• 9.377.956 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.682)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van %%%%%%

%%%%%%

leondepeon schreef:

Deze film was leuk om te kijken maar om deze nou op 9 te hebben? Het is een iets langere aflevering van NCIS of CSI..

Welke NCIS of CSI kijk jij dan ?

Want die in iedergeval bij mij op tv komt kan bij lange na niet tippen aan Se7en.

NCIS of CSI mag niet eens genoemd worden bij Se7en

avatar van VanRippestein

VanRippestein

LedZeppel1n schreef:

Een goed voorbeeld van een mind-fuck film.

Zwaar boven mijn verwachtingen

hmmm, ik vind jouw opmerking meer een mindfuck dan deze behoorlijk rechtlijnige film...

leondepeon schreef:

Dan denk ik dat je niet goed begrijpt wat de film zo fantastisch maakt...

avatar van Markus88

Markus88

Stond al lang op m'n lijstje. Film was echt steengoed, totdat Pitt achter zijn vrouw ging liggen en zei 'I love you so much'. Toen dacht ik: ze gaat er aan. Ze was sowieso te prominent aanwezig, om niet nog een cruciale rol te vervullen. Ik zeg daarmee overigens niet dat de film beter was geweest als je Paltrow de hele film niet ziet;)
Wel geniaal dat Spacey de seriemoordenaar is. Hele film vraag je je af wie het is en dan komt hij met z'n stoïcijnse kop het politiebureau binnen lopen. Het hele acteerwerk was overigens prima.
Einde was voor mij dus wat minder, en dat is natuurlijk een belangrijk gedeelte. Parallellen met CSI e.a. zie ik, gelukkig, nauwelijks, maar dat zal aan mij liggen.

avatar van Scheffer44

Scheffer44

Ik vind de film te langdradig. Het is geen slechte film, maar ik verlies de aandacht doordat er teveel stukken zijn waarin voor mij gevoel weinig spektakel is. (Ik weet dat het om de 7 punten gaat, maar dit duurde soms wat te lang)

avatar van lvlvlv

lvlvlv

Snapte de film niet echt, de spanning zat erin en het verhaal, maar ik snapte het einde niet

Misschien ben ik het, maar een moeilijke film

Akron777

Het is ook niet gemakkelijk op het einde, maar het is erg leuk om voor jezelf te verzinnen wat het uiteindelijk allemaal betekend. Ik heb zelf ook mijn eigen interpretaties over de film.

lvlvlv schreef:

Misschien ben ik het, maar een moeilijke film

Het einde was toch niet zo ingewikkeld: Somerset gaat het pakje halen bij de man, in het pakje zit het hoofd van de vrouw van Mills. Dit was moord nr. 6 en die was gepleegd door Doe (moordenaar). Mills' vrouw was zwanger en dit maakt Mills zo boos dat hij de zevende moord pleegt en Doe afmaakt.

Hopelijk begrijp je de film nu en ga je hem nog een keer herzien, want de film is echt top .

• 19752 berichten

Eigenlijk zijn het nu 8 moorden als je het ongeboren kind meetelt. Had Pitt dus niet geschoten waren het dus eigenlijk ook al 7 moorden.

moviemafketel schreef:

Maar er was dan wel geen moord gepleegd voor de laatste zonde .

Akron777 schreef:

Ik heb zelf ook mijn eigen interpretaties over de film.

Dan ben ik benieuwd. Hoe kun je een andere interpretatie hebben dan die in de paar berichten hier boven dit bericht van mij?

Akron777

Bijvoorbeeld over de werkelijke misdaad van Kevin Spacey, en hoe Brad Pitt het zevende slachtoffer wordt en sterft volgens een voor hem passende manier. Zelf bekijk ik het als volgt:

Spacey was jaloers op Pitt, en begaat de zonde waarbij hij datgene wat hij de andere niet gunt ontneemt. Oftewel: hij neemt het hoofd van de vrouw van Pitt. Zelf sterft hij op de toepassende manier: zijn zonde was dus Envy en als toepassende dood is hij neergeschoten door degene van wie degene die de zonde begaan heeft iets heeft weggenomen. Als gevolg maakt Pitt zich schuldig van de zevende zonde. Hoe hij sterft zien we niet meer. Maar in mijn ogen is Kevin Spacey onschuldig: er is nooit een bewijs gevonden van alle andere misdaden die hij heeft begaan, terwijl er WEL bewijs is voor het feit dat Pitt iemand die kennelijk onschuldig is (er is geen bewijs tegen hem gevonden) neer schiet. Ik denk dat hij dan nu, na de aftiteling, de doodstraf krijgt en dus sterft volgens de zevende zonde. De dood van de vrouw van Pitt beging geen zonde, maar werd het slachtoffer van de kennelijk enige zonde van Kevin Spacey.

Uiteindelijk is diegene die een zonde beging volgens die zonde gestorven (alle zeven, inclusief Spacey en Pitt), en is de vrouw van Pitt gestorven omdat zij deel uitmaakte van de zonde die Spacey beging.

Zo zie ik het, het heeft me een nacht wakker gehouden voordat ik op deze theorie uitkwam.

• 19752 berichten

Nou, weet niet in welke sfeer je was, maar Spacey is gewoon schuldig aan alle moorden.
Hij is een geniale serie-moordenaar die precies wist dat Pitt zo zou reageren op het eind.
Woede is gewoon de laatste zonde die nog begaan moest worden. Zijn levenswerk is dus geklaard. Pitt zal inderdaad wel de gevangenis ingaan, maar niet de doodstraf krijgen. Verzachtende omstandigheden etc. Je gaat iets te ver in je theorie wat mij betreft.

Akron777

Volgens de Staat zal hij nooit als schuldig worden gezien: er is geen bewijs tegen hem gevonden, en hij heeft geen bekentenis gegeven. En hetzelfde geldt dus in feite voor alle toekomstige generaties.

chevy93

Wat dacht je van getuigenverklaring? Van Somsert bijvoorbeeld?

avatar van stfuympos

stfuympos

Hij komt onder het bloed het poltiebureau binnen lopen.

Akron777

Zoals ik heb gezegd: zo zie ik het ..

Akron777 schreef:

Zoals ik heb gezegd: zo zie ik het ..

Hoewel Morgan Freeman wellicht weet dat hij het is, kan hij nog geen bewijzen ertegen inbrengen. Dat bloed verklaard ook niks, en dat hij zegt tegen Pitt dat hij nar hem toe komt, dat wil ook niet zeggen dat hij bekent. Er zijn wel genoeg getuigen die kunnen zeggen dat Pitt Spacey neerschiet, maar er zijn getuigen die kunnen zeggen dat Spacey die anderen gedood heeft.

• 19752 berichten

Die knakker die een vrouw met een mes moest penetreren van hem zal ongetwijfeld ook nog wel willen getuigen hoor dat Spacey het was die hem onder schot had. Bloed zal ongetwijfeld van de vrouw van Pitt zijn. Nee, dit is gewoon appeltje eitje voor elke aanklager. Helaas heeft Pitt het oordeel al geveld voor ze. Zo'n gek doe je er alleen maar een plezier mee dat hij dood geschoten wordt. Nu is zijn levenswerk immers compleet.

Akron777 schreef:
Er zijn wel genoeg getuigen die kunnen zeggen dat Pitt Spacey neerschiet,
Oh, vertel? Bovendien kunnen ze nog altijd zeggen dat hij hem aanviel, ergo zelfverdediging.

Akron777

Er zijn toch talloze politieagenten die van ver af de situatie bekijken: getuigen. Dat was niet zo bij de andere moorden. En over die hoer: had Spacey geen masker op? Hoe zou die man hem kunnen identificeren? Verder klopt de theorie. Het morbide spel van de 7 zonden is gespeeld...

Denzz

Wat speelt Spacey zijn rol toch geweldig als koele killer!

avatar van Film-Master

Film-Master

Een kei sterke film!!!.

avatar van Piratje

Piratje

Een sterke film met opbouwend verhaal dat groeit naar een uiterst spannend einde. Freeman fantastisch. Brad wat minder overtuigend.

De film is niet verschoond van enkele overdrijvingen of de grens van het fantastische.

Toch een aanrader. 4.5*

avatar van John  Frusciante

John Frusciante

Sterke thriller. De moorden worden mooi en sfeervol in beeld gebracht en visueel is de film geweldig. Het verhaal is vrij voorspelbaar, al had ik het einde niet zien aankomen. Pitt en Morgan spelen degelijk maar ik vond het verhaal nergens echt boven een standaard policestory uitstijgen. Ook leuk dat Kevin Spacey nog even mee speelt. Al vond ik zijn rol minder legendarisch als door velen wordt beweerd.

Het einde was uitstekend. de scene in de woestijn is bloedstollend en je hoopt echt dat Mills zijn emoties onder controle weet te houden zodat John Doe uiteindelijk toch niet wint. Maar het blijkt toch onvermijdelijk te zijn.

avatar van WeZet

WeZet

Momenteel voor €2- (3 voor €6) te koop bij de E-plaza (DVD). Geen geld voor een inmiddels klassieker!

avatar van benni

benni

Akkron, volgens mij kijk je nog teveel naar de fabeltjeskrant. Is er een film, waar je geen pagina's over hoeft te discussiëren hoe het nou in elkaar steekt, ga jij er maar even rustig op los fantaseren en bedenkt even een mooi verhaaltje. Slaat werkelijk nergens op! Hoe dom kun je zijn.

benni schreef:

Insgelijks, ik denk dat bovenstaande meer over jou zegt.

avatar van benni

benni

Zegt toch genoeg. Je kan toch normaal naar een film kijken en opnemen wat er in die film gebeurt. Dan hoef je toch niet iets te verzinnen? Ja, voor jouw leuk.Hou het dan ook aub voor jezelf en doe niet aan forum vervuiling.

Ik kap de discussie, heeft geen zin.

Akron777

Je hoeft je er toch niks van aan te trekken? Op een forum kan ik toch mijn ingevingen delen? Wat zou überhaupt het punt zijn achter een hele filmdiscussie als er niet voor zulke ideeën wordt opengestaan? Deze film is zo sterk opgebouwd dat het haast een "zonde" zou zijn om er niet meer achter te vinden. Er zijn genoeg theorieën op internet die betrekking hebben op de achtergrond van deze film, waar helemaal niks mis mee is aangezien deze film gewoon snakt naar een bredere context. Dat is een manier om naar zulke film te kijken, net zoals bij films als "The Shining" of "The Big Lebowski" (om er maar twee te noemen) altijd gezocht wordt naar een breder verband. Ik heb hier mijn theorie gegeven, als deel van deze filmdiscussie.

Ik snap zelf niet waarom iemand überhaupt een discussie - die ten eerste al is afgelopen - opnieuw naar voren brengt, om deze vervolgens weer af te kappen. Dat is pas dom.