• 9.375.067 stemmen

The Straight Story (1999)

Biografie / Roadmovie | 112 minuten

Genre: Biografie / Roadmovie

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Richard Farnsworth, Sissy Spacek en Everett McGill

Releasedatum: 2 december 1999

Plot The Straight Story

"A true story that proves a little determination goes a very, very long way."

The Straight Story is een roadmovie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight, die in 1994 op zijn grasmaaier een zes weken durende tocht onderneemt, vanuit Iowa naar Wisconsin, om zijn zieke broer op te zoeken. Het feit dat het met de auto een halve dag rijden is, maakt duidelijk dat zijn reis een verzoeningsgebaar is naar zijn oudere broer, die hij na een ruzie, 10 jaar niet gesproken heeft. Onderweg ontmoet Alvin diverse lokale bewoners met ieder hun eigen verhaal.

avatar van cichlisuite

cichlisuite

Fantastisch integere film, de traagheid van de film vond ik juist het inlevingsvermogen verhogen voor mij als kijker.

Er ontstaan hierdoor steeds weer momenten van bezinning waardoor ik als kijker op emotioneel gebied dus steeds dichter bij de hoofdrolspeler kom.

avatar van Redlop

Redlop

Diesel schreef:

The worst part of being old is rememberin' when you was young.

Mooi citaat inderdaad Diesel.

Lynch geeft aan de oppervlakte van zijn oeuvre iets van zijn emoties prijs.

avatar van arny

arny

leuke film, lekker traag, maar wel pathetisch. Het ligt er soms te dik bovenop

avatar van scscs

scscs

Mooie film!! Niet eentje die ik nog veel vaker zal gaan kijken, maar vond hem zeker goed. Weer eens wat anders!

avatar van gotti

Film zoals film bedoeld is. Ge-wel-dig. Schitterende beelden, prachtige, dromerige muziek van Badalamenti en een werkelijk geweldige Farnsworth.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Redlop schreef:

Mooi citaat inderdaad Diesel.

Lynch geeft aan de oppervlakte van zijn oeuvre iets van zijn emoties prijs.

Heeft ie wel vaker gedaan alleen op een heel andere manier. Veel symbolischer. Maar ik begrijp wat je bedoelt.

Lynch bewijst hier weer eens wat eem geniale regisseur hij is. Hij maakt films die me nooit meer loslaten. Hier weer, mede door alweer een fantastische soundtrack van een andere genie: Badalamenti, een uitstekende Farnsworth die zn personage heel veel diepgang geeft en een aantal prachtige plaatjes. De meest simpele beelden tovert Lynch om naar een schilderij. Om een klein voorbeeld te noemen: de scene waarin de priester bij de ingang van zn deur staat, zo simpel maar erg mooi gedaan. Lynch's zoveelste topper. 5*

avatar van De GeuS

De GeuS

Charmante film met prachtige panorama's, maar af en toe iets te sentimenteel. Wel weer de gebruikelijke, mooie muziek; 3,5*....

avatar van Chr.s

Chr.s

Erg goeie film dit. Wat een acteer prestatie van Farnsworth.

avatar van renton

renton

Erg mooi film. De film is in het begin een beetje traag, maar op een gegeven moment kom je in het zelfde ritme te zitten. Elke keer als er dan wat gebeurt en Straight maakt wat mee, zit je te wachten tot de bekende country tune weer komt en Straight weer op z'n maaier gaat zitten om tussen de maisvelden door weer op pad te gaan.

Wat ik ook mooi vond is dat hij onderweg andere mensen helpt of wijze raad geeft... Hij zit zelf met problemen maar denkt toch aan anderen. Gewoon een film die aan alle kanten klopt.

4* voor de beste road-movie ooit gemaakt

avatar van Anatolia

Anatolia

In het televisieoverzicht staat dat deze op 22 juni op tv komt, hier 29 juni.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Is dit een typische David lynch film?? Aangezien ik geen fan ben van de vaagheid bij mulholland dr en lost highway maar deze film lijkt me wel interessant.

avatar van vdc

vdc

Typisch in die zin dat je er zijn manier van filmen duidelijk in herkent (die typische onheilspellende focus op doodnormale dingen bij klaarlichte dag, bijv.).

Maar maak je geen zorgen, er is niets vaags aan deze film.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

dank je wel

avatar van da_smak

da_smak

Wow, deze film is werkelijk zooooooo mooi! Het verhaal is klein, maar het vertedert. Ik ging er volledig in op.

avatar van balosa

balosa

een eenvoudige film, maar erg mooi uitgewerkt ! 4*

avatar van avalanche

avalanche

Eindelijk eens deze film bekeken. En wat een mooie ontroerende film, ondanks dat het verhaal traag verloopt. Het enige minpuntje vond ik het einde.

Verder zitten er toch wel typische elementen in die Lynch ook gebruikt in zijn ander werk.

avatar van FisherKing

FisherKing

Vond het einde eindelijk eens een einde zoals zoveel eindes zouden moeten zijn.

avatar van Chr.s

Chr.s

Klopt, moest er wel even aan wennen. Maar achteraf gezien een zeer fijn einde.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

speelt Sissy Spacek hier een grote rol in?

dus komt ze veel voor, want toen 'k bereid was om em te kopen (nu neem 'k hem op van tv) zag 'k alleen een oude man.

avatar van Nubis

Nubis

Lijkt me echt een hele interessante film! Misschien neem ik 'm wel op, voor als ik in de stemming ben.

avatar van starbright boy

Regan_Robbie24 schreef:

speelt Sissy Spacek hier een grote rol in?

Spacek speelt een bijrol en zit niet erg lang in de film.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Verhaal spreekt me niet echt aan, maar ga toch maar even kijken vanavond.

avatar van Peter

Peter

Mooie film. Niet meer en niet minder... 3,5 sterren

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Heb gisteren eens gekeken en wou nu eigenlijk exact hetzelfde bericht van Peter plaatsen: 3.5 sterren...

avatar van movie-freak

movie-freak

Practhige road-movie! Richard Farnsworth is gewoon geknipt voor die rol! Vreselijk hoe die man uiteindelijk is gestorven... En wanneer krijgt Sissy Spacek nou die verdiende oscar!!! 4*

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Viel me dus helemaal niet tegen. Leuke film, goed geacteerd door Sissy Spacek. Alleen dat einde had van mij iets anders gemogen.

Al met al toch erg leuk gedaan -> 4*

avatar van Leno

Leno

Vanaf het moment dat Alvin bij die aardige familie aankomt vond ik het wat minder worden. Daarvoor was het uitmuntend, maar over de hele film gezien zeker 4* waard!

avatar van Garincha

Garincha

Dit is zonder twijfel de schoonste road movie die ik al gezien heb. Ten eerste: wat een muziek!!!! (weet iemand hoe dat liedje noemt dat je hoort als hij weg rijd van die aardige familie en zijn grasmaaier weer hersteld is?)

Ten tweede: Er zit een filosofie in waar ik het roerend eens mee ben. Uw familie is zeeeeer belangerijk. Vrienden en kennissen zijn over het algemeen minder belangrijk.

Aan de andere kant zakt de film idd ineen op het laatste.

avatar van 93.9

93.9

Had aan het einde zo iets van 'ja enne?????'.
Op het eind kijken de twee broeders getekend door het vreemde, harde leven naar de sterren.
Als vroeger toen het na een dag hard beunen de enige troost voor hen was.

Wel hele mooie plaatjes.
3 sterren aan de hemel.

avatar van Nubis

Nubis

Wel mooie film, maar erg langzaam.

Een redelijk paar mooie momenten, en natuurlijk inderdaad mooie plaatjes (hou ik van).

Maar ik zou 'm niet nog een keer hoeven zien.