The Village (2004)
Geregisseerd door: M. Night Shyamalan
Met onder meer: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix en Adrien Brody
Releasedatum: 26 augustus 2004
Plot The Village
"There is no turning back"
De film vertelt het verhaal van een hechte gemeenschap. De raad van ouderen waarschuwt de inwoners voor de mysterieuze wezens die zich in de bossen rond het dorp schuilhouden. De nieuwsgierige Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) is van plan de dorpsgrens te overschrijden en het onbekende te trotseren. Het lijkt er op dat hij met deze daad de toekomst van het dorp voor altijd zal veranderen...
Ivy Walker
Vivian Percy
Robert Percy
Victor
pjotr
Jawel...maar de hele clou van de film verklappen is natuurlijk niet echt leuk voor de mensen die de film nog niet hebben gezien....lijkt me vrij logisch toch?
Deek
Ik wil vanavond de film gaan bekijken, echter na wat negatieve reacties overweeg ik toch om maar vroeg naar bed te gaan ,al met al zal ik de film toch een halfuurtje de kans geven om mij aan de buis gekluisterd te houden, we zullen zien.
kijkert
Dat eerste halfuurtje zal je zeker aan de buis gekluisterd houden.
Gewoon kijken hoor, al vind je hem achteraf tegenvallen, de beelden zijn heel mooi.
benni
Vond de film wel goed voor een maandagavond. Vooral het einde is toch wel verassend. Beter als door iedereen gezegd word. Maar ja, smaken verschillen.
Deek
Mooie beelden, enigzins slaapverwekkende film, film komt uiteindelijk toch een beetje op gang en heeft dan een verassende ontknoping, vond ik, kortom 2 sterren voor de film, 1/2 ster voor ontknoping. "Wel snel voor een blinde"
Night
5 sterren, als gewoonlijk voor een M. Night Shyamalan film.
Een meester heeft dat wel verdiend.
Night.
sebke
vind het een oer saaie film ben naa de helft van de film buiten gestapt.
morpheus
Review is zo goed als spoilervrij
Met zijn film The village gaat Shyamalan zo ongeveer op de zelfde manier verder als in zijn vorige films. Als je deze niks vondt dan is The Village dus absoluut geen film voor jouw.
Toch verhoudt deze film zich minder goed ten opzichte van zijn voorgangers. In mijn ogen om grofweg 3 redenen. Allereerst is het meer van hetzelfde gevoel toch wel aanwezig en ten tweede omdat de twists niet de zelfde toegevoegde waarde en impact hebben als we van Shyamalan gewend zijn, er wordt meer een beroep gedaan op je goodwil om er in geloven en roept wat onnodige vragen op. Gelukkig berust het verhaal in The Village (deels) ook minder op de twist, en persoonlijk was ik over het algemeen tevreden over de ontknoping. Toch heb ik het gevoel dat Shyamalan met The Village een hele goeie film had kunnen maken zonder twist, want de man heeft absoluut groot talent.
De film is erg sfeervol en er is gedurende speeltijd een prachtige mysterieuse en drukkende sfeer aanwezig en erg mooie fotografie door Roger Deakins. Geen enkele regiseur op dit moment kan zoveel zeggen met zo weinig woorden, Shyamalan is een ontzettend knappe visuele verteller en ook in The village weet hij met heel weinig zijn publiek op stang jagen. Uiteraard komt dit o.a tot uiting in een paar mooie soms bijna poetische (shrik)scenes. Over het algemeen ligt het spanningniveau in The Village wel lager dan dat in Signs. Shyamalan weet ook het meeste te halen uit zijn acteurs die hun emoties erg goed overbrengen, woorden zijn vaak ook overbodig. Joaquin Phoenix is erg goed als de ingetogen en stille maar met onrust gevulde Lucius Hunt. Het is echter de nieuwkomer Bryce Dallas Howard (dochter van Ron Howard) als de blinde Ivy Walker die de show steelt en haar rol als sterke vrouw met mooie en felle emoties met verve speelt. Hierdoor vergeet en vergeef je het feit dat zij in de film als blind personage op een gegeven moment alleen door het bos rent.
Het is ook de (bijna) ongesproken chemie tussen Lucius en Ivy die erg mooi is. De rest van de cast is even potent in hun rollen als de laatsgenoemde maar hebben een te oneven inbreng in de film die je soms aan de reden van hun aanwezigheid laat twijfelen. Ook het soms wat geforceerde spreken (op de oude manier) van de personages is iets wat me niet helemaal lekker zat.
Helaas wordt ook Lucius na 50 minuten op een zijspoor gezet, wat gelijk verband houdt met mijn derde punt van kritiek. Dit feit doet de film in tweeen vallen, Shyamalan had naar mijn mening best wat meer tijd in het dorp mogen rondbrengen. Het 2e deel van de film van The Village steunt volledig op de schouders van Bryce Dallas Howard die gelukkig erg sterk is. Ik had echter liefst een andere manier gezien waarop Shyamalan definitief naar zijn twists zou sturen. De film had in mijn ogen beter anders gestructureerd kunnen worden, zo hadden ook een paar hele trage momenten vermeden kunnen worden. Alhoewel ik dat rustige plotten van Shyamalan meestal best fijn vindt, mede door zijn meer dan potente regie.
The Village heeft uiteraard weer een fantastische score door James Newton Howard, wat op zich al een reden is waarom ik graag naar shyamalan films ga. Zo als altijd staat de score volledig in dienst van de film en complementeerd deze perfect.
Mijn eindoordeel is dan ook positief maar de formule van Shyamalan die hem trouwens ook wel heel erg door het publiek is aangemeten (in mijn ogen had alleen the sixth sense echt een suprise ending) lijkt nu toch echt wel tot een einde te lopen, de herkijkwaarde wordt ook steeds kleiner en het gebakken lucht gehalte steeds hoger. Ik vraag mij dan ook af of hij het trucje nog een keer zal flikken. The Village is in mijn ogen echter voor het grootste gedeelte gewoon weer de moeite waard maar ik denk dat dit vooral zal gelden voor shyamalan fans.
***1/2
Infernal_Lady
Ik was tegelijk teleurgesteld en aangenaam verrast bij het kijken van deze film ( al enkele maanden geleden) Ik had namelijk een griezelige film verwacht en dat is deze dus duidelijk niet, vandaar mijn teleurstelling.
Maar er werd veel goed gemaakt door de prachtige beelden end e toch wel vreemde sfeer in deze film. ik werd even opnieuw teleurgesteld toen bleek dat de wezens niet bestonden maar het einde vond ik dan toch wel weer redelijk goed. Ik vond deze film niet overdreven goed, maar ook niet slehct, dus geef ik hem een 3 tje.
jacksparrow
Inderdaad moet de film het meer hebben dan van het plot dat barstensvol gaten zit...toch weer aardig vermaakt
Herr Flick99
De film begint heel goed met veel misterie maar het einde is rampzallig heel erg slecht
aryan
leuke film je verwacht natuurlijk door al die reclames een film met monsters, een teleurstelling is het wanneer er geen echte monsters zijn, maar goed als er wel monsters waren zou ik niet zo nel een plot kunnen bedenken
wel goed hoe ze met geluid de film toch zo spannend kunnen houden
SmuttWars
Dat einde! Gewoon tof! Eerst baalde ik en toen was het toch wel cool eigenlijk.
benni
Snappen alle kijkers het einde wel? En door deze film half te kijken, is het sowieso nix.
Pas een dag later vind je deze film echt goed.
tevelenco
redelijk goede en mysterieuze thriller
met een beklemmende sfeer
die wat langzaam op gang komt ,en waarin eigenlijk weinig gebeurd en zodoende niet de hele film lang kan blijven boeien
wel een verassend einde 3.5 *
Disk
Ik was zwaar teleurgesteld.
Had een enge film verwacht, en dat was ei ook, in het eerste kwartier. Daarna weet je het plot al.
Wel een film die de moeite is. Origineel concept trouwens, maar zeker niet voor mensen die enkel actie-scenes willen in een film. Deze film heeft een verhaal en dat is tegenwoordig niet bij alle films het geval...
Graag een verhaal, maar niet zo stupde als dit...
bwa... ik vond het nochtans juist origineel. Toch beter dan de verhaallijnen zoals goeie flik/slechte flik - we gaan de wereld redden - ik krijg geen hoederecht over mijn kind - zou er een monster in de kast zitten, ik zal eens kijken...
zwikkes
Geen standaard thriller. Veel slappere stukken ertussen maar daar hebben we de >> toets voor. Al met al een redelijke film.
tyleet11
mooi gezegd!
dennis_n
Wat een K*T film. Zonde van mijn tijd. Er gebeurd helemaal niets, is niet spannend en je zit te wachten op het einde.
0,5* van mij
Mark86
Iedereen die dit een 'K*T' film vond begrijpt m niet of had foute verwachtingen.
Shyamalan is geniaal en komt steeds weer met nieuwe verassende films.. Maar verwacht van hem NOOIT enge of bloederige films.
Mensen die The Sixth Sense of The Truman Show goed vonden, vinden deze dan zeker ook goed!
agent smith
ik vond de sixth sense toch behoorlijk eng hoor, en signs had ook wel zijn enge momenten dus het is niet echt waar dat hij NOOIT enge films maakt...
Teskuh17
haley joel osment is ook wel een heel goede kinder acteur
De film zou minder zijn geweest als Haley er niet in zou zitten, dus als je het op het verhaal / bloederig / eng wilt jureren komt het niet echt hiervan in de richting, maarja.. acteurs horen er ook bij en dat maakt sixth sense toch wel erg goed vind ik ! en ook eng
nahja.. snap je beetje wat ik probeer te zeggen? Overigens vond ik natuurlijk dat The Village ook goede acteurs had, die de film dan ook compleet maken, maar op zicht is het verhaal beetje .. zwakjes, wel eng vond ik
snappie?

Sleepy Hollow
Horror, 1999

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002
pennsylvania, usageheimtwistwoudhorrorlandelijk gebiedblindheidcourtshipmentally handicapped manauraromanticvillage council twist endingbosque plot twist