• 9.381.687 stemmen

Geregisseerd door: M. Night Shyamalan

Met onder meer: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix en Adrien Brody

Releasedatum: 26 augustus 2004

Plot The Village

"There is no turning back"

De film vertelt het verhaal van een hechte gemeenschap. De raad van ouderen waarschuwt de inwoners voor de mysterieuze wezens die zich in de bossen rond het dorp schuilhouden. De nieuwsgierige Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) is van plan de dorpsgrens te overschrijden en het onbekende te trotseren. Het lijkt er op dat hij met deze daad de toekomst van het dorp voor altijd zal veranderen...

avatar van Ash Krueger

Ash Krueger

vond het eigenlijk wel een mooi verhaal, maar als je horrorfan bent,

kan dit tegenvallen. is jammer genoeg niet zo goed als '6th sense',

maar toch een welverdiende 3,5*.

moviemike

"The Village" is een voorgekauwde film! Als je naar Shyamalan gaat kijken weet je van tevoren waaraan je je mag verwachten. ( paranormaal verhaal, ingetogen acteerwerk, trage vertelstijl, cameo van Shyamalan en een verrassend slot). Zijn films zijn zelfs zo voorgekauwd dat men na een kwartier vol ongeduld afwacht wat voor een slot hij ditmaal uit zijn trucendoos zal toveren en men stilaan begint te zoeken welk gastrolletje hij zichzelf ditmaal heeft toegeschreven.

Ik zei dat de personages niet goed uitgediept waren.
In pakweg "Bad Boys" en "Lethal weapon" weet je ook vanaf de intro wie wie is (bad guy good guy) en hoe de relaties liggen, persoonlijk heb ik verder niet de indruk dat de personages in deze films uitgediept zijn. Wat Tyleet11 bespreekt zijn typetjes waar een achtergrond is tegen geplakt, en dat is iets helemaal anders dan een persoonlijkheid van vlees en bloed.

Over het personage Brody:
- Noah is wel agressief (hij oogt het niet alleen, vind ik) Dat komt volgens mij niet omdat hij anders is dan de anderen, maar omdat hij gewoon niet zelf kan oordelen tussen wat goed en kwaad is.
- Vreemd is misschien niet het juiste woord, eerder opmerkelijke vriendschap. Dat is wel het minste wat je kan zeggen over de vriendschap tussen een blinde en een achterlijke.

"The Village" is een liefdesfilm ( de verborgen liefde tussen Weaver en Hurt, de liefde voor Phoenix die Dallas tot in "the woods" drijft en de onbeantwoorde liefde van Brody.) , een film over mensen die zware beslissingen in hun leven moeten nemen ( Hurt die zijn dochter "the woods" injaagt, Brody die besluit om eerst phoenix en daarna Dallas te vermoorden en de agent die op het einde besluit om Dallas te helpen.) , een film over persoonlijkheden die allemaal - één voor één - hun eigen problemen hebben en die zelf moeten zien op te lossen. Zo'n personages moeten ietwat uitgediept worden, anders komt er helemaal niets meer uit de verf, en dat is nu net het probleem van deze film. Shyamalan laat ons iets zien, klapt dan helemaal dicht en probeert zich te verstoppen achter zijn idiote einde. Ik hou best wel van films die op bepaalde fronten een mysterie blijven, maar Shyamalan heeft er gewoon geen verstand van zoiets te maken. Geef me dan maar bijvoorbeeld het ijzersterke "Mulholland Drive" van David Lynch, die weet tenminste hoe het moet.

Persoonlijk ben ik niet zinnens er een boek over te schrijven, er zijn betere verhalen. Het ontstaan van "The Village" word trouwens wel in het slot uitgelegd, en de toekomst ? dat ze nog lang en gelukkig mogen leven

avatar van renzo

renzo

erg slechte film, het vehaal is nauwlijks te volgen en er zit totaal geen actie in, dit is echt geen triller te noemen. ik geef hem dan ook 1 ster.

avatar van tyleet11

tyleet11

Mmm, Moviemike, jouw beschrijving van een "Shyamalan-film" klinkt niet echt als een box-office hit. Toch ben je er heen gegaan. Had je na Signs en Unbreakable toch nog de hoop om een film te zien die jou wel bevalt? Weer mis! Nee, zonder geintjes. Ik begin me dan wel af te vragen waarom mensen nog naar een film van deze regisseur gaan, als ze van tevoren al weten dat ze er toch niks aan gaan vinden. Als ik al vaker teleurgesteld ben door een regisseur probeer ik zijn volgende film te ontlopen of tenminste te wachten tot die film in de videotheek ligt. Blijkbaar had jij de hoop echt niet opgegeven. Je bent zeker ook in de val gelokt door de vele spannende trailers en featurettes.

Dat Noah Ivy wilde vermoorden vind ik nou ook weer iets te ver gaan. Hij gaat duidelijk niet achter Ivy aan om haar te vermoorden. Je zegt het al zelf. Noah kent geen goed en kwaad. Noah probeert in het bos Ivy alleen maar de schrik aan te jagen en is een spelletje met haar aan het spelen. Noah weet helemaal niet dat zij niet door heeft dat hij het is.

Je kunt personages niet in een hokje van goed en kwaad zetten. Dat is nou juist het ongeloofwaardige van "Bad Boys" en" Lethal Weapon". Als je direct in het begin van je film al je karakters op tafel gooit ben je een slechte regisseur. Karakters ontwikkelen en laten nieuwe kanten van zichzelf zien als het verhaal zich vordert. Daarom is de trage manier van verhaal vertellen van Shyamalan zo interessant, hij laat zijn karakters groeien en dwingt ze niet op aan het publiek.

"The Village" is een film over angst voor het onbekende. Het is geen liefdesfilm. Dit genre behoort tot "Gone With The Wind" en de zoveelste Julia Roberts film. Er zit romantiek in de film (welke film niet), dat klopt, maar om het een lovestory te noemen is te makkelijk. Daarvoor heeft het verhaal teveel verschillende facetten en graaft het dieper in de ziel van "The Village" en hoe actueel het dan mag zijn, welk dorp of stad dan ook. Daar op is dit verhaal op gebaseerd, op angst.

En nu moet ik wel eerlijk zijn, de personages hadden beter naar voren kunnen komen. Daar ben ik het wel mee eens. En misschien is dat wel een fout geweest van Shyamalan. Hij heeft moeten kiezen tussen een karakterfilm of het publiek hun tweede "The Sixth Sense" te geven. Nu heeft hij van beide de helft genomen en dat levert dan een mix op die in zijn totaal niet goed valt bij het grote publiek en zijn fans. Maar ja, het duurde ook even voordat Hitchcock gerespecteerd werd. Zijn eerste films zijn ook niet alles en Syamalan is nog jong.

Tenslotte, Moviemike, gelukkig hebt je besloten om mijn tip om dat boek te gaan schrijven niet aangenomen. Zou zeker zonde van je tijd zijn.

kijkert

De liefde van Dallas voor Phoenix, en eerder de liefde van Phoenix voor de dorpelingen die door medicijngebrek ziek worden of dood gaan, is sterker dan hun angst voor het onbekende.

De angst voor het onbekende wordt gebruikt om de kracht van liefde tegen af te zetten, en is zodoende een minder belangrijk thema.

tyleet11 schreef:

Ik moet bekennen dat ik de eerste drie films van Shyamalan wel redelijk sterke staaltjes van cinema vond. "The Sixth Sense" vond ik gewoonweg formidabel, "Unbreakable" ietwat vergezocht maar minstens even origineel en "Signs" is een ijzersterke, heel akelige film. In deze drie films gebruikt Shyamalan steeds dezelfde manier van filmen: traag verhaal, ingetoomde acteurs, verrassend slot.

"The village" is op net dezelfde manier opgebouwd, maar waar de stijl van Shyamalan in zijn voorgaande films wel werkte komt er in "The village" van zijn handelsmerken gewoon niets uit de verf. Wil hij de lat hier wat hoger leggen en lukt dat niet of is de originaliteit er gewoon af, ik heb er geen flauw idee van.

Wat ik wel weet is dat Shyamalan in de toekomst zeker nog sterke films zal maken. Shyamalan is inderdaad nog jong, heeft duidelijk talent, en is iemand die uit zijn fouten leert en die zal verbeteren.

Misschien had hij beter "the village" dertig jaar later gemaakt, wie zal het zeggen?

Ik ga zeker opnieuw naar de volgende Shyamalan-film kijken, het is niet omdat je één slechte film gemaakt hebt dat je als regisseur een waardeloze flop bent!

(Of de trailer en featurettes zouden me moeten tegenvallen, dan blijf ik natuurlijk thuis.)

avatar van tyleet11

tyleet11

Moviemike: Oeps, sorry, ik heb me vergist. Ik dacht dat je de stijl van Shyamalan niet waardeerde, omdat je schreef dat hij meestal dezelfde "geforceerde" en voorgekauwde films maakt. Hieruit maakte ik verkeerd uit op dat je zijn eerdere films niet interessant vond. Mijn fout...

Ik ben blij dat je na één teleurstelling niet direct van Shyamalan zal afstappen. Ik heb al velen gehoord die niet meer naar zijn films willen, omdat ze zich verraden voelden.

Zoals ik al zei Hitchcock deed er ook een tijdje over voordat hij zijn meesterwerken maakte. "The Village" was nog maar Shyamalans zesde grote productie. Hij heeft nog veel te leren. Maar het talent is duidelijk aanwezig in "The Village". Sommige mensen moeten gewoon even verder kijken.

Ik kijk nu al uit naar Life of Pi. Tenminste, als hij er nog mee doorgaat.

Kijkert: Ja, een hoofdthema is liefde, maar dit betekent niet direct dat het een liefdesfilm is. Hiervoor bestaat deze film uit teveel verschillende facetten.

avatar van mikoz

mikoz

mmm ... deze film wil echt wel graag gaan zien , tis volgens mij zo een film van , je vind em goed of je vind hem niks , ik hoorde ik het begin van de film veel positive reacties , maar van mensen die hem hadden gezien hoorde ik dan weer dat het crap was ... maargoed een film met veel 0.5 en veel 5 sterren

avatar van joyce82

joyce82

wat een waardeloze film had er meer van verwacht je valt er van in slaap ik geef hem daarom een 1*

Dat klopt ook wel.

Maar het blijft mijns inziens een rommelige rammelende rommel.

kijkert schreef:

Maar het blijft mijns inziens een rommelige rammelende rommel.

leuke zinsvorming

avatar van chrissie

chrissie

Nou, mij kon die dus wel bekoren. Lekker traag, mooie beelden, en voor wie zijn grijze massa liet werken, klopte het verhaal als een bus.

Ik heb er in elk geval van genoten.

chrissie schreef:

De grijze massa is inderdaad in staat tot het produceren van grenzeloze fantasie. Het kan alles kloppend maken.

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

saaie film

saai commentaar.

avatar van gondwana

gondwana

Recentste film van Shyamalan.

6th Sense was super, Unbreakable misschien iets minder, maar toch coole Bruce, Signs was een beetje teleurstellend en teveel Mel Gibson -Joaquim Phoenix vind ik wel cool- en nu 'the Village'.

Ik ben er trots op dat ik hem had voorspeld (enkel david Lynch kan me nog verrassen) en zelfs al wist ik het einde al, ik vond hem nog schitterend. De sfeer is drukkender dan ooit, werkelijk ALLE acteurs zijn fantastisch (let op scene tussen Brody en Phoenix) en heel de set en kostuums zijn ook heel erg mooi.

Ik lette nadrukkelijk op de cameraregie na al die interviews van Shyamalan als 'huidige Hitchcock en compositie , montage, muziek.

Het hielp natuurlijk dat we hem in de bioscoop zagen.

avatar van Timboy

Timboy

saaie film,

Hij was onder mijn verwachtingen,

avatar van dje-em

dje-em

Niet zo goed als de eerste twee grote films (sixth sense unbreakable) maar toch erg mooi.

de boodschap die erin zit, is dat wat je ook doet, op een gegeven moment moet je modernisering accepteren of kun je de moderne maatschappij niet ontlopen

Had wel veel meer ingezeten, maar toch vermakelijk en spannend.

Saaie film, niks aan, 2 schrikmomenten, dat is ook alles. jammer zeg had er echt veel van verwacht !

Die adrian brody leek in deze film op de as roma voetballer : Totti.was ook het enigste leuke in de bioszaal die opmerking.Kwam met hoge verwachtingen maar werd terleurgesteld !

avatar van Jorick

Jorick

Ik had meer van deze film verwacht, alhoewel de film mij wel aantrok door de sfeer die in de film voorkwam. Ik vond dat de film ook niet echt een sterk verhaal had. Al met al toch 3 sterren!

avatar van Thomas

Thomas

Wat een heerlijk film!

Door al die negatieve reacties was mijn verwachting bijna tot 1,5 ster gedaald. Dit doet bij mij altijd wonderen, niks verwachten en dan zo iets moois voorgeschoteld krijgen.

avatar van Esteban

Esteban

Laat me duidelijk zijn, I loved the movie. Maar ineens moest ik denken aan het volgende... Qua verhaal draait het grotendeels om de ouderen die het grote geheim willen beschermen. Als er nu gewoon één van hen had besloten naar de buitenwereld te gaan -met wat 'show' er rond tegenover de onwetenden natuurlijk- om medicijnen te halen, was er toch geen enkel probleem?

Esteban schreef:

Ze hadden allemaal gezworen nooit meer naar de buitenwereld te gaan, en die eed was hen meer waard dan de gezondheid van hun kinderen.

Henry Spencer

Vooral mooi om zijn visuele stijl en zijn thema's.

Vond hem eerst wat te snel gaan: je zit al in de actie vooraleer je echt de sfeer van die way of life ondergedompeld bent (en de way of life was toch immers het hele thema van de film) en voor mij had de film gerust nog een uurtje langer mogen duren.

Alhoewel...

Met deze aanpak ervoer ik wel sterk het voordeel van hoe je de rest, de niet vertoonde zaken, zelf kunt aanvullen met je eigen fantasie en logica.

Bovendien twee stijlen mooi in één film vervat: filosofisch drama en griezel.

De scènes in het bos zijn bijzonder goed.

Henry Spencer

Ben het trouwens eens dat het inderdaad misschien niet echt een fout is de personages niet psychologisch te analyseren en te verklaren. Je mag inderdaad toch zelf uitzoeken waarom een personage (of iemand in de echte wereld ook, trouwens) iets doet? De regisseur beschrijft een reeks bestaande sociale fenomenen: instinctieve angst, onvoorwaardelijke liefde, romantisch escapisme, ... Die dingen bestaan echt. Jouw verklaring daarvoor is even goed als de zijne!

Het mag best van mij!

avatar van Wouter

Hij mag alles. Zelfs een slechte film maken. (En van dat recht maakte hij dan ook gretig gebruik.)

Wouter schreef:

Nou, eigenlijk had de regisseur geen enkele vorm van krediet bij mij, hoor. Ik vond zijn andere films maar matig (b.v. (knip - Jordy) Lijkt mij dan een scenario waar niet erg over nagedacht is...).

Nee dan vind ik het scenario van 'The village' stukken beter: al was het maar om het interessante gegeven.

Ik denk dat veel Shyamalan-fans zich een beetje gefopt voelden, omdat ze dit maal geen sensationeel paranormaal sprookje kregen, maar een film die dit alles eerder op losse schroeven zet. De realiteit is vaak bruut en behoeft soms geen vergezochte bovennatuurlijke verklaring en voor deze realiteit op de vlucht gaan is geen oplossing, omdat je dan ook op de vlucht gaat voor jezelf, aangezien je zelf ook deel uitmaakt van die realiteit.

Eigenlijk weet ik niet zeker of dit de juiste gevolgtrekking is uit 'The village', maar ik hou het daar voorlopig wel bij, denk ik.

avatar van pjotr

pjotr

Eh Henry, je hebt een enorme spoiler in je bericht staan (alleen heet de film anders ).

avatar van Jordy

Jordy

Spolier verwijderd

Henry Spencer

Oei, sorry. Mag je dan niks over andere films zeggen dan die waaronder je je commentaar plaatst?