker nog is ga kijken.

ik ben het met je eens dat het Dinner erg langdradig is maar het eind vond ik wel goed

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

Hilarisch

avatar van BLacqWyng

BLacqWyng

-=DE=- Ultieme (anti) Oorlogsfilm, 5 sterren

avatar van macc

macc

Geen Hearts of Darkness????

avatar van macc

macc

Moet je nou kijken wat ik net vind. De eerste 6 minuten van Hearts of Darkness kun je hier bekijken:

avatar van by_the_way

by_the_way

Zo da's mooi. ik zou die hele docu graag willen zien

by_the_way schreef:

Zo das mooi.ik zou die hele docu graag willen zien

Je kan de hele docu zien op Youtube in 15 delen. Ik ken de film al, maar heb net de eerste 6 minuten gekeken en het grijpt me onmiddellijk weer bij de strot. Je ziet dat Coppola op het randje van waanzin balanceert en dat doorsneden met de hallucinerende sets van AN. Briljante documentaire!

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Ja, blijft hallucinant. Niet te geloven dat je als filmmaker zo ver kan wegzinken...........