Cannibal Holocaust (1980)
Genre: Horror / Avontuur
Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)
Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust
Italië
Geregisseerd door: Ruggero Deodato
Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen
Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans
Plot Cannibal Holocaust
"Can a movie go too far?"
Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.
Faye Daniels
Jack Anders
Mark Tomaso
Chaco Losojos
Alan Yates
1st Executive
2nd Executive
puckb96
En wie naar rambo kijkt is een ziekelijke sadist zeker?
Ook Rambo is een film die nergens op slaat, maar daar zit in ieder geval nog een verhaal in en dat is geen horror, ook al een punt en daar hebben ze in ieder geval geen echte dieren voor dood laten gaan!
Tonypulp
Dus je beweerd dat hier geen verhaal achter zit
puckb96
Nou, ik vind dieren afslachten heel iets anders dan een aangrijpend, maar gruwelijk verhaal over zo'n oorlog. Maar misschien komt het bij jouw heel anders over, ik ben namelijk een groot dierenliefhebber. Jij ook?
Tonypulp
Enorme dierenliefhebber, meest dierbare bezit zijn dan ook m'n 2 honden. Ik walg van dierenleed hoor, laat daar geen misverstand over zijn. Maar in sommige gevallen moet je het vanuit een ander perspectief zien, zoals hier.
Maar het 'ding' van deze film is niet dierenleed, het draait om iets totaal anders. Met een belangrijke maatschappelijke boodschap, dat vooral.
puckb96
Precies hetzelfde verhaal. Ik heb ook 2 honden en daar houd ik ook veel van. Ik kan heus wel tegen bloed enzo en ik zal deze film ook makkelijk kunnen kijken. Maar het dierenleed in deze film vind ik gewoon te erg. Ik vind het heus niet erg als een dier sterft in een film, maar in deze film hebben ze dat te gruwelijk uitgebeeld
juhnzun
Vraag me af of al die klagers ook vegatariers zijn
gegarandeert dat minstens de helft van die klagers maar al te grettig
zijn tanden zet in een stukje kip en koe
dat deze koe en kip vaak en uiters depresief leven heeft gehadt
voordat het vaak op een gruwlijke manier aan diens einde is gekomen
zullen we dan maar gewoon negeren zeker
ken me de beelden niet echt herineren maar volgens mij ging het hier niet om the doden of voor de kick of voor de martel scenes
maar om het beeld van overleven teweergeven
puckb96
Dus pas wanneer dierendood confronterend is ben je er tegen?
Ligt eraan, maar in deze film gaat het gewoon te ver, vind ik dan. Dierenleed kan ik absoluut wel tegen, maar ik vind het zielig en dan als ik een film kijk over dierenleed dan weet ik dat het maar een film is en bij deze film hebben ze die dieren ook echt afgeslacht.
Die Hard,Willis
Ik snap die hele ophef over de dieren die in deze film worden gedood echt niet... Ik ben een dierenliefhebber, maar ik kan mij echt niet druk maken om enkele dieren die in een Italiaanse exploitatie film zijn afgeslacht dertig! jaar geleden.. Daarnaast is het ook nog een sfeerverwekkende factor die de films indruk alleen maar sterker maakt.
ASman
Wat gebeurd is, is gebeurd. Totdat er een of andere brok genialiteit een tijdmachine bouwt om de diertjes in het verleden te redden, valt er niets te doen aan deze feiten. Beoordeel de film dus ook maar op andere kwaliteiten...
mikey
Ik ben een dierenliefhebber......
...Daarnaast is het ook nog een sfeerverwekkende factor die de films indruk alleen maar sterker maakt.
Hmm. Interesseting
Die Hard,Willis
Bij kannibalenfilms werkt het inderdaad sfeerversterkend ja, de film krijgt een lugubere uitstraling en feel. Is niet zo moeilijk om gescheiden te houden van dierenliefde lijkt me zo. Daarnaast lig ik ook al ben ik een dierenliefhebber echt niet wakker van een aantal dieren die in het wild zijn afgeslacht 30 jaar geleden...
mikey
Deze pagina is op zich wel een aardige samenvatting van die eindeloze discussie over die kl*te schildpad.
delvohii
ben ik het mee eens, maar ik hoop toch zeker dat dit geen echt schildpad was? dan zou ik dat best zielig vinden eigenlijk...
ik weet dat het voor een film iets "sfeervols" geeft, maar de manier waarop het wordt afgeslacht vindik ronduit onnodig.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Is(/was) een echte.
puckb96
Ik snap niet wat daar nou aan te gapen valt. Cannibal Holocaust is gewoon een walgelijke kut film. Wat is er nou lijk aan dieren zien sterven of vrouwen die worden verkracht. Nee, jongens ik hou best wel van horror. Maar dit is gewoon vieze troep door die gestoorde regisseur van een Ruggero Deodato. Dit is gewoon porno en onnodig marteling en geweld. BAH!
Tonypulp
Jij hebt vast nog nooit porno gekeken dan. Dit heeft daar natuurlijk 0,0 mee te maken.
AGE-411
Of net wel.
Maar als je daar op geilt moet ik je toch aanraden een psycholoog te raadplegen.
Touché.
Heb wel smerigere dingen toegezonden gekregen dan alles van Cannibal Holocaust bij elkaar
yeyo
'Ik kan niet tegen al de gruwel' is geen degelijk argument bij exploitation. Je weet waar je aan begint bij iets met een bedenkelijke titel als deze, dus kom achteraf niet zeiken als je er niet tegen kon. Zeker niet als die gruwel, zoals in Cannibal Holocaust, behoorlijk functioneel is. Elk onderdeel dient om de primitieve cultuur van de stammen duidelijk te maken:
- de bestraffing van een overspelige vrouw
- een abortus
- hoe ze omgaan met dood/ouderdom
- weerwraak
En dat allemaal in samenspel met hoe de immorele westerlingen het zonder te verpinken registreren. Behoorlijk spot on als je het mij vraagt.
Bepaalde aspecten van de film lijken je ook compleet ontgaan te zijn. De uitermate dreigende sfeer, de prachtige 'cinéma vérité' filmstijl en natuurlijk de score van Riz Ortolani, die bij momenten voor een ijzingwekkend contrast zorgt.
Verder kan deze film ook gelden als tijdsdocument, naar een periode waar filmmakers echt op hun 'onafhankelijkst' waren. Je zou je eens moeten verdiepen over hoe deze film gemaakt is, behoorlijk onconventioneel naar onze huidige normen. Dat van die dierenmoorden is natuurlijk nogal verderfelijk, maar sluit aan bij de manier van filmmaken. Verder mag je ook niet vergeten dat de zogenaamde 'animal cruelty' een wederkerend fenomeen was in de jungle-films. Cineasten als Sergio Martino en Umberto Lenzi hebben zich er evengoed schuldig aan gemaakt, vaak zelfs op wens van hun producers.
puckb96
De verkrachting-scenes vind ik niet zo erg. Alleen het zijn de dieren sterfgevallen waar ik gewoon van walg.
- Een rat wiens keel wordt doorgesneden.
- Een schilpad die doodgemarteld wordt.
- Een aap wiens gezicht eraf wordt gesneden en dan zijn hersens worden opgegeten.
- een spin die wordt vermoord
- een slang in half gedeeld
- een jong varken dat wordt geslagen en doodgeschoten.
Als die regisseur deze stukken had verwijderd en niet had laten plaatsvinden op de eerste plaats, was dit een gave horrorfilm. Maar ja, het moet allemaal weer echt lijken. Dus die vermoord ff een paar diertjes voor een film. Ik snap het niet. Als die slim was geweest had hij deze scenes verwijderd dan was het een leuke horrorfilm die zelfs nog interessant was.
yeyo
Jij hebt zeker nog nooit een spin doodgetrapt?
Voor de rat en het aapje waren trouwens rekwisieten voorzien, maar de inboorlingen stonden er op om 'the real thing' te gebruiken. Het is namelijk een delicatesse voor hun.
Over dat varken kan ik trouwens iets grappig vertellen: aangezien ze maar één varken hadden, moest de shot in 1 keer goed zijn. Maar het hoofdpersonage was zodanig van streek, dat hij zijn tekst half in choque voorbracht, wat ook overduidelijk te merken is in het eindresultaat.
Dat met die schildpad vind ik trouwens ook een walgelijke scène hoor, kan ik nauwelijks naar kijken. Maar om daarom de film zo in de grond te boren en de regisseur uit te schelden? Deodato is een sympathieke kerel hoor en heeft heel wat interessante films gemaakt. (in uiteenlopende genres)
puckb96
Jij hebt zeker nog nooit een spin doodgetrapt?
Je hebt gelijk. De meest brute scéne is dan ook wel die schilpad scéne omdat die ook langzaam was. en jawel, ik heb wel ooit eens een spin doodgetrapt.
En ja, grappig weetje van dat varken. Maar toch wel zielig, hij had helemaal niks gedaan.
Maar dan nog: als ik ergens een hekel aan heb is het Ruggero Deodato en Eli Roth.
yeyo
Ik vind het ook maar zielig van dat varken, maar probeer gewoon de film in zijn geheel te beoordelen.
Eli Roth vind ik trouwens ook een lul en non-talent eerste klas, maar is je afkeer voor Deodato puur omwille van deze film? Zoek is een interview met hem op youtube op, je zult zien dat hij wel een verstandige, serene man is. Of kijk is zijn andere films, hij heeft zoveel gemaakt dat niks met animal cruelty te maken heeft:
- Live Like a Cop, Die Like a Man: een coole politiefilm.
- The Raiders of Atlantis: tof post-apocalyptisch 80's vermaak.
- The House on the Edge of the Park: een fascinerende home invasion thriller in de stijl van The Last House on the Left.
puckb96
- Live Like a Cop, Die Like a Man: een coole politiefilm.
- The Raiders of Atlantis: tof post-apocalyptisch 80's vermaak.
Deodato is opzich zo'n slechte kerel nu je het eigenlijk zegt. Maar Eli Roth's films zoals Hostel part II zijn gewoon verschrikkelijk. Vrouwenmarteling op de eerste plaats. Maar volgens mij heeft die Deodato in ieder geval nog spijt van z'n daden. Ik blijf de dierenleed natuurlijk verschrikkelijk vinden, maar het concept van de hele film is eigenlijk best wel goed.
Tss Roth haters
Hij mag trouwens wel weer eens met een nieuwe film komen, het is al even geleden..

Paradiso Infernale
1988

Moordscènes in 'Cannibal Holocaust' waren zo echt dat de regisseur aangeklaagd werd voor moord

La Mala Ordina

Bad Boy Bubby
Komedie / Misdaad, 1993

Ôdishon
Thriller / Horror, 1999
verkrachtingoverspelfilm bedrijfculture clashslangleechspiderswampritueelpigdierlijke aanvalvomitfilmteam horrorcontroversyfilm in filmtribejunglehuman sacrificemartelenrape and murderwreedheidkannibaalhatchet south americafilmproductiecultfilmvermist persoonfake documentarymisogynyritual sacrificegevonden beeldenamazon rainforestdocumentaire filmproductietortoisevideo nastylost footage animal crueltykannibalismeamazon tribevomiting woman abused womanfilm within a film adulterous wifefilm censorshipreal animal killingfilm industryforced to watch rapeguerilla filmmakingbanned filmdisembowelingfilm reelyacomo