Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Norm Spellman
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
... en The Matrix was ook niet veel meer dan Alice in Wonderland met een scheut Doornroosje. Begrijp de kritiek op het scenario van verhaalpuristen zeker wel, maar kom dan niet aan met LOTR of The Matrix ...
Ceeda7
Dus het scenario van het boek LOTR vind je evenwaardig dan dat van Avatar. Als jij dat vindt...
renessepoker
Vanavond pas in de bioscoop gezien. Het was het wachten waard en die kleine 3 uur zitten waren zo voorbij en ik heb er niks op aan te merken. zit ook een goede boodschap achter die film. en hoe dan ook hoe echt alles lijkt alla - puntje ik vond dat er soms te gedwongen grapjes in zitten die niet tot hun recht kwamen jammer maar al met al een dikke 5 en ook voor michelle rodriquiz alleen jammer dat zij in elke film/serie dood moet gaan heb ik het idee
Ceeda7
dus je stem gaat van 0.5 naar 5. Mag ik vragen hoe dit is gebeurd? Na het kijken van het gemiddelde op MM of ervoor?
Near_Dark
Ha ha, wat een gedoe allemaal over een film die slechts met één bedoeling werd gemaakt nl. zijn publiek vermaken, visueel overdonderen en laten wegdromen in een mooie Fantasywereld.
Deze ga je bekijken om exact dezelfde reden als je een uitstapje zou willen maken naar pakweg "Disney Land", to have some fun !
Zelfs de maker James Cameron geeft dat volmondig toe, en als die het zegt zal het wel zo zijn zeker ?
what is truth
ik sluit me hierbij aan. escapisme in volle glorie. Ik heb in ieder geval genoten en nieuwe verhalen bedenken kan bijna niet meer in deze tijd.
Ceeda7
Inception, The Prestige, Inglorious Basterds, Loft; Orphan, Wall E, Up, ik noem er een paar...
what is truth
laten we niet overdrijven Ceeda. Zo origineel zijn die ook niet. Er zijn veel films die daar ook weer op lijken. Is het niet qua verhaal dan wel qua filmtechnieken etc.
Up, Wall E vond ik nou niet super. Om in de categorie animatie te blijven. Maar dan nog geen ik 3.5 sterren omdat de films best vermakelijk zijn. Maar springen er niet echt boven uit. Ik citeer "WALL-E" verwijst op verschillende manieren naar Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey uit 1968. Zo neemt Captain McCrea het op zeker moment op tegen de moordzuchtig geworden boordcomputer, eenzelfde scène als die tussen personage Dave en de zelfbewust geworden boordcomputer HAL 9000 in A Space Odyssey.
Tsja, LOTR in boekvorm heeft meer dan 1000 bladzijden dacht ik. Zo simpel is het ook weer niet allemaal hoor. Als je een film van 12 uur voor mij 12 uur lang boeiend weet te maken vind ik het wel een geslaagd verhaal hebben!
what is truth
Wat vind jij origineel dan?
lastig om dat te benoemen. Ik vind origineel niet echt belangrijk. Ik beoordeel films op wat deze met mij doen. Met andere woorden hoe ik het beleefd heb. Je kunt bijna niets origineel noemen tenzij je terug gaat naar de tijd dat film net op het witte doek verscheen. Once upon a time in the West bijv.
Ceeda7
Ik heb het over originaliteit eigenlijk, niet over authenticiteit. Ik ben het trouwens eens dat je zo films beoordeeld, doe ik ook. Maar de stelling dat er geen nieuwe verhalen meer kunnen worden bedacht in deze tijd vind ik toch ook maar sneu. Dan kan de film/boek/muziekindustrie zijn boeken dicht doen. Of verhalen pakken die al in dozijnen films zijn voorgekomen...
Don MN
Ja, maar het scenario gecombineerd met de CGI van The Matrix was om van te smullen.
Het scenario van The Matrix en Avatar verschilt niet enorm veel. Beide hoofdpersonen zijn in het begin vrij doelloos en vinden in een andere omgeving hun plaats, alleen brengt Avatar het veel bombastischer. Dus het ligt er denk ik puur aan welke uitvoering je meer aanstaat.
what is truth
Dat zei ik niet. Ik zei dat het steeds moeilijker wordt om originele verhalen te bedenken. Meeste is al geschreven en gezegd. Films worden opnieuw verfilmd etc..
Avatar is compleet nieuwe wereld, taal, 3D en ga zo maar door. Verhaal van Avatar is standaard, maar de uitwerking is subliem. Actiescènes worden fantastisch uitgewerkt weergegeven bijvoorbeeld.
Near_Dark
Hola gast(inn)en, niet gaan overdrijven hè
Tuurlijk gaan er nog miljoenen originele verhalen komen bovendrijven, onderschat de menselijke fantasie niet hè !
Elke generatie jongeren bekijkt de Wereld vanuit een uniek standpunt en doet unieke indrukken op. Het handjevol getalenteerde schrijvers/regisseurs dat daar dan tussen zit schrijft er een origineel verhaal over en/of verfilmd zijn indrukken tot een originele, nog nooit geziene film met een unieke verhaallijn.
Ik meen mij te herinner dat ergens eind 19e eeuw een bekrompen wetenschapper beweerde dat alles was uitgevonden, er waren motors op steenkool en zelfs de opkomst van elektriciteit, wat kon er nog meer worden uitgevonden....? Ha ha, hij moest eens weten...
Conclusie: onderschat de menselijke geest niet, er zullen steevast originele verhalen blijven verschijnen waar niemand ooit eerder aan had gedacht !!
Tabossi
Ik vind Onderhond en Halcyon erg kritisch - en vaak té kritisch - maar eigenlijk sluit ik me, ondanks een iets mildere score, bij ze aan. Onbegrijpelijk hoe ook hier op MM mensen zo - bijna gebrainwashed - gehypnotiseerd positief kunnen praten over deze film. Iedereen lijkt de (vele!) kritiekpunten te erkennen, maar tegelijkertijd hymnt iedereen lof en adoratie over Avatar. Bijna zoals die blauwe mennekes ten overstaan van die heilige plek. De effecten zijn mooi, maar eerlijk waar: het moment bij het voorfilmpje van Alice in Wonderland, waarbij die kattenkop in 3D op je afkomt vond ik eigenlijk nog indrukwekkender dan de hoofdpijnbezorgende complexiteit van Avatar. Een leuke stap in de goede technische richting. Nu inderdaad nog het scenario dat Halcyon schetst: een écht goede regisseur die met veel minder, veel meer doet in dit straatje. Het District 9 -idee zeg maar.
nognooit
Ik ben ook grondig eens met de kritische berichten hier.
Na het eerst half uur begon ik mij te vervelen. Toen was ik wel gewend geraakt aan die fantastisch mooie cgi. Want het is inderdaad erg mooi gedaan. Zodra ik me dus goed kon concentreren op het verhaal, of wat daar voor door moet gaan, begon ik mij dus te vervelen. Want het verhaal ken je al. Ik had slechts één trailer gezien en weinig over het plot gelezen, en toch was dit een enorm voorspelbare film.
Daarnaast word er geen enkel karakter goed uitgediept, ze zijn zelfs saai te noemen.
Het verhaal ging hier en daar zelfs een beetje van de hak op de tak. Dat het karakter genaamd Trudy opeens ook bij de goodguys hoort was erg plotseling bijvoorbeeld. Dat is knap, want de film duurt toch bijna drie uur.
Daarnaast lijkt de film een opeenstapeling van clichés samen met ronduit stupide uitgekauwde one liners ("Come to Daddy" en "You're not the only one with a gun, bitch" alleen al).
dikkop
Heerlijk, die paar zeldzame mensen die niet de hoge ratings delen van deze perfecte film... Proberen interessant over te komen ofzo??? Een van die mensen, die over alles maar zitten te klagen?
Frustratie, depressie etc... Of je buitengesloten voelen omdat je andere opvattingen hebt??? We'll never know....
Pieter Montana
Liever dat dan blind met de massa meelopen. Ik ga ook akkoord met "nognooit" wat betreft Trudy. Waar kwam die in godsnaam vandaan?
Naomi Watts
Heeft weinig met massa meelopers te maken. Users die dit slecht vinden kan ik nog wel begrijpen maar de manier hoe bepaalde users andere users' hun mening/smaak proberen te diskwalificeren is behoorlijk lachwekkend.
Kritiek op Trudy snap ik ook niet helemaal. Haar rol leek me toch vrij duidelijk.
panjoe
Wat een zwakke en ononderbouwde reactie. Graag redenen waarom jij een 5,0* geeft
mister blonde
Tja, is nogal een logische reactie van Pieter als reactie op de opmerking van dikkop, die blijkbaar niet lachwekkend is.
dutchtuga
Lachwekkend als in de post van dikkop?
Tabossi
Sorry, maar ik snap niet waarom je het nodig vindt om een kritische beoordeling gelijk te moeten stellen aan frustratie, depressie, interessant doen. Ik - en al honderd anderen - zeg het nogmaals dit is geen perfecte film, dit vindt jij een perfecte film. Maar eigenlijk zou ik hier niet eens op moeten ingaan. Het is gewoon best zielig hoe jij omgaat met de mening van anderen (die duidelijk meer kennis van films hebben
- shoot me). Vreemd ook om een reactie als de volgende te zien, terwijl dit soort reacties juist van de andere kant lijken te komen.
Naomi Watts
Lachwekkend als in de post van dikkop?
Ook die, works both ways. Daar steek ik allang geen aandacht meer in maar richt me nu alleen nog op users met een staat van dienst. Als ik op die schreeuwende pubers moet gaan reageren blijf ik heel de dag bezig.
mister blonde
Mja, vind zijn reactie vrij beschaaft (een kleine steek terug op een schreeuwbericht dat op 6 verschillende manieren moet aantonen hoe triest critici zijn), eigenlijk.
Naomi Watts
Kon me ook wel vinden in zijn post totdat ie begon aan zijn laatste zinnen. Maar even als rectificatie: de post van dikkop hoort niet echt tot het puberale geschreeuw waar ik op doelde.
Filmkriebel
Ik lees hier vaak dat users hun 5* voorbehouden voor de "perfecte" film. Je kunt toch ook 5* geven omdat de film je een fantastische filmervaring bezorgd heeft? Het gevoel begrijp je...
panjoe
Ja, dat is het vervelende van een ratingssysteem: welke hoogte van stem gebruik je waarvoor? Ik ben het helemaal met je eens dat als je een perfecte filmervaring beleeft, je 5* aan een film kan geven.
Ceeda7

En zoals panjoe hieronder bedoeld: ikzelf vond het een geweldige, perfecte filmervaring. Wat de rest van het miserabele gedeelte van de film helemaal niet wegveegd.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful