• 9.378.082 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.597)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

Jim Olmeyer

Jim Berkley

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Het is alweer lang geleden dat ik deze film heb gezien, maar hij staat me nog altijd bij. Alan Ball heeft een prachtig script afgeleverd en daar is de man nu eenmaal goed in, gezien zijn latere werk, waaronder o.a. "Six Feet Under", mijn nog steeds favoriete TV-serie (en veel beter zal het niet worden!). Natuurlijk spelen de acteerprestaties ook mee en Spacey zet hier de rol van zijn leven neer, wat mij betreft. Een aanrader voor iedereen die van zwarte humor houdt, dus humor met een randje. Wanneer je deze film nog niet in je bezit hebt: kopen, want hij is de moeite waard! Ik verhoog hiermee mijn stem dan met een halve punt naar 4,5 *!

avatar van Zadel

Zadel

ik erger me nu al aan de reclames......

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Dat had ik je al meteen kunnen vertellen .

avatar van Bottleneck

Bottleneck

ik gooi er een punt bovenop. Erg mooi hoe de film van (subtiel-)komisch in de eerste helft vloeiend overgaat in dramatische ontwikkelingen (voor alle personages) in de tweede helft. Superkalm weergegeven allemaal maar er hangt "iets" in de lucht dat je schrap zet voor een climax aan het einde.

Tussendoor krijg je ontzettend veel zijlijntjes te zien over relaties die te lijden heb van schone schijn, hebzucht, oneerlijkheid, intolerantie, egoisme, fysieke aantrekkelijkheid, miscommunicatie, onzekerheid, etc. etc.

De hele zooi komt langs bij de relaties die kriskras door elkaar lopen tussen Lester, vrouw, dochter, vriendinnetje, buurjongen, vader van buurjongen en z'n zieke vrouw.. maar zonder dat het chaotisch wordt, of moralistisch. Wel herkenbaar en aangrijpend, soms dik aangezet maar so what. Eigenlijk heb je het niet eens allemaal in de gaten als je er even niet op let. Tamelijk briljant gedaan....

Meest powerful scenes zijn die tussen Lester en de vriendin van z'n dochter, en tussen de buurjongen en z'n vader ( you sad, old man!!....). Verder lekkere muziek, relaxed camerawerk, paar toffe dromerige scenes, boeiende personages, goed acteerwerk; past allemaal mooi.

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Heb net weer heerlijk genoten van deze film. Ondanks die klote reclames gewoon weer lekker kijken. 't Blijft ook gewoon mijn favo-film. De muziek, dialogen en vooral de acteurs zijn magistraal. De scene waarin Lester droomt over Angela die met rozenblaadjes op het plafond ligt is, begeleidt met een prachtig stukje muziek van Thomas Newman, een van mijn favoriete scenes allertijden. Prachtig gewoon!!

Blijft mooi op 1 staan !

avatar van jasper1991

jasper1991

Vanavond bekeken en ik heb zeer genoten. Ondanks dat het niet eindigt naar mijn idee, een zeer boeiende compositie met ook prachtige achtergrond muziek inderdaad!

De kracht vind ik vooral dat er veel humor in zit, jammer dat dit aan het eind wat afvlakt. Dit geeft de film wat zelfrelativering.

avatar van Morspoort

Morspoort

Ook weer eens bekeken en ik werd niet teleurgesteld. Acteerwerk van Spacey is echt briljant in deze film. Heerlijk hoe die midlife crisis nog eens groter gemaakt wordt in deze film en hoe de rest van de omgeving daar op in speelt. Top film!

avatar van Rujar

Rujar

Verhoog hem toch met 0,5*. De hele scene dat ze samen kijken naar de video van die palstic zak die danst op de wind en dat zij dan op een gegeven moment zijn hand pakt. Prachtig zeker icm met de muzikale begeleiding.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Geniaal, meesterwerk. Andere bewoordingen heb ik na de zoveelste kijkbeurt niet.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Deze film is als een zee vol schatten,je moet ze willen zoeken om ze te vinden.

De mooie filosofische monologen wat er in deze film word verteld is schitterend.

It was one of those days when it's a minute away from snowing and there's this electricity in the air, you can almost hear it. And this bag was, like, dancing with me. Like a little kid begging me to play with it. For fifteen minutes. And that's the day I knew there was this entire life behind things, and... this incredibly benevolent force, that wanted me to know there was no reason to be afraid, ever. Video's a poor excuse, I know. But it helps me remember... and I need to remember... Sometimes there's so much beauty in the world I feel like I can't take it, like my heart's going to cave in.

Die close-up die daarop volgt maakt het compleet !

Hands down

Ik had wel graag gezien dat je bij het einde ]zelf een beetje moest sugeren wie Lester heeft gedood

Ik maak er geen woorden meer aan vuil daar zijn mijn recenties te min voor.

avatar van VforVictor

VforVictor

Gister gezien, blijft een ijzersterke film. Met een hele goeie Kevin Spacy. Eigenlijk doet de hele cast het goed. 4 sterren.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Wat een geweldige film zeg! Heerlijk sfeertje en Kevin Spacey heeft die oscar natuurlijk meer dan verdiend gewonnen, echt een perfecte rol voor hem. Drive thru-scene bij Mr. Smiley's vond ik echt top. Zoals hier al eerder vermeld kun je deze film beter niet kijken als hij op tv is, wat irritant al die reclames zeg.. Verder de cast, muziek, zwarte humor: geniaal! Een ieder aan te raden!

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

American beauty

Kevin Spacey is GEKNIPT voor deze rol. Hij speelt dan ook "prachtig". Heerlijke dialogen, grappige momenten, en hier is de bedoeling van de film :
De mens kan zich niet laten gaan, of je bent dood...

avatar van anne65998

anne65998

wilde deze film al zo lang zien dus ik zag dat hij op tv kwam ik heb kijken

wat een topper en het zou je maar gebeuren dat je stapel verliefd word op

de vriendin van je dochter mijn god!

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Vandaag eindelijk gezien en was toch minder blij dan anderen die hier een recensie over geven. Het begon allemaal wel aardig, maar de hoofdrolspeler (Kevin Spacey) vond ik rond uit irritant. Kon me ook niet echt plaatsen in zijn personage. Ik weet zeker dat een aantal mannen hier medelijden hadden met hem, maar dat had ik helemaal niet. Zelfs niet toen hij op het einde doodging. Ik kon me beter plaatsen in Thora Birch.
Thora Birch vind ik altijd wel goed, en nu ook weer. Al kwam haar personage dit keer ook minder naar voren dan anders. Ik kon er niet duidelijk een beeld van schetsen. Ik weet niet wat ik zou doen als ik een vader had die seks wilt hebben met een vriendin van mij die ongeveer even oud is. Ik zou gek worden denk ik. Dat hele gedoe met de buren, en dan nog die jongen die continu loopt te filmen vond ik niet echt een toevoeging. Eerder saai en irritant.
Ik wist eigenlijk al meteen dat de vader van de buurjongen van hun homo gevoelens had. Hij was zo streng tegen homo's, natuurlijk ook omdat hij militair is. Maar dan zul je net zien dat hij het zelf wel is, maar het niet durft toe te geven of te laten zien.

De cast deed enorm zijn best (behalve Spacey) om de film te redden, maar het verhaal raakte me niet. Het was niet grappig noch dramatisch.

Ik had toch echt meer verwacht. Maar heb me toch redelijk vermaakt. Gewoon een film die je makkelijk wegkijkt, want ik had echt het idee niet dat ik 2 uur aan het kijken was. Maar het doet verder niet veel met me, en zal de film ook niet gauw nog een keer opzetten.

Ik kan begrijpen dat sommige dit een goede film vinden, maar 5* gaat voor mij een beetje ver. Natuurlijk jou mening he, om er maar even bij te zeggen

avatar van Zadel

Zadel

juist kevin spacey maakt deze film zo veel beter dan hij al is.

avatar van Gish

Gish

Zadel schreef:

juist kevin spacey maakt deze film zo veel beter dan hij al is.

His finest moment, inderdaad ongeevenaard goed.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Nadat ik hem jaren geleden eens gezien had, en er bijna niks meer van wist te herinneren nog eens gekeken.

Vond hem erg goed, alles kwam uiteindelijk mooi bij elkaar, spannende climax, grappige situaties, schrijnende situaties. Twijfel erg tussen 4 en 4.5*. Zonder twijfel een goede film, maar was op sommige momenten toch niet helemaal perfect voor me. Ik vond het af en toe een tikje irritant, door de rol van de moeder, en het plotje tussen Jane en haar buurjongen. Vond ook de beroemde scene met het plastic zakje nogal vervelend. Het is een sterk beeld, want ik heb deze film dus jaren geleden eens bekeken, en altijd als ik een zwevend zakje zie moet ik eraan denken, maar toch, vind het een ietwat pretentieus en irritant gegeven.

Kan m'n vinger er niet helemaal opleggen, maar sommige dingen doen het toch niet helemaal voor me. Misschien omdat de film zich best wel presenteert als zwarte komedie, maar dan had ik toch meer humor willen zien. Het neemt zichzelf net iets te serieus.

Door ergens een (trouwens prachtig) dramatisch muziekje onder te zetten kan je elke scene wel dramatisch en betekenisvol maken. Iets te makkelijk soms.

Maar goed, verder wil ik niet al te negatief zijn, nog steeds erg vermakelijk, spannend, en ontroerend om naar te kijken.

avatar van EdTop

EdTop

gotti schreef:

Dvd nog maar weer eens bekeken. Blijft geniaal. Mescherp & pikzwart; de film peutert laagje voor laagje van de American Dream en laat zien hoe mooi, ondanks alle leegte, het leven is.

Man oh man, oh man.

Wat een perfecte omschrijving ! '... laat zien hoe mooi, ondanks alle leegte, het leven is''

You probably have no idea what he's talking about, I'm sure.

But don't worry... You will some day...

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Erg goeie tragikomedie.

Erg knap hoe Sam Mendes op een kleine 2 uurtjes zoveel weet te vertellen. Elk personage heeft z'n charme. Lester, z'n vrouw, z'n dochter, Angela Hayes, de buurjongen, de buurman,.. Iedereen komt aan bod en elk personage is ook gewoon interessant. Ondanks de vele verschillende emoties en leefwerelden, blijft American Beauty een film met een zekere sereniteit.

Kevin Spacey vormt de ruggengraat van dit pareltje, maar hierin wordt hij perfect ondersteund door alle andere acteurs. Ik kan geen enkele slechte dialoog opnoemen. Zelfs een Chris Cooper die amper pakweg 5 of 10 minuten in beeld is een pluspunt.

Enkele fraaie shots maken het geheel af, daarin ondersteund door de juiste muziek op het juiste moment. Tevens een erg stijlvolle poster, vind ik.

Terechte Oscarwinnaar en zeer terecht een hoge score en top250-plaats op Moviemeter..

Effe m'n top 10 binnengeflikkerd.

4,5

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Echt goed gevonden: gewoon eens een film maken over de dagelijkse sleur van het volwassen leven. Het is zo eenvoudig, dat het geniaal wordt.

De film kon me, ondanks het uitblijven van echt spectaculaire dingen, van de eerste tot de laatste minuut boeien. Dit kwam vooral door het feit dat Sam Mendes ervoor zorgt dat hij de verschillende verhaallijnen op een erg boeiende manier weet over te brengen op de kijker. Er is gekozen voor een leuke mix aan personages, die allemaal een grappig kantje hebben. Dat is dan ook weer meteen een ander positief punt van de film: de humor. De humor wordt bereikt, niet door flauwe grappen e.d., maar gewoon door enkele leuke situaties in de film te creëren, wat de film eens zo goed maakt. Verder zijn ook de acteerprestaties echt schitterend. Ik kan niemand opnoemen die uit de boot valt, dus zal ik het maar hebben over de man rond wie de film hoofdzakelijk draait: Kevin Spacey. Spacey is enorm goed op dreef: hij zet zijn rol op een zeer overtuigende/dramatische/komische manier neer en steekt er aldus toch een beetje bovenuit. Maar nogmaals: iedereen doet het echt uitstekend. Ten slotte is ook het einde meer dan geslaagd, met dank aan de regisseur die me goed op het verkeerde been zette!

avatar van jordkaka

jordkaka

Ook voor de 2e blijft het voor mij een 4.5*

Briljante film en Kevin Spacey is echt op zijn best, fantastisch. En hij zorgt voor humor in de film.

avatar van sjoekesjoe

sjoekesjoe

Al een tijd geleden dat ik de film gezien heb maar hij blijft kleven... Ik herken vele zaken uit het dagelijkse leven (niet in mijn leven maar omgeving...). Het verhaal krijgt een onverwachte wending op het einde, jawadde, daar zit je dan... Kevin Spacey is gewoonweg geweldig in deze film.

avatar van Kisje

Kisje

TragieStar.* schreef:

Jammer dat je Spacey niet echt weet te waarderen in deze rol. Je (ik geef toe, ik in het begin ook) moet echt wennen aan zijn houding, maar ik vind hem echt perfect. American Beauty is één van de beste films, in het zoet/zure genre als ik het noem , die ik de afgelopen jaren gezien heb, en dat is dankzij Spacey en Benning.

Misschien dat je na een tweede kijkbeurt Spacey meer leert appreciëren en dat je hem beter kunt plaatsen in het hele verhaal. Dat had ik ook nodig bij American Beauty.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ik vond dit vooral een hele vreemde film. Hij was goed maar toch lag deze film me niet zo. Ik geef hem dan ook 3* met gemengde gevoelens. Ik had deze film ooit eens gratis bij de M&M's gekregen, maar ik denk niet dat ik deze film snel nog eens zal kijken. Nogmaals niet slecht, maar wel appart.Een plek in de top 30 vind ik hem persoonlijk niet waard, maar nu spreek ik puur over wat ik vind. Al die Oscars® vond ik deze film ook niet waard. Maar ik vind wel dat het een film is die je gezien moet hebben. Tot slot vond ik de muziek wel helemaal geweldig.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Verhoogd naar een 5* Absolute genialiteit, deze film. Beste midlife crisis ooit

avatar van takeshi-san

takeshi-san

gisteren weer even deze heerlijke film gecheckt lekker op me gemak het blijft een goede film

avatar van boemboem27

boemboem27

ondanks de erg hoge waarderingen vond ik 'm niet meer dan "niet onaardig"

dit is niet in film die in mijn straatje past.

heb me wel vermaakt,maar ach verder weet ik niets meer over te zeggen.

avatar van Insignificance

Insignificance

Annette Bening blijft voor mij toch de zwakste schakel in het geheel. Of misschien beter gezegd; de minst sterke. Een typetje dat maar niet helemaal op één lijn komt met de rest. Allemaal net iets té. Ander minpuntje is dat het verder ijzersterke script een broos momentje nodig heeft om het slot (de militair) op gang te trekken. Verder nog altijd veel flair in een vlijmscherpe tragikomedie, die beide aspecten zeldzaam vloeiend combineert.

Met name het laatste, want het zit boordevol onderhuidse, zwarte gein. Ook enkele wonderschone shots, een aangename soundtrack en uiteraard de manier waarop Mendes het lelijke bij het mooie uitspeelt. En vice versa. Scherp en subtiel spel van innerlijk en uiterlijk waarbij de maskers stilaan afbrokkelen, zonder op dramatisch vlak ergens uit de bocht te vliegen. Zonder meer een knappe film, die me telkens weer voor zich weet te winnen.

avatar van Kisje

Kisje

Insignificance schreef:

Voor mij is Bening samen met Spacey net de sterkste van al de acteurs. Doordat het contrast zo groot is heeft het voor mij meer dat nostalgische, zeker als je zo bv. op het einde als Spacey dus sterft, zijn hersenspinsels van al de mooie gedachten te zien krijgt. Op een gegeven moment zie je een lachende Bening in een kermisattractie: prachtig, zo vrij en onbezonnen.