• 9.378.921 stemmen

Geregisseerd door: Fatih Akin

Met onder meer: Birol Ünel, Sibel Kekilli en Catrin Striebeck

Gesproken taal: Engels, Turks en Duits

Releasedatum: 2 september 2004

• Bioscoop Maandag 9 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Gegen die Wand

"Weet je dat je een eind aan je leven kunt maken zonder zelfmoord te plegen" fluistert een arts in het oor van de 40 jaar oude Cahit. Cahit is herstellende van een zelfmoordpoging in een speciaal ziekenhuis, en hij weet precies wat de arts bedoelt. Zelfs nu hij ernaar verlangt om zijn woede met drugs en alcohol te verstompen. Sibel is een twintigjarige schone, en net zoals Cahit, ook Turks. Ook zij ligt in de kliniek omdat ze probeerde te ontsnappen aan de gevangenis die haar ouders om haar bouwden. Ze ziet enkel kans om aan haar ouders te ontsnappen door met Cahit te trouwen. Uiteindelijk stemt Cahit toe, omdat hij zich haar troosteloze lot aantrekt. Na hun ontslag uit het ziekenhuis betrekken ze samen een appartement en ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

avatar van sedje

sedje

Een film waarbij wij(turkse-nederlanders) ons zelf kunnen herkennen. Er zijn inderdaad veel turken die een identiteits crisis zitten, ze voelen zich geen duitser of turk. Nou voor de nederlandse turken geldt gewoon het zelfde verhaal. En bij deze film komen de problemen ook aan orde waarbij we ons zelf in kunnen herkennen.

Over de film zelf,, Fatih Akin heeft zich hiermee een van de bekendste regiseurs van duitsland gemaakt en voor sibel kekelili is er een nieuwe wereld open gegaan en is ze verlost van de porno industrie.

Ik weet dat veel Nederlanders deze film nooit helemaal zullen begrijpen.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

sedje schreef:

Ik weet dat veel Nederlanders deze film nooit helemaal zullen begrijpen.

Ik ben een Belg en ik begrijp deze film maar al te best, hij zit in mijn dvd collectie, ontzettend sterke film is dit, hier wordt geacteerd op topniveau, een sterk verhaal ook en mooie locaties.

En het probleem van de Turken met een identiteitscrisis bestaat uiteraard in België net zo goed. Uiterst realistische en wat harde prent, maar de moeite om hem te gaan zien.

****

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ik heb deze gisteravond bekeken toen ik doodmoe was, maar tot m'n grote verbazingen heeft deze film me wakker gehouden van begin tot eind.

Het klopt wel degelijk dat -zoals hierboven al gezegd- het eerste uur veel vlotter en hipper over het scherm raast als het tweede uur.

Maar dan nog was dat laatste deel het waard om te bekijken.

Deze film moet het denk ik vooral hebben van zijn mooie cinematografie, z'n muziek (turkse muziek en underground rock blijken verrassend goed samen te gaan) en het Tom Barman-charisma van Cahit.

Ook de unieke vondst van de intermezzo's van 'het orkest aan het water' viel te waarderen, heel mooi hoe ze de gemoedstoestand van de 2 personage's weergaven.

4* voor een film die nog wel even door m'n kop zal spoken.

Punk ist töd!

avatar van nightbreed

nightbreed

Damn wat kunnen die Duitsers toch goed en overtuigend realistische dramafilms maken.

Cijfer: 4

avatar van grovonion

grovonion

Silvio Dante schreef:

Punk ist töd!

Welke taal is dat?

avatar van MissLucifer

MissLucifer

Fantastische film! Compleet overweldigend, anders kan ik het niet beschrijven. Zelfs na de 4e keer kijken wist ik niet wat me overkwam!

Soundtracktechnisch geweldig, denk een van de beste soundtracks die ik ken, net zo'n "identiteitscrisis" als de personages.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Redelijk filmpje,

De regisseur heeft af en toe wel wat leuke ideetjes tussendoor. Maar uiteindelijk voelde ik 0,0 aan empathie voor Sibel. Dat kwam vooral door haar manisch - depressieve gedrag. Vond het allemaal te overdreven en hectisch allemaal. Kon toch wel wat genuanceerder! Net zo alsof alle jongeren die gevangen zitten tussen 2 culturen zich zo gedragen. Daarnaast wordt het allemaal steeds statischer naarmate de film vordert. Qua gedragsvormen is dat wel een verademing, maar qua beeld valt er helaas ook maar weinig te beleven. Absoluut geen topper begrijp niet waarom de film zo hoog scoort, wel degelijk. Heb mij niet verveeld. Soms zelfs grappig. Met name de verplichte gezamenlijke bezoeken aan het thuisfront. 3*

avatar van Smaling

Smaling

nightbreed schreef:

Cijfer: 4

Hier ben ik het volledig mee eens!

Het verbaast mij elke keer als ik een Duitse film kijk hoe goed die dan weer is. natuurlijk je hebt er ook slechte tussen zitten. Maar het geen wat ik van de Duitsers heb gezien was allemaal geweldig!

avatar van klute89

klute89

Ik heb deze film al weer een tijdje geleden voor duits gezien, ik moet zeggen dat ik van de film bijzonder somber werd, en dat de film bijzonder hard was en dat ik af en toe echt zin had om op te staan en buiten een luchtje te gaan scheppen, maar ik heb hem braaf uitgezeten.

De rollen worden goed vertolkt voor een zware film, maar doordat de film zo moeilijk in omgang was ( althans voor mij dan) is deze niet echt aan mij besteed.

Ik geef hem alsnog 3* voor de goede acteurs en aardig camerawerk.

avatar van Thomas83

Thomas83

Sfeervolle en intense dramafilm. De twee hoofdrolspelers spelen geweldig. Vooral Birol Ünel levert een ongelofelijk goede acteerprestatie af. Je voelt zijn enorme verdriet, haat en cynisme. Geleidelijk aan smelt hij en wordt hij verliefd op Sebel. Er is chemie tussen beide acteurs.
Aan het begin is de film af en toe nog best geestig, later is de toon alleen nog maar serieus eigenlijk.
De muziek is fraai, net als het camerawerk en de montage.
Het laatste deel van de film is heftig, met een prachtig einde.

avatar van Roowland

Roowland

Ik vond het een redelijke film alleen wat ik zeer irritant vond was dat er zo ontzettend veel gerookt werd in de film, dat is voor iemand die afgelopen nieuwjaar gestopt is nog vrij lastig!

avatar van Sal

Sal

Ook een redelijk film, wel een beetje een tegenvaller want ik had er meer van verwacht. Wat mij vooral irriteerde waren de muziekstukjes tussendoor maar dat zal dan wel weer een positief punt zijn voor de turken onder het movie-meter volk. Ook vond ik het einde zeer tegenvallen. Ook vond ik het (nogmaals: ik kan begrijpen dat andere mensen er anders naar kijken) helemaal een domper dat er weer met zo'n muziekstukje ge-eindigt werd. De muziek tussendoor vond ik echt stukken beter.

Wat acteren betreft vond ik het ook echt super gedaan, daarvoor zou ik de film wel een 4 willen geven maar vanwege de tekortschietingen in het verhaal en de muziek moet ik hem helaas bijstellen naar een 3. Jammer...

avatar van Spetie

Met hoge verwachtingen ging ik gisteravond kijken en hoewel het geen slechte film is, had ik er toch wel meer van verwacht. Het acteerwerk van beide hoofdrolspelers is dik in orde en tilt de film naar een hoger niveau. Dat is nodig ook, want na een goede eerste helft zakt de film in het tweede uur behoorlijk in. Het verhaal wordt rommeliger onlogischer en daardoor boeit de film ook een stuk minder. De gezongen stukjes aan het begin, tussendoor en op het einde van de film zijn wel leuk gedaan.

Gewoon 3,0* dat is zeker wel verdiend, maar er had meer ingezeten.

avatar van stefan dias

stefan dias

Mooie film.Ik was meteen verliefd op die ongrijpbare Sibel. Dat helpt natuurlijk. En hoe ontroerend een schamele bloem moeizaam te zien ontluiken op de mestvaalt van hun geruïneerde levens.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Een naar mijn mening overgewaardeerde film. De film begint vrij aardig, maar naarmate de film vordert verslapt mijn aandacht steeds meer. Dit komt overigens niet door de acteurs, die goede prestaties afleveren. Het is meer het verhaal wat steeds minder kan verrassen, waarbij ik de muzikale onderbrekingen niet meereken. Ook het karakter van Sibel wordt steeds onrealistischer.

Misschien komt mij wat lagere waardering ook wel doordat ik weinig voelde voor het eigenlijke uitgangspunt van de film. Dit soort, in mijn ogen, onbegrijpelijke tradities zorgen in de 21e eeuw veelal voor problemen, zo ook hier.

avatar van gentenaar

gentenaar

Is een film waar ik toch net dat ietsjes meer had van verwacht.

Niet slecht, bij tijden hard, goede verhaallijn maar ik had zo iets van, er ontbreekt iets.

avatar van dumble

dumble

hele mooie film..

avatar van stefan dias

stefan dias

…origineel in deze film was wel dat er nooit plaatjes stonden zo van "3 maanden later" of zo.
Zo moest ik even grinniken toen de vriendin tegen Cahit vertelde dat ze een nieuw leven had opgebouwd en ondertussen een kind had. Ik dacht dat ze gloeiend stond te liegen, maar de verrassing was niet zozeer voor Cahit bestemd als wel voor mij. Gedurfde aanpak, maar het werkte wel.

avatar van Bitbyter

Bitbyter

snap niet waarom deze film zo hoog scoort. vond het een slappe film zonder inhoud. kon geen moment inleven in de hoofdrolspelers maar daarintegen wel met de ouders van het meisje. Je zal maar zo'n losbandige hoer als dochter hebben. Wat de regisseur ons duidelijk wil maken met deze film is mij ook een raadsel. waarschijnlijk is het moraal van het verhaal "eens een hoer altijd een hoer " ? .

avatar van OlafK

OlafK

Mooie rauwe film. De ontwikkeling die Cahil in de film doormaakt is mooi weergegeven. Ik las hier dat iemand het irritant vond dat Cahil in een gesprek met Selma opeens overschakelde op Engels. Ik geef hier juist een bepaalde betekenis aan. Voor mij staat dit symbool voor een bepaalde wissel die Cahil in zijn leven heeft gemaakt. Hij is een stuk strijdlustiger.

De kleuren, de muziek, de acteerprestaties; deze zaken dragen alle bij aan een geweldige sfeer in deze film.

avatar van bozzy

bozzy

Bitbyter schreef:

volgens mij snap jij van films bar weinig.

dus stemmen is echt kansloos voor jouw

avatar van zenboy1969

zenboy1969

Gegen die Wand... letterlijk (auto) of figuurlijk (hoofdrollen tegen de muur gedrukt); start als een rauwe ruige film en bengelt voortdurend tussen verliefdheid, sex, liefde, ruzie, frustratie, realiteit. Mooi verweven met Turkse tradionele muziek als passende intermezzo's, pop en goed acteerwerk. Stevig ritme en veelzijdig verhaal.The The (Der Der, Die Die, Das Das) "If you can't change the world, change yourself. And if you can't change yourself... then change the world !" Ik wist niet dat er nog psychiaters waren mét kwaliteitsmerk hihihi. Sibel was trouwens in een vorig leven een ware prostitué onder de pseunodiem Dilara. Haar ouders hebben er nooit echt mee kunnen lachen. Leuke Duits/Turkse productie al bij al. Weet alleen niet waarom er tussen Cahit en Selma in het hotel in Istanbul persé Engels moet gesproken worden ?! Enfin drie sterren voor een redelijke goede film.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Damn wat is dat meisje lekker.En damn wat is die Cahit een zwerver.Niets speciaals,beetje vergezochte scenario's maar heeft geen moment verveeld.Had en af en toe wel wat minder smerig gemogen.

PS:Heeft die kerel niet in 'Munich' meegedaan?

avatar van Movsin

Movsin

Merkwaardige film, bijwijlen onthutsend, met zeer sterk acterende pesonages.

Heel wat ingrediënten in deze film die geen seconde verveelt.

Mooie beeldvorming en genietbare muziek.

avatar van the duderino

the duderino

Volgens mij spreken Cahit en Selma in het hotel engels, omdat Cahit maar beperkte beheersing van de turkse taal kent en Selma geen Duits kan.

avatar van ADIYOK

ADIYOK

super super super film

met sibel kekilli,meltem cumbul & birol unel

sibel heeft zoiezo de duitste oscar gewonnen

ze verdiend het ook een dikke 5 voor sibel & gegen die wand

ook een hele goeie einde

avatar van Nomak

Nomak

Inderdaad een hele sterke film.

Ik laat mijn 4 sterren voorlopig nog effe staan, maar ik denk dat dit best weleens hoger zal worden na herziening.

avatar van Lode

Lode

Film waarbij ik helemaal niet op de klok heb gekeken... bleef nog even zitten na de aftiteling. Heerlijke soundtrack en het einde mocht er voor mij absoluut zijn. Aanrader dus!

avatar van Milan07

Milan07

Wat een film zeg! Ik heb zitten genieten van 2 bijzondere karakters. Het laat de grauwe onderkant van de maatschappij zien. Het bandje wat regelmatig tussendoor speelt geeft even tijd om na te denken over de personages. Mooie bijzondere vriendschap tussen Birol Ünel en Sibel Kekilli die in hun leven op een spoor zijn beland waarin zij zich niet willen bevinden en elkaar op een bijzondere plek ontmoeten. Ik vond het jammer dat de film na 123 minuten ten einde was. Mooie soundtrack. Een integrerende film. Een aanrader.

avatar van ®Tc

®Tc

Een pluim op de hoed van Akin, Unel en Kekilli.

Vooral dan op die van Fatih Akin die van een doodgewoon liefdesverhaaltje een prachtig romantisch-drama stuk maakt. Weer een voorbeeld naar Hollywood toe hoe het wel moet. Akin zet alles goed neer met camerawerk van hoog niveau en goed gekozen soundtrack die alles perfect aanvult. Het verhaal wordt wel boeiend gehouden door de vele plottwists, was opzich wel nodig ook om de volledige aandacht erbij te houden, vooral vanaf de overschakeling naar Istanbul verwatert het verhaal.

Ook de pluim voor Unel en Kekilli, wat een prestaties. Dat Akin van een voormalige XXX-actrice dan een award winnaar maakt vond ik ook al top.

Een film die dus vooral groot is door de regisseur en de 2 hoofdrolspelers. Maar goed ook want voor de rest ietsje te weinig om handen.

****