• 9.378.126 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.481.971)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

• Disney+ Bekijk via Disney+
  • meJane Bekijk via meJane

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

_Se7en_ schreef:

Doe maar rustig Reinbo. Je spelling begint eronder te lijden.

Zal idd maar weer op de weg gaan letten.

Ramon K

Maar reinbo: de kijkervaring hangt toch af van de kwaliteit van de film, niet van de kijkomstandigheden? Anders zou ik de gelegenheid om wel of niet te mogen roken, tijdens een film, kunnen laten meewegen in mijn eindoordeel. Daar geloof ik niet in.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Ik denk dat het een combinatie is van beide.. als de kijkomstandigheden niet goed zijn kan je niet optimaal genieten van een film. Als de kwaliteit van de film zelf niet hoog is kan je ook niet optimaal genieten.

Al hoeft het zeker niet veel verschil te maken of je een film in de bioscoop of thuis kijkt. Het liefst kijk ik een film thuis in het donker met het geluid lekker hard, juist om de bioscoopervaring te benaderen (maar dan zonder kinderen die tegen je stoel trappen).

avatar van Threeohthree

Threeohthree

mwah, als iemand toch de gehele film over je heen loopt te pissen, zou ik wel degelijk minder van de film kunnen genieten. Of het nu in de bios is of niet. Omstandigheden hebben wel degelijk invloed op de beoordeling, maar de film moet er niet van afhankelijk zijn.

avatar van Thorak

Thorak

Reinbo schreef:

Face it, als je Avatar niet in imax 3d hebt gezien, heb je m gewoon niet gezien.

Kort door de bocht is hier op nog een understatement. Als dat de enige manier zou zijn waarop je deze film zou moeten kijken verdient de film al niet hoger dan 0.5*! Een film hoort op ieder medium goed te zijn en niet alleen in Imax 3D. Natuurlijk is de ervaring van de film beter in Imax 3D ten opzichte van gewoon 3D en zeker ten opzichte van 2D, maar dan nog zou de film goed en onderhoudend moeten zijn om als goede film in aanmerking te komen. Aangezien ik dat dus niet vond geef ik 'm daarom ook 2*. Maar als de film op voorhand gemaakt is voor Imax 3D hadden ze het daar dan ook bij moeten laten en ook niet in andere bioscopen moeten laten draaien en daarna ook niet op dvd/blu-ray uit moeten brengen. Aangezien dat wel is gebeurd verdient deze film dan dus ook een erg lage beoordeling.

avatar van Reinbo

Je eigen stemming is er ook sterk van invloed op. Ik beoordeel een film nu eenmaal op basis van wat ik er (op dat moment) van vind. Niet op zijn kwaliteit. Heb zat brakke films op 5* staan simpel omdat ze me ooit een geweldige kijkervaring boden. Heb ooit Bad Taste geprogrammeerd op een studenten avond. Iedereen ging uit z'n dak en iedereen die binnenstapte bleef kijken en ging mee uit z'n dak. Denk dat de helft van de bezoekers het had afgedaan als slechte b film hadden ze het onder andere omstandigheden kennis gemaakt met deze film.

avatar van Reinbo

@thorak Waarom zou en film op elk medium tot z'n recht moeten komen? Feit is nu eenmaal dat het niet zo is, kijk maar eens een film op SBS6, kan mij zelden boeien.... Nachtwacht is ook minder indrukwekkend op een A4 kopietje.

En hoe ze de film zakelijk verder uitmelken weeg ik niet mee, men verkoopt ook parapluis van de Mona Lisa, is dat schilderij nu ook ineens kut?

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Uitmelking en overmatige promotie kunnen er wel voor zorgen dat je een film al beu bent voor je hem hebt gezien. Of dat je hem beu wordt terwijl je het eerst wel een goede film vond.

Als je 7x per dag dezelfde irritante reclame ziet kan dat je er ook van afbrengen om het product te kopen.

avatar van Reinbo

Klopt, daarom geef ik ook aan dat je eigen stemming ook van invloed is.

Ramon K

Allicht, maar heeft dan betrekking op elke film en niet alleen op Avatar.

Ik vind het hele 3D/Imax/bios -argument pure kul verder. Avatar is verder zo'n zwakke film, dat ie op elk format kut zal zijn. Daar twijfel ik niet aan.

avatar van Reinbo

Het kan best zijn dat jij het overal en altijd een kutfilm vind, maar dat zullen we nooit zeker weten. Ik zou in 2d een puntje lager zijn uitgekomen, denk ik.

avatar van Black Math

Black Math

Ik denk ik ook, al denk ik niet dat ik hoger was uitgekomen als ik hem in de Imax had gezien, ipv gewone 3D.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Reinbo schreef:

Maar het kan natuurlijk zijn dat het je niet aanspreekt. Ik vind Cameron juist altijd top en dit is zeker een typische Cameron productie.

Wat is hier typisch Cameron aan dan? (gewoon een vraag niet verkeerd opvatten?)

Echte kul. Sorry.

filmliefhebber92 schreef:

Wat is hier typisch Cameron aan dan? (gewoon een vraag niet verkeerd opvatten?)

De thematiek: slecht bedrijf gesteund door militairen vs wetenschapers, Mens die zijn leefomgeving verknald, sterk vrouwelijk personage die in opstand komt, futuristische samenleving. De look en feel, zelfde robots en machinerie als in eerdere films. Strijd om 'world domination'.

Ramon K schreef:

Echte kul. Sorry.

Oezo kul? Ik zou m echt waarschijnlij een punt lager geven en we weten ook niet zeker of jij m in imax 3d noet iets leuker/beter had gevonden.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Reinbo schreef:

achteraf kun je nog altijd van mening veranderen. Toen ik met mijn vrienden uit de bios kwam van avatar dacht ik ook wauw dat is mooi gemaakt, maar eenmaal thuis toen ze vroegen was het een goede film moest ik toch bekennen dat het tegen viel.

avatar van Reinbo

Dan heb je een slecht geheugen.

Nee, geintje. Dat kan inderdaad, als je een film snel vergeet is dat een slecht teken, goede film blijven vaak lang door je hoofd spoken. En Avatar moet het inderdaad sterk hebben van de instant kick, al heb ik ook veel bewondering over hoe effectief het in elkaar steekt.

Reinbo schreef:

Ik weet zeker dat ik niets meer zou hebben geven en ik zou het ontzettend vreemd vinden als jij je beoordeling laat afhangen van een 3D foefje.

avatar van Reinbo

Het was geen foefje. Knownot.

Wat is je volgende bewering? Dat zwart/wit of kleur niets uitmaakt bij een wong kar wai film. Of het geluid al dan niet aanstaat?

Ramon K

Tuurlijk beweer ik dat niet! Maar 3D vergelijk ik ook niet met kleur of geluid, eerder met buzzers in stoelen.

Hoe boeiend is het visuele, of 3D effect als de film de esthetische waarde heeft van een drol? Als de creature-designs ruk zijn? Als de plot en personages kut zijn? Als de fantasie zich beperkt tot buitenaardse cliché-stammen die 'ge-inspireerd' zijn op aardse wilden?

Ik kan wel verschieten van een buzzer in mijn stoel, maar ik zou het niet laten meewegen in 't oordeel over een horrorfilm die verder geen kwaliteiten van een goede horrorfilm bezit. Je snapt toch wel wat ik bedoel hoop ik?

Nu vind ik Avatar visueel ruk oa, na een 3Dviewing vind ik de film hoogstwaarschijnlijk visueel ruk IN 3D.

avatar van Reinbo

3d een hele dimensie erbij, dat is wel wat meer dan een buzzer. Die dimensie is tevens een onlosmaakbaar onderdeel van de esthetiek van Avatar. Haal je die dimensie weg, dan blijft er inderdaad een plat vlak over..... Het is een beetje het verschil tussen naar een achtbaan kijken of er zelf inzitten. Je weet gewoon niet wat je gemist heb, al betwijfel ik of je het kon waarderen, maar zeker weten doen we dat niet.

Ramon K

Dan houden we erover op! We verschillen van mening.

Kunnen we beter weer TSSR gaan bashen!

avatar van ghostman

ghostman

Ik ben het eens met Ramon K . 3D is maar een instrument / hulpmiddel , niet meer en niet minder ...

Ramon K schreef:

Visueel is de film alles behalve ruk, het is alleen niet jouw smaak. Kijk alleen al het oog voor detail met elk zuchtje dat er in de film plaats vindt. dan kan ik het echt niet een visuele aanfluiting vinden. Ongeacht of het mijn smaak is of niet.

avatar van Reinbo

@xgogax: Dat wel een hele domme uitspraak. Je ziet ook geen verschil tussen een schilderij en een beeldhouwwerk?

avatar van intezar

intezar

Het valt me op dat bijna niemand het over de film zelf heeft, maar alleen over de 3d effecten. Dat zegt genoeg neem ik aan

ghostman schreef:

Als je het zo kijkt is alles waarmee een film is gemaakt een instrument/hulpmiddel. Net zoals jouw geliefde cameraatjes

intezar schreef:

Ja erg jammer, maar ik denk dat er genoeg meningen zijn om wat over de film te lezen. Inhoudelijk valt er gewoon niet heel veel over te discussiëren denk ik.

Het verhaal is basic en straight forward. Maar als je je hier niet aan zal storen wacht je toch een avontuur van grootste visuele klasse dat zich afspeelt in een van de de mooiste fantasiewerelden die je ooit in een film bent tegen gekomen.

Ramon K

Visueel is de film alles behalve ruk, het is alleen niet jouw smaak.

Doe ff een dooddoener aub. In alles wat achter mijn nickname en avatar komt te staan zit die subjectiviteit.

Ik wel! Objectiviteit in kunstbeoordeling wordt nogal moeilijk niet? Ik heb dat zelf ook al jaren lopen zoeken.