Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
judgepaddy
Inderdaad, zo kan je elke film wel afrekenen.
Nee hoor, bijvoorbeeld niet de films in jouw top 10.
Kevin13
Hobbit vind ring en moet ring vernietigen in Doemberg
Man maakt mijnen onschadelijk en plakt er nog een jaartje aan vast omdat het verslavend werkt.
Onschuldige gevangenisboef graaft tunnel.
moviemafketel
- 19752 berichten
Jongeman met bril zoekt uit of er meer met zijn stokje kan.
judgepaddy
Sorry, het voorgaande berichtje verwijderd omdat ik toch hier nog een keertje op door wil gaan.
Het is inderdaad zo, dat elke film valt te reduceren tot een zin, bijvoorbeeld:
"3 Coole Cowboys gaan schatzoeken"
Vervolgens is het aan de scripschrijver(s) om hier een beetje boeiend verhaal van te maken.
Bij deze film vind ik dat zeer summier.
Thats all
Plus nog dat ik me regelmatig zat te irriteren aan de muziek.
Vooral bij de aftiteling, wat een draak van een song was dat zeg.
maurice32
topfilm 5 sterren , die 2,5 uur vliegen voorbij en men wordt verliefd op dat volk ... ik ga hem nu nog eens kijken zo goed vond ik hem
Het is inderdaad zo, dat elke film valt te reduceren tot een zin, bijvoorbeeld:
"3 Coole Cowboys gaan schatzoeken"
Bij deze film vind ik dat zeer summier.
Thats all
Het verhaal van bijvoorbeeld Jaws of The Good, the Bad and the Ugly is ook summier. Het gaat daarbij grotendeels om het samenspel tussen de visuele uitwerking (Leone), de muziek (Morricone) en de invulling die de acteurs (Eastwood/Cleef) aan hun personages geven. Dat laatste is in deze film bewust simplistisch gehouden, zoals we eigenlijk van vrijwel alle actiefilms gewend zijn. Op die manier kan de kijker optimaal opgaan in de actie en het visuele spektakel.
Moet zelf ook toegeven dat ik het op blu-ray wat obligaat voorspelbaar vond, had daar in de bios totaal geen last van, omdat er genoeg moois te zien was om me daar niet mee bezig te houden. (Bovendien zag ik 'm voor de derde keer.)
Film is dan ook in de eerste plaats voor 3d imax gemaakt. En als het moois je daar niet genoeg kan boeien: So be it.
benq
De pracht en praal doen je bijna vergeten dat het verhaal inderdaad wat voorspelbaar is, maar toch, op de een of andere manier, toetst het wel de gewenste emoties aan bij de gemiddelde kijker en das ook best knap. Een succesvolle film als deze kan niet alleen leven op mooie plaatjes.
En inderdaad, vind je het niet mooi, het zij zo.
Q Jones
Nou de film gaf bij mij niet echt emotie weer evenals de karakters die een beetje voor hun uit aan het staren waren en denken eey ik kan acteren vooral Worthington met zijn poker face en Ribsi die heel de film sip keek. Al moet ik zeggen dat Lang geniaal was en Roderigez er lekker uit zag
roelv
Mooi gemaakt, mooi in de bios, maar valt wel tegen na een tweede keer kijken. En dat hoort eigenlijk niet. Een film moet meerdere keren boeiend kunnen blijven. Vandaar 4*.
madboy
Het is jaren geleden dat ik een bericht geplaatst of een stem heb uitgebracht op deze site, maar na deze film en de huidige quotering voel ik mij verplicht een reactie te plaatsen. Visueel is dit in één woord een prachtfilm. De kleuren zijn ongeëvenaard en het is een waar spektakel deze film in 1080p te zien. Jammer genoeg is het verhaal werkelijk flinterdun en loopt het tweede deel over van het meest overdreven patriottistische gezever dat ik ooit gezien heb. Uiteraard moet het verplichte apocalyptische Hollywood einde er weer bij maar leven (sommigen) uiteindelijk toch lang en gelukkig. Ik heb ook sterk het gevoel dat men probeert veel te veel te vertellen in deze 2 uur en 40 minuten. Als het verhaal beter was uitgewerkt, clichés en stereotypen werden vermeden, en er bijvoorbeeld een trilogie van was gemaakt naar het voorbeeld van LOTR had Avatar wellicht een dergelijke quotering (4.15) verdiend. Op dit moment hoop ik dat de meeste stemmen fanboy stemmen zijn en dat de echte filmliefhebbers onder ons deze film op zijn ware hoogte brengen in de rangorde. Ik zuo graag 3.25 geven, maar aangezien dit niet kan, een (onverdiende) 3.5, voor de werkelijk geweldige special effects.
swollenaer68
Ik ga in mijn beoordeling van de film toch af op de bioscoopervaringen die ik ermee heb. Die ervaringen waren fantastisch en veranderen niet als ik de film op DVD heb gezien.
Zo kort werkt mijn geheugen nou ook weer niet.
swollenaer68
Ik snap dit soort reacties werkelijk niet. Al bijna 4000 stemmen en je praat over een niet verdiend gemiddelde. Wat is meer waard? Jouw stem of het gemiddelde van 4000 andere?
dutchtuga
Films die volgens de meerderheid op MM hun kracht (en score hier) halen uit zaken die weinig met cinematografie te maken hebben, kennen al sneller dit fenomeen. Persoonlijk zou ik er niet eens raar van opkijken als Avatar mij persoonlijk meer boeit, thuis op BD, aangezien gimmicks als 3D mij echt gestolen kunnen worden.
madboy
Ok, misschien ben ik hier en daar 'ik vind' vergeten, maar ik neem aan dat iedereen wel doorheeft dat het mijn persoonlijke mening betreft. Ik veronderstel inderdaad dat het gemiddelde nog omlaag gaat, aangezien de overgrote meerderheid van deze stemmen van mensen is die deze in de bioscoop hebben gezien, en deze daar naar het schijnt nogal indrukwekkend is. En verder snap ik jouw reactie niet echt. Imponerende film: ja, geweldige special effects: ja.
Een goed/origineel verhaal? geen weldenkend filmliefhebber durft dat m.i. beweren. Zeer matig, bol van clichés en stereotypen. Ik kreeg er haast een disneygevoel bij.
boozebelly
- 1908 stemmen
Ik doe ook maar even een spreekwoordelijke duit in 't zakje (ik durf bijna niet bij Avatar
) maar dat Disney gevoel had ik ook. Een beetje kinderlijk zelfs. Ik moest zelfs lachen toen ik die blauwe wezens voor het eerst zag, dat was echt ff wennen en zat tegen het belachelijke aan.
Deze film is niet barslecht hoor, hij kijkt best makkelijk weg. Maar echt boeiend werd het nooit. Om een lang verhaal kort te maken, je hebt veel mensen die Avatar grandioos vinden en je hebt mensen die Avatar op de special effect's na maar een magere film vinden. Ik sluit mij aan bij die laatste groep.
Ik hoop trouwens van harte dat die 3D hype van tijdelijke aard is. Als in de toekomst vele filmmakers zich in eerste instantie richten op de special effect's en daarna pas op de inhoud, dan blijft er voor de ware liefhebbers maar weinig over.
(bovenstaande tekst is louter gebaseerd op de persoonlijke kijkervaring/mening van Boozebelly. Nutteloze danwel persoonlijke aanvallen zullen niet worden beantwoord.
3D heeft weinig zo niet niets met special effects te maken. Ben het verder wel met je eens dat het enkel richten p SE (Start Wars 2 is daar een goed voorbeeld van), niet snel goed gevonden zullen worden door mij. Ik vind alleen dat Avatar veel meer te beide heeft dat SE. Namelijk een prachtig vormgegeven en fantasierijke omgeving en schitterende cinematografie.
Daarnast vind ik de opzet van het verhaal best aardig en origineel, maar zal niet ontkennen dat het vervolgens 'verzand' in clichees en zaken die we uit andere (Cameron) film kennen. Mij stoorde dat bij Avatar echter ook niet of nauwelijks. Maar Rambo 4 deed het ook goed bij mij.
aspro
3D heeft weinig zo niet niets met special effects te maken. Ben het verder wel met je eens dat het enkel richten p SE (Start Wars 2 is daar een goed voorbeeld van), niet snel goed gevonden zullen worden door mij. Ik vind alleen dat Avatar veel meer te beide heeft dat SE. Namelijk een fantasierijke omgeving en prachtige cinematografie. Ook vind ik de opzet van het verhaal best aardig en origineel, maar zal niet ontkennen dat het vervolgens verzand in clichees en zaken die we uit andere (Cameron) film kennen. Mij stoorde dat bij Avatar echter ook niet of nauwelijks. Maar Rambo 4 deed het ook goed bij mij.
Een ware filmliefhebber.
dat ben ik wel met jullie eens het is een hype dat 3D en over eentijdje gaan we over de top dan zijn we zo gefocust op 3D dat we nog niet meer weten waar de film over gaat.
planet_of_death
Ik ben meer bang dat 3D een nutteloze toevoeging is voor een bepaalde film en dat dat ten koste van de kwaliteit gaat.
Daar ben ik niet bang voor. De Hollywoodblockbuster zal in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van 3D, maar nu zijn ook al lang niet alle Hollywood Blockbusters geslaagde films. (POTC 3, waar ging dat over?)
De kleinere en art house film die niets met 3D zullen doen zullen daar prima naast kunnen blijven bestaan. Daarnaast bestaan er nu al zo'n 250.000+ films die niet in 3d zijn, ook die kan je nog allemaal gaan bekijken.
boozebelly
- 1908 stemmen
Ik vind alleen dat Avatar veel meer te beide heeft dat SE. Namelijk een prachtig vormgegeven en fantasierijke omgeving en schitterende cinematografie. [/i]
Dat ben ik wel met je eens. Mijn punten gaan dan ook puur naar euhmmm...tsja, de punten die je hier opnoemt. Fantasierijk is het zeker en ik kan mij wel voorstellen dat mensen hier echte liefhebbers van zijn en er helemaal in op kunnen gaan. Dat blijkt ook wel uit de gemiddelde score voor deze film.
Een ware filmliefhebber.
Daar twijfel ik ook niet aan
Karl van H.
Beetje een verkeerde opmerking, gezien je hiermee insinueert dat de meerderheid altijd gelijk heeft. Onzin natuurlijk, want deze film is behoorlijk middelmatig en dat weet jij ook best
(Let op! Dit is een grapje!)
panjoe
(Let op! Dit is een grapje!) En bovendien vind ik mijn stem altijd meer waard dan het gemiddelde van 4000 anderen. Iedereen wel, me dunkt.
Dutchgreens
Verassend goeie film.
hoewel het verhaal niet bijster orgineel is en de acteerprestaties goed tot gemiddeld zijn, zijn de special effects wel om je mond van open te laten vallen
het is dan ook wel duidelijk dat je zit te kijken naar de duurst gemaakte film aller tijden! serieus een aanrader voor degene die een zaterdagavond niets te doen heeft!
losse uiteinden zijn een in deze film ook nergens te bekennen. James Cameron, goed werk!

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful