Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.739)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
Shinobi
Leuke film om te zien over een gezin dat perfect lijkt te zijn, maar het tegenovergestelde van perfect is en dat is ook nog eens goed uitgewerkt in deze film.
Ik geef 'm 4, 5 sterren.
Savatage
Heel mooie film. Hoewel er eigenlijk weinig gebeurt sleept hij je zo mee in z'n verhaal. 5*****
veron35
Wat bedoel je met OVERgewaardeerd? Heb je daar redenen voor?
Die geeft hij al...
Saai,
Langdradig.
Al ben ik het er niet mee eens.
Freud
Deze film is me beter meegevallen dan ik verwacht had, hij is inderdaad erg goed geacteerd, aangenaam om te bekijken en bij vlagen geweldig sexy
Dat het een film is die anders is, kan ik echter niet bevestigen, verhalen over uitgebluste veertigers zijn er bij massa's, en de manier waarop het verhaal wordt verteld is ook totaal niet bijzonder. Maar wel erg degelijk, en het is leuk hoe je tot op het einde in het ongewisse wordt gelaten wie het einde gaat veroorzaken. Het bijzonderste is misschien wel dat het een Amerikaanse film is die af en toe meer aan een Europese doet denken, ook al is de setting op en top Amerikaans. Maar hij mist bezieling en charme, en daarom blijft hij op een 3.5 steken. Dat halfje meer dan standaard verdient hij wegens de acteerprestaties, de muziek en de leuke personages.
Misschien wel, maar niet met zulke bijtende spot en de briljante Spacey.
Moet dat dan...
Maar ik ben het niet met je eens. Sunset Blvd. heeft ook zo'n vertelconstructie van het dode hoofdpersonage dat terugblikt op zijn laatste dagen. Verder ken ik geen voorbeelden.
Da's een contaminatie:
'Beter bevallen' of meegevallen.
Freud
Niet als ik wel al gedacht had dat hij ging meevallen, maar niet zo hard
. Maar dan had ik een 4 moeten geven of zo...
Kisje
Ja, maar op welke manier vind hij het saai, dat bedoelde ik maar hé
. Misschien is hij totaal niet te vinden voor dit soort films...
maxcomthrilla
De rol die Annette Bening hier neerzet blijft voor mij van onnoemelijke waarde. De kritiek van sommige op haar acteerprestaties begrijp ik niet zo. Een meer dan waardige verpersoonlijking van sommige troela `s die de wereld rijk is. Van die mensen die gemaakt blij doen en al snel tegen een depressie aanlopen. Bening speelt haar rol van uitgebluste, mislukte carrièrejaagster voortreffelijk. Iemand die materieel bezit en uiterlijk verschoon zwaarder laat opwegen tegen menselijk geluk en genieten van de kleine dingetjes in het leven. Godzijdank, acteert ze nergens met de handrem op. Met name dat spreken in tussenpozen oogde enorm bitscherig. What - the - hell - you - think - you `re - doing? Haar lichaamstaal ondersteunde zulke momenten ook nagenoeg perfect door met haar beide handen in haar zij verontwaardigd en minachtend staan toe te kijken.
Daarnaast ook prachtige acteerprestaties van de rest van de cast. Kevin Spacey is in zijn element als bevrijde geest, die plots door allerlei gezegden heenbijt en zich niet langer in de hoek laat zetten. Maar zich duidelijk sexueel gefrustreerd toont. Vaak geleidt door geweldige sarcastische dia/monologen. Toeval speelt trouwens ook een grote rol in een film als deze, maar dat deert niet. Het versterkt alleen het gevoel van hoe bekrompen sommige mensen wel niet kunnen zijn, door gelijk met hun vooroordelen klaar te staan.
Waarom ik American Beauty zo waardeer komt voort uit de enorme portie sfeer die de film rijk is. Alsof er een container rozenblaadjes over de film is uitgestort. De verhaallijnen lijken soms stil te staan, we focussen ons op het moment. We wanen ons even als Lester Burnham en hebben alleen maar oog voor die uitmuntend dansende, lekker uitziende cheerleader ergens verstopt als een bonbon in het achterveld. Prachtige gekozen metafoor ook, die rozenblaadjes. Een teken van ontdooiing en van een op handen zijnde periode van bloei. En zo zijn er veel meer momenten van ontroering die American Beauty rijk is.
Sterk ook, dat deze dramafilm zijn licht laat schijnen op vele gebeurtenissen vanuit een wat komische inslag. Bijtend grappig soms. De film geeft niet alleen weer wat de American Dream met een vastgeroest stelletje doet, maar weet tevens op een lichtkomische maar daardoor niet minder ontroerende manier het relaas van wat kwetsbare tieners neer te zetten. Pijnlijk als de vriendin van Birch al die tijd een bepaalde rol gespeeld heeft. En des te pijnlijker als Bening alvorens Burnham neergeschoten wordt tot inkeer komt en zich vastklampt aan haar ongetwijfeld dure garderobe.
Het moge duidelijk zijn. Als de openingsmuziek zich aandient en we ons richting huize Burnham begeven voel ik de rillingen over mijn lijf lopen. Een film die zich keer op keer bewijst. Ik had de film toch al zo `n anderhalf jaar niet gezien. Samen met American History X, Trainspotting en The Lion King ook een van de weinige films die zich al sinds 2005, tussen al het afwaardeergeweld moeiteloos staande houdt. Meesterlijk! 5* blijven natuurlijk staan.
KorneelDR
Een ultieme uitbeelding van 'schijn bedriegt', zo lijkt het. Het hele leven van de hoofdpersoon is enkel show. Zijn geluk is slechts gespeeld. Schitterend wordt dan de zoektocht naar geluk weergegeven. De pogingen om zich los te rukken van zijn modelleven.
Knap geacteerd, maar toch maar 4 sterren. Dat omdat ik de relatie tussen de dochter van de hoofdpersoon en haar buurjongen niet al te sterk uitgebeeld vond. De buurjongen heeft geen bijster sterke rol (in tegenstelling tot zijn briljant geacteerde vader) en het is ietwat ongeloofwaarig. Dit in tegenstelling tot de schitterend vertolkte minachting die dochter heeft voor haar ouders.
Couch Potato
Annette Benning en Kevin Spacey op hun allerbest in een film over echte mensen, over echte gevoelens en wat er met mensen allemaal geweldig mis kan gaan. Héél moeilijk te beschrijven is deze film, maar ik zet hem voorlopig tegen beter weten in op nummer één in mijn top tien.
Een formidabale ervaring vind ik deze film, een film die je verplicht na te denken over je eigen leven en de rare wendingen die je leven soms maakt.
5 sterren uiteraard en dit is mijn eerste besprekinkje hier, ben net nieuw, kersvers hier vandaag aanbeland op Movie Meter.
filmanalist
hele leuke film alleen jammer van het eind vond ik niet echt duidelijk, maar heb wel genoten ervan.
Jan W
Indringende film over een burgerman die zich bewust wordt van zijn eigen situatie en poogt daaruit te ontsnappen. Zijn bitcherige vrouw en puberdochter helpen hem hier niet echt bij. Tot de mooie, blonde, vriendin van zijn dochter en een nieuwe buurjongen in zijn leven komen en hij weer wegen ziet om weer zichzelf te worden. Alles klopt aan deze film, het verhaal, de spelers en de sfeer. Het abrupte einde past er wonderwel bij maar laat bij de kijker wel een gevoel van spijt achter. 4,5
Clueless Dork
Gewoon even opletten. Het is erg duidelijk dat de buurman Spacey plugged. In het orginele script ging de film verder na zijn dood zelfs. Zijn dochter en Rickey zouden erdoor worden veroordeeld nadat de politie die tapes van Rickey hadden gezien.
Tommy De Vito
Ja als je goed oplet wel, maar ja je raakt in de war omdat zijn vrouw ook op dat moment een pistool heeft.
Baklap
Kijk hem nou zei een vriend van me.. en met tegenzin zet ik de film op om vervolgens ademloos 122 minuten te kijken naar een film die wel zo anders is dan ik me had voorgesteld. Wat een geweldige film.. heel erg goed en muziek die staat als een huis. Dikke 4,5 wat mij betreft...
Torcida
Wat snap je niet aan het einde? De film was duidelijk en naar mijn mening erg voorspelbaar. Desondanks was het vermakelijk om naar te kijken.
tukkerstein
Erg goede film, komt net niet in mijn top 10. Mooie, originele muziek, uitstekend geacteerd en goed verhaal. Regelmatig best grappig.
Kevin_1989
Huh? Jah?
Ik dacht gewoon zijn vrouw... Dat kom je helemaal niet te weten..
Tuurlijk wel. De buurman heeft het uitiendelijk gedaan. De grap is alleen dat iedereen het gedaan had kunnen hebben, omdat iedereen wel een motief ervoor had.
Clueless Dork
In het orginele script ging de film ook verder na de moord. Jane en Ricki werden op het laatst veroordeeld voor de moord op Lester Burnham. Bewijs was één van de tapes van Ricki. Denk maar aan de openingscene. Tweede keer dat ik dit op deze pagina meld btw.
Thomas83
Was op zich best een aardig einde geweest.
Maar eigenlijk vind ik het zoals het nu is wel beter. Anders was het einde toch wat anders qua toon geweest. Het huidige einde past gewoon goed bij de film, heeft zelfs wel iets moois afsluitends na al die melancholie. Dat andere einde zou ik wat teveel over the top vinden.
Dan nog weet je wel wie het gedaan heeft...

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager