Genre: Biografie / Roadmovie
Releasedatum: 2 december 1999
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot The Straight Story
"A true story that proves a little determination goes a very, very long way."
The Straight Story is een roadmovie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight, die in 1994 op zijn grasmaaier een zes weken durende tocht onderneemt, vanuit Iowa naar Wisconsin, om zijn zieke broer op te zoeken. Het feit dat het met de auto een halve dag rijden is, maakt duidelijk dat zijn reis een verzoeningsgebaar is naar zijn oudere broer, die hij na een ruzie, 10 jaar niet gesproken heeft. Onderweg ontmoet Alvin diverse lokale bewoners met ieder hun eigen verhaal.
Alvin Straight
Dorothy
Sig
Nurse
Bart Simpson
Werd in 4:3 uitgezonden. Schandalig! Kan iemand de publieke omroep vertellen dat er tegenwoordig ook breedbeeld tv's bestaan.
De publieke omroep richt zich meer op de oudere mensen, toch?
Ik denk dat ze daarom films nog steeds op die manier uitzenden.
Bart Simpson
En oudere mensen hebben geen breedbeeld
Ik denk niet dat iemand van 60 een breedbeeld tv heeft nee...
of diet moet zich bezig houden met films. Met ouderen bedoel ik meer de bejaarden personen. Iemand die in de 40/50 is behoort ook tot ''de ouderen'' maar die zullen weer wel een breedbeeld tv hebben.
sinterklaas
Mijn opa van 86 heeft wel een breedbeeld-tv hoor.
En me pa van 60 ook.
Kronos
Mijn pa van 66 ook. Een veel grotere dan die van mij.
Maar weer over naar de film. Een verademing vind ik, met zo'n ouwe knar (die volgens mij helemaal geen t.v. heeft) in de hoofdrol.
Bart Simpson
Mijn opa van 86 heeft wel een breedbeeld-tv hoor.
En me pa van 60 ook.
Woow, is jouw vader al 60 :O
Bart Simpson
Hier issie dan: de onzin-qoute van de week!
Ga maar eens langs in een bejaardehuis, daar zal bijna niemand een breedbeeld tv hebben staan. Ik weet niet wat jullie precies verstaan onder breedbeeld: Zo'n oude breedbeeld tv (met zo'n ''prullenbak'' erachter) of gewoon nieuwe HD breedbeeld tv's?
sinterklaas
Woow, is jouw vader al 60 :O
Qui, Qui.
LoganMCV
Een schoolvoorbeeld van een sfeer-film. Niet kijken voor het verhaal maar voor de ervaring, en dan vooral als je in de stemming bent voor rustig en kalm. Erg lief kabbelend filmpje mety prachtige beelden en muziek.
film_kaza
Best een mooie film. De acteurs doen het goed, het heeft een goeie verhaallijn en komt rustig op gang.
Wat ik wel van David Lynch gewend zijn wat lange saaie scenes. Die had Straght Story ook. Dus hoger dan 3,5 kom ik niet.
PaulieWalnuts
Vraag: waarom ging hij niet met de bus? Er rijdt zogenaamd geen bus daar? Hij grijpt wel erg snel naar de grasmaaier haha.
Je kunt het zelf lezen.
''verzoeningsgebaar''
Filmkriebel
Het feit dat hij de verplaatsing maakt naar zijn broer is een verzoeningsgebaar, niet dat hij er met een grasmaaier naartoe gaat.
Meneer Bungel
Uit een recensie, omdat ik het zo uit m'n hoofd even niet wist:
''Alvin’s bad sight doesn’t allow him to drive and he’s much too stubborn and prideful to ride a bus and, as he says, “be driven by someone.” So Alvin decides that the only way to visit Lyle out-of-state is to drive there on his lawnmower.''
Kronos
Voor wie het verhaal van Alvin ook maar een heel klein beetje aanvoelt is het haast een vanzelfsprekendheid dat hij die reis enkel met zijn grasmaaier kan maken.
Bart Simpson
Als je een beetje logisch nadenkt, dan weet je dat ik dat bedoel. Blijkbaar is logisch nadenken voor sommigen toch niet zo logisch. Ik word er gek van.
Filmkriebel
leer je dan eerst wat beter uitdrukken, dan hoef ik de opmerking niet te maken
Bart Simpson
De acteur die Alvin speelt in deze film, is overigens een jaar na het maken van deze film overleden. Hij is 80 jaar geworden, dus toen hij deze film maakte was hij 79... respect dat hij nog zo'n mooie film heeft kunnen maken. Deze komt zeker in mijn vernieuwde top-10 binnenkort.
Bart Simpson
Hij zou toch wel overlijden aan de kanker die hij had. Hij heeft iig geen zelfmoord gepleegd om een reden die nergens op slaat. De man was oud, had veel pijn en zou toch niet zo lang meer te leven hebben..
Meneer Bungel
Farnsworth was diagnosed and treated for prostate cancer in the early 90s. By 1999, he had been diagnosed as having terminal bone cancer. He made the movie The Straight Story while in considerable pain.(bron: wiki)
Askikker
De publieke omroep richt zich meer op de oudere mensen, toch?
Ik denk dat ze daarom films nog steeds op die manier uitzenden.
hahaha, en welke randdebiel kijkt dr tegenwoordig dan nog via zn televisie naar films? (die jonge lulletjes denk ik). Helaas is een gewoon grootbeeld toch altijd nog mooier dan zoon kwazie modern mooi breedbeeld
Askikker
De film is zo traag als dikke stront.
En dat is nou juist de kracht van de film. Die ouwe baas die met z'n grasmaaier over kilometerslange, kaarsrechte wegen voorttuft, langs uitgestrekte graanvelden die tot aan de horizon reiken. Prachtige muziek bij de rustieke beelden en je vergeet zo je eigen dagelijkse sores.
De film werkt juist zo goed, omdat hij zo'n mooi contrast vormt met onze huidige haastcultuur. Alles gaat lekker op z'n elfendertigst.
Ik begrijp alleen niet goed, dat onze vriend op leeftijd het nobele aanbod om hem met de auto naar de plaats van bestemming te brengen, zo eenvoudig in de wind slaat. Als mijn broer misschien op sterven zou liggen zou ik toch als de wiedeweerga naar hem toe willen, linksom of rechtsom, dat maakt dan geen verschil. "Nee," zegt de held van dit verhaal, "ik wil dit op mijn manier afmaken." Dat begreep ik niet.
Wat is er nou belangrijker, dat je je broer in levenden lijve terugziet of je eigen missie, je helletocht, je martelgang volbrengen?
Ineens vond ik de beweegredenen van de sympathieke bejaarde minder warm en veel meer naar zichzelf toe gerekend.
Derhalve slechts 3,5 *
Die twee ouwetjes zijn zo eigenwijs als dikke stront traag is; daarom zijn ze ook uit mekaar gegroeid; álles doen ze op hun eigen manier, vandaar dat ie ook nou weer zo eigenwijs is, en dat aanbod afslaat. Maar ik dacht de eertste keer inderdaad ook van; wáárom slaat die sukkel dat aanbod af? Had het scenario anders niet beter die vraag kunnen schrappen, als dat blijkbaar bij meer mensen vragen op roept?
Askikker
Zal ik binnenkort doen, en meteen ff zeggen dat 4:3 toch wel ff wat rustgevender is dan dat tendensieuze breedbeeld. Hoewel ik daar ook niet echt problemen mee heb, maar op zich slaat het natuurlijk nergens op, want zo zit het menselijk gewoon gezichtsveld niet in mekaar......
Late reactie...
Ik kijk mijn films iig wel op een moderne breedbeeld tv, vandaar dat ik de film die ik écht wil zien ook gewoon op dvd haal.
Pastichio Rocker
Deze randdebiel.
Askikker
sorry, t was niet persoonlijk hoor.
Maar 4x3 blijft voor mij t mooist
Shinobi
Een hartverwarmende film die erg origineel wordt gebracht.
Ook leuk om te zien dat de acteur precies van dezelfde leeftijd is als de man die in het echt de reis heeft ondernomen.
En wat te zien krijgen is een heerlijk voortkabbelende film met een zeer goede sfeer.
3, 5 Sterren van mij.
Filmkriebel
Het lijkt gek, en toch heeft Alvin Straight het gedaan : 400 kilometers afgelegd met zijn grasmaaier om zijn broer te gaan bezoeken. Deze film van David Lynch is misschien wel zijn ernstigste werk. Lynch heeft een reputatie als regisseur van bizarre, bijna onbegrijpelijke verhalen. Hier staat hij met beide voeten op de grond om een verfrissend relaas te maken van Straights odyssée.
De tocht van Straight is ook een reis naar zijn verleden. Terwijl hij reist, dwalen zijn gedachten vaak af naar het leven dat achter hem ligt : zijn vrouw, zijn jeugdjaren en ouders, de oorlogstijd en tot slot zijn broer. Hij vertelt de anecdotes aan de mensen die hij ontmoet en willen luisteren, en haalde uit al die ervaringen een stukje wijsheid. Straight is geen beleerde man. Hij is eenvoudig en heeft de nodige lessen uit zijn levenservaring getrokken. Nu is hij op weg naar zijn broer, en dan pas weet hij, zal hij gelukkig kunnen sterven.
Lynch toont een Amerika zoals de films die ons meestal nooit tonen : slaperige dorpjes, behulpzame bewoners en een rurale omgeving. Je ziet Straight vaak vol contemplatie kijken naar de sterren, en naar de natuur rondom hem. Hij kijkt ernaar met de wetenschap dat het misschien de laatste keren zijn dat hij de wereld kan aanschouwen. Een mooie introspectieve film die me in een soort rustige trance bracht, door Lynchs manier van filmen. Hij geeft de positieve boodschap mee dat oud zijn nog altijd veel mogelijkheden biedt voor wie wil. Zeker een aanrader voor wie eens wat rustigs wil bekijken.

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Vijf roadmovies waardoor je meteen een auto wilt huren en erop uit wilt gaan

Vijf films met een positieve boodschap

Festen
Drama, 1998