• 9.381.114 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

Photojournalist

General Corman

Colonel Lucas

NoSleep schreef:

Ik heb de redux gezien en het duurde mij net even iets (veels)te lang. Ik weet trouwens niet of het de bedoeling van de film was om sympathie te wekken voor de soldaten die daar gediend hebben, maar kreeg er eigenlijk meer een afkeer van. Dat geromantiseerde gedoe werkt niet zo erg op mij.

Visueel gezien vond ik het erg mooi!

Toch een *3 daarvoor.

Geromantiseer? Volgens mij geeft de film juist perfect weer dat de Amerikanen daar niets te zoeken hadden....

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Ik heb ook weinig geromantiseer gezien, misschien wat gedramatiseer, want de groep overkomt wel echt erg veel, maar dat mocht voor mij de pret niet drukken. Redux-versie is overigens de enige versie die ik heb gezien.

avatar van Minotaures

Minotaures

Je kan ook van je Redux de normale versie maken. Gewoon bij 'scene-select' de scene's met een ''*'' weglaten, aangezien die de extra scene's vormen. Hoe je het gaat fixen, moet je maar zelf weten. Maar als je het via je computer gaat bekijken, kun je gewoon de scene's overslaan die de Redux vormen. Een andere optie is ook om gewoon de normale te halen, maar, zoals eerder genoemd, het is helaas niet/moeilijk hier te krijgen.

• 12092 berichten

Geromantiseer We hebben het hier niet over Platoon of MASH zeg..

Pkmink

Ik kreeg wel sympathie met de meeste personages, zelfs met Kilgore, maar dat neemt niet weg dat de AN op briljante wijze de zinloosheid van de Vietnamoorlog laat zien..zoals Willard al in het dossier leest: "In 1964 Kurtz returned from South Vietnam from a tour with Advisory Command, his report to the Joint Chiefs and Lyndon Johnson was restricted. Guess they didn't dig what he had to tell them..."

The Last

Alsof Platoon niet de zinloosheid van de Vietnamoorlog laat zien...

avatar van Remi

Remi

Jawel, maar op een andere manier. De manier hoe dat op deze film wordt laten zien, vind ik mooier.

The Last

Klopt, vanuit verschillende perspectieven. Maar goed, wat ik wil duidelijk maken is dat Platoon net zo sterk de zinloosheid van de Vietnamoorlog weergeeft.

avatar van Remi

Remi

Het is ook moeilijk om dat te vergelijken. Maar het laat beide op een andere manier zien wat de zinloosheid ervan is. En hoe je dat zelf oppakt, is persoonlijk.

Pkmink

Willard mijmert over de zin van de oorlog: "We'd cut them in half with a machine-gun and then give them a band-aid. It was our way of living with ourselves. It was a lie."

The Last schreef:

Platoon is echter wel heroïsch en geromantiseerd itt deze..

The Last

I.t.t. deze wel heroïsch ja, maar geromantiseerd? Ieder zijn zienswijze dan maar.

Pkmink

Met de gedachten voice-over van Willard en de monologen van Kurtz is Apocalypse Now een veel meer beschouwende film dan Platoon, die wel mooi de Vietnamoorlog uit het perspectief van een peloton infanteristen laat zien, maar verder weinig meedeelt over het grotere geheel, itt AN.

The Last

't Is toch ook moeilijk om dat te vergelijken.. Zoals ik al zei, beide films weergeven de zinloosheid van de oorlog vanuit een ander perspectief. Welke je dan beter vind, moet je zelf weten.

Pkmink

Eén van de mooiste en enigszins tranentrekkende scenes vind ik de dood van Clean, terwijl hij net aan het luisteren is naar een cassettebandje van zijn moeder, waarin zijn moeder hem een auto in het vooruitzicht stelt bij terugkomst, bij elkaar gespaard door de hele familie..."do the right thing. Stay out of the way of the bullets.
And bring your hiney home all in one piece. Because
we love you. Love, Mama." dit horen we terwijl Clean al dood is, doorzeefd met kogels.

Ook mooi zijn de voice-overs van Willard tijdens de riviertocht waarin langzaam zijn bewondering voor Kurtz groeit: "October 1967 on special assignment, Kontum province. Kurtz staged operation Arch Angel with combined local
forces. Rated a major success.

He received no official clearance. He just thought it up and did it. What balls.

They were gonna nail his ass to the floorboards for that
but after the press got hold of it they promoted him to full
colonel instead. Oh man, the bullshit piled up so fast in
Vietnam, you needed wings to stay above it."

The Last schreef:

Door die uitvergrote good vs evil zienswijze vind ik het erg geromantiseerd ja, iets waar AN zich nooit aan bezondigd. Onvergelijkbaar veel betere film dan ook. Nog even los van het geniale visuele aspect van deze film.

The Last

Natuurlijk kunnen weinig films tegen het geniale visuele aspect van AN op. Maar wat ik (nogmaals) duidelijk wilde maken is dat Platoon ook prima de zinloosheid van de oorlog weergeeft. Absoluut niet te vergelijken met AN. Welke je beter vind, moet je zelf weten.

Door die uitvergrote good vs evil zienswijze vind ik het erg geromantiseerd ja,

Vind Platoon gewoon een vrij realistisch verhaal van een Vietnamganger. Logisch dat de VC dan de vijand is....Ik zie niet wat daar geromantiseerd aan is.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Door die uitvergrote good vs evil zienswijze vind ik het erg geromantiseerd ja,

ga je mond spoelen.

Reinbo schreef:

Kom op he, de larger than life evilness van Berenger tegenover de engelachtige goedheid van Dafoe niet opgemerkt? Ik heb het niet over de VC gehad

combi schreef:

ga je mond spoelen.

Ga een film van Kubrick één jaar later nog maar eens bekijken, dát is hoe je een vietnamfilm maakt!

The Last schreef:

Platoon is nergens een opvallend werk, noch qua beeld, noch qua verhaal. AN is een intrigerend werk over het mechanisme van oorlog en geweld én visueel overdonderend.. tsja, als je grijze Piet met de pet bent vind je Platoon misschien beter. Als je enigzins affiniteit met film hebt is de keuze natuurlijk 100 van de 100 keer AN

orbit schreef:

Ok, dat is inderdaad wel wat opgeblazen. Maar ik zou dat niet als geromantiseerd willen omschrijven. Het eindigt immers alles behalve romantisch...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

orbit schreef:

Stone met Kubrick vergelijken is appels en peren, die verschillen als dag en nacht in de manier waarop ze films maken.

Vind het zelf juist wel boeiend dat er in verschillende films de Vietnamoorlog ook vanuit verschillende oogpunten wordt benaderd. Dat AN natuurlijk de onbetwiste nummero uno is staat voor mij als een paal boven water! Maar dat wil niet zeggen dat Platoon niets interessants te bieden heeft, je doet die film echt te kort door het tot een "Good Vs Evil" gebeuren te reduceren.

Maar die discussie kan beter daar gevoerd worden (voor zover dat al niet gedaan is).

The Last

Inderdaad. Ik begrijp ook niet waarom de vergelijking wordt gemaakt. Beide films hebben een totaal verschillende weergave en benadering van de oorlog in Vietnam. Alsof Platoon geen realistisch beeld geeft van de gebeurtenissen daar. Dat het je niet interesseert is een ander verhaal...

orbit schreef:

Platoon is nergens een opvallend werk, noch qua beeld, noch qua verhaal.

En ik vind van wel. Klaar en uitgeluld.

Fijn dat jij dat niet vind, maar dat is mijn probleem niet en ik wens dan ook niet voor Grijze Piet of whatever uitgemaakt te worden.

• 12092 berichten

Dat is daar inderdaad al gebeurt.. maar dat die film veel te bieden heeft behalve die strijd zie ik er niet aan af. Casualties Of War of ieder andere aardige Vietnamfilm had diezelfde oscars mogen krijgen van mij. AN daarentegen overstijgt het genre volledig! Een klasse apart, en nog steeds revolutionair vormgegeven vergeleken bij hedendaagse cinema. Ik kan hier alleen maar met heel veel respect naar kijken (en genieten vooral!)

kos schreef:

En ik vind van wel. Klaar en uitgeluld.

Wie denk je wle dat je helemaal bent.

Misschien moet je maar op de EO-site gaan zitten, blijkbaar kun je niet tegen scherp taalgebruik of kritiek Piet

The Last

Ik hoop niet dat sommigen nu inzien dat ik Platoon beter vind. AN is en blijft natuurlijk mijn nummer 1 film, en is en blijft de oorlogsfilm der oorlogsfilms. Ongeëvenaard!

Vind alleen het kritiek van dat geromantiseer over Platoon nogal onzin. Maar goed, blijkbaar ziet niet iedereen hetzelfde.

• 12092 berichten

Dat is mij verder ook prima, ik leg alleen maar uit waarom IK Platoon braafjes en simpel vind. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat jij dat ook moet vinden. Ik snap alleen niet waarom mensen continue monddood dienen te worden gemaakt als ze ergens kritiek op hebben. Het lijkt de anti-rook maffia hier wel ofzo.