• 9.376.310 stemmen

Dracula (1958)

Horror | 82 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Horror of Dracula / Dracula 1958 / De Nachtmerrie van Dracula

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terence Fisher

Met onder meer: Christopher Lee, Peter Cushing en Michael Gough

Plot Dracula

"Who will his bride be tonight?"

Nadat Jonathan Harker Dracula aanvalt in zijn kasteel, reist de vampier naar een naarbij gelegen stad waar hij zijn zinnen zet op de familie van de verloofde van Harker. De enige die hen kan beschermen is Dr. van Helsing, Harkers vriend en mede-student naar vampiers. Hij is vastberaden Dracula te verslaan, tegen elke prijs.

avatar van speedy23

speedy23

Een meeslepende verfilming van het verhaal van Bram Stoker. Peter Cushing en Christopher Lee zijn meesterlijk als respectievelijk de onvermoeibare Dr. Von Helsing en de bloeddorstige graaf Dracula. The Horror Of Dracula was de eerste film in een rij van zeven...

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Zelfs nog iets beter dan haar Hammer-broertje The Curse of Frankenstein en dat komt waarschijnlijk door de wat duidelijkere aanwezigheid van horror in deze film. Sowieso biedt het verhaal van Dracula vrijwel altijd meer mogelijkheden tot spanning en kan een acteur, in dit geval Christopher Lee, veel beter los gaan als antagonist. En dát, doet Lee waanzinnig. Was hij als monster van Frankenstein degelijk, is hij een charismatisch beest als Graaf Dracula. Verder is het een sfeervol horrorsprookje waarbij enkele verhaaltechnische aanpassingen zijn gemaakt die erg prettig voor de filmvorm werken. Horror of Dracula is een erg goed stukje Hammer-Horror.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Oerdegelijke horror uit de ouwe doos.

Ik ben niet zo voor Dracula-verhaaltjes. Deze film echter beschikte over een degelijke plot. Het ging niet echt om Jonathan Harker (in de 1992-versie slecht vertolkt door hark Reeves), maar vooral om de nabestaanden van Harker en de jacht op Dracula door Van Helsing. Het was alleszins interessant genoeg, met een leuke climax.

Erg goed acteerwerk, zeker voor het jaar 1958 (al mag ik daar geen vooroordelen over hebben..). Peter Cushing, nog nooit van gehoord, speelde het best. Hij was écht goed als Van Helsing. Christopher Lee heeft weinig dialoog (in het begin wat, maar daar viel me iets op: zijn diepe, lage stem bleek niet zo diep en laag te zijn? Blijkbaar geëvolueerd met het ouder worden.), maar zijn fysieke présence is enorm. Ook weer een goeie bijrol van Michael 'butler Alfred' Gough. Ook de acteur die Jonathan Harker speelt, was degelijk.

Leuke sfeer. De muziek (en het gebruik ervan) was erg ouderwets. Als het spannend werd, opeens overdreven veel bombastische muziek. Maar dat neem ik er graag bij, het is immers een film van meer dan 50 jaar oud. De kostumering was trouwens ook top.

Dikke 3,5

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Aardige Dracula, die vooral erg vlot is. Verder deed het me eigenlijk niet zo heel veel en is het vooral aan Lee te danken dat dit nog een krappe 3* verdient.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Eindelijk dan eens deze klassieke Dracula verfilming bekeken.
Wat ik het mooie aan deze film vind is dat de regisseur behoorlijk wat vrijheid heeft genomen om het originele verhaal hier en daar aan te passen. Zo is Jonathan Harker nog voor aankomst bij kasteel Dracula al op de hoogte van diens aard. Daarnaast kan de graaf zich niet in rook, een wolf of een vleermuis veranderen, maar moet hij zich op de normale manieren zien te verplaatsen.

Hierdoor krijgt de film ook wel zo zijn onlogische scenes (hoe kwam die grafkist ongemerkt het huis in?), maar dat mag de pret niet bederven.
Deze film was in kleur en dat krijgen we te weten ook! Nog voordat de film echt begonnen is druppelt er al wat bloed. De settingen en kostuums zijn, zoals in bijna iedere Hammer film, prachtig. Daarnaast heeft de film een lekker vlot tempo, waardoor de film voor de kijkers die wat meer recente films gewend zijn ook goed te bekijken is.

Christopher Lee heb ik altijd al een geweldig acteur gevonden en ik wist bij voorbaat al dat hij mij zo bevallen in zijn rol als Dracula. Ik heb hem altijd al een beetje beangstigend gevonden en dat komt zijn overtuigingskracht alleen maar ten goede. Hij heeft niet de charme en de humor van Lugosi, maar verpletterd zijn voorganger wat betreft angstaanjagendheid.
Cushing speelt zijn rol als Van Helsing met overgave, zoals hij bijna al zijn rollen wel speelde.

De bombastische muziek past erg goed bij de setting en de sfeer van de film. Vooral wanneer Lee voor het eerst in beeld komt zorgt de muzikale ondersteuning ervoor dat het een verpletterende en angstaanjagende indruk geeft.

Een erg sterke, vlotte en soms griezelige Dracula verfilming.

Het nieuwsbericht op de Hammer vermeld trouwens niet dat er Engelse ondertiteling bij de blu-ray is, dus de kans is groot dat dit er niet op zit. DRACULA on UK Blu-ray - Hammer - hammerfilms.com

avatar van thunderball

thunderball

Deze eerste Dracula film van Hammer is waarschijnlijk ook meteen de beste en sowieso de meest getrouwe verfilming van het boek van Bram Stoker (hoewel dat niet moeilijk is daar de rest van de reeks nog maar bar weinig met het origineel te maken heeft).

Het beperkte budget zorgde er voor dat alles wat bij voorbaat al te veel geld zou gaan kosten uit het script werdt gehaald, dus geen vleermuizen, wolven en andere transformaties en ipv drie bruiden van Dracula aan het begin slechts eentje en ook de bootreis van de Karpaten naar Engeland (en terug) werd geschrapt door het verhaal zich min of meer in twee buurlanden te laten afspelen.

Het knappe is dat men toch de essentie van het boek perfect heeft weten te vangen en het een van de beste Dracula verfilmingen is geworden.

Cushing als Van Helsing is geweldig, alleen al door zijn energieke en atletische optreden, maar het is uiteraard Lee die als de graaf de show steelt en hem perfect weet neer te zetten.

Enige minpuntje is Michael Gough die werkelijk in iedere scene zeer matig staat te acteren en daardoor toch wel een beetje de film verpest.

Misschien hier en daar wat gedateerd, maar zeer sfeervol en een klassieker in zijn genre.

Een acht, ofwel 4 sterren.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik heb het boek nooit gelezen en ik ken het verhaal achter Dracula ook niet tot in detail. Heb er ook niet zo heel veel mee, ondanks dat ik horrorliefhebber ben. Allemaal een beetje te kitsch en bij Dracula denk ik al snel aan een sjieke, stijve hark.

Toch deze klassieker maar eens opgezet, was toch wel benieuwd of het iets voor mij zou zijn. Het wordt al snel duidelijk dat de film een vrij beperkt budget heeft waardoor veel scenes zich in kamertjes afspelen en je vooral veel naar conversaties zult luisteren. Het verhaal is ook hier niet erg boeiend, maar gelukkig maakt Lee het een en ander goed met zijn aanwezigheid. Legendarisch wil ik het niet noemen, maar een overtuigende kop heeft ie zeker.

Het is alleen jammer dat de film gewoon flink gedateerd is. Sfeervol is het wel, maar werkelijk geen seconde heb ik spanning gevoelt en die paar drupjes bloed is ook iets teleurstellend. Soms schoot ik ook een beetje in de lach omdat het allemaal nog zo theatraal wordt gebracht. Dracula die langzaam dichterbij komt en zijn cape over iemand heen slaat... hehe. Ook de soundtrack is sterk aanwezig, soms een beetje te erg zelfs. Klassiek einde ook, dat de film gelukkig niet te lang maakt.

Geen slechte film, maar toch wel erg verouderd. Niet helemaal mijn ding en hoewel ik de film niemand echt zou aanraden, zou ik hem ook niet afraden.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ik heb persoonlijk al betere Dracula-verfilmingen gezien en ik denk dat ik stiekem meer fan ben van Lugosi's vertolking dan die van Christopher Lee, al doet die laatste het natuurlijk verre van slecht. Het probleem met deze film is dat je weer met een typisch Hammer-vehikel te maken krijgt, waarin te veel afgeweken wordt van het oorspronkelijke verhaal. Niet dat dit per definitie slecht is, maar het huidige script is nu ook niet meteen een meerwaarde voor de Dracula-mythe. Toegegeven, de decors van de Hammerstudio's ogen zoals immer mooi, maar het grote aantal dagopnames is niet meteen bevoordelijk voor de gothic sfeer. De theatrale muziek en de verschijning van Lee leveren gelukkig nog een paar iconische scènes op.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Sfeervolle Dracula-versie met veel bombast en drama. Het kan er mee door, ook al vind ik het verhaaltje rond deze vampier altijd aan de onzinnige kant. Mijn aandacht verslapt altijd naar het slot. Ook spijtig is het dat deze versie te weinig Dracula zelf bevat. Dat is toch de grote attractie van een film zoals deze en ben van mening dat Christopher Lee deze rol best gaaf invult.

avatar van Spetie

Het verhaal is alom bekend en talloze keren verfilmd, waarvan ik al een aantal versies heb gezien, maar toch vond ik dit wel een leuke film.

De nadruk ligt niet zozeer op de horror, maar op de dramatiek, die hier vrij goed wordt uitgewerkt. Christopher Lee is erg sterk in zijn rol van Dracula, maar het is jammer dat hij wat te weinig aanwezig is, omdat Van Helsing hier juist wat minder interessant is.

Desondanks is het allemaal leuk om te zien en ook bijzonder sfeervol, waardoor het geen seconde verveelt en de volle tijdsduur weet te vermaken.

avatar van namingway24

namingway24

Deze Hammer versie van het beroemde Dracula-verhaal wijkt, net als de Universal-versie uit 1931, ver af van het originele boek van Bram Stoker. En net als die film met Bela Lugosi heeft deze het mankement dat het vaak meer op een theater voorstelling dan een echte film lijkt; elke scène lijkt net een akte waarin de spelers opkomen en weer afgaan, nadat ze hun dialogen gedaan hebben.

Gelukkig is deze Hammer-film wat interessanter dan die van Universal. Er zit wat meer actie in, en er vloeit ook wat bloed. de acteurs zijn ook aardig wat beter, maar dat kan ook aan de periode liggen. Peter Cushing is een sympathiek man die naast dat hij erg slim is ook nog eens zijn mannetje staat in een één-op-één gevecht met de man in de cape.

En over die man gesproken, hier wordt Dracula gespeeld door de ons helaas recent ontvallen Chistopher Lee. Lee is erg charismatisch in zijn rol, maar als hij zijn tanden ontbloot is hij ook erg imposant en eng. Als ik zou moeten kiezen tussen Lugosi en Lee ga ik zeker voor de tweede. Voor de rest zijn de personages representatief voor de periode waarin het boek geschreven werd; de mannen zijn wat stijf, en de vrouwen zijn wat timide en vooral het slachtoffer.

De sets zijn erg fraai; Dracula's kasteel ziet er indrukwekkend uit door een combinatie van sets en geschilderde achtergronden, en de kamers van de huizen zijn mooi en sfeervol ingericht. Ik vind het wel wat hebben, die Hammer stijl. We krijgen ook wat donkere tombes te zien voor het griezelige sfeertje. Het ziet er af en toe wel wat te clean uit, maar altijd indrukwekkend.

Het verhaal is een extreem beknopte versie van het boek, en alles lijkt zich binnen een zeer beperkte tijd af te spelen; het gaat allemaal vrij snel. Ook lijkt alles zich op een paar vierkante kilometer af te spelen; als Van Helsing op het laatst achter Dracula aanzit in zijn koets, lijkt hun rit er een van slechts een paar honderd meter. alles is erg kleinschalig, wat ik wel leuk vond.

Alles mondt uit in een korte maar heftige confrontatie tussen Van Helsing en Dracula, waarin (niet echt een spoiler) de graaf spectaculair aan zijn einde komt: de special effects zien er nog steeds wel goed uit. Niet briljant, maar gewoon goed voor de tijd. Voor de rest nog wat vloeiend bloed en deinende boezems, en je hebt een sterke Hammer horror die representatief is voor de kwaliteit van de vroege output van de Britse studio.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Had tot mijn eigen schaamte nog niet eerder een film met Christopher Lee in één van zijn bekendste rollen gezien. Heb persoonlijk weinig met Dracula en vampiers in het algemeen, ken maar een handjevol echt goede vampierfilms. Maar daar hoort deze Dracula van Hammer Films zeker bij.

Eén van de hoofdredenen is een prima cast, met Christopher Lee als mysterieuze en charmante Dracula, maar vooral Peter Cushing als Van Helsing, die de film met gemak lijkt te dragen. Eveneens een charmant en sympathiek personage. Verder is de film gelukkig lekker vlot qua pacing, hoewel de film op den duur wel fragmentarisch aanvoelt als allerlei korte scènes zich opvolgen, aan elkaar gelast met een fade. Maar qua spanning en vooral qua sfeer zit het wel goed en het verhaal wordt goed verteld. Niet alles is even logisch (waarom neem je een foto van je verloofde mee als je een vampier gaat vermoorden) en sommige momenten voelen wat gedateerd. Maar het is opvallend hoeveel van deze klassieker uit 1958 vandaag de dag nog steeds overeind staat. Wat sfeer en charismatische acteurs wel niet kunnen doen.

3,5 sterren.

avatar van frolunda

frolunda

Klassieke Hammer productie die misschien qua griezel en spanningsmomenten wat gedateerd is maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de kille sfeer en de prachtige aankleding.Cushing en Lee zijn beide erg goed en ook over de rest van de cast heb ik weinig te klagen.Dracula was en is nog steeds een prima horror film.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Ondanks de prima vertolking van Lugosi in Dracula (1931) vond ik hierin Christopher Lee niet tegenvallen. Sterker nog, Lee speelt een sterk personage en ook Peter Cushing overtuigt als van Helsing. Gelukkig worden de hoektanden, beten en de staken wel in deze versie vertoond, want de vorige dracula die ik zag liet de spannende momenten aan de verbeelding over. Het einde als van Helsing achter Dracula aangaat is spannend, en de manier waarop Dracula door de zon oplost zag er eveneens vermakelijk uit. Als geheel vond ik deze film niet bijster bijzonder, maar tegengevallen is het ook niet.

avatar van joolstein

joolstein

Klassieker uit de Hammer studio`s met Christopher Lee en Peter Cushing tegenover elkaar. De special effects zien er nog steeds wel goed uit. Natuurlijk is er wat geknutseld aan het originele verhaal maar met al die andere vampierfilms die nog zullen volgen is dat ook niet eens zo erg! De gehele film is van een hoge kwaliteit waar Hammer om bekend staat. Kortom een goede film waar verder niets mis mee is!

avatar van baspls

baspls

Na vier jaar deze Hammer-klassieker weer eens herzien. Dracula was mijn eerste Hammer-productie en samen met de Universal-Horror films het begin van mijn liefde voor het genre. De film is voor mij dus behoorlijk nostalgisch geworden.

Het eerste dat opvalt is dat de film het boek veel minder nauw volgt als in mijn herinnering. Jonathan Harker is hier net als Van Helsing een vampierjager en Dracula wil Lucy alleen omdat Harker zijn bruid heeft uitgeschakeld. Bovendien speelt het zich niet in Londen af, maar volledig in Oostenrijk-Hongarije, kan Dracula niet in dieren veranderen en is Dracula allergisch voor zonlicht (wat in het boek niet het geval is, dat is een toevoeging van Nosferatu). Dracula's motivaties zijn compleet onduidelijk in deze vertolking en bovendien heeft de graaf nauwelijks tekst en komt hij niet veel in beeld (wat in de vervolgen alleen maar minder zou worden).

Dracula mag dan niet vaak in beeld zijn, Christopher Lee zet wel een iconische vertolking van het personage neer. Vooral in vol ornaat met hoektanden, bebloede mond en gloeiende rode ogen ziet hij er bijzonder indrukwekkend uit. Peter Cushing moet de film natuurlijk een beetje dragen als Van Helsing en is dan vooral indrukwekkend in de laatste helft van de film waarin hij het ook daadwerkelijk tegen de graaf opneemt. Michael Gough (die mensen zullen herkennen als Alfred in Tim Burton's Batman) speelde ook prima als de man van Mina die van zeer sceptisch naar Van Helsings samenzweerder gaat in dit verhaal.

Sfeervol blijft deze Hammer-film naar al die jaren wel degelijk. De locaties zien er uitstekend uit en je waant je echt in Midden-Europa (terwijl het gewoon in een Britse Studio is gefilmd). De bombastische muziek van James Bernard maakt de film veel enger dan dat hij daadwerkelijk is.

Terence Fisher is de beste regisseur uit de Hammer-stal en hoewel ik Dracula minder vond als in mijn herrienering blijft het wel een van de beste films die de studio gemaakt heeft. Binnenkort wil ik ook The Hound of the Baskervilles weer eens herzien.

Pfoe.

Een film die vierkant rond en ondanks z'n redelijk korte speelduur toch eindeloos lijkt aan te slepen. Ik ben zeker geen kenner van de Hammer horror, ken ze enkel van reputatie, maar op basis van deze film ga ik niet meteen op zoek naar meer.

Qua horror is het ook erg beperkt natuurlijk, meer een film die het moet hebben van de wat gothische sfeer, met oude Europese dorpjes, kitscherige interieurs en wat rook om de boel op te fleuren. Al is het voor die stijl wel erg licht en kleurrijk, zelfs de nachtscenes. Qua decors denk ik dat de Shaw Bros wel erg fan waren, want het deed me wat denken aan de martial arts films uit de jaren '70. Zo fake als de pest, maar nog enigszins charmant.

Da's dan ook het enige, want de rest is extreem houterig. Van het acteerwerk, tot het verloop van het verhaal en de horrorscenes zelf. Toneelmatig acteerwerk staat enige sfeer en spanning in de weg, er wordt erg veel gepraat en er gebeurt relatief weinig. Het is soms alsof je naar een Brits high tea drama met Dracula zit te kijken.

Sfeerloze boel die ik na een minuutje of 20 al serieus moe was. Het is dat de knullige decors nog enige charme bevatten, maar verder is dit uiterst lome, sfeerloze en hoekige horror.

avatar van wibro

wibro

Niet slecht maar haalt het bij lange na niet bij de Dracula met Bela Lagusi uit 1931. Op visueel vlak sowieso geen mooie film. Dat komt vooral door het oerlelijke kleurengebruik dat wel kenmerkend was voor de kleurenfilms die in de jaren vijftig gemaakt werden. Deze Draculaverfilming had volgens mij daarom ook veel beter in zwart-wit geschoten kunnen worden. Voor de rest komt dit horrorfilmpje nu ook zeer gedateerd over, vooral ook door die nepdecors die we in het begin al gelijk te zien kregen. Het kasteel en vooral die bergen op de achtergrond bij voorbeeld. Een en al fake. Gelukkig duurde deze film niet langer dan 80 minuten. Zodoende keek ie toch nog lekker vlot weg.

Waardering: nog net een 3,0*

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Uiterst vermakelijke bewerking van Bram Stoker's bekende verhaal. Er verschilt nogal wat met de verfilming van Coppola uit 1993 en het boek, hoewel dat wel erg land geleden is, maar dat deert mij totaal niet.

De film valt op als een sfeervolle en vlotte productie met de nodige drama die zich vooral kenmerkt in vorsende en pijnlijke blikken, de dramatiek en schrik waarmee Harker zijn hoofd draait wanneer Dracula voor het eerst verschijnt en de manier waarop de broer van Lucy zich aan de muur vast grijpt als Van Helsing een staak door haar hart drijft om een paar momenten te noemen. Het grenst aan het kolderieke toch geeft het de film een prettig soort charme waardoor je het allemaal niet te serieus neemt. Net als de wijze waarop de Graaf vergaat als hij in het zonlicht komt, het is voor die tijd zowel knap gemaakt als met het huidige tijdsbeeld in gedachte, grappig te noemen.

Eng wordt het nergens, met een beetje fantasie is het een beetje spannend te noemen, maar bijzonder vermakelijk is en aardig geacteerd wordt er ook nog wel. Gewoon erg prettig om te zien.

avatar van scorsese

Redelijke film over een man die een baantje aanneemt van een wat vreemde graaf in een kasteel. De eerste van een reeks Dracula-films. Ondanks de titel komt Dralula zelf maar weinig in beeld, maar Christopher Lee weet wel indruk te maken. Ook de muziek doet zijn werk uitstekend. Toch wat langdradig, ook al duurt de film niet lang.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Ben ervan overtuigd dat ik deze heel lang geleden al eens gezien heb. De eindscène kon ik me nog herinneren. Maar helemaal zeker ben ik niet. 't Is toch een klassieker uit het vampieren-genre. Misschien is Béla Lugosi als Dracula meer angstaanjagender, toch zullen de meesten Christopher Lee meer associeren met dit nachtwezen. Niet echt een griezelige film (toen ik een ukkie was zou ik dit echter niet beweren). Kan iemand me zeggen of er films uit deze periode zijn waar de dames die 's avonds rondstruinen in hun nachtpon (en dat is steevast in elke film uit die periode) eens een doorschijnend nigligé aantrekken? Zou het allemaal nog wat spannender maken

avatar van ibendb

ibendb

Christopher Lee voegt een erg sterke versie van Dracula toe aan de geschiedenis.

Het mysterieuze van Bela Lugosi's Dracula is nergens te bespeuren in deze film. Dit leek me in het begin vooral een groot gemis omdat in deze versie elke subtiliteit verdwenen is. Toch heeft de film me kunnen voor zich winnen. De vampiers zijn dreigender, beelden zijn explicieter en de soundtrack is enorm goed verzorgd.

avatar van Shadowed

Shadowed

Tussen de iconische klassieker van Tod Browning en de latere, stijlvollere film van Francis Ford Coppola moet deze hervertelling van regisseur Terence Fisher spijtig genoeg het onderspit delven. Zeker met eerdergenoemde als concurrenten valt het ten zeerste op hoe beperkt deze versie van Dracula blijft in haar kwaliteiten, maar het kan nog altijd rekenen op een geweldig spelende Christopher Lee. Het is enigszins opvallend dat Fisher uiteindelijk niet al te veel gebruik van hem maakt en de voorkeur geeft aan de andere (hoofd)figuren. Uiteraard is dat gedaan met het bronmateriaal in het achterhoofd, maar de protagonisten beschikken over weinig karakter en weten het beeld nauwelijks boeiend op te vullen. De achtergrond, onder andere gefilmd binnen Bray Studios gelegen in Engeland, vormt een veel interessanter beeld dan bijvoorbeeld een Van Helsing. De finale kent een aantal opvallende speciale effecten en de eerste 20 minuten zijn uitstekend, maar het middenstuk is een aanzienlijk stuk taaier en Fisher heeft geen enkele controle over zijn zwalkende tempo. Zeker dat laatste maakt van Dracula een redelijk zware zit, terwijl de uiteindelijke visuele opvulling juist een frissere indruk lijkt te willen maken. Voor Hammer Studio's is deze inmiddels klassieke filmadaptie een schot in de roos, maar voor mij persoonlijk nauwelijks waardig om tussen (of boven) haar concurrenten te staan.

avatar van Film Pegasus

Je moet wat houden van de Hammer films natuurlijk, maar het is sowieso leuk om de iconische Dracula te zien, gespeeld door Christopher Lee. Met tegenspeler Peter Cushing, die ook in andere verfilmingen van The Mummy, Frankenstein en Sherlock Holmes (om maar een paar van zijn iconische verfilmingen te noemen) te zien was. Dracula heeft al zoveel versies gekend, maar de echte gothic versie blijft toch wel het meest sfeervolle. De film zelf is typisch Hammer met overdreven kleuren en wat houterig acteerwerk. Maar de 2 hoofdrolspelers doen het vrij goed. En ook al komt het geheel wat knullig over, wordt het toch voldoende sfeervol.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Werd in onze contreien eind de jaren vijftig uitgebracht als “De Nachtmerrie van Dracula” en lokte volle zalen. Tegenwoordig is hij op Blu-ray beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en hoort hij thuis in de collectie van alle fans van ouderwetse romantische horror.

Wanneer Jonathan Harker, een jonge bibliothecaris, naar het kasteel van Dracula reist, ontdekt hij het gruwelijke geheim van de graaf. Hij moet het echter met zijn leven bekopen. Harkers mentor, Dr. Van Helsing, krijgt het dagboek van Jonathan in handen en zet alles op alles om Dracula te stoppen wanneer de vampier Londen bereikt en daar slachtoffers maakt.

"Horror of Dracula" is een meesterwerk van gotische horror dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het blijft wel een vrije adaptatie van het werk van Bram Stoker. Christopher Lee’s imposante vertolking van Dracula is zowel angstaanjagend als charismatisch, terwijl Peter Cushing een perfecte tegenhanger biedt als de vastberaden professor Van Helsing. De film blinkt uit door zijn atmosferische cinematografie, met donkere kastelen en mistige landschappen die de spanning verhogen. De strakke regie van Terence Fisher zorgt ervoor dat de spanning constant aanwezig is. Hoewel de film meer dan zestig jaar oud is, blijft hij een iconisch voorbeeld van hoe griezel elegant en effectief kan worden uitgevoerd. Voor mij een klassieker en de beste Dracula verfilming aller tijden.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Herziening. Had ik bij mijn eerste watch nog wat reserves … ga ik er deze keer helemaal in mee. Het is een Hammer masterpiece punt andere lijn. Het is gothic, het is sexy, het is bij momenten grappig, het heeft een fantastische soundtrack van James Bernard, het is een krachtmeting tussen twee giganten van de horror: Cushing en Lee. Het verhaal zelf is een short cut van de originele roman om het allemaal verteld te krijgen op korte tijd en met een beperkt budget. Het was wel in deze Dracula dat de graaf cinematisch voor het eerst werd voorgesteld als een seksueel roofdier. En het was de eerste Dracula in kleur. Een technicolor nachtmerrie werd het omschreven in één van de reviews bij release. Beter zou ik het niet kunnen omschrijven. Maximale score.