• 9.379.002 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

mikey

Omdat hij het afslachten van een beest door acteurs in een film stopt. Als het nou deskundige slagers waren geweest .. nou vooruit. Maar men heeft gelijk dat dit aspect wel erg vaak is behandeld.

avatar van puckb96

puckb96

Nee, maar ik snap het niet: iedereen zegt dat deze film meer bied. Wat biedt ie dan? Ja, oke verkrachtingen en animal cruelty. Maar als het niet het doel is in de film, waarom zit het er dan in? Als ik hier het plot lees bij de film, heeft dat er helemaal niks mee te maken hebben. Maffe Deodato ook

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Als je denkt dat het alleen over verkrachting en animal cruelty gaat heb je simpelweg je ogen en oren dicht gehouden tijdens de rest van de film. Het zijn slechts momentopnames waar je mee aankomt, maar die hebben je blijkbaar verblind..

movie acteurs

Nee, maar ik snap het niet

Denk aan wat er nu in Engeland gebeurd ! (News of the World)

Journalisten / topverhaal / manipulatie /machtsmisbruik , ook daar kan de zin uit de film herhaald worden: " I wonder who the real cannibals are!"

mikey

Ja, 'wij' natuurlijk: 'Wij' maken namelijk dit soort films. Nou ja ik personlijk niet.

avatar van erik1677

erik1677

helemaal met jeroentjuhhhh en movie acteurs eens, men blijft hier af en toe oo wel eens doordrammen. Zijn inderdaad maar momentopnames en gehele plaatje word vaak niet gezien.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ook maar even mijn bevindingen op mijn eigen blog geplaatst

JordyCapitated // Horror Cinema: Cannibal Holocaust (1980) - jordycapitated.blogspot.com

erik1677 schreef:

Nou ja, ik vind het totaalplaatje (de hele film) nogal simplistisch. Niet allees die schildpaddensoep.

mikey schreef:

Nou ja, ik vind het totaalplaatje (de hele film) nogal simplistisch.

De film is erg grof maar geeft toch een boodschap weg. Ik snap niet waarom je de film simplistisch noemt.

Niet allees die schildpaddensoep.

Is dat simplistisch bedoeld

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Als CH simplistisch is.. geef ik het op. Het heeft meer te vertellen dan doorgaans het geval is en de stijl is enorm inspirerend gebleken.

mikey

ALs movie acteurs stelt dat CH intelligent is want de film want hij confronteert je met de vraag wie de kannibalen zijn. En dat doet de film inderdaad. Dan voel ik me niet aangesproken en vind de film daarom simplistisch. De overduidelijke boodschap komt totaal niet aan.

movie acteurs

Ik zeg nergens dat ik CH intelligent vind. Maar als er mensen zijn die beweren dat deze film enkel gemaakt is om met wat zieke scene's te shockeren dan klopt dat echt niet, de film is ook gemaakt om eens dieper na te denken. Maar goed, ik vind het jammer dat het jou niet aanspreekt.

Rascal

Dit is puur faces of death had er als kind al trauma's van. Wist ook niet dat 't om dieren ging die werden gedood en dat expliciet in beeld werd gebracht. Bahh die schildpadscène Het zag er allemaal wel echt uit.. Maar ook hoe de mensen werden afgeslacht (hoewel me dat vrijwel niks deed). Werden de dieren echt afgeslacht? Ja de mensen tuurlijk niet - hoewel dat er ook best echt uit zag -

Ik zag hier dierenleed staan, maar in de natuur worden dieren toch zo op die manier gedood.. Het zijn alleen beelden die ik niet hoef te zien (en ik hou van vlees).

Bah ik krijg die turtle niet uit mijn kop!

*** vanwege de bizarre impact, maar diepgang .. zie ik er totaal niet in

Voor 1 miljoen zou ik deze film geen 2e keer willen zien.

movie acteurs

Dit is puur faces of death

Right

[smiley]onbelangrijk[/smiley]

Ik had wat achtergrondinfo opgezocht, en deze film heeft aardig wat teweeg gebracht (ook niet zo gek). De dieren werden echt gedood. Maar ze werden niet zomaar gedood, ze werden gegeven aan de bevolking. Voor de echtheid bij het afslachten van mensen werden lijken gebruikt. How bizar is dat! Er werd in eerste instantie gedacht dat het ook nog om een snuff movie ging. Ik kan me 't wel goed voorstellen.

Gross,

avatar van yeyo

yeyo

Tonypulp schreef:

Inhoudelijk vind ik de film wel enorm simplistisch. Net als zowat elke Italiaanse exploitation regisseur van die tijd probeerde Deodato zijn prent politiek / sociaal getint te maken, maar ik vind de boodschap te knullig gebracht om enigszins serieus te kunnen nemen. Dat is echter niet zo erg. Qua regie is de film inderdaad niet bepaald simplistisch: de scènes in de rimboe zijn enorm dreigend en claustrofobisch geschoten, onvergelijkbaar met andere Italiaanse cannibal flicks.

Zelfs Sergio Leone vond deze film goed

After seeing the film, director Sergio Leone wrote a letter to Deodato, which stated, [translated] "Dear Ruggero, what a movie! The second part is a masterpiece of cinematographic realism, but everything seems so real that I think you will get in trouble with all the world."

Cannibal Holocaust - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Rascal schreef:

Je hebt Faces of Death blijkbaar niet eens gezien ? FOD is een totaal ander soort film, enkel het "Last road To hell" sequence is een typische scene die ik nog wel in FOD zou zien voorkomen. Maar CH is geen FOD. Dus is het merkwaardig dat je met zo'n opmerking komt.

Rascal

Jewel, als kind heb ik 'Faces of Death' gezien, maar tot een paar scènes, want ik trok 't toen al niet. Wat ik wist van die reeks dan, is dat allemaal echte beelden waren. Later werd volgens mij beweerd dat 't fake was. Maar ik ging er vanuit dat 't allemaal echt was wat je te zien kreeg. Maar 't blijft dubieus, zelfs ruim 30 jaar na dato. Zo ook met Holocaust. Vandaar die vergelijking. Het ziet er zo ècht uit, dat ik me bedenkingen heb, destijds toen de film werd geschoten. De sfeer bleek grimming en dat was ook wel te zien/voelen. Éen acteur zei dat ie op een gegeven moment niet meer wist of hij nou in een snuff movie speelde of in een gewone. Dat zegt al genoeg. Voor kijker was 't al een nare ervaring, laat staan voor hem en de cast. En de director bleek ook al niet zo'n zuiver mannetje te zijn, en dat is een understatement.

Ik zit zo met deze film in mijn kop (en ik dacht dat ik aardig al wat gewend was) dat ik hem nog wat hoger ga geven later. Eerst bezinken.

Rascal

Verhoogd naar 4. Een ranziger film dan deze, bestaat volgens mij niet. Real time horror. Ok cannibalisme bestaat, maar je zou maar ergens in de rimboe zijn en 't zelf ondervinden Ik zou 17 kleuren shit schijten. Beetje als haze en terwijl je dan flink fout gaat (parawiet als je 't mij vraagt)

Mochten mensen trouwens deze film gaan bekijken, hoewel de titel anders doet vermoeden.. Wees er bewust dat je geen fijne beelden gaat zien van dieren die worden afgeslacht. Ik denk dat als ik dat van te voren had geweten, dan had ik liever deze film geskipt.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Dit lijkt me allemaal nogal het succes van The blair witch project te hebben willen berijken. Is dit zo want anders weet ik niet of ik hem ga kijken.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

avatar van nakada

nakada

The blair witch project is van bijna 20 jaar later.

Dit is toch ook wel iets andere koek.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

nakada schreef:

The blair witch project is van bijna 20 jaar later.

Dit is toch ook wel iets andere koek.

Oke dan ga ik hem de komende week ergens bekijken. Ondanks de niet zo hoge beoordeling lijkt het me toch een leuk filmpje hoor

Ik zou 't je afraden

avatar van Fryce

Fryce

Oef wat is dit ranzig. Slecht geacteerd ook maar desondanks wel soort van boeiend en fascinerend. Maar moet zeggen dat ik zelden een film heb gezien die en naarder gevoel achterlaat dan deze.

Rascal

Moet je maar eens wat achtergrondinfo gaan opzoeken, of anders lees hierboven enzo.

Ja uhm. Ik ga niet zo goed op dat. Een paar hijsjes ok. 1e keer (en een maat van me zei nog, pas op, het is haze) mja wist ik veel.. En ik blowde maar door Maar ik ging zo flink fout dat ik het eng vond. Werd echt f helemaal para

M.b.t. CH: stel zoiets zou je overkomen in de rimboe.. Voor mij zou 't vergelijkbaar een haze moment zijn terwijl ik dan gewoon nuchter ben. Gewoon nog enger dus.

Zoiets. Vaagjes

avatar van Zinema

Kannibalistische componist.

Deze irritaties opwekkende horrorklassieker en cultfilm pur sang, doet dat niet alleen vanwege het zogenaamd zo bedoelde amateuristische camerawerk. Als kijker ben je best bereid te geloven dat de gevierde groep documentairemakers in de jungle waarschijnlijk opereerden zonder de cameraman die hen zo gevierd had gemaakt. Ondanks dat de kannibalen geenszins een enge indruk maken, kun je jezelf als filmmaker ter plekke natuurlijk geen vaste camerahand permitteren, je weet maar nooit wanneer je een klein zwijntje moet trappen. En zelfs dat lukt weinig overtuigend en dus schiet je hem maar dood. Gewoon lekker improviseren met zijn allen en het script gebruik je vervolgens om brand mee te stichten. Vlammen in een avonturenfilm horen er nu eenmaal bij. Voor je het weet roept iemand 'Vietnam!' en heb je er een volledig nieuwe doelgroep bij. Daarom kun je ook het beste altijd een paar laffe doses neukcinema inpassen. Onder het mom 'Rape!' heb je alweer een dozijn glunderende gluurders te pakken.

En terwijl de cast en crew hoogstwaarschijnlijk samen de grootste lol heeft beleefd aan dit niet-werkende griezelfilmpje in de jungle, heeft men toch een klein blauwdrukje gemaakt. Heden ten dage is het subgenre zelfs weer succesvol nieuw leven in geblazen. Maar veel meer dan dit heeft deze kannibalenfilm niet te bieden. Lachen om de slechte dubs en het hemeltergende acteerwerk zit er namelijk niet in. Huiveren om de pikafhakkende kannibalen ook niet. Ze geven de hoofdrolspelers in elk geval alle ruimte om te vluchten en van vrijwel niets gaat een bedreigend sfeertje uit. En zo duurt de film maar voort, ondersteunt door een belachelijke score die niet alleen ongepast maar ook nog eens van bedenkelijk niveau is. Zelden wekte muziek zoveel weerzin op. Wat dat betreft hulde aan de componist: de enige die de griezelfactor bereikte en elke rechtgeaarde muziekliefhebber zijn eigen oren wil doen opvreten.

Matig.

avatar van Jonesy

Jonesy

@Zinema, wat een belachelijke review. Dat jij je stoort aan de verschillende soorten genre's waarin je deze film dus zou kunnen plaatsen (rape, dierenleed etc) wil nog niet zeggen dat de uitwerking daarvan slecht is. De kanibalen hoeven volgens mij ook helemaal geen enge indruk te maken maar wel een realistische. En dat is wel degelijk gelukt, het zou pas debiel zijn als die kanibalen als dolle stieren achter elk beschaafd wezen aan zouden rennen.

Het feit dat jij je zo stoort aan de scene met het zwijntje doet mij denken dat het je misschien zelf wel geschokt heeft, en dat geeft het geheel een erg rare sfeer.

Wat je dan nog zegt over de soundtrack, die wekt weerzin op en was dat nou niet precies waar de hele film om draaide.

avatar van puckb96

puckb96

Ik denk dat ik deze film toch weer eens ga herzien, die score van mij moet toch wel iets omhoog als is het maar een 3!

avatar van zombie

zombie

Zinema schreef:

Ik vind de soundtrack juist perfect bij de film.... Ik draai 'm zelf ook regelmatig, vanwege de fijne '70 sound.