menu

Resident Evil (2002)

mijn stem
3,09 (1957)
1957 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Verenigde Staten
Horror / Sciencefiction
100 minuten

geregisseerd door Paul W.S. Anderson
met Milla Jovovich, Michelle Rodriguez en Eric Mabius

Bij het begin van de 21ste eeuw is de Amerikaanse multinational Umbrella Corporation uitgegroeid tot de absolute marktleider op het vlak van grensverleggende computertechnologie en het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. De politieke en economische invloed van het bedrijf op de samenleving is enorm. Slechts weinigen weten echter dat de onderneming zich voornamelijk bezighoudt met het onderzoek naar nieuwe biologische wapens en de genetische manipulatie van cellen. Wanneer er een dodelijk virus uitbreekt in 'The Hive', het geheime ondergrondse laboratorium van het bedrijf, stuurt de overheid een groepje elitesoldaten ter plaatse om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=PWUT4CXWcwQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van JacoBaco
2,5
Dat moet je Braindead ook maar overslaan denk ik thoyouknow1980. Is ook een komedie. Maar Evil Dead II vind je dan weer wel fantastisch. Niet zozeer zombies, maar wel horror/komedie.

avatar van thoyouknow1980
4,5
JacoBaco
Haha,ja die shaun of the dead heeft mij toch benieuwd gemaakt,die ga ik zeker kijken.
En de Evil Dead serie is briljant natuurlijk,ik ben een groot fan,en Bruce is KING.
Maar ben pas lid hier dus heb nog honderden films te beoordelen die ik op dvd heb.
Joh.. ik heb zin in die nieuwe Resident evil
Anyway bedankt voor je intresse en tips JacoBaco

avatar van Duke Nukem
3,0
Ondanks het zeer slechte acteerwerk van vooral Michelle Rodriguez, die de hele film door boos probeert te kijken, en de slechte special effects vind ik deze film toch beter dan de talloze vervolgen die steeds meer afwijken van het survival horror genre en naar over the top actie en science fiction overhellen.

avatar van cantforgetyou
3,0
Leuke originele film. Net even anders dan de standaard zombie films. Dat wil niet zeggen dat dit de beste in zijn genre is. De laser scène is het leukst.

4,0
hele leuke film.al vaker gezien maar blijft goed.blijft toch een superfilm.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Nu de complete serie van Resident Evil erop zit na zes films ben ik maar eens opnieuw met de reeks begonnen. Een reeks die me in mijn achterhoofd bij staat als erg zwak, maar dat komt denk ik vooral door de laatste delen, want ik heb destijds de eerste delen nog wel voldoendes gegeven. Ik heb ze slechts 1 maal gekeken en zeker de oudste delen al ruim 10 jaar niet meer, dus een opfrissing was ook wel weer nodig.

Resident Evil 1 stond me bij als de enige uit de reeks die nog een beetje aan horrorelementen doet, in tegenstelling tot de latere titels die vooral flauwe actie brengen. Gelukkig is het goede gevoel dat ik bij de eerste film had wel gebleven. Deze film is best sfeervol en kent met het ondergrondse researchcentrum The Hive een erg toffe plek voor claustrofobische horrormomenten. Na een vrij vermakelijke intro gaat alles al snel mis en begint het overleven. We volgen Alice en de groep in hun strijd tegen geïnfecteerde zombies in een reeks van best wel lekkere momenten. Het tofste stuk vond ik toch wel waar de gemuteerde honden plots aanwezig zijn. Ik heb de eerste RE game in de jaren 90 ook nog gespeeld en toen schrok ik me echt een ongeluk van die beesten. In filmversie is dat iets minder, maar het was alsnog wel mooi. Zo richting het einde zakt de horror wat weg en is het al wat meer actiegericht, maar het was een aangename zit.

Wel jammer dat Anderson hier al enkele dingen introduceert die me totaal niet aan staan bij deze reeks, zoals de zeer overdreven atletische moves van hoofdrolspeelster Jovovich. Tegen een muur rennen, je omdraaien en dan een gemuteerde hond door het raam trappen is niet mijn ding. Zulke momenten verpesten latere films en doen afbreuk aan het redelijk serieuze verhaal dat deze film nog probeert te vertellen. Over Jovovich gesproken, ze ziet er leuk uit, maar echt goed acteren kon ze niet. Dat geldt ook voor manwijf Michelle Rodriguez, die je ook constant in actiefilms ziet. Maar storend was het ook allemaal niet. Met anderhalf uur duurt de film niet overdreven lang en is het gewoon een prima voldoende waard. Wel even wennen trouwens aan de vrij lelijk opgemaakte zombies in beeld. Als je al jaren The Walking Dead kijkt, dan ligt je standaard op dat vlak echt veel hoger.

3,5* stonden en blijven staan.

avatar van vindorent
3,5
Af en toe heb ik wel eens stukken van een Resident Evil-film voorbij zien komen op televisie, maar had ze nog nooit allemaal in chronologische volgorde, of compleet, gezien. Daarom was ik van plan om ze allemaal maar eens in de juiste chronologische volgorde te bekijken. Met deze film als opening moet ik zeggen dat het een prima begin van de reeks was voor mij.

De film kijkt prima en zeer vermakelijk weg. Natuurlijk zijn er best wel wat dingen mis met de film, maar tijdens het kijken van de film stoorde ik mij daar totaal niet aan. Nadat de film afgelopen was, begon ik pas een beetje na te denken over de film, en over het plot die zeker wat haken en ogen heeft. Maar in tegenstelling tot vele andere actiefilms van dit kaliber, stoorde ik hier mij dus totaal niet aan tijdens het kijken, waardoor ik deze film toch wel als zeer vermakelijk beschouw. Ben nu eigenlijk best wel zeer benieuwd naar deel 2 en zal hem binnenkort maar eens opzetten. Als alle Resident Evil-films het niveau blijken te hebben van dit deel, dan kan het nog wel eens zeer vermakelijke reeks worden voor mij.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
De derde maal reeds dat ik deze film zie, dit keer op blu-ray, wat altijd een meerwaarde geeft aan de film.
De beelden zijn schitterend, maar het is vooral het geluid dat een boost heeft gekregen, dat is ronduit fenomenaal.
Ik hoef dus niet te zeggen dat ik deze film zeer warm aanbeveel, het is een van mijn grootste favorieten in dit genre.

Commentaar 2006:
Dit is de tweede keer dat ik de film zie, en het is en blijft een van de beste SF-hoorrofilms van de laatste jaren.
Milla Jovovich is prachtig en uiterst geschikt voor deze rol.
Ook Michelle Rodriguez is fantastisch, alleen al haar blik, tjonge... je zou voor mpinder gaan lopen.
De special effects zijn gradioos, de zomies en monsters lijken net 'echt'.
De film zit mooi in elkaar en op sommige momenten heeft hij je zo in zijn greep dat je wel meeleeft met de personages en bijgevolg even hard schrik als hen.
Prachtige en goed gekozen muziek ook... keiharde rock die past bij de omgeving en de actie.
Dat op deze film een vervolg komt merk je op het einde...
Pret verzekerd.. in dien je over stalen zenuwen beschikt..

(quote)


Naar aanleiding van het verschijnen van de zesde en laatste film in de reeks, de ganse serie films eens opnieuw bekijken.
Deze eerste is voor mij de betere, maar ik vindt vooral Milla Jovovich en Michelle Rodriguez puik in deze prent.
OP naar de tweede

avatar van Collins
3,0
Een actiefilm die dankbaar gebruik maakt van een paar standaard elementen uit de horror en scifi cultuur. Niet verrassend en erg drijvend op actie, op vaart en op sfx. En eigenlijk nog wel leuk ook.
Het verhaal is niet origineel en gaat ongeveer als volgt: een groepje helden strijdt voor de goede zaak en wordt daarbij bedreigd door een gevaarlijk virus, een eigengereide computer, zombies en gemuteerde viervoeters. Op de weg naar de verlossing moet de groep heel wat tegenslag overwinnen. In de hectiek is er ruimte ingebouwd voor wat drama en krijgt de kijker gelegenheid om met de personages te sympathiseren. Verder zien we veel last minute escapes en opofferingen voor het goede doel.
Ook de typische techno setting met veel glas en metaal nog even vermelden. Altijd goed voor een kil en onheilspellend sfeertje. Als in zo'n setting buzzers en alarmbellen afgaan, zorgt dat voor extra dosis heftigheid en onrust. Heel routineus, heel afgelikt, maar onmiskenbaar met een sfeerverhogend effect.
Tja, het klinkt allemaal heel standaard en het is allemaal heel standaard. De hoge actiesnelheid verhindert overigens dat je daar tijdens het kijken volop mee bezig bent. Je schuift die betweterige observaties heel gemakkelijk aan de kant en duikt moeiteloos in de actie. Na afloop is dat een hele verrassende constatering.
'Resident Evil' is vooral een vermakelijke film. Lekker veel actie en lekker veel vaart. Van verveling is geen sprake. En ja, als dat de finale constatering is, dan is er met deze film niet veel mis, denk ik.

avatar van jordandejong
2,0
Zelden zo'n zielloze en niet grappige B-film gezien als Resident Evil. Erbarmelijke CGI, saai verhaal, actiescènes zijn saai en stuk voor stuk matig gefilmd. Voor een film die af en toe toch duidelijk de horror kant op wil ook bijzonder weinig gore. Het grootste minpunt van Resident Evil is het blik nietszeggende acteurs die ze voor deze film hebben opengetrokken. Op Michelle Rodriguez straalt werkelijk waar niemand iets uit. Ze zijn niet cool, niet sympathiek, en bovenal niet grappig. Hoe makkelijk is het om als schrijver zo'n special forces squad een beetje cool en grappig over te laten komen. De schrijver van Resident Evil faalt er echter in. Geen enkele leuke one-liner komt voorbij, en degene die de casting heeft gedaan hadden ze wat mij betreft meteen mogen ontslaan.

1 voordeel, de sequels lijken zich minder serieus te nemen.

avatar van Kondoro0614
2,0
Toch wel apart dat ik deze serie langzamerhand een beetje begin te verafschuwen. Of nouja apart, als je hem net zoals mij ook al wel vaker dan tien keer hebt gezien ben je er wel een beetje op uitgekeken en ook tijdens de herziening van gisteren was het maar weer duidelijk hoe klote deze serie is begonnen en ook hier een serie van ontstaan is. En ik weet dan wel een beetje dat serie een tikkeltje leuker word hierna, tenminste in mijn ogen maar dit eerste deel viel echt vies tegen.

Resident Evil laat nog maar eens zien dat het eigenlijk een b-matige film is die ook geen hogere label hoeft te krijgen. Met acteerwerk waar je soms om moet huilen, zeker van Rodriquez. Verschrikkelijk geacteerd door deze dame en inderdaad, ook ik kreeg een beetje het gevoel alsof ze geforceerd boos zat te kijken, de hele film door. Maar de CGI, wat was dat om te janken. En dan weet ik wel dat deze film in een tijdperk is gemaakt waar de CGI natuurlijk niet al te best was maar het had echt wel beter gekund op sommige vlakken, en het leek alsof we weer terug de ‘90s in gingen. Ook de zombies zagen er lachwekkend slecht en onverzorgd uit, had ook beter gekund.

Het verhaal was ook niet altijd even tof.. Er word een gevaarlijk virus verspreid in het pand en dan moet het leger van Rodriguez en Mila er voor zorgen dat de hoofdcomputer uitgeschakeld word en het virus tegen moeten houden, wat ze niet lukt.. En na een hele missie komt Mila naar buiten en zien we dat de wereld aangetast is en dat de film eindigt met een open eind.

Nee, ‘Resident Evil’ vind ik niet echt meer bijzonder en ik denk dat ik de film vanaf nu ook wel een langere tijd links laat liggen. Deze zit was puur om de mening er op uit te brengen en meer ook niet want om hem nog een keer te kijken uit interesse was dit keer niet van toepassing en heb ik al te vaak gedaan.

2.0*

avatar van IH88
3,0
“You're all going to die down here.”

Deze eerste Resident Evil film is een goed begin van een franchise, die zo zijn ups and downs heeft gehad. Maar er is actie, spanning, horrorachtige elementen en Milla Jovovich is een uitstekende horror/actieheldin. Haar actiescènes zien er soms belachelijk uit, maar het werkt wel. Het probleem van de film is wel dat zo weinig je echt bijblijft, en dat komt vooral door het gebrek aan spanning en humor. De onzin wordt iets te serieus genomen, en iets meer relativering had wel gemogen. De acteurs zijn degelijk, en sommige kills zijn uitstekend uitgevoerd. Met Jovovich die de film en franchise op bewonderenswaardige wijze weet te dragen

avatar van Shadowed
2,5
Niet bijzonder.

Vooral voor een zombiefilm niet, daarvoor is de film te standaard en simpelweg alles behalve spannend. De sfeer en de echte actie die nodig was lag er ook niet bepaald in. Deze elementen zijn eigenlijk wel vrij cruciaal voor een film zoals deze.

Visueel wel wat beter, enkele leuk bedachte scenes. Dat computermeisje was bijvoorbeeld best een leuke schurk. Jovovich vind ik geen goede actrice en al helemaal niet hierin passe, voor de rest was het acteerwerk ook niet bepaald briljant te noemen.

Visueel wel ok, matige actie maar vlotte vertelstijl. Iets anders dan de standaard zombiefilm, maar toch mist het een aantal elementen die hier toch wel van belang in zijn. Een dat is jammer, want het had best geslaagd kunnen zijn.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
'Resident Evil'-reboot wordt enge horror | Filmtotaal filmnieuws

Klinkt goed. James Wan maakt hele sfeervolle horrorfilms. Hopelijk weet hij deze zeer beroerde reeks (op dit origineel na) te redden. Het beter doen zal niet zo lastig zijn.

avatar van lars-pixar
3,0
Resident Evil, het begin uit de zes opvolgende delen. Dit eerste deel doet zich dan ook goed aan de nodige informatie rond om het verhaal en het uitverdiepen van de personages. Ondertussen is het een vermakelijke mix van allerlei sceinefiction en horror elementen. Daarbij speelt Mila Jokovich een prima rol samen met haar medespelers. Een vermakelijke eerste start dat vervolgens doorgetrokken wordt in deze hele filmreeks.

3,0*

avatar van SmackItUp
2,5
Viel me uiteindelijk nog wel mee.

Hoe lomp kun je een film maken, moet Anderson gedacht hebben. Resident Evil is het tegenovergestelde van subtiliteit. Er zit ergens wel een plotje verborgen, maar RE neemt zoveel zijwegen dat je dit totaal uit het oog verliest. Een motherboard gone rogue, zombies, eindbaas, een oplichtertje in ons midden, alles komt wel even voorbij. En het ergste is, het vermaakt nog best. Het tempo zit er echt wel in, je verveelt je eigenlijk niet, maar achteraf vraag je je af waar je naar hebt zitten kijken.

2,5*

avatar van Left4Dead
3,0
You're All Going To Die Down Here

Het begin van deze film, en daarmee ook meteen de reeks, is echt om van te genieten.
Helaas begint dan de strijd met de zombies, en ik ben geen echte fan van de zombie-prenten cq series.
Want zeg nou zelf, als de gasten zo langzaam op je af komen, waarom dan nog haasten in overleven. Waarschijnlijk omdat het een overkill aan vijanden is.

Het wordt op een gegeven moment een domme shooter-film natuurlijk gebaseerd op de gamereeks. Een FPS, ik heb het niet zo op zombiegames dus heb ze ook niet gespeeld. Vreemd kun je denken aangezien ik Left4Dead heeft hier en ook mijn avatar geen onduidelijkheid achterlaat. Nou.... ik vond het gewoon een heerlijke naam en avatar, vandaar.

Een battle for survival, daar kom het verhaal op neer. Anderson is zo'n beetje de tweede Bay in Hollywood te noemen. Bombastische actie en met veel geknutsel op de pc. Het ziet er voor die tijd allemaal aardig uit. Veel verhaal zit er niet in, deze prent is geënt op survival uit een ondergrondse nederzetting, toepasselijk Racoon City genoemd.

Een virus, daar draait het om. Wie de virus en de antidote heeft heeft de wereld volledig in zijn macht. Geld is dus wederom het motief, hoe saai ook.De cast is aardig te noemen, ben niet zo'n fan Jovovich. Maar Anderson zet het verhaal leuk om in beeld, de soundtrack is zeker wel het sterkste punt van de film. Zonder de geluidsspoor heb je hier echt een lege huls, probeer maar eens door het geluid uit te zetten tijdens het kijken.

Repeterend, een woord waar ik niet om heen kan bij het schrijven van dit stukje. Echt eng kan ik het allemaal ook niet noemen, hoogstens simpel popcorn-fun. Want dat is wat deze film je brengt, met een leeg hoofd even weg dwalen met de hoofdpersonen op hun moeilijke weg naar boven, en daarnaast de aanvallen proberen te overleven. Geen sinecure en dat kun je redelijk aanvoelen.

Leuk maar ik blijf wederom bij mij 3** waardering.

4,0
Weer even herzien.nog steeds genieten.prima cast verders.een mooi begin van een leuke reeks.ook het mooiste deel gelijk.al vind ik de hele reeks prima.ik moet deel 6 nog zien dus vandaar even weer in het verhaal komen.

avatar van Phantasm
3,5
Erg leuke film die me geen moment heeft verveeld.

avatar van Grindhouse62
3,5
Een fijne B-Film serie. Heb gisteravond laat met veel plezier het eerste deel van deze filmserie herzien. Het blijven voor mij als liefhebber van B-Films aangename films om te herzien. Op naar de volgende delen.

avatar van Fisico
2,5
Ooit lang geleden al eens gezien. De persoon Milla Jovovich steeds verbonden met de Resident evil franchise. Voor de rest me onbekend, maar haar hier steeds door onthouden, haar bevallig uiterlijk zal wellicht ook meegespeeld hebben.

Verder als personage zeker niet memorabel, maar haar sex appeal doet wonderen, hoewel de ontwikkeling van haar personage kant noch wal raakt wanneer ze als een bang onzeker meisje transformeert naar een special agent. Zie maar hoe ze die (laatste) hond(en) uitschakelt. Michelle Rodriguez is de andere b*tch in town en die is zoals in vele van haar films stoer en onbezonnen. Avatar schiet me het snelst te binnen. De Fast & furious franchise volg ik niet. De andere (mannelijke) personages hier zijn zo kleurloos dat ik ze al vergeten ben.

Inhoudelijk verder voor de rest weinig soeps. Eerder een action game met zombies dan een loutere zombiefilm. Als zombiefilm zijn er betere in het genre alvast. Hier en daar wel een leuke scène zoals met die lasers. Ook het final shot in de desolate vernietigde stad belooft stemt me optimistisch voor het vervolg.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:45 uur

geplaatst: vandaag om 03:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.