I Am Sam (2001)
Met onder meer: Sean Penn, Michelle Pfeiffer en Dakota Fanning
Releasedatum: 25 april 2002
Plot I Am Sam
"Love is all you need."
Sam Dawson is een verstandelijk gehandicapte met de mentale leeftijd van een 7-jarige. Hij werkt bij StarBucks en heeft een obsessie voor The Beatles. Hij heeft een dochtertje bij een vrouw, die er vanaf de geboorte vandoor is gegaan. Sam staat dus alleen in voor de opvoeding van de kleine Lucy Diamond, genoemd naar de Beatles-hit. Aanvankelijk verloopt alles vlotjes, maar naarmate Lucy groter wordt, beginnen de problemen. De sociale dienst begint zich er mee te bemoeien en besluit Lucy in een opvanggezin te plaatsen. Voor Sam het begin van een lang proces om het hoederecht over zijn eigen dochter.
Sam Dawson
Randy Carpenter
Brad
Joe
Jordy
bah bah bah bah bah bah bah
Wat een ongelofelijke draak van een goedkope, sentimentele en ongeloofwaardige film. Penn zet werkelijk de slechtste mongool ooit in een film neer, groot schandaal dat dit nog met een oscarnominatie beloond wordt ook
en dan hoe de film gefilmd is.. ik dacht eerst nog dat dit de nieuw dogma film was, maar dat bleek niet zo te zijn...
armageddon moet de titel van Meest Afschuwelijke Film Allertijden voor mij nu delen...
Mza
- 1924 stemmen
Ik had altijd een groot respect voor Sean Penn, maar deze film zal ik hem nooit vergeven. Een soort mislukte combinatie van Forrest Gumb en Kramer vs Kramer.
Armin
Irritant, ongeloofwaardig etc.
Een werkelijk in alle opzichten mislukte film. *
dttom
De film had me nog bijna geraakt, hahaha NOT, alle cliches die er zijn vind je in deze film terug.
Zo hopelijk is het nu genoeg geweest met dit soort films!
Jordy
ik heb de film een beetje laten rijpen in m'n gedachten, en ben tot de conclusie gekomen dat m'n beoordeling van 1 ster niet juist was, heb het hersteld

Blindfold
Ik weet niet of ik eigenlijk wel mag stemmen, want ik ben in de pauze huilend naar huis gegaan. Als ik een film met een mongool wil kijken, dan ga ik wel Forrest Gump kijken (of ben ik nou heel erg politiek incorrect)
Wolkenmeter
Het verhaal is natuurlijk tenenkrommend slecht, maar het leuke aan de film zijn al die Beatles-verwijzingen: de flarden liedjesteksten die steeds opduiken in wat Sam zegt. Penn en Pfeiffer vond ik trouwens nog goed spelen, al is die oscar-nominatie wel overdreven.
ehuurman
Het verhaal was inderdaad erg sentimenteel en Penn was soms niet uit te staan, maar de Beatles-songs en verwijzingen waren leuk.
shayed
Vond 't best een leuke film en ik vond Penn juist erg goed spelen.
***1/2
patjenmgn
Ook ik vond het een goeie film met een heel erg sterk acterende Sean Penn!
Deze film heeft mij echt 'geraakt' 3,5*
Pitbull
Nou, ik vond het een zeer leuke film.
Goede Penn (die vanaf Dead Man Walking toch al een favorietje van mij is), ik heb me niet gestoord aan een zeer slechte mongool o.i.d.
De vriendengroep was ook geinig, alhoewel ik hier die mongool wel een beetje uit de toon vond vallen. Hutchinson ('slechterik' uit Green Mile) en de andere waren echter wel vermakelijk.
Pfeiffer is knap, ik hou meestal niet van mooie vrouwen in films (of het moet een ander soort films zijn
maar Pfeiffer had toch iets.
Soundtrack is leuk. Leuke liedjes van de Beatles en ook van Aimee Mann.
Alleen die mislukte Drew Barrymore was wel een beetje irritant soms.
4 sterren.
mr.Frielink
wat een akelig goedkoop camerawerk. Werkelijk het meest onbenullig werkje cinematografie ooit. in bijna elke (serieus!) scene wordt wel in- of uitgezoomd, op de meest vreemde momenten.
Mylene
tsja.. vreemde film.
Camera werk was echt drama.
Vond dat Sean Penn het toch best redelijk deed als mongool.
Maar de film is behoorlijk langdradig, maar had toch wel leuke momenten.
Dat meisje vond ik wel heel erg lief
WtRlNdBm
Ik vond de film best wel gaaf, alleen die gast die de camera stuurt, (cameraman dusss
) loopt behoorlijk irritant te filmen door telkens in en uit te zoomen tijdens de film, hij doet het te vaak en ook gewoon achter elkaar, daar begin je je na verloop van tijd aan te ergeren. Ik in ieder geval, meningen verschillen natuurlijk.
Voor de rest vond ik het een gave film, heeeel soms een beetje langdradig, maar voor de rest was ie goed te doen.
Hij krijgt van mij *** !!!! Toch jammer van die camera en soms wat langdurige stukjes in de film, anders had ik hem waarschijnlijk **** gegeven.
Ewout
Ik vind het een hele mooie en lieve film over de waarden en normen van een verstandelijk gehandicapte vader. Ik vind het verhaal mooi in beeld gebracht en ik vind zelf juist dat het camerawerk er een leuke extra dimensie aan geeft.
Sean Penn vind ik echt schitteren in deze rol als verstandelijk gehandicapte, en wat ik ook super vind is dat er gewoon geen stereotyperingen van verstandelijke handicaps naar voren worden gebracht (misschien dat mensen er anders over denken) maar ik vind juist dat ze als mensen naar voren worden gebracht, en dat mis ik toch echt wel bij menig andere film met daarin een verstandelijk gehandicapt personage.
Claire
ik vond dit een hele mooie film! niet de beste die ik ooit gezien heb, maar zeker het kijken waard! ook vond ik penn goed spelen! 4 sterren
Gehandicapte mensen in films doen het in de VS altijd goed, wat ook uit deze film maar weer blijkt: een oscar nominatie voor Sean Penn.
Ondanks alle cliché's in het script is het best vermakelijk, maar ik vond de rol van Penn in deze dus film veel te makkelijk. Je scoort er zo snel mee, net als hier dus; Penn lijkt er niet eens moeite voor te doen.
Het uitgangspunt vond ik dus wel goed, maar de uitwerking was stukken minder. 2,5*
Bloompje
Film nooit gezien, misschien ooit ga ik deze bekijken, alleen voor Sean Penn. Maar ik ben wel verslaafd aan de soundtrack. Geniale covers van Beatles nrs.
Captain Pervert
Penn is briljant maar de film is dat allerminst.
Wat vooral afbreuk doet aan het geheel is het toch wel open einde.
Zo briljant is Penn ook niet hoor. Eerder vrij simpel (letterlijk en figuurlijk dus). Met zulke 'simpele' rollen wordt nogal gauw gescoord in Hollywood (en ja ik weet dat ik Forrest Gump op 5* heb staan, maar die moet ik maar eens snel gaan herzien).
markpennings
Goede acteer prestaties van Sean Penn aandoenlijke film
Ikkeuh
dat is geen mooie film, gezien in zedenleer, 0,5 sterren
Captain Pervert
Zedenleer?
Is dat een Vlaamse term voor levensbeschouwing ofzo? Of is het echt wat het woord betekent; leer van de zeden?
Wat leer je daar? "Het is niet netjes om mensen zomaar te slaan?" Of "Nederlandse meisjes willen over het algemeen eerst een goed gesprek voordat je ze naar de tieten grijpt"
?
FisherKing
Zedenleer klinkt beter dan dat belachelijke "waarden en normen-verhaal" . En nu maar hopen dat ze er iets van opsteken.
TheRisingSun
Mooie film met goede acteerprestaties van zowel Penn,Pfeiffer als de kleine Fanning! Knap toch als je de rol van Penn zo weet te spelen als hij doet. Kwam zeer realistisch over.
De kleine Fanning beviel mij zeer! Erg goed! Dat wordt een zéér goede actrice als ze zo door weet te gaan! Mits ze over 10 jaar nog actrice wil zijn natuurlijk,want ze is pas 10 jaar!
De covers van de nummers van de Beatles vond ik ook erg leuk gevonden. Ook wel grappig dat Sam het in de film ook een paar keer had over John (Lennon).
Kortom 3,5 ster
RRT
Aandoenlijke film, met goed acteerwerk van Penn en Pfeiffer. Misschien vinden sommigen deze film te zoetsappig?, maar vond zelf dat de sentimentele - en de komische stukken elkaar goed afwisselden.
En al het commentaar over dat Penn de slechtste "mongool" ooit speelt. Nou sorry, als je 't verschil niet weet tussen een mongool en een verstandelijk gehandicapte, misschien toch ook tijd voor een iq test.(of ontzegging uit de ouderlijke macht)
Even resumerend, ik heb me best vermaakt bij deze film. 4*

'I Am Sam' met Sean Penn en Michelle Pfeiffer vanavond (2 september) te zien op televisie

Vijf films waarover critici en het grote publiek het maar niet eens kunnen worden

21 Grams

A Simple Plan
Misdaad / Thriller, 1998

Dead Man Walking
Misdaad / Drama, 1995
mentally disabledfoster parentsadvocaatpro bononew baby social serviceslearningcoffee shop managerpizza hut children's booklocked door mentally handicapped manchild custodyvrouwelijke regisseurvader dochter relatieneurodiversity