Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
swollenaer68
Wat ik vervelend vind, is dat zolang de film nog niet uit is op DVD, en dat zal nog wel even gaan duren, steeds meer mensen de film gaan beoordelen aan de hand van echt inferieure downloads. Dat zou ook niet echt terecht zijn. Los van het feit of het type film je ligt of niet, de visuele aspecten komen dan uiteraard helemaal niet tot hun recht. En dat blijft toch met afstand het meest interessante aan deze film.
Hectometerpaal
Nu helemaal gezien en eigenlijk blijft mijn mening grotendeels hetzelfde.
De beelden zijn wonderschoon en ik denk deze film wat de graphics betreft revolutionair zijn.
Maar de kritiek die ik blijf hebben is dat afschuwelijk voorspelbare Amerikaans verhaallijntje. Zodra je voor het eerst de interactie tussen die vrouwelijke blauwe slungel en haar mannelijke tegenspeler ziet kun je de 2 uur daarna precies invullen... De typische klungelige momenten van onze stoere held en de manier waarop, hoe verwacht, de 2 naar elkaar toegroeien.
Gelukkig was het toch niet alleen een melodramatisch zwanenmeer gedoe en werden we toch na 2 uur wachten op een werkelijk prachtig gevecht getrakteerd.
En ja, ik heb de film op een 24" led scherm gezien maar ook daarop kan ik beoordelen dat de graphics een 5 verdienen. Het is alleen de andere ook zeer belangrijke helft van de film, namelijk het verhaal, dat mijn beoordeling naar beneden haalt.
Ew_MK1
Ik zeg niet dat ik hem alleen om die reden 5* heb gegeven, maar de visuele kant heeft wel bijgedragen aan mijn beoordeling, maar de visuele kant speelt bijna altijd mee in mijn beoordeling.
Iets bijgedragen prima maar hoeveel sterren had je Avatar dan gegeven als het je het visuele spektakel wegdenkt?
JacoBaco
Ook al vraag je het niet aan mij, ik vind het wel een erg fascinerende vraag. Ik zou de film dan een 0,5 geven.
Nu even serieus. Nog steeds 4,5*. Zonder het visuele spektakel had de film er niet eens geweest. En daar bedoel ik mee, dan had James Cameron de film niet eens willen maken.
Voor mij is het eigenlijk hetzelfde als vragen hoe zal jij je auto willen beoordelen zonder wielen. Dus de vraag hoeveel sterren zal je Avatar geven zonder het visuele spektakel is ondergeschikt.
Naomi Watts
Zo ken ik er ook nog wel een paar. Wat als je het schip wegdenkt uit Titanic, wat als je Batman wegdenkt uit The Dark Knight, wat als je zombies wegdenkt uit The Dawn of the Dead etc. Ja, Avatar leunt op het visuele aspect (bovendien het belangrijkste element in cinema), beetje vreemd dat dit soort vraagstellingen wel komen bij een films met visuals maar niet een film die vooral leunt op acteerwerk, dialogen of verhaal.
swollenaer68
Net zoiets als vragen:"Hoe beoordeel je de film als je je ogen dicht houdt?" Film=visueel....
mcdaktari
Ben benieuwd of avatar over een jaar of 5 nog zo hoog scoort. na een paar keer gezien te hebben is het beste 4er toch af vind ik. en een echte super film kan ik heel vaak kijken en dat ie nog goed blijft. dat heb ik helaas niet bij avatar.
Naomi Watts
Vreemd, bij een film die leunt op verhaal kan ik het nog begrijpen maar de visuele kracht van Avatar wordt toch niet minder?
Mister Onserious
Ik moet eerlijk zeggen het is een leuke film maar niet zo goed als mensen zeggen verhaal ben ik niet helmaal weg van wel leuk dat de mensen eens gemeen zijn ik vond de liefdes gedeelte oer saai actie was spectaculair en werd goed geacteerd door worthington maar het viel wel een beetje tegen verhaal was te saai toch een 4
Wat een onzinnige vraag. Hoe kan je deze film nu los zien van het visuele spektakel. Wat vind jij van Taxi Driver zonder taxi's hoeren en DeNiro?
daantje81
Nou ik heb wel een gedownloade versie gezien en deze was gewoon dvd kwaliteit en 5.1 maar ik heb echt gewoon zitten genieten lang geleden dat ik zo'n goeie film geziem heb.
Volgens mij zjjn er momenteel gewoon screenertjes te downloaden. Heel wat anders dan opgenomen zooi uit een bioscoopzaal.
@Jacobaco, Naomi Watts & Reinbo
Onzin, je zou in dat geval moeten vragen: Hoe zou je die auto beoordelen zonder die prachtig kleur en zonder die grote blingbling velgen.
Dan zou ik zeggen, hij ligt nog steeds lekker in de bochten, trekt vlot op, schakelt nog steeds lekker, etc.
Er zijn namelijk ook zat auto's die alleen op hun uiterlijk leunen maar die ga je ook niet met 5* beoordelen.
Hoeveel sterren geef je Avatar nog als er écht geen verhaal meer in zit?
Dus stel je voor, willekeurig 2 minuten van de film eruit halen en dat 2,5 uur repeterend achter elkaar afspelen.
En buiten dat, het ging erom dat AHWA schrijft dat hij hem niet alleen vanwege het visuele 5* geeft dus ik ben benieuwd wat hij dan nog meer zo geweldig vindt aan deze film.
Grapjas, niet net doen alsof je niet begrijpt wat hier bedoeld wordt he...
Tonypulp
Alles werkt prima op deze manier, een ''origineel''
verhaal is helemaal niet nodig, verder is het allemaal ontzettend overdreven hoe men het verhaal de grond in boort, welke blockbuster heeft tegenwoordig een even goed / beter verhaal? In principe is dit verhaal ook helemaal zo slecht nog niet, dat het eerder is gedaan vormt blijkbaar (gelukkig) voor de meeste geen struikelblok.
Het is allemaal goed op elkaar aftgestemt, je verliest niet uit het oog waar dit voor bedoelt is (het visuele) maar tegelijkertijd word het nergens slap en is het verhaal onderhoudend.
domkey
Prachtig stukje tekst,...

Het niveau van de Avatar liefhebbers.
@Jacobaco, Naomi Watts & Reinbo
Een film is een visueel medium, dan moet je een auto beoordelen zonder motor en wielen...
Ew_MK1
Een film is een visueel medium
Dat is wel een hele brede omschrijving van het woord film.
Een auto is dan "een vervoersmiddel".
mr.shhh
Heb de film een poos terug gezien in de bios, in 3d, vond het verhaal niet heel sterk maar ik vond alles er wel heel mooi uitzien. Het 3d vond ik een beetje tegenvallen er was wellenswaar veel diepte maar ik nam niet deel aan de film, ik zat er niet middenin. Dat vond ik wat tegenvallen ik zat meer van een afstandje toe te kijken. ik heb ook geen moment gehad dat ik iets wilde vastpakken. misschien dat dit nog verder ontwikkelt gaat worden maar was er niet echt van onder de indruk.
al met al was het een prachtige film.
Roel-
- 1978 berichten
Los van het feit dat ik de film nog niet gezien heb is dit een vrij onnozele uitspraak. Naar verhouding zullen er steeds meer films komen met een veel betere CGI, omdat de computers en de kennis nu eenmaal steeds beter worden. De film zal dus wel degelijk aan visuele kracht in moeten leveren met de tijd.
Een verhaal daarentegen juist niet, dat er op een goed origineel verhaal vaak sequals/re-producties volgen staat daar uiteraard los van, de eerste zal altijd de kracht blijven behouden (hoewel mensen dan niet nieuwe films die op een oude gebaseerd zijn moeten beschouwen als nieuw, wat regelmatig gebeurd).
@Jacobaco, Naomi Watts & Reinbo
Hoeveel sterren geef je Avatar nog als er écht geen verhaal meer in zit?
Grapjas, niet net doen alsof je niet begrijpt wat hier bedoeld wordt he...
Ik begrijp heel goed wat je bedoelt, maar je argumenten slaan geen hout. Het is teveel "Als ......dan". De film is zoals de film is, Het is vrij hypothetisch om je af te vragen hoe de film zou zijn geweest in andere omstandigheden, of als je dingen weglaat. Dat is niet het geval. Waarom zou je je dat dan afvragen?
angel-eyes18
Dat is wel een hele brede omschrijving van het woord film.
Een auto is dan "een vervoersmiddel".
Een radio of een cassettedeck is ook een medium..maar zeker niet visueel.
ik denk dat hij hiermee gewoon heel duidelijk is geweest.
Een auto is een auto is een auto...daar kan je maar 1 betekenis aan toeschijven
Naomi Watts
Avatar is technisch zijn tijd al ver vooruit en over vijf jaar zal Avatar nog prima mee kunnen. Bovendien als er 'mooiere' films komen gaat voor mij de impact niet verloren die Avatar visueel heeft. Alsof je vriendin/vrouw opeens lelijk is omdat er een lekkerder wijf in de straat woont
Verhaalstructuren evolueren ook constant en bovendien vind ik een verhaal helemaal geen meerwaarde hebbe nvoor het medium. Lees dan een boek ofzo.
Ew_MK1
Volgens mij is het helemaal niet vreemd om je iets in hypothetische zin af te vragen, dat gebeurd wel vaker.
what is truth
De discussie is al veel gevoerd. Mensen die de film geen ruk aan vonden. Dat is op zich prima. Maar blijft het feit dat er veel noviteiten in de film zitten; flora, fauna, visueel, 3D.
Madecineman (moderator films)
Trouwens voor diegene die nog steeds denken dat alleen pubertjes van 12 jaar deze film geweldig vinden. Mijn pa en ma (beidde 60+) zijn van het weekend geweest en die waren beidde erg onder de indruk
angel-eyes18
Prachtig stukje tekst,...

Het niveau van de Avatar liefhebbers.
jouw cijffer is ook bovengemiddeld...ook een beetje een liefhebber?
swollenaer68
[quote/]Ik vraag me gewoon af waarom je deze film, die op visueel vlak prachtig is maar verder weinig bijzonder is, het maximaal aantal sterren geeft. Voor een 5* film is toch veel meer nodig lijkt me.
Meestal wel maar niet als het op dat gebied het mooiste is wat ik heb gezien. En voor de een telt het visuele wat zwaarder dan voor de ander, dat is zeker waar. Voor mij telt het heel zwaar. Dat is in de eerste plaats waar ik films om waardeer. Anders kun je toch beter een boek gaan lezen?
domkey
Wanneer kunnen we van je ouders commentaar lezen dan?

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful