Dracula (1958)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Horror of Dracula / Dracula 1958 / De Nachtmerrie van Dracula
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Terence Fisher
Met onder meer: Christopher Lee, Peter Cushing en Michael Gough
Plot Dracula
"Who will his bride be tonight?"
Nadat Jonathan Harker Dracula aanvalt in zijn kasteel, reist de vampier naar een naarbij gelegen stad waar hij zijn zinnen zet op de familie van de verloofde van Harker. De enige die hen kan beschermen is Dr. van Helsing, Harkers vriend en mede-student naar vampiers. Hij is vastberaden Dracula te verslaan, tegen elke prijs.
Doctor Van Helsing
Vampire Woman
Tania
Inga
Betamax
Film van 53 jaar oud en ziet er nog steeds strak uit.
Verhaal is klassiek en uitstekend.
De sfeer en de domheid van sommige mensen is standaard in dit soort horror.
Dat maakt het een uitstekende film uit de oude doos.
dutchtuga
Aardige Dracula, die vooral erg vlot is. Verder deed het me eigenlijk niet zo heel veel en is het vooral aan Lee te danken dat dit nog een krappe 3* verdient.
PeterW
Het blijft de beste Dracula ooit, ondanks de enorme hoeveelheid fouten en absurditeiten die erin zitten.
Meneer Bungel
De (een) klassieker die nooit een persoonlijke klassieker zal worden.
Het is meer zeer vermakelijke horrorkitsch, en Mark Gatiss' (groot fan van deze, zie ook A History of Horror with Mark Gatiss (2010) ) komische horrorserie The League of Gentlemen valt ineens een stuk beter op zijn plaats. Er zitten in Dracula namelijk een flink aantal zo hoog opgevoerde momenten dat ze over the top gaan en de lachsnaar bereiken (de monoloog uit het 'apparaat'!
), al vind ik die fantastisch bombastische soundtrack daar slechts sporadisch (bij het ten tonele verschijnen van Dracula bijvoorbeeld) bij horen, want die is als horrorondersteuning zeer goed te smaken!
Verder vond ik de beste acteerprestatie die van het huilende, bange meisje en kon Cushing zich makkelijk meten met Lee, ook al kon laatstgenoemde een uitstekende angstaanjagende blik opzetten. Mooie decors verder, maar er gebeurde te vaak te weinig en ik had iets te vaak het idee dat ik in Royston Vasey aanbeland was.
Toch een dikke 3,0* voor het vermaak, misschien ooit wel eens een halfje erbij.
Beertje45
Dit meesterwerkje uit de hammerstudio's deed me destijds regelmatig, was toen ongeveer 10 wanner ik hem op tv zag, huiveren. Vooral de eindscene tussen Dracula en Van Helsing lieten koude rillingen over mijn rug lopen. Na al die jaren, bekijk deze film meer uit pure nostalgie nu, blijft het voor mij toch een pareltje. Een paar foutjes die me nu na al die jaren in het oog springen kunnen echter de pret en mijn enthousiame niet drukken. Deze klassieker is voor mij wat de Nachtwacht voor het museum is. Onbetaalbaar!
RuudC
Van alle Dracula’s die ik tot nu toe gezien heb, vind ik de vertolking van Christopher Lee de beste. Voorlopig althans. Ik ben stiekem ook wel benieuwd naar Bela Lugosi’s optreden. Christopher Lee zet misschien niet de gevaarlijkste Dracula neer, maar wel de charmantste. The horror of Dracula is een sterk verouderde film. Eng of spannend is het in de verste verte niet meer. Ik snap de toenmalige klachten over de erotische inhoud wel. Dracula heeft immers ook wel iets erotisch, maar met huidige normen en waarden zullen weinig fatsoensrakkers hier moeite mee hebben.
The Horror of Dracula vermaakt prima over de tachtig minuten die het duurt. We zien mensen verleidt worden, houten staken worden door harten gejaagd en het bloed vloeit lustig. Moderne kijkers zullen de vaart missen en het geheel te oubollig vinden. Ikzelf heb genoten van de sfeer en uitstekend acteerwerk van Christopher lee en Peter Cushing. Met het acteerwerk van de overige personen was overigens ook weinig mis. Gave finale trouwens!
Loepsaal
Kijk, je ziet gaten in de trucage, toch blijft het overeind.
Het betere gruweltoneel, met liefde en toewijding gemaakt.
(en blauwfilter natuurlijk, die maan...)
oh ja, Michael Gough werd later butler van Bruce Wayne
baspls
Goede film! Dracula (1958) is eigenlijk de beste Dracula-film. Vele malen beter dan Dracula (1932). Het is fantastisch om Peter Cushing en Christopher Lee in actie te zien. Het is wel een beetje rommelig allemaal vooral aan het einde. De effecten zijn redelijk, en voor die tijd heel erg goed. De effecten aan het einde als Van Helsing Dracula dood zijn wel heel erg knullig maar de andere effecten zijn wel goed. Goede film. Goede Muziek, Goed geacteerd, Redelijke effecten, Mooie opnamelocaties (die zeldzaam zijn in de 50's) en redelijk verhaal.
Mac Hammer Fan
Weet iemand of de komende UK blu-ray release Engelse ondertitels heeft? Indien niet zou ik dat toch wel een grote tegenvaller vinden voor zo'n release.
baspls
Waarom zou je Engelse ondertitels bij een Engelstalige film doen?
Brix
- 19680 berichten
@ Mac Hammer Fan:
De blu-ray staat al (met prijs erbij) op Amazon UK.
Helaas geen indicatie betreffende ondertiteling.
Inderdaad een gemis m.i.
Ondertiteling is een gemak, niet alles is even goed verstaanbaar in films.
Zeker ook voor slecht-horenden een uitkomst.
Beertje45
Ik heb destijds de hand kunnen leggen op een zestal Dracula films op DVD met Nederlandse ondertitels met Christopher Lee als de bloeddorstige graaf. (Dracula-Prince of Darkness) (Dracula a.d. 1972) (Taste the blood of Dracula) (Dracula has risen from the grave) (The scars of Dracula) en deze (Horror of Dracula). Is al wel een viertal jaren geleden.
RuudC
Waarom zou je Engelse ondertitels bij een Engelstalige film doen?
Omdat vertalers nog wel eens gemakzuchtig kunnen zijn. Het heeft ook stiekem mijn voorkeur. Zeker Brits Engels is niet altijd even goed verstaanbaar. En dan lees ik liever datgene dat ze precies zeggen mee, dan de interpretatie van de vertaler. De ondertiteling bij A Clockwork Orange is bijvoorbeeld schrikbarend slecht.
Richard_Voorhees
Eindelijk dan eens deze klassieke Dracula verfilming bekeken.
Wat ik het mooie aan deze film vind is dat de regisseur behoorlijk wat vrijheid heeft genomen om het originele verhaal hier en daar aan te passen. Zo is Jonathan Harker nog voor aankomst bij kasteel Dracula al op de hoogte van diens aard. Daarnaast kan de graaf zich niet in rook, een wolf of een vleermuis veranderen, maar moet hij zich op de normale manieren zien te verplaatsen.
Hierdoor krijgt de film ook wel zo zijn onlogische scenes (hoe kwam die grafkist ongemerkt het huis in?), maar dat mag de pret niet bederven.
Deze film was in kleur en dat krijgen we te weten ook! Nog voordat de film echt begonnen is druppelt er al wat bloed. De settingen en kostuums zijn, zoals in bijna iedere Hammer film, prachtig. Daarnaast heeft de film een lekker vlot tempo, waardoor de film voor de kijkers die wat meer recente films gewend zijn ook goed te bekijken is.
Christopher Lee heb ik altijd al een geweldig acteur gevonden en ik wist bij voorbaat al dat hij mij zo bevallen in zijn rol als Dracula. Ik heb hem altijd al een beetje beangstigend gevonden en dat komt zijn overtuigingskracht alleen maar ten goede. Hij heeft niet de charme en de humor van Lugosi, maar verpletterd zijn voorganger wat betreft angstaanjagendheid.
Cushing speelt zijn rol als Van Helsing met overgave, zoals hij bijna al zijn rollen wel speelde.
De bombastische muziek past erg goed bij de setting en de sfeer van de film. Vooral wanneer Lee voor het eerst in beeld komt zorgt de muzikale ondersteuning ervoor dat het een verpletterende en angstaanjagende indruk geeft.
Een erg sterke, vlotte en soms griezelige Dracula verfilming.
Het nieuwsbericht op de Hammer vermeld trouwens niet dat er Engelse ondertiteling bij de blu-ray is, dus de kans is groot dat dit er niet op zit. DRACULA on UK Blu-ray - Hammer - hammerfilms.com
thunderball
Afgelopen dag hiervan via Amazon de 3 disc blu ray/dvd ontvangen.
Ben erg benieuwd, want ik heb deze film al in geen jaren meer gezien en vond hem altijd zeer sfeervol. Ook benieuwd naar de extra stukken, die er weer terug in gemonteerd werden. Er staat ook ongeloofelijk veel aan bonusmateriaal op.
Overigens: er zit wel Engelse ondertiteling op, maar dat is voor slecht horenden.
Beertje45
Afgelopen dag hiervan via Amazon de 3 disc blu ray/dvd ontvangen.
Dracula: Slurp (vampier zuigt bloed uit nek)
Beertje45
Omdat het geen Nederlandse uitgave is, maar een Engelse.
knusse stoel
De omgeving van de film is behoorlijk authentiek en dat is wat ons erg aansprak, al die oude (gelijkende) meubelen, kaarsen e.d. en er werd goed gespeeld.
Nee, prima gemaakt en we hebben ons dan ook goed vermaakt met deze Dracula film, ondanks enkele vraagtekens zoals ook "Richard_Voorhees" had maar dat mocht de avond niet bederven.
thunderball
Deze eerste Dracula film van Hammer is waarschijnlijk ook meteen de beste en sowieso de meest getrouwe verfilming van het boek van Bram Stoker (hoewel dat niet moeilijk is daar de rest van de reeks nog maar bar weinig met het origineel te maken heeft).
Het beperkte budget zorgde er voor dat alles wat bij voorbaat al te veel geld zou gaan kosten uit het script werdt gehaald, dus geen vleermuizen, wolven en andere transformaties en ipv drie bruiden van Dracula aan het begin slechts eentje en ook de bootreis van de Karpaten naar Engeland (en terug) werd geschrapt door het verhaal zich min of meer in twee buurlanden te laten afspelen.
Het knappe is dat men toch de essentie van het boek perfect heeft weten te vangen en het een van de beste Dracula verfilmingen is geworden.
Cushing als Van Helsing is geweldig, alleen al door zijn energieke en atletische optreden, maar het is uiteraard Lee die als de graaf de show steelt en hem perfect weet neer te zetten.
Enige minpuntje is Michael Gough die werkelijk in iedere scene zeer matig staat te acteren en daardoor toch wel een beetje de film verpest.
Misschien hier en daar wat gedateerd, maar zeer sfeervol en een klassieker in zijn genre.
Een acht, ofwel 4 sterren.
FillumGek
Ik heb het boek nooit gelezen en ik ken het verhaal achter Dracula ook niet tot in detail. Heb er ook niet zo heel veel mee, ondanks dat ik horrorliefhebber ben. Allemaal een beetje te kitsch en bij Dracula denk ik al snel aan een sjieke, stijve hark.
Toch deze klassieker maar eens opgezet, was toch wel benieuwd of het iets voor mij zou zijn. Het wordt al snel duidelijk dat de film een vrij beperkt budget heeft waardoor veel scenes zich in kamertjes afspelen en je vooral veel naar conversaties zult luisteren. Het verhaal is ook hier niet erg boeiend, maar gelukkig maakt Lee het een en ander goed met zijn aanwezigheid. Legendarisch wil ik het niet noemen, maar een overtuigende kop heeft ie zeker.
Het is alleen jammer dat de film gewoon flink gedateerd is. Sfeervol is het wel, maar werkelijk geen seconde heb ik spanning gevoelt en die paar drupjes bloed is ook iets teleurstellend. Soms schoot ik ook een beetje in de lach omdat het allemaal nog zo theatraal wordt gebracht. Dracula die langzaam dichterbij komt en zijn cape over iemand heen slaat... hehe. Ook de soundtrack is sterk aanwezig, soms een beetje te erg zelfs. Klassiek einde ook, dat de film gelukkig niet te lang maakt.
Geen slechte film, maar toch wel erg verouderd. Niet helemaal mijn ding en hoewel ik de film niemand echt zou aanraden, zou ik hem ook niet afraden.
Meneer Bungel
Dit zal de meest oorspronkelijke poster zijn; Poster - MovieMeterWiki - wiki.moviemeter.nl.
Meneer Bungel
Ik vind deze (ook) tof, kan me de andere al niet meer voor de geest halen eigenlijk.
Mac Hammer Fan
Vond de vorige poster mooier.
Ik ook. En de namen van de acteurs en de regisseur ontbreken bij deze nieuwe.
oude poster was:
US poster for Dracula - movieposterdb.com
Een alternatief had deze kunnen zijn:
Mac Hammer Fan
Horror of Dracula is nooit uitgekomen met Nederlandse titels in de Benelux bij mijn weten.
Ik zou die zeker hebben aangeschaft.
BTW: de Britse Blu-ray heeft gelukkig Engelse ondertitels.

The Legend of the 7 Golden Vampires
1974