• 9.377.519 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.361)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Berichten verplaatst naar Film > Spoilers > Se7en

avatar van JustMike

JustMike

veel spoilers ja, haha

ik ga hem ook maar eens kopen, hoor er goede dingen over.

avatar van himzor10

himzor10

één van de weinige films waarbij ik brad pitt wat minder vond (als in bv fight club) maar wat een prestatie van morgan freeman, staat bovenaan in mijn top10! 4.5*

avatar van witboek

witboek

Ooit gezien in de cinema en was toen onder de indruk, maar nu dat ik hem op tv heb gezien, vind ik

hem niet echt goed.

Ik zou nu zeggen typisch een Amerikaanse film.

avatar van Skycrawler

Skycrawler

Als er één film is waar ik dat niet van zou zeggen zou het Se7en zijn, vooral wanneer je je verplaatst in het jaar dat de film is uitgegeven.

himzor10 schreef:

Dat vind ik nu net niet... Meestal stoor ik me aan Pitt, maar hier vind ik hem behoorlijk overtuigend spelen. Natuurlijk verbleekt hij naast Spacey en Freeman, maar hij is totaal niet slecht hier hoor.

avatar van skipy05

skipy05

Ik vond hem nogal tegenvallen. Ik vond het een redelijk standaard film voor hier zo hoog gescoord te zijn. Ik vond Morgan Freeman wel heel goed spelen.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Wel een standaard film uit 1995, waardoor het niet meer standaard is. 1 van de grondleggers in dit genre. Terecht zo hoog in de top 250.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Grondlegger is ietwat te veel eer, maar het is wel dé film die de genre aanwakkerde.

skipy05 schreef:

Ik vond het een redelijk standaard film voor hier zo hoog gescoord te zijn.

Waarom is die dan zo standaard voor jou? Ik vind 'm namelijk alles behalve standaard... Beetje ondermaatste comment vind ik en zeker als je dan meteen begint te spuien over het de hoge notering van Seven....

avatar van yeyo

yeyo

Bwa, Se7en is zeker een uitermate degelijke film, maar het meesterlijke ontgaat me toch ook. Ik vind de film eigenlijk nergens eigenzinnig of interessant. Natuurlijk kan je stellen dat hij aan de basis stond van een zondvloed 'flik jaagt op serial killer' flicks, maar dat maakt het nog niet per se een betere film. Friday the 13th is ook geen meesterwerk omdat het talloze flauwe afkooksels teweegbracht.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

yeyo schreef:

Ik vind de film eigenlijk nergens eigenzinnig of interessant.

Cinematografisch is deze film hoogst interessant te noemen, hoor. Niet per se eigenzinnig, maar zeker wel interessant.

rokkenjager schreef:

Sowieso eigenzinnig. Deze film was één van de eerste in zijn genre met dit donkere karakter, er werd zeker niet volgens het "boekje" gewerkt, om het zo maar te stellen.

avatar van yeyo

yeyo

Bwa, Manhunter was tien jaar eerder, en er zullen nog wel voorbeelden zijn. Niet dat ik de film slecht vind hoor, ik kan het grimmige stadssfeertje zeker waarderen. Maar grensverleggend zou ik het niet noemen. De film heeft naar mijn inzien zelfs een vervelend cliché gepopulariseerd (briljante seriemoordenaar met een levenswerk).

yeyo schreef:

Het is waar dat Seven het startschot heeft gegeven aan vele anderen in het genre, die we op de dag van vandaag kennen (denk maar aan Saw, al bedoel ik hier enkel het eerste deel van Saw mee)

Toch is Seven voor mij een meesterwerk, het hele verhaal rond de 7 zonden, het excellente acteerwerk en de grimmige muziek... Tsja voor mij één van m'n favoriete films én dat zal ook zo blijven, omdat ik door deze film "verliefd" ben geworden op het genre. Maar het is maar hoe je de film ervaart natuurlijk.

Toch blijf ik erbij dat Seven een zeer eigenzinnig karakter had voor zijn "tijd", althans zo ervaar ik de film .

avatar van AC1

AC1

De film speelde in de zalen en ik weet nog dat ik dacht: Wow, dit is een pak beter dan Alien3. Voor de rest deed "de stad in verval" of de atmosfeer van de metropool (mede door de grauwheid en de regen) me denken aan Blade Runner.

avatar van joyce1983

joyce1983

Ik heb van de week de film gezien! Beter laat als nooit in dit geval!!

Ik vond de film echt super, en de acteurs ja die zijn gewoon erg goed!! jammer dat ik dit niet eerder heb geweten... maar deze fil staat echt wel in mijn top 10!!!

avatar van Jakobb

Jakobb

Goede film, maar uitermate spannend! Ik heb hem deze zomer samen met een paar vrienden 's nachts om twee uur gekeken ergens in een tent: geen aanrader!

Maar al bij al een goede film, ook zeer duister en erg zenuwslopend.

Ook zeer goed geacteerd.

avatar van RuudC

RuudC

Zojuist heb ik Se7en voor de tweede keer gezien. Ik moet toegeven wat naar boven heb afgesteld. Waarschijnlijk ben ik over de eerste teleurstelling heen en kan ik een eerlijker oordeel geven. Ik blijf erbij dat Se7en een erg overschatte film is.

In de eerste plaats kan ik maar niet inzien waarom iemand deze film spannend vindt. Om heel eerlijk te zijn gebeurt er eigenlijk geen drol. We zien de moorden, maar steeds arriveren de hoofdpersonen als het kwaad al geschiedt is. Wie hiervan slecht slaapt, is overduidelijk niets gewend. De achtervolging is eerder een leuk tussendoortje. Spannend? niet echt. Eng? in de verste verte niet.

Het onderzoeksgedeelte dan. Ik ben dol op klassieke literatuur. Ook de boeken waar naar gerefereerd wordt. Het hele thema van de zeven doodszondes is bij voorbaat al interessant, maar beperkt uitgewerkt. De beelden in de stad passen er perfect bij. De hoofdpersonen hoor je er regelmatig over, maar je ziet het daar ook in de straten. De hele stad waarin het zich afspeelt hangt een troosteloze sfeer. De hoofdzondes zie je letterlijk op elke straathoek. Erg goed verfilmd, alleen ben ik er nog niet over uit of die sfeer bewust toegepast is, of dat het meer te maken heeft met het soort filmapparatuur waar in die dagen veel gebruik gemaakt werd. In ieder geval wekt het de juiste sfeer op. Terug naar het onderzoek, want dat vond ik erg slecht gedaan. Het komt wel heel intellectueel over, maar heeft niemand dan door dat ze alleen wat in bibliotheken rondsnuffelen en wat quotes opdreunen uit het werk van Danté en Milton?

De casting is eigenlijk best goed. Morgan Freeman is goed als altijd. Basta. Daar valt eigenlijk niet over te discussieren. Ook Gwyneth Paltrow en Kevin Spacey zetten een uitstekende rol neer. Maar Brad Pitt... Wat is hij vreselijk irritant in deze film. Waarschijnlijk ook omdat hij het meest fantasieloze karakter uit zijn carriere heeft.

Ten slotte vraag ik me af wie hier het einde niet heeft zien aankomen. Voor mij was het zo klaar als een klontje dat Tracy tot de laatste slachtoffers behoorde. De hints waren overduidelijk (Mills, your wife called/de metro die voobij raasde, terwijl iedereen onderweg was naar de laatste locatie). Alleen had ik helaas nog graag gezien dat Mills het laatste slachtoffer was.

Alles tegen elkaar afgewogen, kan ik Se7en niet meer dan een krappe voldoende geven. de film boeit simpelweg te weinig. Het is in ieder geval beter dan de 2/5 die ik eerder gegeven had.

avatar van Denzz

Denzz

RuudC schreef:

De spanning in Se7en is gewoon minder expliciet en visueel. Spannend is de film vooral door sfeerschepping. Se7en legt zich ook vooral toe op de personages.

Denzz schreef:

Ik ga akkoord met Denzz, ik begrijp ook niet waarom jij niet kunt begrijpen dat andere mensen dit wel een erg goede thriller vinden.

Het kan toch even goed zijn, dat sommige mensen enkele scène's te expliciet vinden? En daardoor de film beschouwen als akelig...

En trouwens, in het vervolg hoop ik voor jou, dat ze bij elke politie-thriller meteen bij de moorden de dader laten zien, en dat ze zeker niet op de crime-scene arriveren als de moord al gepleegd is, anders kan je die film ook een 2* geven...... Een thriller wordt zo genoemd naar de suspensie die er zich in vertoont, en als jij vindt dat deze film totaal niet spannend is... Dan spreek jij jezelf tegen in jouw commentaar;

Ik vind dat je nu een beetje aan het muggenziften bent, om maar niet te zeggen lachwekkende argumentatie gebruikt.

avatar van RuudC

RuudC

Als ik iets niet kan begrijpen, dan wil het absoluut niet zeggen dat ik het ook niet wil begrijpen. Sterker nog: verlicht me! Deze film is ontzettend populair en dat zal niet voor niets zo zijn.

Ik kan me wel voorstellen overigens dat mensen de sfeer spannend vinden in een film als deze. Ik blijf erbij dat de lijkschouwingen niet aan mij besteed zijn, maar de sfeer pik ik er goed uit, maar ik ervaar het niet als spannend, maar eerder als koud en afstandelijk (wat wel goed in het thema past overigens en niet direct negatief bedoeld is).

Ik vind het wel een beetje flauw trouwens dat je meteen aan mijn oude cijfer refereert en zaken suggereert die ik als een 'verbetering' zou zien.

Kisje schreef:

Sorry, maar ik heb werkelijk geen flauw idee wat je hier wilt zeggen.

Je mag het muggenziften noemen met lachwekkende argumentaties. Ik vind mijn uitleg duidelijk en ben altijd bereid om iets toe te lichten. Ik krijg een beetje het idee dat je er slecht tegen kan dat ik jouw favoriete film minder briljant vind

Jammer dat je zo bot reageert overigens. Wellicht kom ik ook zo over in de eerste post, maar dat is (in dat geval) niet mijn bedoeling

RuudC schreef:

Sorry, maar ik heb werkelijk geen flauw idee wat je hier wilt zeggen.

Als eerste; m'n excuses voor als ik bot overkom, niet mijn bedoeling, maar ik verwoord het gewoon zoals ik denk... Het is alleszins niet mijn bedoeling om iemand aan te vallen (al komt dat misschien wel zo over).

Nee, ik vind het gewoon onzin dat je het belachelijk vindt dat Mills en Somerset steeds arriveren op de crime-scene nadat de moorden gepleegd zijn.. Sorry, maar duh. Dat is echt een zinloze comment, daarom dat ik gewoon zeg dat je jezelf tegenspreekt. Omdat dit de scene's zijn waarin men als het ware 'werkt' naar het hoogtepunt, dus met andere woorden de spanning opbouwt, nogal vreemd als je eerst beweert dat Seven qua spanning, niet te pruimen valt.

Trouwens, het is misschien wel zo, dat je het al van mijlenver ziet aankomen dat de vrouw van Mills een slachtoffer wordt (nota bene, iets waar ik niet akkoord mee ga) maar waarom maakt dat de film voorspelbaar of in het slechtste geval saai/gewoontjes? Voor mij hoeft een film niet altijd zo ingewikkeld te zijn om briljant genoemd te worden...

Je bent duidelijk in jouw uitleg, en ieder heeft zijn mening over Seven. Ik vind de film briljant voor z'n tijd én als je Seven vergelijkt met die zogenaamde flut-detective-thrillers van deze tijd, dan denk ik dat zij er nog wel wat van kunnen leren. En het gaat er overigens niet om, of je de film minder briljant vindt, het gaat erom dat de film gewoonweg briljant IS .

En nee, ik ga jou niet overtuigen, ik denk dat het 4,22 als gemiddelde al genoeg zegt over de film , verder vind ik het jammer dat je het een zoutloze film vindt.. (nog eens, niet aangevallen, m'n excuses - spreektaal omzetten naar schrijftaal is niet m'n sterkste punt )

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Uiterst meeslepende thriller, maar voor een nr. 9 in de top250 had ik meer verwacht.

Basic verhaal eigenlijk. Ik had verwacht dat Freeman en Pitt dichter bij de moordenaar gingen komen, het verhaal lang. Ik had op voorhand gedacht dat het anderhalf uur net niet ging worden, om dan toch de moordenaar te pakken.
Uiteindelijk loopt dit anders door de filosofie van de moordenaar. Niet eens zo'n rare of vergezochte filosofie, maar het doel heiligt de middelen uiteraard niet.

Redelijk goeie acteerprestaties. Toch verbaasde Morgan Freeman mij niet, en Brad Pitt kwam in't begin van de film wat te nerveus over. Kevin Spacey speelde nog het beste. Nooit gedacht dat ik met afschuw naar zo'n hondsvriendelijk uiterlijk zou kijken.

Goeie sfeer. De spanning wordt goed opgebouwd. Die laatste 20min waren een achtbaan. Godzijdank vond er na die goeie climax een bevredigend einde plaats. Toch vraag ik me nog iets af. Als Spacey zegt dat hij Paltrow en het kind vermoordt heeft, en er achter komt dat Pitt niet wist dat Paltrow zwanger was; kijkt hij naar Freeman. Freeman - die op dat moment de rust trachtte te bewaren- slaagt hem in het gezicht. Er werd in die 5min ook iets gezegd over het omkopen van agenten dacht ik. Heeft Freeman een dubbel rolletje? Was me niet echt duidelijk

Ik zou 8,5/10 zeggen. De film miste toch iets waardoor ik twijfel en naar onderen afrond, en een 4 geef.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Sergio Leone schreef:

Nee, ging puur om het feit dat Paltrow tegen Freeman in het restaurant had gezegd dat ze zwanger was en nog niet tegen dr eigen man. Freeman weet op het einde gewoon even niet meer hoe hij dit pijnlijke moment(dat hij dus de zwangerschap geheim heeft gehouden voor Pitt) moest reageren en slaat dan maar om Pitt te doen denken dat er niks waar is van wat Spacey zegt. Omkoperij-gebeuren heb ik niks van meegekregen, al is het wel weer even geleden dat ik Se7en heb gezien.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

moviemafketel schreef:

Die uitleg is ook wat ik geloof. Ik ging enkel aan het twijfelen nadat Spacey zei 'dat het gemakkelijk is om dicht bij agenten te raken -iets in die aard alleszins. En dan keek hij naar Freeman. Vandaar die twijfel.

avatar van Lexarrr

Lexarrr

Meest verrassend einde dat ik ooit heb gezien samen met Shawshank Redemption.

Zowel Pitt als Freemand spelen hun rol schitterend!

Sergio Leone schreef:

Ja, er is een scène waarin Mills de ene fotograaf bedreigt en vraagt waarom zij toch altijd zo snel op de crime-scene zijn, hierop zegt Somerset dat agenten goed betaald worden om informatie door te geven. En volgens mij bedoelt John Doe dit hier ook mee, het is gewoon heel makkelijk om informatie te krijgen van de politie als je wil. En zo zal hij waarschijnlijk ook het adres van Mills verkregen hebben.

avatar van ibendb

ibendb

Lexarrr schreef:

Zowel Pitt als Freemand spelen hun rol schitterend!

Volledig mee eens.

Meesterwerk! 4*

avatar van EdTop

EdTop

Gelukkig zie ik in sommige resenties dat behalve Pitt en Freeman, ook nog Kevin Spacey opgemerkt wordt. Hij speelt hier nota bene de rol van zijn leven !

En de film wordt 'verkocht' alsof hij niet mee doet... Werkelijk schande !