• 9.379.415 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

avatar van Wouter

Tja. Leuker kunnen we het niet maken...

avatar van da_smak

da_smak

Wel errruug bruut dit. Blair Witch is in een keer lang niet meer zo origineel als ik eerst dacht. Arme schilpad...

avatar van Figo

Figo

Uit deze film kan ik alleen twee pluspunten halen, namelijk de soundtrack en het feit dat deze film enigszins een inspiratiebron is geweest voor de makers van The Blair Witch Project. Cannibal Holocaust heeft maar één doel: zoveel mogelijk shockeren. De regisseur gebruikt de goedkope boodschap (westerling is nog primitiever dan primitieveling) als excuus om zoveel mogelijk vunzigheid op het witte doek te brengen. Over de gore effecten heb ik verder weinig goeds te melden aangezien de meest schokkende scenes bestaan uit het martelen en doden van dieren. Heben we het dan nog wel over gore effecten? Daarentegen kunnen gore effecten alleen in de context van de film pas gewaardeerd worden. Verder is deze film ethisch onverantwoord om allerlei redenen. Deodato's 'antropologische' visie op primitieve stammen is een beledeging voor het werk van allerlei antropologen die de rijke cultuur van primitieve stammen in de loop der jaren in kaart hebben gebracht. Ook is dit een belediging voor de primitieve stammen zelf die hier als kannibalen worden neergezet. Kannibalisme in deze vorm bestaat niet. Het is bekend dat sommige stammen wel het hart van hun vijand consumeren, maar dat is een puur ceremoniele aangelegenheid. Ik kan dit laatste nog wel door de vingers zien als het de bedoeling was van Deodato om de primitievelingen neer te zetten als gezien door de ogen van de onwetende westerling. Concluderend: 1,5* voor de soundtrack en de inspiratie voor het meesterwerk The Blair Witch Project.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Figo, het is en blijft een kannibalenfilm. Om er ZO serieus op in te gaan vind ik een beetje te ver gaan. Als je andere kannibalenfilms hebt gezien kan je concluderen dat deze er VER bovenuit steekt en daardoor een klassieker in z'n genre is.

De gore effecten zijn wel degelijk het mentioneren waard om hun inventiviteit. De gespieste vrouw bv is toch erg leuk bedacht en zo kan ik er wel meerdere bedenken.

Ik vind niet dat Cannibal Holocaust maar 1 doel voor ogen heeft. Ok Deodato maakt er af en toe wel gebruik van om lekker te shockeren, maar de film probeert toch wat te zeggen op de manier zoals de regisseur dat wil: een confronterende manier. Je moet m daar toch enigszins wel krediet voor geven geven? Het lukt hem mijn insziens wel. Ik bleef met een naar gevoel over in mn maag en kon de film niet afschrijven als een "amusante" gore/kannibalen film zoals bv een Cannibal Ferox.

Cannibal Holocaust is een film die ik niet snel ben vergeten (mede door de spokende en prachtige soundtrack van Ortolani). Klassieker in zn genre!

avatar van Wouter

En hij veegt de vloer aan met die heks in de bossen....

Edie

Ik snap totaal niet die vergelijking naar 'The Blair Witch Project'. Maargoed, soundtrack is idd goed, maar toch hoger dan 2,5* kom ik ECHT niet.. Het geweld in de film viel me nog mee (na al die verhalen wat ik hoorde) en het dierenleed bleef vrij beperkt opzich (ik ken veel ergere, onprettigere...!) en gelukkig maar.

mikey

Beide films gaan over zoekgeraakt en teruggevonden filmmateriaal met onplezierige opnames.

mikey schreef:

Beide films gingen over zoekgeraakte en teruggevonden filmmateriaal met onplezierige opnames.

Ahja... stom... Maar of Blair Witch Project daar echt van afgeleid is lijkt me sterk, denk eerder toeval

avatar van Wouter

En over dat geweld met dieren; weet je zeker dat je de onversneden versie hebt gezien?

Wouter schreef:

Nee, ik heb geen idee, even kleine opsomming;
-Varken (of zwijntje?) werd neergeschoten
-Schildpad werd opengemaakt/doodgestoken
-Aapjes werd gedood

Uhm... Verder zou ik het even niet weten meer...

Het was wel een DVD met NL ondetiteling, en een interview met de regisseur.. Verder zou ik het niet weten meer (DVD weggedaan).

Deze voorkant had het;

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

Heb hem dit weekend gedownload via DC++ met Nederlandse ondertiteling nog wel vond ik best bijzonder voor een film die ik op DVD absoluut niet kan vinden.Zal hem snel eens kijken ben erg benieuwd, hoop niet dat het een gecensureerde versie is, waar kan ik die eventueel aan herkennen? (ow en herkenningpunt mag spoiler bevatten, hebe ze stiekum allemaal al gelezen omdat ik zo nieuwsgieirg ben naar deze film)

avatar van ToNe

ToNe

De dierenleed die Edie zo opsomt en vooral de verkrachtingsscenes.
Ik mag aannemen dat niemand in het 'share' circuit moeite doet om een gecencureerde versie te doen circuleren, dus het zit wel goed.

avatar van Gray

Gray

Ik vind hem super! Hierbij vallen alle horrorfilms in het niets.

Een horrorfilm is pas goed als hij shockeerd zoniet catalogeer ik de film als een`thriller`

Dat er dieren sterven, tja het zijn maar 3 dieren voor x-miljoen kijkers.

terwijl er voor de vleeseters onder ons telkens een ander dier moet worden gedood.

mikey

Dat argument is al zo vaak gebruikt.

djelle

Dieren worden gedood opdat de mens voedsel zou hebben. (zonder in een irrelevante discussie te willen vallen over alternatieven die de voedingswaarde van vlees kunnen vervangen) Het wordt zo pijnloos mogelijk gedaan (is toch de bedoeling, vind het ook spijtig dat het in de praktijk vaak anders gebeurt) en het gaat hier om een maatschappelijk aanvaardbare reden. Het doden is functioneel.

De redenen waarvoor de dieren hier op zo sadistisch mogelijke wijze afgeslacht worden zijn -op zijn zachts gezegd- verwerpelijk. Dieren vermoorden en laten afzien puur om een of ander schokerende scene in een of andere film te steken is totaal overbodig en persoonlijk vind ik het walgelijk. Ik ben een liefhebber van horrorfilms (hoe goorder hoe liever), en zeker van kanibalenfilms, maar zo'n zaken vind ik echt te ver gaan.

mikey

Ik heb echt alles al gezegd wat ik zeggen wilde over deze film. Ik heb het geaccepteerd maar vind het geen toegevoegde waarde hebben. Verder vind ik het een moeilijke film die wel erg aardig uit is gewerkt.

djelle schreef:

Helemaal mee eens, ondanks dat ik me voorbereid had op nóg ergere stukken. Die verkrachtingsscene's vond ik niet zo super, en raakte mij absoluut niet.

djelle schreef:

Had niet het idee dat dat in deze film het geval was, hoor.

djelle

Noem jij dan maar eens een verantwoorde reden op waarom deze diertjes (neem nu die schildpad: pijnlijker kon niet) op zo'n afgrijselijke manier moesten afgeslacht worden.

djelle schreef:
Die schildpad wordt de kop afgekapt voordat ze hem uit elkaar plukken toch..?

avatar van Hemdale

Hemdale

xangadix schreef:
Die schildpad wordt de kop afgekapt voordat ze hem uit elkaar plukken toch..?
Klopt inderdaad, dus zo pijnlijk was het allemaal niet voor het dier.

xangadix

Meneer Nilsson, die van zijn schedeldakje wordt gescheiden, vond ik zieliger.

djelle schreef:

Toch maar beter kijken volgende keer. of denk je dat je veel pijn voelt als je kop er af is?

Ja ja.. we weten het.

Wouter schreef:

Och, sorry hoor mijnheer de filmkenner, ik zal de volgende keer beter kijken. Het is al een tijd geleden dat ik deze film zag, en logischerwijze herinner ik me (gelukkig) niet elke wreedheid meer in detail, maar er ben er zeker van dat er enkele fragmenten inzaten die serieus sadistisch waren. (bv het voorbeeld van xangadix)

Feit blijft dat je hoedanook geen verantwoorde redenen kan verzinnen die de slachtingen rechtvaardigen. Het stinkt naar puur commerciële motivaties.

xangadix

Voor mij wordt een film ook niet interessanter van een paar dieren (in het onderhavige geval een rat, een schildpad, een varken en een aap) die geslacht worden. Ook de executies uit de Amin-periode van Oeganda in 'The Last Road To Hell' hadden ze er van mij uit mogen laten. Ik vind het altijd een prettiger idee dat alles in een film op dat gebied nep is...

djelle schreef:

Och, sorry hoor mijnheer de filmkenner, ik zal de volgende keer beter kijken.

Heeft weinig met filmkenner te maken, toch?

Ik herinner me vooral disrespectvol gesol met dode dieren.

Sorry, maar ik ging er niet op in omdat de eerste helft van je vraag ervan uitging dat er sprake was van dierenleed. De beesten worden gedood, ja. Maar volgens mij hebben ze niet geleden.

De redenen die het heeft zijn hier eerder al genoemd.

xangadix

De beesten worden gedood, ja. Maar volgens mij hebben ze niet geleden.
Nou... ik zou niet graag willen ruilen met die rat, for that matter..!

mikey

In Griekenland heb ik gezwommen met van die grote schildpadden. Hele mooie dieren en het gaf me een rustgevend gevoel.

mikey schreef:

In Griekenland heb ik gezwommen met van die grote schildpadden.

Da's weer eens wat anders dan er eentje onthoofden en opeten...