Cannibal Holocaust (1980)
Genre: Horror / Avontuur
Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)
Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust
Italië
Geregisseerd door: Ruggero Deodato
Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen
Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans
Plot Cannibal Holocaust
"Can a movie go too far?"
Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.
Faye Daniels
Jack Anders
Mark Tomaso
Chaco Losojos
Alan Yates
1st Executive
2nd Executive
yorgos.dalman
Ik geloof echt niet dat de heer Deodato serieus maatschappelijke kritiek wilde leveren - het 'verhaaltje' is eerder een kapstok om zijn vunzigheid-in-buldozerstijl aan te hangen.
Peake
Uiteraard blijft dit exploitation van de bovenste plank maar door mijn hierboven aangegeven argumenten wordt dit wel geplaatst in een aannemelijke en realistische context. En of het nou Deodato's bedoeling was of niet, ik vind wel degelijk dat hij met deze film (los van het extreme karakter) een punt heeft weten te maken.
UmbraVitae
top filmpje, leuke sfeer en met momenten echt lekker ziekjes.
Richard_Voorhees
Het discussiëren over het dierenleed in een film die ruim 30 jaar oud is heeft naar mijn gevoel niet veel nut meer. Goed, het ontsiert de film wat, maar we kunnen ons beter bezighouden met het dierenleed voor entertainment of luxe producten van tegenwoordig bezig houden als we ons op dit onderwerp willen richten. Maar genoeg daarover, laat ik het over de film hebben. Het idee van found footage materiaal is voor een film als deze goed en effectief. Knap bedacht, aangezien dat dit voor 1980 (bijna) niet gebruikt was. Verder is het geweld extreem en is de boodschap erachter goed bedacht. Het acteerwerk is niet fantastisch, maar heel veel stoort dat niet. Een exploitation film met een boodschap: bijna uniek in zijn soort.
NYSe
Interessante sfeerprent die helaas volledig verpest wordt door het (on)nodige dierenleed. Grootste dieptepunt vind ik het schoppen en daarna afschieten van het varkentje. Respectloos en moreel verwerpelijk filmmaken als je het mij vraagt.
jippie2010
Ongelofelijk moeilijk om deze film op waarde te schatten.
Ik ga uit van de maatschappelijke boodschap, een origineel plot,
en de uitwerking die zeker voor die tijd prima in orde is.
De echte shockerende scenes waren voor mij de scenes met de dieren.
Het dierenleed was onnodig, ze zijn nauwelijks een aanvulling op het maatschappelijk thema die de filmmaker wil aansnijden. *3.5
JacoBaco
Misschien is de maker zeer ironisch ingesteld en doet hij aan onnodig dierenleed om daarmee aan te tonen dat het walgelijk en zinloos is.
Ik kan me goed voorstellen dat ik deze film nog nooit gezien heb, want mijn god wat was dit complete bagger en onzin (het hele verhaal sloeg gewoon nergens op en was zo belachelijk als wat). De film mag dan wel ruim 30 jaar oud zijn, maar ook 30 jaar geleden moet dit een lachwekkende vertoning zijn geweest. De film staat betiteld als een horror maar erotiek/soft porno is ook van toepassing vanwege het vele bloot en seks. De smerigheid en grofheid (veel dierenleed) zit vooral in de laatste 30 minuten. Wat een trieste en laffe bedoeling was dat met die schildpad, en dat ook nog door die achterlijke journalisten (dat sletje Francesca Ciardi was wel een lekkertje, ze genoot ook met volle teugen van de gangbang op het einde
). Gelukkig krijgen ze wel uiteindelijk allemaal hun dik verdiende loon. Het waren sowieso allemaal trieste figuren die zogenaamde journalisten (moordenaars, verkrachters en psychopaten past beter bij hun).
P.S. om de Louis Gossett Jr. dubbelganger in het begin moest ik overigens wel lachen
linxde1
De mensen die dit mooi vinden, stoppen die ook hamsters in magnetrons, katten in centrifuges, vuurwerk in kat zijn aars, etc? Wat is er nou leuk aan dierenleed en waarom moet dit op camera? Deze film wil ik mezelf besparen, want ik wordt al razend bij de gedachte!
Tonypulp
Weer zo'n figuur. Lees de 84 pagina's er anders even op na, deze domme(!) en kortzichtige(!) vraag is al vaker gesteld.
Van de scene met de schildpad heeft men wel duidelijk niet van geleerd, want in het tweede deel gebeurde gewoon precies hetzelfde (dit keer wel een andere regisseur).
Lord Flashheart
Wat is dit voor een trieste reactie
nakada
Het geeft vooral aan dat je ook zonder spelfouten niveauloos kunt reageren.
nakada
Voorlopig vind ik het standpunt van linxde1 juist getuigen van een prima dosis goed verstand. Alleen de connectie tussen 'mooi vinden' en 'doen' kan ik niet plaatsen.
Tonypulp
Een prima dosis goed verstand door de andere partij (de kant van waardering) te koppelen aan het zelf mishandelen van dieren?
Edit:
Tonypulp
Jeroen heeft het gelijk weer es aan zijn zijde
nakada
Hij vraagt zich ook af waarom dit op camera moet, een terechte vraag lijkt mij.
Tonypulp
Hij vraagt zich ook af waarom dit op camera moet, een terechte vraag lijkt mij.
Lord Flashheart
Pfff, de bejaarde heren nakada en Theunissen kunnen niet tegen een terecht grapje over die drammerige, langharige, werkschuwe zeurtjes in een Russische cel, waar de reactie van linxde1 me aan deed denken. Overigens denk ik dat user linxde1 vooral een trol is die af en toe een boertje laat. Hij/zij post amper op deze site en ik denk ook niet dat deze persoon ooit verder gaat discussiëren over deze film. Dus om voor deze user nu weer de eindeloos gevoerde discussie over schildpadsoep op te rakelen lijkt me een beetje zinloos.
{edit} Zie niet dat Theunissen wel 4 sterren geeft voor bijvoorbeeld Irréversible, dus blijkbaar is vrouwenmisbruik op het witte doek bij hem wel ok
Heerlijk van zo'n reactie smul ik (trouwens over spelfouten gesproken, "Zie net dat Theunissen"
). Mensen misbruik op het witte doek in de vorm van een film doet niet me veel omdat het namelijk maar film (het is dus gespeeld !) is, echter het trieste dierenmisbruik in deze film was echt en dus niet gespeeld ! Bovendien werd dat dier compleet afgeslacht voor niets ! Ik heb ook eens even door de 84 pagina's hier gebladerd en toen zag ik een bericht (was een reactie op iemand anders zijn bericht met smiley's) staan van je (17 september 2010, 23:55 uur) waaruit best op te maken valt waar jij o.a. van geniet. Dat verklaard natuurlijk ook waarom jij deze film een 4.0 hebt gegeven (is eigenlijk dan nog wat aan de lage kant).Het hele onnozele verkrachtingsgedoe (o.a. met die steen) in deze film werkte bij mij op de lachspieren omdat het compleet nep was.
P.S. je komt nu wel met een soort excuus dat het een terecht grapje is, maar jij bedoelt dat gewoon serieus (druipt er ook overal vanaf). Zeker als je met tekst erna komt als "drammerige, langharige, werkschuwe zeurtjes in een Russische cel"
mikey
Hmm de L(P)F vind dat je milieubeschermers naar Rusland moet deporteren?
Ronduit belachelijke scene overigens. Zoiets was in 1980 ook not done.
Lord Flashheart
Blijkbaar kan Lord Flashheart zijn standpunt alleen maar kracht bijzetten door andere naar beneden te praten. Ik mag dan volgens jou bij de bejaarde generatie horen, jij bent degene die het hele punt mist. Theunissen heeft het al aangegeven maar misschien moeten we het voor jou nog wat duidelijker maken : was er voor die film een toevallige voorbijganger van de straat geplukt en voor de film verkracht, dan had zelfs jij toegegeven dat zoiets niet kan.
Lord Flashheart
Ik kijk overigens ook naar veel zieke shit, maar van onnodig dierenleed (sowieso van geen enkel dierenleed) ben ik geen voorstander van (dat is in het tweede deel eigenlijk nog erger). En jawel dat dier is gewoon zinloos afgeslacht voor entertainment.

Paradiso Infernale
1988

Moordscènes in 'Cannibal Holocaust' waren zo echt dat de regisseur aangeklaagd werd voor moord

La Mala Ordina

Bad Boy Bubby
Komedie / Misdaad, 1993

Ôdishon
Thriller / Horror, 1999
verkrachtingoverspelfilm bedrijfculture clashslangleechspiderswampritueelpigdierlijke aanvalvomitfilmteam horrorcontroversyfilm in filmtribejunglehuman sacrificemartelenrape and murderwreedheidkannibaalhatchet south americafilmproductiecultfilmvermist persoonfake documentarymisogynyritual sacrificegevonden beeldenamazon rainforestdocumentaire filmproductietortoisevideo nastylost footage animal crueltykannibalismeamazon tribevomiting woman abused womanfilm within a film adulterous wifefilm censorshipreal animal killingfilm industryforced to watch rapeguerilla filmmakingbanned filmdisembowelingfilm reelyacomo