menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

Dracula: Prince of Darkness (1966)

Alternatieve titel: Dracula, Prins van de Duisternis

mijn stem
3,17 (109)
109 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Horror
90 minuten

geregisseerd door Terence Fisher
met Christopher Lee, Barbara Shelley en Andrew Keir

Twee bevriende paren gaan op reis in Oost-Europa. Tegen alle adviezen in besluiten ze een bezoek te brengen aan Carlstadt. Als het avond wordt, laat hun koetsier hen in de steek aan de rand van het dorp. Ze vinden onderdak in het plaatselijke kasteel en zijn aangenaam verrast door de gastvrijheid van Klove. Wat ze niet weten, is dat de eigenaar van het kasteel graaf Dracula is. Hij is nu al 10 jaar dood en wacht al die tijd op dit bezoek.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=BKVVJqPCseU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van frolunda
3,5
Traag maar goed.........en wordt inderdaad beter met de jaren.Vind het erg sfeervolle eerste gedeelte het sterkst,daarna is het (afgezien van het toch wel originele einde) business as usual.

avatar van Flat Eric
3,0
Blijft een fijne sfeervolle Hammer horror!

Hoe Dracula weer tot leven wordt gewekt vind ik mooi. De special effects waren minimaal maar effectief in de bewuste scène.
Christopher Lee blijft voor mij toch wel een van de beste Dracula's door zijn postuur en de bloeddoorlopen ogen.

avatar van Gang_Star
3,0
Dit vervolg, waarin de gebeurtenissen uit het einde van Dracula (1958) nog worden vertoond, komt moeilijk op gang. Na een minuut of 40 vind er een moord plaats waarna Dracula tot leven komt . De wijze hoe is goed in elkaar gezet. De eerdere speelduur tot deze gebeurtenissen is er vrijwel alleen maar dialoog waardoor de film erg saai is. Na de terugkeer van Dracula wordt het een stuk spannender en vallen er meerdere slachtoffers. Het niveau gaat dan ook een stuk omhoog.

avatar van Boeikens
3,5
Mooi vervolg op Dracula (1958)

We zijn acht jaar verder in de filmwereld en dat zien we stilaan ook in de films zelf. Wat minder opgebouwde decors, meer actief buiten filmwerk, iets vlotter acteren en kleine verbeteringen in de FX.
De vage kleuren met opvallende rood tinten blijven en dragen nog steeds bij tot de charismatige uitstraling van een wederom sterke Christopher Lee. Er komt iets meer bloed in de prent en de herrijzenis van Dracula is hier dan ook onmiddellijk het meest memorabele moment uit de film.
Qua verhaal loopt het wat trager dan in 1958, vooral de eerste helft is er heel wat dialoog en bitter weinig actie. De sfeer, mede de prachtige begeleidingsmuziek blijft wel constant top. De tweede helft loopt weer wat vlotter en kent meer actie met wederom een memorabel (ijs)moment op het einde.
Technisch gezien ontdekken we vandaag uiteraard heel wat foutjes maar als je die door de vingers kan zien is dit vervolg zeker zo goed als zijn voorganger.

3,5*

avatar van joolstein
3,0
Deze Hammer House of Horror pakt de draad weer op tien jaar naar de dood van graaf Dracula in de film Dracula (1958) Christopher Lee is weer van de partij en de rest van de cast is zo goed als bijzaak. Christopher Lee spreekt in deze film trouwens geen woord? We missen in dit vervolg ook Peter Cushing. Zijn taak werd overgenomen door Father Sandor (Andrew Keir) hij is aardig maar minder iconisch ook omdat hij hulp kreeg van Francis Matthews. Verder is het grotendeels formulewerk Gelukkig zijn er wel highlights in de film; het tot leven wekken van Dracula, een paard en wagen race en de ondergang van de graaf. Dit is vermoedelijk ook de enige film waarin een vampier niet tegen stromend water kan? Die scenes en de typische sfeer maken van deze film toch weer een leuke film om te kijken.

avatar van Collins
3,5
Na acht jaar afwezigheid is dit de tweede film waarin Christopher Lee de rol van Dracula op zich neemt. Zijn eerste glorieuze optreden als de graaf was in de sfeervolle film Dracula (1958). In 1960 werd door Hammer trouwens nog één andere film geproduceerd over de graaf, genaamd The Brides of Dracula (1960). Zonder Christopher Lee, maar met Peter Cushing als Dr. Van Helsing. Ik kan mij niet herinneren deze productie ooit te hebben gezien, maar hij is wel geregisseerd door Terence Fisher. Erg slecht zal ie dus wel niet zijn.
Deze ‘Dracula: Prince of Darkness’ is ook van zijn hand. Wel met Christopher Lee dus, maar helaas zonder Cushing. Nou ja, niet helemaal, want in de openingsscènes grijpt Fisher nog even kort terug op de afloop van de film uit 1958 die als begin dient van ‘Dracula: Prince of Darkness’. We zien vampierjager Cushing en vampier Lee in het opwindende en enigszins theatraal, maar wel meesterlijk uitgevoerd eindgevecht. Kortom, een blij begin van de film.
Christopher Lee is in zijn tweede verschijning als Dracula wederom groots. Wellicht niet helemaal zo imposant als in 1958, maar zijn Dracula is gewoon heerlijk onmenselijk, mythisch, angstaanjagend en verrukkelijk theatraal.
De graaf verschijnt naar mijn mening wel erg laat in de film. Niet dat ik me tot die tijd heb verveeld. Nee, zeker niet. Er gebeurt genoeg om de aandacht vast te houden. Bovendien is de dreiging van de graaf (ook al is hij niet direct zichtbaar aanwezig) steeds goed voelbaar.
Het kasteel van Dracula is indrukwekkend en bombastisch. Onheilspellend, maar met een hypnotische aantrekkingskracht rijst het majestueuze kasteel hoog boven het beboste Roemeense platteland op. De personages, die prettig acceptabel zijn vorm gegeven, worden er onmiskenbaar door aangetrokken. In het kasteel loopt (naast Dracula) het andere noemenswaardige karakter uit de film rond. De zwijgzame bediende die de personages ontvangt, mag er ook zijn. Duister, sluw en macaber drukt hij evenals de graaf zijn sinistere stempel op de film.
Een duistere sfeer. Goede verhalende opbouw. Goed uitgewerkte scènes. Veel afwisseling in gebeurtenissen. Veel vaart in de voortgang. En natuurlijk die fantastische Christopher Lee.
Genoten!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:55 uur

geplaatst: vandaag om 22:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.