I Am Sam (2001)
Met onder meer: Sean Penn, Michelle Pfeiffer en Dakota Fanning
Releasedatum: 25 april 2002
Plot I Am Sam
"Love is all you need."
Sam Dawson is een verstandelijk gehandicapte met de mentale leeftijd van een 7-jarige. Hij werkt bij StarBucks en heeft een obsessie voor The Beatles. Hij heeft een dochtertje bij een vrouw, die er vanaf de geboorte vandoor is gegaan. Sam staat dus alleen in voor de opvoeding van de kleine Lucy Diamond, genoemd naar de Beatles-hit. Aanvankelijk verloopt alles vlotjes, maar naarmate Lucy groter wordt, beginnen de problemen. De sociale dienst begint zich er mee te bemoeien en besluit Lucy in een opvanggezin te plaatsen. Voor Sam het begin van een lang proces om het hoederecht over zijn eigen dochter.
Sam Dawson
Randy Carpenter
Brad
Joe
huVILEub
Wat een geweldige film. Sean Penn acteert geweldig. En ook de andere acteurs doen het goed. Het verhaal is aangrijpend van het begin tot het eind. Ook het kind zette een geweldige rol neer. De emoties komen goed over en al met al wordt deze film geloofwaardig neergezet.
WalterB
Geweldige film! Je zou bijna denken dat Sean Penn echt zo is, heeft hier duidelijk een top prestatie als acteur neergezet! Jammer dat er niet meer van dit soort films zijn, een van de weinige films waar ik echt door ontroerd was!
Enemy Number 1
redelijk goed geacteerd door sean penn maar vond de film niet leuk te langdradig
markie1978
Zeer goede Sean Penn inderdaad, hij is een heel groot acteur, misschien kan hij deze rol wel zo goed spelen omdat hij zelf ook een beetje raar is.
I Am Sam.
Ik vond het een zielige en een grappige film tegelijkertijd.
Sean Penn speelde echt zo goed. Hij was soms echt grappig.
Dakota Fanning acteerde ook best wel goed. Ze was zo schattig.
Ik had eigenlijk veel van deze film verwacht maar het viel eigenlijk een beetje tegen. Maar gelukkig was het wel een leuke film om naar te kijken. En zeker om nog een keer te bekijken.
Maar ik snapte het einde niet zo goed. Er was op het einde geen rechtszaak meer. Wat gebeurde er nu met Lucy?
Maar toch heel goed. Ik geef 3,5*
Zizzo
dit blijft een topper van de bovenste plank, een erg mooie drama met briliant acteer werk van sean penn. misschien wel naast mistic river zijn beste rol ooit? dakota op zoeen jonge leeftijd al goed acteren is bijna griezelig. een zielig en aangrijpend verhaal, een film die iedereen gezien moet hebben.
maarten541
Zo dat viel tegen! Op het acteerwerk van Sean Penn heb ik zoals een aantal anderen hier niet zo gek veel aan te merken. Maar het verhaal is echt heel, heel ongeloofwaardig. Plaatsvervangende schaamte. Weer een mislukte film over autisme. Jammer. Ik geef nog 2 puntjes voor hier en daar de glimlach momenten om het goede karakter van onze hoofdpersoon.
Edwin Pindahaai
Weer een mislukte film over autisme.
Ik neem aan dat je beweert dat Sam in deze film geen autist is ofzo? Nu ben ik geen kenner, maar ik weet wel dat autisme zeer breed is.
Rmie
Hoi mensen,
Ik heb deze film nog niet gezien. De beschrijving is niet correct als deze film over een man met een verstandelijk handicap gaat. Dit is wat ander dan een psychiche handicap, zoals dit nu vermeld staat. Kan dit veranderd worden?
Bij deze. Volgende keer kun je het zelf wijzigen door op de 'corrigeren' tab te klikken.
prometida
Wat een mooie, grappige, ontroerende film. Het kan dan misschien een ongeloofwaardig verhaal zijn, maar wel zoals een dochter en vader het het liefste zouden hebben. Je ziet en voelt de liefde tussen hen heel goed. Ik vond het leuk dat er ondanks het 'zware' onderwerp echt grappige scenes inzaten. 4*
Semsoethot
Prima film met over het algemeen goede acteurs. Alleen Michelle Pfeiffer is echt op haar retour. Wat een bordkartonnen vertolking maakt zij van advocate Rita. Het verhaal is natuurlijk fictief, maar het ontroert en amuseert. Sean Penn is met vlagen geniaal en Dakota Fanning laat hier zien een heel groot (
) actrice te kunnen worden. Jammer dat niet de orginele Beatlesliedjes te horen zijn. Dit zou voor mij een halve punt extra hebben betekend. Al met al een lekkere film, ook om nog eens terug te zien.
je80roen
In zijn genre is ie best te pruimen, maar het blijft een echte Amerikaanse film die drijft op vals sentiment. Zeer ongeloofwaardig en ook niet best geacteerd van Penn. Heb geen moment gedacht dat ik naar echte autist zat te kijken. Ik werk in de psychiatrie en wat zou het heerlijk zijn als autisten echt zo lekker ongecompliceerd zouden zijn. Volgens mij heeft ie ook iets te goed naar Leonardo di Caprio gekeken in What's eating Gilbert Grape, alleen dan voert Penn het nog iets slechter uit.
huVILEub
Dan heb je echt zitten slapen, Sean Penn was geweldig.
jonesy69
schitterende prestatie van sean penn hier.
denk dat je eerst wel moet openstaan voor "autisme" om te kunnen begrjpen dat Penn hier niet zomaar "een dwaze rol" speelt...
het verhaal sleept je mee van begin tot einde, zeer aangrijpende film, waar je heel dikwijls toch wel effe krom vant lachen ligt met zijn "anders" gedrag...
michelle pfeiffer ook wel puik acteerwerk geleverd!
dikke 4.5 voor mij!
skip
Een slechte film, rommelig en op fronten ook volslagen onrealistisch en het doet het onderwerp te kort. Penn zet misschien aardig een "debiele" vader neer maar of dat zo moeilijk is voor een acteur? Ik vond het overacting trouwens en verder doordrenkt van goedkoop Amerikaans sentiment.
Tabossi
Bah, wat een stomme film. En wel hierom: ten eerste is het zo'n typisch self fullfilling prophecy-scenario. Ik zie de gedachtegang al helemaal voor me: "We moeten het publiek massaal aan de kant van de geestelijk gestoorde krijgen, dus wat doen we: we maken hem 'knuffelbaar' en de rest van de rechtzittenden doen we lekker kil afschilderen. Ow, maar de oplossing is simpel? Wat, gewoon iemand van Domicura bij Penn in laten trekken zodat hij steun krijgt bij de opvoeding. Nou, dan maken de plot nog hartverscheurender en pro-Penn, dan vergeet het publiek het wel. Ik vraag me af hoe de immens grote bijdehand- en pienterheid van die k*t Dakota Fanning wordt verklaard als Penn het zo slecht doet als opvoeder...
Ten tweede: ik hoorde ergens goede acteerprestaties? Ik vind het vreselijk cliché allemaal. Pfeiffer, die de typische aan-de-vooravond-van-een-burnout-advocate speelt. Ze speelt het zonder echte overtuiging. En ook hier weer de gemakzucht der scenarioschrijvers kenbaar: waarom zo'n getroubleerd persoon met haar eigen zware sores? Nou, puur om wat tranen te trekken.
Alle credits voor Penn, die zo achterlijk een achterlijke nadoet en toch zijn lach goed weet in te houden. Chapeau.
Dakota Fanning is de verpersoonlijking van het kwaad dat de Mickey Mouse club heet. Vies, nep en bijdehand acteergedrag. Ik zie haar al helemaal voor me: zojuist een 'I love you daddy, mwah mwah'-scene voltooid en dan bij de 'cut', haar krokodillen tranend al wegvegend, naar haar trailer lopend om onderweg haar butler uit te kafferen. Wicht.
TragieStar.*
Zoo, kan het wat minder of niet?
Wat jij hier allemaal schrijf vind ik echt belachelijk.
Dakota Fanning kan juist heel goed acteren ik denk beter dan jij zelf? En je noemt haar het kwaad
Maarja als jij dat niet vind is dat jou probleem maar je kan het ook anders neerzetten.
De hele film is juist goed en jij noemt hier alleen maar slechte dingen op terwijl er ook veel goede dingen zijn die jij niet eens noemt !!
Ik sta nog versteld dat je de film 1,5* geeft i.p.v 0,5.
Tabossi
Nee, waarom zou het minder moeten? Dakota Fanning zal niet snel op dit forum te vinden zijn, dus ik kwets haar denk ik ook niet.
Dakota Fanning kan niet goed acteren, dat vindt jij. Ze zal beter dan ik kunnen acteren, daar twijfel ik niet aan. Maar daarom ligt mijn roeping ook elders. Ja, ik noem haar het kwaad, in filmische zin, omdat ze vervelende reacties bij me oproept.
Daarnaast zeg je dat ik het anders neer moet zetten, maar ik geloof toch echt dat ik mijn in jouW ogen felle kritiek beter fundeer dan dat jouw uitlatingen jegens mij
De 1,5 is omdat ik het niet de grootste draak van een film vond. Hij was op tot op zekere hoogte onderhoudend, maar feitelijk alleen omdat de regie de bekende en veilige weg bewandelt. Een cyclus van onschuldige, maar domme actie - venijnige en dus hard tegen de onschuld ingaande tegenreactie. Zo is het niet moeilijk het publiek op je hand te krijgen. Maar ik zie het graag anders.
Noem pluspunten dan?
TragieStar.*
Ik zeg ook niet dat ik niet accepteer dat je de film niet goed vind. Maar ik zeg de manier waarop, en daar was ik het niet mee eens, en volgens mij mag je je mening geven.
Het gaat er niet om dat Fanning hier op een forum ofzo komt want dat boeit me helemaal niet als ik haar maar goed vind acteren en jij niet nou dan is het toch goed?
De pluspunten:
Hele goede rolneerzetting van Sean Penn. Gewoon omdat hij realistisch en grappig overkomt.
En Dakota Fanning die als jong meisje zo goed acteert tegenover ons en Sean Penn en Michelle.
Overgens kan Michelle ook goed acteren.
En het verhaal is zowel grappig als dramatisch. En dat overlapt elkaar goed.
Meestal als ik een slechte film afkraak geef ik ook positieve meningen.
pooper
moest bijna huilen bij deze film, nadat ik deze film had gezien dacht ik ff dat sean penn een verstandelijke beperking had. ZO goed gespeeld.
door beide.
ZoeYy
het is best lang geleden dat ik deze film heb gezien, maar ik vond het een erg mooie film.
joostus
Een prima film, met een mooi verhaal. Het is heel erg uitstekend geacteerd door Sean Penn. Ik vind het heel knap hoe acteurs zulk soort rollen goed kunnen neerzetten. En zeker een acteur als Penn die normaal toch wel een 'stoere' man speelt.
Ik vond dat de film niet genoeg brengt om het een hogere waadering te geven. Ik denk ook dat er met dit verhaal ook niet veel meer in zit.. om het echt een top film te maken. Of het moet echt uitzonderlijk goed in elkaar zitten.
Begrijp me niet verkeerd.. het is zeker ene goeie film, die zeker de moeite waard is om een keer te gaan zien. Maar om hem 4 sterren te geven en daarmee een zelfde aantal sterren als vele top films... dat is het ook weer niet.
JeroenStaarink
Sean Penn is weer geweldig! Een man die keer op keer verrast. Of hij nou homo-activist speelt (milk), de hippie surfer (fast times at Ridgemont High),oorlogsheld (thin red line), ruige paps (mystic river) of een zware autist met flink wat problemen aan zijn kop. Elke keer weer is zijn acteerprestatie nieuw en verfrissend. De film zorgt telkens weer voor een opkomend traan gehalte en geeft de situatie geweldig weer. Een echte must-see!
Zigane
Heb de film net gezien. Ik ben niet iemand die direct een berichtje achterlaat, maar bij deze film moet ik dit ff doen. De film heeft me tot tranen toe geroerd. Gewoon een geweldig verhaal en fantastische acteerprestraties! Ik was vooral gecharmeerd van Michelle Pfeiffer. Niet alleen door haar acteerprestaties, want wat is dat toch een knappe vrouw. Het lijkt wel hoe ouder ze wordt, hoe beter ze eruit gaat zien. Over Dakota Fanning had ik in het begin van de film mijn twijfels, had haar namelijk ook in een serie gezien (naam ff kwijt) waar ik haar niet zo goed vond, maar die waren vrij snel weg. Sean Penn is een van mijn favouriete acteurs en dat laat hij in deze film weer zien. Ik denk dat ik deze film maar een plaatsje moet geven in mijn top 10.
pfan
ik ben al jaren p(fan) van deze vrouw en je hebt gelijk dat ze met de jaren alleen maar mooier wordt. Geweldige actrice!
Akkiej
Dit is nou een film die qua verhaal en qua techniek goed in elkaar zit. Het verhaal is ontroerend en het neemt je mee. De acteerprestaties zijn uitmuntend en de camerabeelden zijn mooi. Alleen het einde is wat raar, het lijkt wel of er niet veel aandacht aan besteed is.
Prima film dit, jammer dat Sean Penn zo'n ondergewaardeerde acteur is.
melvddonk
Sean Penn is echt geweldig in deze film. Ik snap nog steeds niet hoe hij het doet. En wat ik al helemaal niet snap is dat hij hier geen oscar voor gekregen heeft.
JeroenStaarink
Ai, ik heb toch wel een erg goede mede-autist-acteur gevonden. Wat een woord xd. Mijn excuses voor het slappe taalgebruik. Kijk Tideland eens. Rare film maar deze autist kan er ook wat van xd.

'I Am Sam' met Sean Penn en Michelle Pfeiffer vanavond (2 september) te zien op televisie

Vijf films waarover critici en het grote publiek het maar niet eens kunnen worden

21 Grams

A Simple Plan
Misdaad / Thriller, 1998

Dead Man Walking
Misdaad / Drama, 1995
mentally disabledfoster parentsadvocaatpro bononew baby social serviceslearningcoffee shop managerpizza hut children's booklocked door mentally handicapped manchild custodyvrouwelijke regisseurvader dochter relatieneurodiversity