• 9.374.478 stemmen

Met onder meer: Sean Penn, Michelle Pfeiffer en Dakota Fanning

Releasedatum: 25 april 2002

Plot I Am Sam

"Love is all you need."

Sam Dawson is een verstandelijk gehandicapte met de mentale leeftijd van een 7-jarige. Hij werkt bij StarBucks en heeft een obsessie voor The Beatles. Hij heeft een dochtertje bij een vrouw, die er vanaf de geboorte vandoor is gegaan. Sam staat dus alleen in voor de opvoeding van de kleine Lucy Diamond, genoemd naar de Beatles-hit. Aanvankelijk verloopt alles vlotjes, maar naarmate Lucy groter wordt, beginnen de problemen. De sociale dienst begint zich er mee te bemoeien en besluit Lucy in een opvanggezin te plaatsen. Voor Sam het begin van een lang proces om het hoederecht over zijn eigen dochter.

Sam Dawson

Rita Harrison Williams

Annie Cassell

Lucy Diamond Dawson

Margaret Calgrove

Randy Carpenter

avatar van kevinelvira

kevinelvira

Gotti heeft blijkbaar totaal géén vertand van mensen met een verstandelijke handicap. Wat jij als simpel ziet is perfect acteer werk, iets wat voor mensen een gewoonte is en wat afwijkt van onze norm is niet per defintie simpel! Heb niet direct een negatief oordeel over zaken waar je niet zoveel verstand van heb!

avatar van Jordy

Jordy

Hij heeft waarschijnlijk erg veel verstand van acteurs.

avatar van Nieke

Nieke

Catching film, meermaals een traantje gelaten.

Een film zoals zovelen die op tv komen, maar hij greep mij direct naar het hart.

Waar een weekend Center Parcs al niet goed voor kan zijn... (gezien op Canal+, dat hebben we thuis niet. )

3,5*, misschien na herzien dat hij nog wat omhoog gaat.

avatar van gotti

kevinelvira schreef:

Wat ik bedoelde is dat je met 'zulk soort rollen' nogal makkelijk scoort in Hollywood. Kijk maar naar Rain Man of Forrest Gump. Daar wordt precies hetzelfde 'trucje' uitgehaald. Films die puur en alleen handelen over een mensen met een verstandelijke handicap heb ik vaak moeite mee, omdat je er mensen wel heel gemakkelijk mee om hebt (ahhh...wat erg....ahhh wat lief....ahhh...wat speelt ie toch goed).

Doe mij dan maar What's Eating Gilbert Grape...

avatar van kevinelvira

kevinelvira

En die is zoveel anders omdat....... Het feit blijft hetzelfde, ik snap wat je bedoelt, mensen denken in eerste instantie aan het handicap maar het feit blijft dat dit soort dingen echt gebeuren. Het zet je aan het denken en je vormt een mening. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn maar we kunnen wel respect hebben voor anderen. Misschien is het verstandig om een andere woordkeus te gebruiken?

avatar van gotti

kevinelvira schreef:

En die is zoveel anders omdat.......

....het niet alleen over een gahandicapte jongen gaat. DiCaprio is maar een onderdeel van een verhaal. Bij WEGG is die handicap erg subtiel gebracht, itt tot de Forrest Gump, Rain Man en deze film.

Asmahan

Best lieve film, hoe onwaarschijnlijk ook, met (zo mogelijk nog onwaarschijnlijker) een Echt Leuk Amerikaans Kind!

Ik was niet enthousiast over de Beatles covers. Halen het niet bij het origineel.

deze film is op waarheid gebasseerd dus zeer

waarschijnlijk echt

Asmahan

Als het al echt is gebeurd, dan is het verhaal in deze film ontzettend geromantiseerd.

avatar van Frenkel

Frenkel

Asmahan schreef:

Ik vond ze juist erg goed!

Vooral You've got your hide your love away van Eddy Vedder (pearl Jam)

Asmahan

Die vond ik ook niet verkeerd, moet ik toegeven. Is ook de enige cover die ik me nog goed kan herinneren.

avatar van tevelenco

tevelenco

Redelijk goede film.

Met een aandoenlijk verhaal .

Wat naar mijn mening iets te lang duurt en zodoende niet altijd even boeiend is.

En vond ik het sentiment er wel iets te dik bovenop liggen.

En begon de rol van Sean Penn me soms te iriteren.

Wat weer goed werd gemaakt door de goede rollen van Michelle Pfeiffer en Dakota Fanning.

Dus ondanks wat punten van kritiek heb ik me toch redelijk vermaakt.

avatar van sweetlake

sweetlake

Geweldige acteur toch die Sean Penn, blijkt alweer uit hoe hij deze rol neerzet. Dakota Fanning speelt aandoenlijk, maar om haar na deze film nog in elke film tegen te komen waar ze zo'n bijdehandje nodig hebben...nee bedankt. Michelle Pfeiffers rol vond ik wat minder geloofwaardig neergezet. Al met al wel een hele mooie film.

avatar van dream555

dream555

Even schrikken bij het lezen van die vele negatieve berichten. Natuurlijk snijdt de film een gevaarlijk thema aan om te vervallen in goedkope sentimentaliteit, maar naar mijn bescheiden oordeel doet hij dat hier niet. Persoonlijk vind ik Sean Penn een topacteur met de klasse waarvan velen slechts kunnen dromen. Dan bedoel ik leeftijdsgenoten als Tom Cruise en Brad Pitt. Ik zie hen die rol echt niet spelen, niet stoer genoeg. Maar Penn speelt vaak de rol van underdog en doet dat schitterend. Michelle Pfeiffer komt ook goed over. Ze speelt in het begin een koude carrièrevrouw en in een mantelpakje komt ze heel goed over in die rol. Ik vind die film (clichés toegegeven) dus heel geslaagd, vooral danzij Penn. Ik twijfel tussen 4,5 en 5. Ik bedoel, hoe vaak kan je 5 geven?

avatar van char

char

Ik vond ze juist erg goed!

Vooral You've got your hide your love away van Eddy Vedder (pearl Jam)

Helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eddie V. Rules!!!!!!

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Aangezien mijn vriendin helemaal weg is van deze film durf ik er niets negatiefs over te zeggen haha.

Hij was ook heel goed vond ik zelf. Zeer zeer goed geacteerd door Penn en Fanning.

Het verhaal is vrij standaard, kon je zelf ook verzinnen. Maar dat is bij films met zulk goed acteerwerk niet altijd een probleem.

Deze film speelt ook wel goed op de emoties van de kijkers.

4,0

avatar van Evzz

Evzz

SuperSideSwipe schreef:

Deze film speelt ook wel goed op de emoties van de kijkers.

Ik wil even zeggen dat mijn vriendin en ik deze film geweldig vinden! Ik geef je helemaal gelijk ivm de emoties.

deze film verdient van mij 5 sterren!

avatar van Arlo

Arlo

Hoe moet ik dit nu verwoorden. Ik wil allemaal hele positieve dingen zeggen over deze film, maar ben op het moment sprakeloos!

5 sterren.

avatar van scoly

scoly

Een film bijna zoals What's Eating Gilbert Grape.

Goede film maar sommige dingen zijn niet erg realistisch

avatar van roberto

roberto

dit is gewoon een goede film

geen gezeur anders maak je zelf maar een film

gewoon een 5

avatar van Waku

Waku

Briljant acteerwerk van Sean Penn die heel vertederend

en ontroerend een zwakzinnige vader neerzet.

Dakota Flemming is en blijft een supertalent en zet eveneens subliem zijn dochter neer.

Als op gegeven moment duidelijk wordt dat zelfs het dochtertje kwa iq haar pa ontstijgt is dit aandoenlijk om te zien hoe het meisje hier mee omgaat.

De autoritaire houding van zelfingenomen instanties

en de pijn van Penn als vader raken je tot op het bot.

Absolute aanrader deze I am Sam!!

avatar van LittleBox

LittleBox

roberto schreef:

geen gezeur anders maak je zelf maar een film

avatar van LittleBox

LittleBox

Zo, bijgekomen van het lachen (zie vorige post). Deze film heb ik nog niet gezien maar de soundtrack heb ik al een jaar of vier. Prachtige covers van Beatles-nummers waaronder het mooiste nummer van The Beatles (You've got to hide your love away), vertolkt door Eddie Vedder. Ik liep in 2002 in Vancouver in een CD-zaak en daar hoorde ik We can work it out door Heather Nova. Heej, dacht ik, die plaat moet ik hebben. En vervolgens grijs gedraaid. Nu ben ik wel een beetje benieuwd naar de film, maar valt-ie tegen, dan heb je altijd nog de prachtige muziek. Ik zet de film dus bij voorbaat al op drie sterren.

avatar van JustBunny

JustBunny

Erg benieuwd naar alle recensies, sowieso al een groot fan van Sean penn en Dakota Fanning .Dus we zien wel.

avatar van JoseOle

JoseOle

Vond het echt een hele mooie film! Ik vond Penn zijn rol echt geweldig neerzetten. De film ontroerde en vermaakte mij echt! Echt top!

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Mooie film met uitstekend acteerwerk van Penn. Echt geloofwaardig. Ik had alleen wat meer verwacht. Vooral de verschijning van Michelle Pfeiffer en die dan een foute relatie heeft en een zoon die haar niet wilt en dat het allemaal goed komt...Niets voor mij. Dakota Fanning was weer geweldig en ik ben overtuigd van haar geniale vermogen. Het is alleen zo fout geeindigd. Alles komt goed, de pleeggezin moeder (dit is mijn eerste film waarin ik haar zie sinds JP) die het goed gaat maken. Zonde, want hij was zo sterk....

4,0 sterren

avatar van suuz

suuz

in 1 woord wauw!!!

tranentrekker vond ik! echt mooie film!!

Aardig gespeeld door Penn, al vond ik hem af en toe een beetje inconsequent. Hij had er naar mijn idee meer 'trekjes' in kunnen verwerken en wat mij betreft deed Dicaprio in What's eating Gilbert Grape het beter.

Verder verbaasde ik me zeer over de gang van zaken in Amerika, ze hadden vanaf het begin af aan maatregelen moeten treffen en niet toen het kind al 7 jaar was. Dat zo'n man alles zelf maar moet uitzoeken is in Nederland volgens mij ondenkbaar of heb ik hier nou een goed punt voor een discussie te pakken?

Naast het grote drama (ik geef toe dat ik wel een traantje moest wegpinken) heeft deze film ook een humoristische kant. Met name het lichtelijk gestoorde vriendenclubje van Sam was erg melig. Een stelletje halve garen is natuurlijk DE manier om de kijkers aan het lachen te krijgen, dus zo geniaal was het niet, maar toch erg vermakelijk.

Een aantal ongeloofwaardige puntjes maakten mij de film met een korreltje zout te nemen.

Conclusie: wel goed, maar het had beter gekund.

3,5 sterren!

avatar van mikoz

mikoz

Ontzettend ongeloofwaardig natuurlijk.

Een man met een geestelijke achterstand kan natuurlijk nooit een kind opvoeden. Verder zet Penn een goede rol neer alhoewel ik me aan dat personage tog vaak ergerde.

avatar van speedy23

speedy23

mikoz schreef:

Ontzettend ongeloofwaardig natuurlijk.

Een man met een geestelijke achterstand kan natuurlijk nooit een kind opvoeden.

En laat dat nu net één van de vele vooroordelen in onze maatschappij zijn.

Er zijn er en ik ken man van een jaar of 30-35. Hij woont op zichzelf, maar wordt wel regelmatig gecontroleerd door de sociale diensten. Hij werkt in een beschutte werkplaats (werkplaats enkel voor gehandicapten in een beschermd milieu) en is heel gelukkig met zijn zoontje van nu een jaar of 10-11...