Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- IMDb (7,9 / 1481971)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Jawaddedadde
De eerste 0.5 is een feit, waardoor het gemiddelde plots fel gezakt is (logisch natuurlijk gezien het beperkte aantal stemmen). Wel jammer dat de persoon in kwestie geen kleine toelichting heeft gegeven.
Goodfella
Vooral voor hardcore cynici makkelijk af te schieten, deze film, en misschien vraagt Cameron ook wel wat veel van z'n kijkers met z'n doorgeslagen new age natuuridylle, maar ik kon er wel in mee. Hoop sensationele scènes, politiek interessant (met aardige 9/11-referentie) en dat 3D werkt goed.
Was sceptisch na de trailer en vind het geen meesterwerk, maar ben wel redelijk om. Veel moois in deze film, maar ook vaak wat te glad. Als een combinatie tussen Halo (slick, flashy kleurtjes) en Miyazaki (die vliegende kwallen/sporen zijn fantastisch).
Maar het sleepte me mee. Extreem zorgvuldig opgebouwde wereld, en Cameron slaagt erin die geloofwaardig te maken. Maar dan moet je zelf ook beetje willen
Ik heb het privilege gehad om deze film een paar uur geleden gezien te hebben, dus voor de algemene première, en eigenlijk zou mijn besluit maar uit twee woorden mogen bestaan: Geweldige film!
Ik moet kotsen van enkele filmcritici dat zij deze film durven af te stempelen als een saaie sf-western want dat is deze niet! En het verhaal is helemaal niet saai, integendeel, het is fascinerend en laat de film geen één ogenblik vervelen. Ik ben na deze kijkbeurt helemaal vergeten waarom ik zo'n felle tegenstander was.
Ik sta bekend om mijn strenge oordelen, maar bij deze film kan ik niet anders zeggen dan "Chapeau Cameron"! Ja, er zijn enkele commerciële tintjes in en ja sommigen kunnen daar niet tegen. Maar ik garandeer jullie dat deze helemaal niet ergeren! De film zit boordevol met geweldige effecten, een leuk verhaal (al zul je meerdere herhalen herkennen uit andere films gemend in één) en met knallende actie! Die 3D-technieken zijn uniek en overigens enorm geslaagd.
Een echte filmrecensie van mij zal later pas verschijnen, eerst even alles laten bekomen want dat is nodig. Deze film heeft me enorm weten te raken, een echte topper! En dus zeker geen commerciële troep! Cameron, hoedje af kerel, hoedje af!
Ik ben al een hele tijd bezig om een toplijstje te maken, een top-100 om precies te zijn. Van de top-250 van MM staan in mijn top-50 maar 4 films (ik heb immers het geluk gehad al zeer, zeer veel films gezien te hebben), maar Avater (die zowieso ook in de top zal verschijnen hier) lijkt momenteel zelfs in mijn top-10 (!!) terecht te komen, en dat is geen emotionele reactie! Wat is die me toch enorm bevallen, wow!
Besluit: De Avatar is een indrukwekkende film en weet gedurende de hele 162 minuten te boeien en fascineren. De effecten zijn ongezien en het verhaal is veel beter dan verwacht. Gelijk de populaire en altijd eerlijke Amerikaanse filmcriticus Adams in de Times het perfect omscheef: "Het is momenteel hot om films af te keuren en overdreven te bekritiseren, maar bij Avatar lijkt me dat wel heel moeilijk. Dit moet zowat de eerste ietwat commercieel getinte film zijn die me zo goed kon bekoren. Klasse en topentertainment!" En gelijk heeft die (dat laatste gevecht tussen de beide volkeren bijvoorbeeld is om te smullen), al zal ik hetzelfde als hem hebben meegemaakt. Namelijk met een niet al te hoog verwachtingspatroon de film bekeken hebben om dan van de eerste tot de laatste seconde omvergeblazen te worden! Ik wil deze zo snel mogelijk opnieuw bekijken want voor de eerste keer in lange tijd kon ik me tijdens het bekijken van een film zelfs nergens (helemaal nergens) aan ergeren, toch erg opvallend, alles past perfect in elkaar. 4,5 sterren, oververdiend!
soboer
@Avatar, je hebt je vandaag geregistreerd met als nickname, avatar. Vind je het erg dat ik je mening niet serieus neem.
desert
Voor degenen die hem al hebben gezien. Is deze film in 3D-versie uit te houden voor bijna 3 uur lang of krijg je dan zo een erge hoofdpijn?
Stephan
Als Avatar zijn beoordeling als 'niet emotioneel' ziet, heeft de film duidelijk gefaald.
Het is echt te doen, geen zorgen. Na een half uur valt het zelfs niet mee op, Desert. Het went.
Vind je het erg dat ik je uitlach en hard?
Btw, hou dat de volgende keer voor je eigen. Als je te weinig aandacht hebt en die per se wilt, bel dan een sexlijn of ga naar een hoer.
En om op je vraag te antwoorden: deze film is de reden geweest dat ik ook zin had om deel te maken van deze site, morgen zal je ene uitgebreide en fatsoenlijke recensie kunnen lezen.
Daarmee wil ik duidelijk maken dat ik me niet laat overdonderen omdat de film me zo goed is bevallen, anders stonden er gegarandeerd 5 sterren.
En wil je nu zwijgen tot je de film gezien hebt, voor je hem een flater noemt.
Ben zelf ook wel redelijk sceptisch tegenover die brillen. Heb dit jaar al twee 3-D films gezien, bij beiden zat ik me de hele tijd te ergeren aan die bril. Het zit gewoon niet comfortabel, nu hoop ik gewoon dat die film zo goed is dat ik dat pokkeding op mn hoofd vergeet
MNV2
- 1900 stemmen
Bij ons loopt de film anders toch al gewoon van deze middag in de bioscoop, dus het is niet bepaald meer een privilege om de film gezien te hebben.
Fixi88
Vind je het erg dat ik je uitlach en hard?
Je kan je toch wel enigzins inleven dat hij dat denkt.
Heeft elke bios deze film met zon brilletje erbij of hebben alleen de speciale bioscopen deze optie?
Goodfella
De ondertiteling is ook '3d' en hangt dus vóór het scherm, waardoor je ogen voortdurend moeten scherpstellen op delen van de film die dieper liggen. Bij Imax zit die ondertiteling bovendien hoger dan normaal, dus echt er langs kijken is lastig.
Verder uitstekend te doen.
Actionfreak
Voor de grote massa die nog moet komen heeft deze film al veel berichten.
Gekkenhuis iedereen wil hem zien. ga zelf ook zaterdag kan niet wachten.
tottenham89
Hi Avatar,
are you the messenger of the movie Avatar?
ghostman
Aha. En ineens draait Griffith zich niet meer om in zijn graf.....?
Avatar is en blijft gedeeltelijk een animatiefilm. ik blijf van mening dat animatie inferieur is aan 'het echte werk'. Een film is veel completer waar de authentieke fotografie van toepassing is. Denk hierbij aan zaken als belichting en scherptediepte. Animatie ziet er veel minder natuurgetrouw uit en is minder zuiver / 'puur'. Ik vind het lelijk.
goongumpa
Die animatie gaat steeds verder, en met die 'motion-capture'-techniek zie je binnenkort het verschil tussen een echte acteur en een geanimeerde niet meer. Zoals M. Koolhoven gisteren op tv zei, over een paar jaar kan Humphrey Bogart terug in films meespelen.
Verder moet je ook niet alle animatie over één kam scheren, er zijn zoveel verschillende soorten en technieken. Een Waltz with Bashir bijvoorbeeld, dat valt echt niet te vergelijken met een Disneyfilm.
En D.W. Griffith heeft er helemaal niets mee te maken, hoe kan jij weten wat een man die al zoveel jaren dood is hier tegenover zou staan? Misschien zou hij de DV van Mann ook maar niets vinden...
ghostman
HD en niet DV. HD is 'echt' / puur / zuiver. Alleen hoe frames opgeslagen worden is anders. Het concept van de digitale fotografie is hetzelfde!
Moderne filmmakers die net zo revolutionair en net zo goed zijn als Griffith, denk aan cineasten als JLG, Kiarostami en Lynch hebben de digitale fotografie omarmd.
Zelfs Antonioni experimenteerde al in de jaren '80 met video...
Alle Pathé bioscopen wel i.i.g. voor zover ik weet.
Hoe het met de plaatselijke bioscoojes zit heb ik verder geen flauw idee van
Je zit verder gewoon in een normale zaal, alleen je moet nu een brilletje op doen.
clercato
De mensen die al een bril dragen is het nog erger (zoals ik). Twee brillen op 1 neus,comfortabel is ook iets
Rodehaan
over een tijdje heeft iedereen een 3D bril op scherpte
goongumpa
Zelfs Antonioni experimenteerde al in de jaren '80 met video...
De motion capture-techniek gaat misschien wel een revolutie op touw zetten in cinemaland. Die digitale cinematografie van Mann heeft dat (nog?) niet echt gedaan.
De esthetische kwaliteit staat er even buiten, want ik ben ook wel een liefhebber van de stijl van Mann
Rodehaan
Vind het wel een eer dan James Cameron zelf komt vertellen hoe goed
die zijn eigen film vind
Duursema
maakt het veel verschil of je deze film in een gewone pathe bioscoop kijkt met brilletje in plaats van een imax bioscoop?
ghostman
Animatie / CGI is een andere tak van de filmkunst. En naar mijn mening ondergeschikt aan de ware (zuivere) cinema die o.a. Griffith uit heeft gevonden.
Angrod_Pallanén
Nog anderhalf uur voordat ik hem zien mag. Ik ben serieus in een lange tijd niet zo enthousiast geweest voor een bioscoopbezoekje.
goongumpa
Dan kan je ook zeggen dat Griffith filmkunst heeft vervuild met de uitvinding van de montage. Een toneelstuk verfilmen vanuit één camerastandpunt, zonder cuts, dát is pas zuiverheid..
ghostman
Voor Griffith bestond geen cinema.
En als je van 1 camerastandpunt houdt, zijn misschien films van Jean-Marie Straub wat voor jou!
MasterRRR
Ik ben een leek: is er een verschil tussen een IMAX 3d zaal en een 'gewone' 3d zaal? Venray is het dichtste bij me in de buurt qua 3d bios: http://www.luxorvenray.nl/3d.php

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful