• 9.378.696 stemmen

The Straight Story (1999)

Biografie / Roadmovie | 112 minuten

Genre: Biografie / Roadmovie

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Richard Farnsworth, Sissy Spacek en Everett McGill

Releasedatum: 2 december 1999

Plot The Straight Story

"A true story that proves a little determination goes a very, very long way."

The Straight Story is een roadmovie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight, die in 1994 op zijn grasmaaier een zes weken durende tocht onderneemt, vanuit Iowa naar Wisconsin, om zijn zieke broer op te zoeken. Het feit dat het met de auto een halve dag rijden is, maakt duidelijk dat zijn reis een verzoeningsgebaar is naar zijn oudere broer, die hij na een ruzie, 10 jaar niet gesproken heeft. Onderweg ontmoet Alvin diverse lokale bewoners met ieder hun eigen verhaal.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Wonderschone intieme film met een aandoenlijke Farnsworth en Spacek. Prachtige beelden van graanvelden ondersteund door hemelse muziek van Badalamenti.

avatar van kort0235

kort0235

Niet mijn type film. Wel mooi gefilmd door Lynch. Mulholland Dr en Elephant man blijven toch mijn favorieten van hem.

Een 3.0*

avatar van Norma

Norma

Ik weet niet goed wat ik hier nu van moet vinden. Ik had er misschien toch iets...anders van verwacht. Het was allemaal net iets trager, iets serieuzer en iets meer naturel dan waar ik op hoopte. Niettemin vind ik het toch wel een goede film, het is knap dat een man op een grasmaaier zo lang kan boeien. Voorlopig 3,5 sterren, maar die gaan misschien nog wel omhoog.

avatar van Vintage

Vintage

deze film moet je kijken als je in slaap moet komen, het werkt, ik heb nog nooit zo vredig geslapen

het is maar goed dat ie altijd laat op de avond komt, 's middags of voor 23:00 kan je zo'n film niet aan

ik kan hem ook helaas niet beoordelen omdat ik in slaap viel mischien zal ik vanavond langer wakker kunnen blijven

avatar van ILDIB

ILDIB

Gister wederom in die film gevallen, en ik kan niet anders zeggen dan wat een geweldige film. Hij grijpt je en laat je niet meer los.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Gisteren gekeken, ik had verwacht dat ik een langdradige film voorgeschoteld kreeg. Er gebeurde inderdaad niet veel bijzonders, maar de film was niet saai vreemdgenoeg. Mooie omgevingen, apart verhaal. Een erg bijzondere film met zeer goed acteerwerk. 4*

avatar van gerre

gerre

Ben ik raar als ik dit onnoemelijk saai vond. Ok, ik snap het punt hoor. Film is zowat een ode aan de traagheid of soberheid. Maar de saaiheid overheerst.. Moest het niet van Lynch zijn, ik weet niet...

avatar van Harmen..

Harmen..

Leuk verhaal, ben benieuwd naar de film.

avatar van meurisse

meurisse

gerre schreef:

Ben ik raar als ik dit onnoemelijk saai vond. ...

Volgens mij niet, kon me totaal niet boeien toen ik deze keek. En dat is voor mij toch het voornaamste.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mooie film en idd het tempo is behoorlijk traag en het verhaal simplistisch. Maar dat geeft juist kracht aan de film. Met een grasmaaier op pad gaan, gaat immers ook niet bepaald snel. Ik had zelfs op bepaalde momenten het idee dat Alvin Straight te snel handelde, zoals bijvoorbeeld in die scene waarbij die vrouw een hert aanrijdt en hij van de grasmaaier klimt.

avatar van Sutherland

Sutherland

Toen de film begon en ik zag dat de film van David Lynch was, was ik met stomheid geslagen. Ik had het plot gelezen en de reacties hier, en ik had zo'n soort film nou niet echt bij Lynch verwacht.
Derhalve wel een fijne film. De film is inderdaad traag, maar dat is dan ook de kracht van de film imo. De reden waarom hij zijn broer helemaal op een grasmaaier op gaat zoekenen zo het aanbod van de man in een dorpje afslaat om hem met de auto te brengen vond ik heel mooi en begreep ik ook zeer. Door de slechte verstandshouding die ze hadden laat hij zo zijn broer zien dat hij erg veel voor hem over heeft, ook al is het rijden op een grasmaaier naar een andere staat. Het einde vond ik daarom ook zo mooi. Het enige wat zijn broer zegt is:"Ben je helemaal op dat ding hiernaartoe gekomen om mij op te zoeken?" En dan zegt alles imo. Het eindshot van de sterren, wat dus eigenlijk de wens was van hem om samen met zijn broer gewoon weer naar de sterren te kijken net als vroeger
Een ontroerende film, sterk acteerwerk ook zeker van Sissy Spacek!
Ik wilde eerst 3.5 * geven maar na het schrijven van dit verhaaltje zie ik dat ik de film eigenlijk meer waardeer.
4 * dus!

avatar van swankel

swankel

Ik ben erg ontroerd door deze film,vooral omdat ik zelf een broer heb en ik kon me helemaal inleven in het karakter van de hoofdrolspeler die ook nog eens heel erg goed word gespeeld door Richard Farnsworth.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Mooie film. Goede acteerprestaties (tevens goede acteurs) en mooi landschap. Echt een dik anderhalf uur genieten.

avatar van Sollomon T.

Sollomon T.

Hoewel dit genre films niet echt mijn films zijn , heb ik toch van deze roadmovie genoten

De personages waren kleurrijk , de beelden stijlvol gefilmd en de muziek maakte vele scènes nog beter

avatar van AFX

AFX

De scène met de vrouw die een hert had aangereden...lachen!!

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

als je deze film ziet denk je: david lynch?!?!? op zich een leuke film maar ik hoef hem niet veel vaker te zien...

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Zeer mooie en ontroerende roadmovie. Duidelijk de meest toegankelijke Lynch (titel zegt genoeg ) maar hij weet het wel te brengen op zijn manier o.a. door dat typische sfeertje.

Verder knappe soundtrack en sterk acteerwerk.

Kleine 4 *

avatar van Rmie

Rmie

puike, warme humane film van deze intrigerende man

4,5 sterren

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Prachtige film, die je helemaal meesleurt van begin tot eind.

Totaal anders dan de rest van Lynch' oeuvre, maar een zeer mooi buitenbeentje.

avatar van P8rb

P8rb

mooie film, eerste film van Lynch die ik begrijp. origineel verhaal, leuk en blijft boeien. 4 sterren

avatar van basketballerke

basketballerke

Weer een prachtige film van Lynch. Wil zeker meer van de man zien. Al zal deze film natuurlijk anders zijn dan de rest van zijn oeuvre.

Sterkste van de film is vind ik de rust die de film uitstraalt. Daarnaast ook prachtige locaties en camerawerk. Ook een geweldige typische sfeer voor waar het afspeelt, iets waar ik ook erg van houd. Het verhaal bevat ook heel erg veel, maar het mooiste is natuurlijk wel het verzoeningsgebaar van Alvin naar zijn broer. De film eindigt ook precies op het goede moment.

5* zijn onvermijdelijk, prachtige ontroerende film.

avatar van FuckFace

FuckFace

Ik heb deze film net gezien en ik vond hem zeker te pruimen, alleen heb ik enkele bedenkingen bij de juist gelezen reacties. Wanneer sommige beweren dat de film te traag is, moet ik toch even lachen. Wie verwacht er in godsnaam een snelle film over het verhaal van een oude knar op een GRASMAAIER!!!! Als je inderdaad een snelle roadmovie wil zien, kan ik er maar één aanbevelen en dat is deze hier. Daarnaast heb ik nog enkele opmerkingen over die hele Lynch-affaire. Ik kan begrijpen dat je, wanneer je de naam Lynch ziet staan, met extra belangstelling kijkt, maar waarom kan je niet gewoon de film over je laten lopen?? Ok, het is niet zijn stijl, maar is deze film op zich dan minder, enkel en alleen omdat het niet in zijn kraam past? Enkel op één vlak ben ik het met jullie eens en dan heb ik het over de bundel van takken , maar volgens mij was dit nodig om het hoofdpersonage weer te kunnen geven als een 'wijze', oude man.

avatar van ILDIB

ILDIB

Heb m zojuist van 4,5 naar 5 gelift..

Prachtig verhaal, schitterend in beeld, daar kun je gewoon niet onaangedaan door blijven..

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Nu kom een 3* voor nu. Eerst had ik hem op 2.5 gewaardeerd, maar heb hem onlangs gekregen, dus gedwongen een 2e keer gezien en vond hem nu een stuk beter.

avatar van penrico

penrico

Een meesterwerk!!

avatar van merlijns sikje

merlijns sikje

Matige standaard Disneyfilm. Dit zijn de films die je op zondagmiddagen tegenkomt op televisie, voor het hele gezin. Ik vond het einde ook erg kort en heb onderwijl zowat meer kilomters afgelegd naar de koelkast, wc, vaatwasser enz als de hoofdrolspeler op z'n grasmaaier

1,5 asteriksjes

avatar van L_T_B

L_T_B

Een zeer mooie, bijna aandoenlijke film die op een interessante manier een aantal kleine verhaallijnen in de grote verhaallijn verwerkt. Wederom een blinde aankoop die verrassend goed uitpakt.

avatar van erwku

erwku

FuckFace schreef:

Wat een briljant geformuleerde opmerking

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Een simpele film die door zijn eenvoud toch erg goed is. Het budget was echt 1000 dollar ofzo. De film is zeker niet saai. Hij is langzaam, maar dat is iets anders. Het tempo staat in dienst van de film en de sfeer. Camerawerk, hoofdpersoon, verhaallijn, allemaal langzaam, en toch enorm boeiend.

3.5 sterren

avatar van nightbreed

nightbreed

Prachtige en erg originele film met een heel erg goed acterende Richard Farnsworth die helaas vlak na de opnames is overleden.

Het feit dat deze film op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight gebaseerd is maakt het allemaal nog mooier en ontroerender.

Mensen die van aktiefilms houden moeten niet naar deze film kijken zodat we jullie gezeik over dat de film saai is of te langzaam is niet hoeven aanhoren, jullie begrijpen dit soort films gewoon niet.

Hou jij wel van een goede en originele roadmovie die de drama kant opgaat dan kan ik je deze film zeker aanraden.

Cijfer: 4