• 9.381.094 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

Photojournalist

General Corman

Colonel Lucas

orbit schreef:

Misschien moet je maar op de EO-site gaan zitten, blijkbaar kun je niet tegen scherp taalgebruik of kritiek Piet

Wat is er 'scherpe kritiek of scherp taalgebruik' aan dom gelul? Die relatie mis ik.

Jij vind AN kennelijk heel goed (ik ook) en Platoon niet (ik wel)

Net alsof iemand serieus gaat denken 'oh, Orbit zegt dat als je verstand van film hebt je AN veel beter vindt dan Platoon, dus dan zal het wel zo zijn'

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Enkele onaardigheden verwijderd, maak de discussie niet persoonlijk maar houdt het gewoon bij de film.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Allebei de films hebben dezelfde setting maar zijn niet met elkaar te vergelijken. AN is een surrealistische trip, een psychologische film met de vietnam oorlog als decor en Platoon is een veel directere maar zeker niet veel mindere menselijke vietnamfilm. Platoon laatst herzien en is toch echt wel een geweldige film. Vergelijkingen vind ik nutteloos.

De poster van Platoon vind ik wel mooier .

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

kos schreef:

Jij vind AN kennelijk heel goed (ik ook) en Platoon niet (ik wel)

Zal mij een worst zijn of iemand dat denkt.. ik vind AN ontelbaar veel beter, dat is belangrijk. Verder zal het me een rotzorg zijn wat jij allemaal denkt of niet.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

orbit schreef:

hmm, blijkt niet uit je reaktie.

dutchtuga schreef:

De poster van Platoon vind ik wel mooier .

En dat vind ik totaal niet AN vind ik misschien wel de mooiste poster ooit.

Ik heb ze allebei gehad vroeger.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Deze film is de ultieme ervaring.Zulke films moet men koesteren.Hier een paar scenes.Coppola is een god.SHALL WE DANCE!Helicopter Intro Napalm Do Long Bridge

PS:Hoe hij die brug op film heeft staan is onovertroffen.

Die helicopterscene zit tussen krankzinnigheid en absolute genialiteit in.

De soundtrack is perfect.This is the end,my only friend the end.

avatar van Pkmink

Pkmink

You dropped acid? Far out....

In de helicopterscene hierboven is trouwens goed te zien (2:23 en 3:38) dat de piloten Filipijns zijn.

avatar van Minotaures

Minotaures

Reinbo schreef:

En dat vind ik totaal niet AN vind ik misschien wel de mooiste poster ooit.

Ik heb ze allebei gehad vroeger.

Vind Platoon andersgezegd wel mooier, maar goed dat is mijn smaak, hehe.

avatar van Movsin

Movsin

Apocalyptisch beeld, inderdaad, van een uitzichtloze oorlog.

Filmisch gezien is dit een merkwaardig werk.

Je vastpinnen op dit ontstellend, schrijnend, aandoenlijk en onwezenlijk verhaal hoeft niet.

De belangrijkste rode draad in de story is m.i. dat mensen die deze gruwel meemaken, onbekwaan zijn geworden om er uit te stappen en weer een normaal leven te gaan leiden.

Dezelfde gedachte zit ook in "The Deerhunter", "War at home" e.a.

Een betere aanklacht tegen al wie of wat dit en nog zo veel meer creeert kan niet.

De film laat je machteloos achter. Het bewijst zijn imposante waarde.

aroylo

Ik had van deze film veel meer actie verwacht, vind de film mooi uitwerken wat oorlog met een mens doet. Maar na een tijdje had ik dat wel gezien. Heb hem voortijdig afgezet.

Goede scénes op het begin, goed acteerwerk. Begint verschrikkelijk saai te worden als ze écht de jungel in gaan. Te saai op het eind om bij mij 5* te verdienen. (begin krijgt van mij 3,5*, sommige scénes 4,5*, einde 1*)

Deze film laat goed zien wat de oorlog met je doet. Dat dit op een gegeven moment saai wordt om na te kijken? ja vind ik van wel.

(Denk dat bij deze film veel 5* gegeven zijn puur omdat de meerderheid dit vind, oftewel: door meelopers )

Tip: voor de liefhebber van gevechtscénes is deze film alleen op het begin maar aan te bevelen, voor de liefhebber van physiologie is dit een must see.)

avatar van TerryA

TerryA

...

zegt de persoon die The Patriot als zijn beste film heeft staan

ieder zijn mening maar gelukkig zijn er genoeg mensen die al met dat veel mee kunnen wat betreft tips!

aroylo schreef:

Hoe kan je het einde nu een 1* geven terwijl je 'm voortijdig hebt afgezet?

Bovendien is dit niet echt een film voor meelopers.....

avatar van Adrenal

Adrenal

Onzin. Dit is zeker niet dat soort film en de meesten die hier 5* aan geven zijn gewoon mensen die een goede film weten te waarderen.

Ben trouwens nog aan het twijfelen over mijn stem.

Reinbo schreef:

Hoe kan je het einde nu een 1* geven terwijl je 'm voortijdig hebt afgezet?

Bovendien is dit niet echt een film voor meelopers.....

Het laatste stuk wat ik gezien heb bedoel ik daarmee. Het stuk dat ze op de rivier varen, de hoeren bezoeken, de brug die "romantisch" verlicht is. Dat stuk vind ik een 1 waard. En het werd steeds saaier. Dus heb ik hem idd voortijdig afgezet. (de film duurde niet zo lang meer, maar al dat gepraat op het einde hoefde ik er ook nog niet bij)

En daarbij vind ik het begin van de film prima. Ik probeer hier geen film af te kraken. of een Té slechte score te geven. Vindt hem alleen te saai op het einde, (laatste half uur kan ik dan weer niet over oordelen) om 5 sterren te verdienen.

Vind dit gewoon serieus een OVERGEWAARDEERDE film. En denk dat de mening van andere daar zeker een grote invloed op is, ja.

3* prima film. Maar niet zo super geniaal.

TerryA schreef:

zegt de persoon die The Patriot als zijn beste film heeft staan

Ik vind dit (apocalypse now) een van de heel weinige hooggewaarde film die ikzelf overgewaardeerd vind.

Patriot is kwa acteerprestaties en diepte zeker niet de beste film. Maar hij verteld een mooi verhaal en is mooi uitgefilmd en wordt tenminste niet een te lange tijd saai. (Bovendien ben ik liefhebber van veldslagen en de 18e eeuw...)

Ik weet dat ik bij veel liefhebbers van deze film een reactie uitlok. Maar zoals ik al zei is dit een van de weinige films met 4*+ hier die ikzelf niet zo weet te waarderen. ik vind het thema van deze film, ook al is het nog zo goed uitgewerkt, niet leuk/mooi genoeg om 5* voor te geven.

(heb je trouwens wel de rest van mijn top 10 gezien....?)

Daarbij vind ik mensen die 0,5 als score geven pas mensen die een goede film niet weten te waarderen. Ik vond deze film na 1,5 uur dus niks meer aan. Maar dan geef ik hem geen score die nergens op slaat. Dat zijn pas mensen die geen verstand van films hebben.

The Last

en wordt tenminste niet een te lange tijd saai.

Vreemd, dat vond ik juist wel. Smaken verschillen hé.

The Last schreef:

Vreemd, dat vond ik juist wel. Smaken verschillen hé.

Is zo, en daarom zal dit een eeuwige discussie worden. (maar zoals ik al zeg ben ik een fan van de tijd waarin the patriot zich afspeeld, zowiezo van geschiedenis.)

Maar door deze discussie heb ik me voorgenomen om apocalypse now nog eens te gaan kijken. Eerste reactie kan verschillen van de tweede.. had ook hoge verwachtingen voor deze film.. zou mischien kunnen dat die daardoor tegenviel

The Last

Het leek mij uberhaupt niet zo slim om met de Redux te beginnen. Ik zag het origineel voor het eerst en vond 'm meteen geweldig, geen scene teveel.

aroylo schreef:

de brug die "romantisch" verlicht is.

Nooit van surrealistisch gehoord? Romantisch is wel het allerallerallerlaatste wat die brug was.

Kijk 'm over een paar jaar nog eens zou ik zeggen....

Reinbo schreef:

Kijk 'm over een paar jaar nog eens zou ik zeggen....

wat kan jij commentaar leveren zeg..

Dank je.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Deze film werkt gewoon bijna als een drug.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

aroylo schreef:

wat kan jij commentaar leveren zeg..

Hij heeft wel gelijk. Met romantiek heeft dit geen zak te maken, ook niet visueel Met waanbeelden en gekte des te meer.

orbit schreef:

klopt hellemaal, vergeef me mijn verkeerde woordkeuze. Die brug was meer mooi verlicht. Mischien dat je hem wel voor romantisch zou aanzien in een andere film . In ieder geval weten jullie waarover ik het had. Dat was het belangrijkste.

avatar van Reinbo

Ik begrijp je eigenlijk nog steeds niet helemaal... De brug zag er niet 'mooi verlicht' uit. Het was een prachtige scene, dat wel. Maar die brug zag er bizar, onheilspellend en zelfs grotesk uit in mijn beleving.

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Heb de redux versie gezien die ik een beetje te langdradig vond.

Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen die deze film niet zo goed vond.Martin sheen speelde echter wel heel erg goed.

3.0

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Gewoon na x tijd eens herzien die handel, de waardering komt zo goed als zeker nog wel!

The Last

Nu wel met het origineel beginnen.

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Ja ik zal de film over een half jaar/jaar wel eens herkijken

avatar van Baksteen

Baksteen