• 9.379.368 stemmen

The Bourne Supremacy (2004)

Actie / Thriller | 108 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Joan Allen en Brian Cox

Gesproken taal: Engels, Russisch, Duits en Italiaans

Releasedatum: 9 september 2004

Plot The Bourne Supremacy

"They should have left him alone."

Wanneer een CIA-operatie wordt verstoord door een Russische rivaal - waarbij twee doden vallen - wordt Jason Bourne hiervan beschuldigd. Zelf leeft Bourne (Damon) in een afgelegen dorpje onder een andere naam samen met Marie (Potente). Bourne, die wraak heeft gezworen als iemand uit zijn 'vorige leven' contact met hem opneemt, wordt door de recente ontwikkelingen gedwongen zijn leven als sluipmoordenaar weer op te pakken...

avatar van Demoniac

Demoniac

Goed vervolgfilm. Wat mij betreft ietsje minder dan de voorganger, maar toch nog ook een 3,5*. Sommige stukjes waren net even te chaotisch gefilmd, waardoor je een hoop beelden ziet waar eigenlijk weinig van te maken is. Het verhaal blijft wel interessant en de film blijft redelijk boeiend. Ben benieuwd naar de afsluiter Ultimatum die hier wel een erg hoog gemiddelde heeft.

avatar van NightWish_NL

NightWish_NL

Aardig vervolg, maar helaas iets minder realistisch dan zijn voorganger. Aangezien je geen kwartjes kan geven dan ook maar 3,5*.

avatar van Mr.VS

Mr.VS

Goede film, maar toch iets minder spannend dan deel 1

avatar van The Oceanic Six

Prima vervolg maar ik vond het 1e deel toch net sterker. Het Bourne verhaal is en blijft interessant maar het 2e deel heeft net wat minder finesse dan deel 1. Is ook lastig, een vervolg maken dat beter is dan een origineel. Ik heb me verder wel goed vermaakt met het vervolg hoor. Damon is wederom erg overtuigend. Hij maakt deze film tot een succes. Een mindere acteur had deze film best kunnen laten floppen. Er zit weer genoeg spanning en actie in.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Ernstig slecht, Bourne delen allemaal eigenlijk. Maar dit is het top-punt !!!

- Ik zal voor deze film knielen als mij bevelen wordt, te knielen voor de slechtste film aller tijden!!!

avatar van The Oceanic Six

Kan je het ook nog normaal beargumenteren want je komt nogal dom over....

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Zeg dat wel. De film zou slecht, slecht en slecht zijn, maar waarom is onduidelijk. Ik ben benieuwd. Ik blijf het namelijk een prima film vinden. Iets minder dan het eerste deel, vooral door het vlugge camerawerk, maar daar staat tegenover dat er meer actie te vinden is en de opening van de film geweldig is (die muziek icm de achtervolging).

avatar van Killagame

Killagame

Goede vervolg film, mooie actie en goed geacteerd

Was mooi gefilmt

avatar van Blur

Blur

Inhoudelijk krijgen we in dit tweede deel de meeste informatie over Bourne. Dat is het pluspunt. Storend zijn de fragmentarisch gemonteerde acties. De autorit door Moscow bevat zoveel schots van minder dan 1 seconde, dat meeleven met de held je wordt ontnomen. Ik heb geen idee wat er nu precies gebeurd. En dat is jammer want in de bijgeleverde achtergrondfilmpjes wordt uitgebreid stil gestaan bij de realtime gefilmde actie, die zonder computer in de film zou zitten. Maar dan helaas wel slecht gemonteerd.

avatar van 606

top film met een pracht verhaal en super actie.

4,5 ster

avatar van hikasho

hikasho

Net gekeken, leuke film. Maar wat ik niet snap is hoe die "maffia"? baas was opgepakt? Die gozer die vanuit die limo zei van "ik dacht dat je Bourne gekilld had."

avatar van desteven007

desteven007

Goede vervolgfilm, goed acteerwerk van Matt Damon, de achtervolgings scènes zijn ook altijd subliem.

avatar van Parisa

Parisa

Dit is de Bourne film die vat mij betreft een beetje tussen wal en schip valt. Zoals ik dat wel vaker vind van het 2e deel van een trilogie. Niets is echt afgenomen, dus er wordt nog steeds goed geacteerd en de achtervolging wordt steeds harder en sneller. Ik heb na het zien van de extra's wel meer respect voor de manier waarop ze de auto achtervolging gemaakt hebben.

Alle poppetjes worden in Supremacy op de juiste plaats gezet voor het meesterlijke einde. Zo zou ik de film in een zin willen omschrijven. Klaar voor de start/ the grande finale?..... The Bourne Ultimatum.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een van de leukere verrassingen. Het eerste deel vond ik totaal niet bijzonder en zeer overroepen, maar het vervolg blijkt een onverwacht goede film te zijn. Het realisme uit het origineel wint aan kracht door deze documentaire stijl van Greengrass. Het duurde even voor ik eraan gewend was en mijn ogen vonden het niet altijd even prettig, maar het werkt uiteindelijk wel. Het lijkt alsof je er middenin zit en alsof de personages werkelijk improviseren. Dit komt de spanning ten goede. De regie is hier eigenlijk heel knap.

Het plot was ook iets sterker hier en ik wist zelfs een beetje mee te leven met Bourne en andere personages hier. Damon blijft wat kleurloos, maar is hier beter te verteren dan in het eerste deel.

Jammer dat de film soms wat stil lijkt te vallen en dat het soms niet allemaal even logisch is, maar verder een onverwacht vermakelijke actiethriller. Ik kan het niet geloven, maar ik heb zelfs wel zin in deel 3, wat dus schijnbaar het beste deel is.

decsss

Spannend en volop actie, persoonlijk vind het laatste deel is toch het beste van allen.

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

gewoon een heerlijke film.

we want more, we want more!!

avatar van korenwolf

korenwolf

Iets meer rommelig dan deel 1, maar doet zeker niet af.

wederom toppertje!

avatar van NightWolf

NightWolf

Vond hem een pak beter als deel 1 die me ergens toch wat tegenviel. Het actiegehalte was genoeg en de uitwerking ervan subliem. En het verhaal vond ik ook stukken beter (uitgewerkt). Dit smaakt zeker naar meer. Op naar deel 3!

avatar van NightWolf

NightWolf

hikasho schreef:

Op een gegeven moment, na de zelfmoord van Abbott, wordt gezegd dat ze diens dossieren aan het uitpluizen zijn. En hij had in de film ook naar die maffiabaas gebeld via een onbeveiligde verbinding. Dus dan is het niet zo moeilijk om de connectie tussen beide heren te achterhalen denk ik.

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Dit vond ik het minder goede deel....

Kwam traag op gang vind ik, maar werd met de seconde beter!

avatar van DaZtorm

DaZtorm

Door deel 1 had ik hoge verwachtingen van dit deel en die kwamen gedeeltelijk uit. De film vind ik niet echt vernieuwd en ben bang voor de prison-break effect.

Prison break effect: ''Een succes blijven uitmelken en genieten van het imago die met de goede series gemaakt is.'' Laat ik trouwens voorop stellen dat ik een prison break fan ben en zeker seizoen 4 zal volgen, maar dat ter zijde

Had deze film dan extra toegevoegde waarde aan de verhaallijn waar deel 1 is geëindigd? Ja, ik denk het wel want het vertel toch iets meer over The Born en wat en hoe hij zijn doel probeert te bereiken.

Het acteerwerk was prima, gewoon zoals het hoort alleen het camerawerk was iets minder. Vaak was het onoverzichtelijk wat er gebeurde en ging het voor mij soms iets te snel. Ik vind ook dat als er een serie gemaakt wordt dat belangrijke stukken uit de voorgaande serie terug moeten komen in het vervolg wat ik ook miste.

Verder heeft de film mij wel constant geboeid waardoor het voor mij een 3,5* is

DaZtorm schreef:

Verder heeft de film mij wel constant geboeid waardoor het voor mij een 3,5* is

Ik weet niet of je de laatste deel al gezien hebt (Ultimatum) maar dat is de beste van alle delen. Dus als je die nog niet gezien hebt haast je dan.

avatar van Wouter

Oneens. De eerste had het beste scenario, maar door Greengrass was de tweede de beste.

Wouter schreef:

De eerste is een remake, wel goed, maar dan vind ik de origenele ondanks zijn lengte beter.

avatar van gauke

gauke

Een actiefilm zoals ie behoort te zijn en ik van het begin tot het eind gekluisterd in mijn stoel.

avatar van briek

briek

Ik vond dit deel het beste uit de trilogie, hierin zaten de beste actiescènes en de meest verschillende locaties. Er zat deze keer ook een nog donkere sfeer in het verhaal dan in deel 1. Verder kan ik deze film enkel dezelfde complimenten geven als de eerste film.

avatar van De Krokodil

De Krokodil

Goed vervolg, slechts ietsjes minder dan haar voorganger. Inhoudelijk sterk. Wat betreft de actie keihard en spektaculair.

Dit is de enige Bourne-film waarin andere acteurs Matt Damon van het doek spelen:

1. Karl Urban (de Russische assassin).

Schandalig dat we Ben Stiller, Will Smith, The Rock, Adam Sandler en die sukkels van Harold en Kumar steevast door de strot geduwd krijgen terwijl deze acteur zonder werk zit.

2. Marton Csokas (de CIA-agent in het landhuis waar Bourne mee vecht)

Schandalig dat deze man nooit een rol aangeboden krijgt terwijl Nicolas Cage, Vin Diesel, Mark Wahlberg en 50 Cent de ene na de andere rol krijgen.

avatar van joeythebest

joeythebest

Een goed vervolg op de eerste. Had er een beetje schrik van in het begin, maar dat hebben ze goed gedaan.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Zeer slechte film, totaal niet mijn smaak. Deze zal niet meer mijn collectie in komen nadat hij verkocht is...

Scoort evenveel als deel 1 en deel 3 scoort iets beter.

avatar van Leno

Leno

Vrij aardige actiefilm die het boek geheel loslaat. In deel 1 wordt hier en daar wat uit het boek overgenomen, wat niet werkt. Marie is totaal oninteressant geworden en de zoektocht naar zijn identiteit was nauwelijks pakkend. In dit deel, dat veelal hetzelfde is, concentreert het verhaal zich meer op de actiescenes en dient het verhaal meer als kapstok hiervoor. Bourne wordt interessanter en Marie wordt snel afgedankt, en terecht ook.