Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- IMDb (7,9 / 1481971)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
sjonnie40
Ontezettende goede film , misschien luchtig verhaal maar dat maken de special effects en 3d meer dan goed 5 stars
Pocahontas + heel veel verkwiste miljoenen + een als altijd geweldige Sigourney Weaver = Avatar.
Verkwiste miljoenen? Nooit leren rekenen?
michael1992
Verkwiste miljoenen? Nooit leren rekenen?
Een beetje inconsequent om een film te maken over het belang van de natuur als je daarmee miljoenen verkwist die je ter behoud van de natuur had kunnen gebruiken.
En ik denk niet dat de opbrengsten van de film voor dit soort doeleinden gebruikt zullen worden.
michael1992
Jeez, wat een onderbouwing!
Veel verder dan waanzinnige effecten kom jij ook niet.
Stephan
Heb je gelijk in, stoor me uitermate aan mensen met een vooroordeel over Avatar. Terwijl ze hem nog niet eens gezien hebben.
Ik heb geloof ik nergens een oordeel over de film gegegeven. Enkel in algemene termen gesproken of objectief op andermans argumenten gereageerd.
Maar je kunt natuurlijk ook lezen wat je wilt lezen hè...
En ik denk niet dat de opbrengsten van de film voor idt soort doeleinden gebruikt zullen worden.
Ik zie niet wat het een met het ander te maken heeft. Zou me overigens niets verbazen als Cameron een deel van zijn geld wel aan natuurbehoud/onderzoek besteed. Denk dat je de eco boodschap ook niet al te serieus moet nemen.
Maar je kunt natuurlijk ook lezen wat je wilt lezen hè...
Vraag me af of jij het record hebt verbroken van langs actief zijn bij een filmtopic hier op Moviemeter zonder de film ook maar gezien te hebben
mrwhite
cameron is nu niet metéén bekend als de meest aangename man laat staan vrijgevig.
Geen idee, maar hij heeft bij mijn weten wel veel geld in diepzee onderzoek gestoken. Maar vind dit ook niet zo interessant verder, het verwijt van verkwisting en inconsequentie slaat werkelijk nergens op.
dutchtuga
"Dwangmatig neergezette shots?" Probeer je dure woorden te gebruiken om het dure woorden gebruiken of hoe moet ik dit opvatten?
Dure woorden? Jij moet wat aan je Nederlands doen, vrees ik. Verder ook een beetje lullig om vooral niet inhoudelijk op mijn reactie te reageren verder.
Stephanovic
Nee hoor, heeft weinig van doen met mijn niveau van Nederlands. Maar af en toe vraag ik me af of mensen die dit soort termen gebruiken, uberhaupt wel weten waar ze het zelf over hebben. Ik vraag me dan ook oprecht af wat je bedoelt met dit soort shots, aangezien je geen nadere voorbeelden noemt.
Nu ben ik eigenlijk ook wel benieuwd, heb voor mijn gevoel nergens gedwongen naar zitten kijken.
dutchtuga
Ik doel dus op shots die enkel zo geschoten zijn om te kunnen pronken met Camerons vernieuwende 3D techniek. Het deed geforceerd aan en het maakt verder zo'n klein deel uit van het totaalplaatje dat ik het amper als argumentatie ter ophemeling kan zien.
Tsja, waarom zou Cameron hier niet mee mogen pronken?
Dingen als die zwevende bergen voegen uiteindelijk ook weinig toe, maar het is wel adembenemend mooi. Ik kan onmogelijk gaan mierenneuken over dit soort dingetjes bij zulke visuele pracht.
Stephanovic
En je noemt weeral geen concrete voorbeelden. Misschien bedoel je het moment waarop langzaam maar zeker Hometree naar de grond gebracht wordt? Dat moment vond ik juist een van de meest grootse momenten van de film. Zo indrukwekkend gemaakt en als je het in 3D bekijkt zit je er zo dicht bovenop. Wat dat betreft is deze film baanbrekend, een primeur, en daarom zou ik het dan ook geen 13-in-een-dozijn noemen. Iets wat jij doet, en nog zonder een onderbouwing die duidelijk is ook.
Ik kan me zo enkel het openingsshot in het ruimteschip voor de geest halen en wellicht een shot in de jungle met de meevliegende vogels. Dergelijke shots is naar mijn mening niks mis mee, gewoon leuk om de mogelijkheden van het medium mee neer te zetten. Maar dat zijn dan twee shots uit een film van ruim 150 minuten. Verder stond de cinematografie vooral in dienst van het vlot vertellen van het verhaal. Een verhaal dat om de nodige virtuose shots vroeg.
dutchtuga
Wauw je zit er bovenop en het is meteen een baanbrekende film? Sorry, maar daar koop ik niks voor. Ik ergerde me aan scènes waar de pijl met boog precies zo wordt geplaatst waardoor het bijna in je oog prikt, de scènes waar flora en fauna voor je netvlies zweven of grind (aarde?) bijna je gezicht in wordt gestrooid. Leuk als ik mijn kinderen daar plezier van zie hebben, maar ik raak daar absoluut niet van onder de indruk. Dat noem ik nou 'dwangmatig neergezette shots'. Cameron zal de regels van filmland nog lang niet veranderen zoals een Godard, Hitchcock, Welles, Melville of zelfs Tarantino dat ooit hebben gedaan. Dat vergt wat meer dan enkel met 3D effectjes pronken.
Stephanovic
Wauw je zit er bovenop en het is meteen een baanbrekende film?
Ja joh... Nee het is een baanbrekende film simpelweg omdat het de eerste keer is dat 3D zo groots wordt uitgepakt en in de bioscoop verschijnt. Het feit dat Avatar ook een van de meest opbrengende bioscoop-films ooit is zegt wat dat betreft genoeg. Het lijkt me stug dat zoveel mensen een 'dertien-in-een-dozijn'-filmpje gaan bezoeken. En nee dat komt niet alleen doordat je er dicht bovenop zit. Het is gewoon het hele pakket. Avatar laat als voorloper van (vermoedelijk) vele 3D-films zien wat we in de toekomst kunnen verwachten qua films, qua grafische vormgeving etc. Wat dat betreft is de film dus uniek, en juist daarom absoluut geen 13-in-een-dozijn zoals je beweert. Dat had je uit mijn vorige stukje ook op kunnen maken als je niet die enkele zin eruit had geselecteerd.
Oke, laat die definitie even duidelijk zijn:
Dwangmatig neergezette shots --> Shots waarvan dutchtuga niet, en zijn kinderen wel, van onder de indruk zijn.
JacoBaco
James Cameron is een vakman. Hij heeft het op zn minst slim aangepakt. Op het moment dat de techniek er eigenlijk nog net niet klaar voor is, begint hij aan de film. En wanneer je dat goed doet, kom je met iets nieuws en ben je de eerste. Dat flikte hij eigenlijk ook met Terminator 2 en nu Avatar.
En ik ben trouwens niet bang dat ik deze film in 2D ineens niets meer aan vind.
Dus dat 3D gedoe is voor mij een aangenaam aspect, maar vooral geen verplichting.
Ik vond juist dat hij erg terughoudend met dat soort 'in your face' gimicks is omgegaan. Ben het wel met je ens dat de invloed van Cameron beperkt is, die 3d en zo zat er al lang aan te komen. Ik vind de motion capture ook veel meer een grensverleggend element dan het 3D gebeuren.
grid8400
Kan je niet gewoon zeggen dat deze film niets voor jou is, en accepteren dat andere er wel plezier aan beleven?
Jij vindt de reeks regisseurs die je opnoemt meesters in hun vak, andere vinden dat misschien om andere redenen van Cameron, wie zal er gelijk hebben? Misschien ergens in het midden?
dutchtuga
Dat nog eerder ja, maar dan geperfectioneerd en niet uitgevonden, volgens mij.
Je verwacht van mij onderbouwde argumentatie en dan kom je zelf met zulke nietszeggende uitspraken? Opbrengst? Bezoekersaantallen? Is elke blockbuster nu een baanbrekende film? Loze argumentatie.
Tsja er hoeft maar iets beters te komen en het is al niet baanbrekend meer? Straks is Avatar zelfs verwaarloosbaar! Met techniek ga je simpelweg mee. Een briljant filmisch brein moet niets hebben van al deze poespas.
swollenaer68
nou, het is gelukt. Avatar is Titanic voorbij wat betreft de bioscoopbrensten. 1.84 miljard....Nu al. Na 6 weekjes....
mikey
Anti avatar beweging
Alsof we hier te maken hebben met iets politieks of religieus.. freaky
Jammer voor de anti avatar beweging...die strijd gaan ze verliezen.
Wel indrukwekkend, maar verder, who cares. Wat maken sommigen zich toch druk om die opbrengsten.
De marketing afdeling van Avatar heeft het ieder geval goed gedaan
En de film zelf was natuurlijk ook top.
Nu moet Cameron maar een nieuwe film maken waarmee hij zijn nummers 1 en 2 op de geldlijst weer voorbij mag gaan
Menace2society
I agree,vind het persoonlijk alleen van belang dat als ik een film erg goed film dat die het goed doet aan de kassa's zodat een goed vervolg er in zit,want flops krijgen geen vervolgen of weinig budget.
Titanic kan geen deel 2 van komen,Avatar wel,en Cameron heeft er zelfs al 2 aangekondigd,dus voor fans is zijn opbrengsten best een beetje belangrijk.
narva77 (crew films)
Ik weet niet of het al eerder gemeld was,
maar "Avatar" heeft afgelopen weekeinde in Nederland de magische grens van een miljoen (betalende) bezoekers bereikt. Dat maakte de distributeur vandaag bekend!
grid8400
Strijd? lol
Leuk dat hij zoveel opgebracht heeft, betekend dat er weer heel veel centjes vrij komen voor een mooi vervolg, hopen dat deze nog mooier gaat worden...

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful